Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kumpulan 5 tenaga alternatif

13,661 views

Published on

Persembahan pelajar prau2b3 sekolah tinggi kluang 2012

 • Dating direct: ♥♥♥ http://bit.ly/36cXjBY ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/36cXjBY ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Kumpulan 5 tenaga alternatif

 1. 1. KUMPULAN 5AHLI-AHLI KUMPULAN:1. TEE XIN YUAN2. TAN JING XIAN3. SELLY CHONG4. SAHSIREKAH5. THOO ZHI QING
 2. 2. TAJUK:Sumber tenaga daripada petroleum akan pupus kerana sumber tenaga ini tidak dapat diperbaharui. Berikan pendapat anda, berserta contoh yang sesuai, apakah sumber-sumber tenaga lain yang wajar dimajukan di negara kita?
 3. 3. PENGENALAN: Penggunaan sumber tenaga petroleum dengan banyak, bukansahaja akan menyebabkan sumber tenaga ini pupus dengan cepat malah juga boleh mencemarkanalam. Oleh yang demikian, sumber- sumber baru perlu dicari.
 4. 4. KUASA HIDROELEKTRIK Malaysia mempunyai banyak sungai dan mengalami hujan yang banyak sepanjang tahun. hal ini membolehkan negara kita berpotensi untuk menjana kuasa hidroelektrik bekalan air yang berterusan membolehkan sumber tenaga ini tidak akan pupus. dengan membina empangan kita bukan sahaja dapat menjana tenaga elektrik malah menjamin bekalan air yang mencukupi penggunaan petrol digantikan dengan kuasa hidroelektrik untuk mengoperasi motor pam air bagi mengairi kawasan pertanian contoh, Empangan Bakun di Sarawak Empangan Tasik Kenyir di Terengganu
 5. 5. Empangan Hidroelektrik KenyirEmpangan Hidroelektrik Kenyir atau Stesen Janakuasa Sultan Mahmud adalahsebuah empangan hidroelektrik utama di Terengganu. Ia terletak merentasiSungai Terengganu lebih kurang 50 km ke barat laut Kuala Terengganu. Binaanini menghasilkan sebuah tasik yang besar dikenali Tasik Kenyir.Stesen janakuasa ini adalah stesen hidroelektrik, dengan 4 turbin dengankeupayaan 100 MW sebuah, berjumlah 400 MW. Stesen ini dikendalikan olehTenaga Nasional Berhad. Keupayaan terjamin adalah 165 MW dan janaan tenagatahunan adalah 1,600 GWh.Pembinaan dimulakan pada tahun1978 dan disiapkan pada tahun 1986.Empangan ini memulakan operasipada tahun 1987 dan dirasmikan pada1988 oleh sultanTerengganu, almarhum SultanMahmud Al-Muktafi Billah Shah.
 6. 6. SUMBER SOLAR cahaya matahari bersinar sepanjang hari di negera kita. cahaya matahari boleh ditukarkan menjadi tenaga suria dengan peralatan khas yang dapat menukarkan dan seterusnya menyimpan tenaga suria. tenaga ini bersih dan mesra alam serta berpotensi menjadi tenaga alternative yang penting. alat yang digunakan untuk menukar tenaga solar adalah seperti panel solar.
 7. 7. KUASA SOLAR DI MALAYSIA Malaysia sudah pun terlibat dalam teknologi ini sejak lebih dari 10 tahun. Pihak TNB menerusi agensinya, TNRD telah membuat kajian dan mencuba dibeberapa tempat seperti di Kuarters kakitangan dan komuniti luar bandar. Beberapa pakar dari universiti tempatan juga dalam masa yang sama membuat R&D masing-masing. Solar panel biasanya merujuk kepada sistem solar water heater (seperti yang dipasang di bumbung- bumbung rumah). Solar module biasanya merujuk kepada sistem solar photovoltaic (PV). Ianya dipanggil module sebab sistem ini adalah modular (boleh dipasang mengikut kapasiti yang dikehendaki samada secara siri atau selari bergantung dengan
 8. 8.  Secara purata hasil dari kajian R&D tempatan, Energy Yield adalah 1,200 kWh/kWpeak/year. Maksudnya, setiap 1 kWpeak solar PV akan menjana 1,200kWh tenaga elektrik setahun. Sekiranya anda menggunakan tenaga 400kWh/month (12 * 400 = 4800 kWh/year), maka kapasiti yang diperlukan ialah (4800/1200) = 4 kWp.
 9. 9. TENAGA NUKLEAR lebih murah berbanding pertroleum penggunaannya lebih produktiviti tidak perlu keluasan yang besar Sumbangan dalam bidang perubatan -Alat pengimbas CAT dan laser digunakan untuk membuat diagnostic penyakit Sumbangan dalam bidang pertanian -Sinaran gamma dapat mandulkan serangga perosak jantan -dapat mengubah gen tanaman
 10. 10. TENAGA NUKLEAR DI MALAYSIA Jikalau sebelum ini ada ura-ura yang mengatakan kerajaan Malaysia berminat untuk membina loji tenaga nuklear selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib melakukan kunjungan hormat ke negara Jepun dan melihat sendiri teknologitenaga nuklear yang dilihat sebagai tenaga alternatif terbaik bagi mereka. Kejayaan dan pandangan positif terhadap nuklear yang diaplikasikan oleh Jepun, telah menjadi contoh kepada negara lain khususnya di Asia Pasifik Terbaru, Kerajaan Malaysia telah meluluskan usul untuk membina loji tenaga nuklear yang bakal beroperasi mulai 2021. Malaysia merupakan negara pertama di Asia Tenggara yang mengumumkan pembinaan loji tenaga nuklear. Sehingga ke hari ini, Malaysia bergantung pada bahan bakar fosil serta tenaga hidro untuk menjana elektrik. Namun, dengan harga minyak yang semakin meningkat serta bekalan minyak dan gas asli yang terhad, kerajaan Malaysia terpaksa mencari alternatif lain
 11. 11.  Buat masa ini, penggunaan elektrik di Malaysia ialah 14,000 megawatt sementara kapasiti maksimum negara ialah 23,000 megawatt. Kebiasaannnya jangka hayat loji tenaga nuklear ialah antara 50 tahun dengan 70 tahun.
 12. 12. BIOMASS di negara kita bahan sisa organik terbuang begitu sahaja, seperti hampas padi dan kelapa sawit bahan ini boleh diproses untuk menjana sumber tenaga bagi kegunaan setempat sisa pertanian dan penternakan boleh diproses kepada sumber tenaga dan juga kepada bahan lain seperti baja organik
 13. 13. BIOGAS boleh dihasil daripada kitaran semula bahan buangan domestik dan pereputan bahan buangan pertanian. Bahan buangan domestik dan bahan buangan pertanian akan menghasilkan gas metana. Digunakan sebagai bahan api untuk menjalankan jentara. Memasak dan menyalakan lampu.
 14. 14. KESIMPULAN Konklusinya, memang amat penting bagi kita mencari pelbagai sumber alternatif untuk bekalan tenaga. Sekiranya bekalan tenaga daripada sesuatu sumber terputus, kita masih mempunyai sumber lain untuk menampungnya. Ini penting untuk menjamin kemajuan Negara.

×