Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nafta milutin 15

nafta

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Nafta milutin 15

 1. 1. НАФТА Милутин Сарић VIII/3 2014/15
 2. 2. СИРОВА НАФТА  је смеша различитих угљоводоника и других органских једињења.  Нафте се деле на парафинске, нафтенске и мешане.  Нафта настаје од беланчевина, угљених хидрата и масти као остатака нискоразвијених биљних и животињских планктона и бактерија које су живеле у води и у мору. Ти органски остаци се могу посебним геохемијским процесима претворити у нафту.
 3. 3. ОВО ЈЕ НАФТА
 4. 4. СРЕДИНА XIX ВЕКА  Средином XIX века људи су почели да користе нафту. Тада је дестилацијом нафте произведен петролеј који је имао широку примену.  Капетан Дрејк, за кога се не зна да ли је капетан, пуковник или барон, јер се различито представљао док се није обогатио продајом петролеја, је први човек који је произвео и почео да продаје петролеј.
 5. 5. КОД НАС  Истраживање нафте код нас, као важног савременог извора енергије, почело је 1942., а експлоатација 1956. године.  Највећа налазишта нафте су у Банату. То су Јерменовци, Велика греда, Локве, Банатско Карађорђево, Кикинда, Мокрин, Велебит и друга.  Претпоставља се да је има и у Срему, Стигу и по котлинама у централној Србији и на Косову и Метохији.
 6. 6. ИСТРАЖИВАЊЕ НАФТЕ
 7. 7. ПРЕРАДА НАФТЕ КОД НАС  Нафта се прерађује у рафинеријама у Новом Саду и Панчеву. Оне су нафтоводом, дужине 735km, повезане са рафинеријама у Републици Српској (БиХ) и Хрватској.
 8. 8. РАФИНЕРИЈЕ У НОВОМ САДУ И ПАНЧЕВУ
 9. 9. НАШЕ РАФИНЕРИЈЕ ПОВЕЗАНЕ СА РАФИНЕРИЈАМА У БИХ И ХРВАТСКОЈ
 10. 10. ПЛАНОВИ  Планира се изградња рафинерије нафте код Смедерева. Рафинерија ће производити деривате и авиогориво за домаће тржиште и извоз.  Србија је 2006. године, у оквиру сарадње са Европском унијом и регионалне сарадње на Балкану, покренула иницијативу за изградњу нафтовода Констанца – Панчево – Трст, са годишњим протоком од 60 милиона тона нафте.
 11. 11. ПЛАНОВИ ЗА ИЗГРАДЊУ РАФИНЕРИЈЕ И НАФТОВОДА
 12. 12. ИЗВОР ЕНЕРГИЈЕ  Један од најважнијих извора енергије на Земљи је нафта - „црно злато”. То је органско једињење настало распадањем организама у дубини Земље. Она садржи органска једињења у којима је нагомилана велика количина хемијске енергије. При њеном сагоревању та енергија се ослобађа у виду топлотне енергије.
 13. 13. ПРИМЕНА  Нафта је веома важна као извор енергије. Међутим, још је значајнија њена примена за добијање многих органских једињења.
 14. 14. НАФТА ЈЕ  по хемијском саставу, сложена смеша засићених ацикличних, цикличних и ароматичних угљоводоника и једињења која, осим угљеника и водоника, садрже кисеоник, азот и сумпор.  Једињења азота и сумпора су узрок непријатног мириса нафте.
 15. 15. ШЕМАТСКИ ПРИКАЗ
 16. 16. ФРАКЦИОНА ДЕСТИЛАЦИЈА  Најбољи начин за раздвајање и добијање састојака смеше који имају приближне температуре кључања је фракциона дестилација или фракциона кондензација.  Захваљујући томе што је нафта смеша таквих састојака, њена прерада у рафинеријама обавља се у фракционим колонама.
