Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Uticaj pušenja na psihofizičko zdravlje

7,193 views

Published on

Zašto ostaviti pušenje?

Published in: Education
 • Be the first to comment

Uticaj pušenja na psihofizičko zdravlje

 1. 1. ЦИГАРЕТЕ Презентацију креирао ученик Марко Зарић II/7 Ментор: проф. психологије Симонида Вукобрат
 2. 2. ПУШЕЊЕ Под пушењем се подразумева коришћење дувана удисањем дима запаљеног дуванског лишћа у цигарети, цигари или лули Цигарете не само да штете Вама, него штете и људима у вашој околини Дуготрајно пушење цигарета изазива oзбиљнe здравствене проблеме (кардиоваскуларна обољења, хронични бронхитис, карцином плућа)
 3. 3. ШТЕТНЕ МАТЕРИЈЕ Цигарете садрже :  НИКОТИН (хемија супстанца која прави цигарету тако зависну)  КАТРАН (таложи се у плућима)  УГЉЕН МОНОКСИД (отрован гас, најчешћи гас у цигарети)
 4. 4. Упоредни приказ плућа
 5. 5. ПАСИВНО ПУШЕЊЕ Да ли знате да дим који пушач није удахнуо садржи више отрова и канцерогених супстанци (катран, бензен) од удахнутог??? И непушачи су изложени опасности, ако се налазе у просторијама где је дозвољено пушење (ПАСИВНО пушење) Сваке године умре 3000 непушача (Француска), а у ЕУ више од 19000
 6. 6. ПАСИВНО ПУШЕЊЕ Пушење цигарета код трудница изазива оштећење плода, утиче на физички и ментални развој детета. Бебе мајки пушача су на рођењу мање килаже и нешто мањег обима главе.
 7. 7. ПАСИВНО ПУШЕЊЕ Такођедоводи до слабљења у физичким активностима тј. брзог умарања, смањује капацитет плућа
 8. 8. Последице Људи који пуше изгубе у просеку 14 година живота
 9. 9. Проблеми Поред већих пројеката одвикавања од пушења, већина људи и даље пуши, а њихов број је сваки дан све већи Млади људи почињу да конзумирају цигарете како би се уклопили у друштво
 10. 10. ПроблемиУ Србији пуши око 38% мушкараца и око 30% жена Дневно се у Србији запали око 73 милиона цигарета Због тога је Србија по броју пушача на трећем месту у Европи!
 11. 11. ПроблемиУ свету близу 80000 деце дневно почиње да пуши цигарете Више од половине школске деце у Србији између 13 и 15 година су већ пушили цигарете, а скоро једна петина тренутно пуши (16,3%)
 12. 12. Светски дан борбе против пушења - 31. Мај World No Tobacco Day 1987.основан као "a world no-smoking day" од стране Светске Здравствене Организације (СЗО) Подржавауздржавање од свих начина конзумирања дувана у периоду од 24 сата
 13. 13. Уживај без дуванског дима 31. Јануар Током година одржавају се скупови и поворке за одвикавања од цигарета Један од тих скупова је “НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА’’
 14. 14. Министарство здравља
 15. 15. КАМПАЊЕ
 16. 16. Kill a Cigarette and Save a Life. Yours.
 17. 17. ХВАЛА НА ПАЖЊИ!

×