 17. 17. ФРАКЦИОНА ДЕСТИЛАЦИЈА
 18. 18. ФРАКЦИОНА ДЕСТИЛАЦИЈА
 19. 19. ПРОИЗВОДЊА ОРГАНСКИХ ЈЕДИЊЕЊА  У првој фази прераде нафте добијају се фракције које су још увек веома сложене. Даљом дестилацијом и прерадом оне се раздвајају на састојке који служе као сировина у производњи многих органских једињења.
 20. 20. ПРОИЗВОДЊА ГОРИВА ИЗ СИРОВЕ НАФТЕ
 21. 21. РАФИНАЦИЈА И КРЕКОВАЊЕ  Сирове фракције нафте прерађују се у процесима рафинације и крековања.  Рафинацијом се уклањају непотребне примесе или фракције нафте.  Крековањем се, на високим температурама, у присуству катализатора разлажу молекули виших угљоводоника на засићене и незасићене угљоводонике са мањим бројем угљеникових атома.
 22. 22. РАФИНАЦИЈА И КРЕКОВАЊЕ
 23. 23. БЕНЗИН  Фракција нафте која се данас највише користи је бензин.  У продаји се налазе бензини различитог квалитета. Октански број је мерило квалитета горива. Октански број бензина је мерило отпорности бензина на самоексплозију.  Из 1l бензина може се направити 10 компакт- дискова; 600 пластичних чаша за јогурт; 0,33m² итисона.
 24. 24. БЕНЗИН
 25. 25. БЕНЗИНСКА ПУМПА
 26. 26. ОКТАНСКИ БРОЈ
 27. 27. ОСНОВНА СИРОВИНА  Многе фракције које се добијају из нафте имају широку примену у различитим привредним гранама. Осим директне примене фракција добијених из нафте, познато је око 3 000 производа који се добијају из нафте као основне сировине.
 28. 28. У ХЕМИЈСКОЈ ИНДУСТРИЈИ  Од тих производа праве се вештачки каучук, пластичне масе, лекови, текстилна влакна, боје, детерџенти, експлозиви, инсектициди, лакови, козметички препарати, растварачи и др.  Из овога је лако закључити да је нафта основна сировина за велики део хемијске индустрије.
 29. 29. НАФТНЕ БУШОТИНЕ
 30. 30. НАФТНА ПОСТРОЈЕЊА – КОРИСТ И ШТЕТА
 31. 31. ДАНАШЊЕ КОЛИЧИНЕ НАФТЕ  Процењује се да су доступне количине нафте по садашњој потрошњи довољне само за наредних 30-40 година.  Највећа налазишта нафте има Саудијска Арабија (¼ светских резерви), док Кувајт поседује 10% светских резерви. Земље Блиског истока заједно имају 2/3 светских залиха сирове нафте.  Према данашњој потрошњи, Америка има своје нафте само за наредних 10 година.
 32. 32. ОГРОМНА ПОСТРОЈЕЊА
 33. 33. РЕЗЕРВЕ И ПРОИЗВОДЊА НАФТЕ У СВЕТУ
 34. 34. НАФТНИ РЕСУРСИ НА АРКТИКУ
 35. 35. ЗАГАЂИВАЧ ПРИРОДЕ  Нафта је изузетно важна за индустрију као и у свакодневном животу. Међутим, захваљујући непажњи човека понекад је загађивач природе. Како је речна вода често извор воде за пиће, огромне су нежељене последице које се изазивају загађивањем воде нафтом.
 36. 36. ИЗЛИВАЊЕ НАФТЕ ИЗ ПОТОПЉЕНОГ ГРЧКОГ БРОДА У ЈАДРАНУ
 37. 37. НАФТНА МРЉА У ЈАДРАНУ
 38. 38. МИЛИОНИ ЛИТАРА ИЗЛИВЕНЕ СИРОВЕ НАФТЕ У ИЗРАЕЛУ
 39. 39. НАФТНА МРЉА У МЕКСИЧКОМ ЗАЛИВУ
 40. 40. ВЕОМА ОПАСНО ЗА САВ ЖИВИ СВЕТ
 41. 41. ИЗЛИВАЊЕ НАФТЕ У МОРЕ ЈЕ ПРАВА ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА
 42. 42. ПОЖАРИ НА НАФТНИМ ПЛАТФОРМАМА МОГУ ИЗАЗВАТИ ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
 43. 43. КРАЈ ХВАЛА НА ПАЖЊИ!

×