Psihologija boja

2,645 views

Published on

Истраживачки рад ученице 2. разреда гимназије о психологији боја

Published in: Education
 • Be the first to comment

Psihologija boja

 1. 1. Истраживачки рад из психологије Психологија боја Хv београдска гимназија Ментор: Симонида Вукобрат Презентацију припремила: Марија Михајловић II8 18.6.2014.
 2. 2. О пројекту o Циљ презентације је да покаже наше несвесно мишљење о одређеним појмовима користећи боје као начин изражавања. 18.6.2014.
 3. 3. ~ Појмови ~ o Ја ( односи се на личност која учествује у истраживању) o Породица o Пријатељи o Љубав o Здравље o Каријера 18.6.2014.
 4. 4. Начин рада o Горе наведеним појмовима треба придружити боју која вас асоцира на тај појам.Испитане су укупно 22 особе ( 11 ♂ , 11♀ ). То је релативно мали узорак за озбиљнија закључивања, но наше истраживање и није имало те амбиције. Добијене резултате смо приказали уз помоћ табела (кликните на хрчка да бисте видели табеле). Објашњења о бојама дата су на следећим слајдовима. 18.6.2014.
 5. 5. Психологија боја o Психологија боја проучава емоције и реакције посматрача на одређене боје. Доказано је да људи различито реагују на одређене боје и да оне код њих изазивају различита емоционална стања, понашања и расположења. o Психологија боја се још бави проучавањем култууролошко- традиционалних шаблона који су дубоко усађени у свест људи и који на различито делују у различитим крајевима света. o Боје у различитим културама имају различит значај и док иста боја у једној култури изазива један, у другој изазива потпуно други, супротан психолошки ефекат. 18.6.2014.
 6. 6. Црна Црна је боја ауторитета и моћи. Оставља утисак префињености, елеганције и мистериозности. У хералдици, црна је симбол туге. Црна исто представља и страх од непознатог. Често је негативна (црно представља смрт). Симболика Софистицираност, елеганција, задовољство, мистерија, сигурност, емотивна стабилност, опасност 18.6.2014.
 7. 7. Бела Бела означава светлост. Она повећава доживљај простора. Сматра се ко боја савршенства. У хералдици, бела означава мир и честитост. Симболика Чистоћа, једноставност, хигијена, стерилност, ефикасност, хладноћа, елитизам, младост, благост Варијације беле боје Сива – мудрост, зрелост, компромис, монотонија Сребрна – женска снага, снови, интуиција, телепатија 18.6.2014.
 8. 8. Црвена Црвена је најтемпераментнија боја која буди најинтензивнија осећања, убрзава рад срца и дисање. У хералдици се црвена користи за означавање храбрости. Симболика Снага, топлина, енергија, узбуђење, секс, страст, брзина, опасност, стимулација, мужевност, пркос, агресија, пркос, напор, притисак Варијације црвене боје Светло црвена – радост, сексуалност, страст, осећајност и љубав Роза - заљубљеност, пријатељство и љубав, наглашава женственост, мекоћа, инхибиција Тамно црвена – повезана је са снагом, бесом, гневом, љутњом, вољом, вођством, храброшћу, чежњом и злобом Смеђа – стабилност и означава мушке особине 18.6.2014.
 9. 9. Наранџаста Наранџаста је топла боја. Одржава будност и концентрацију, а као оптичка варка ствара утисак смањења простора. У хералдици, наранџаста је симбол снаге и издржљивости . Симболика Сунце, лето, топлина, занимљивост, постојаност, позитивне вибрације, егзотика, енергија Варијације наранџасте боје Тамно наранџаста – може представљати превару и неповерење Црвенкасто наранџаста – жеље, сексуална страст, задовољство, доминанција, агресија и жеђ за акцијом Златна – буди осећај престижа ; просветљење, мудрост, богатство 18.6.2014.
 10. 10. Жута Жута је оптимистична боја. Убрзава метаболизам и привлачи пажњу. Психолошки најстимулативнија боја. У хералдици, жута указује на част и лојалност. Касније је значење жуте повезано са кукавичлуком. Када се прекомерно користи може имати узнемиравајући учинак, као нпр. страх, анксиозност, иритацију (доказано је да деца плачу више у жутим собама). Симболика Емотивност, оптимизам, сигурност, пријатељство, самопоштовање, креативност, ирационалност, енергија, традиционалност Варијације жуте боје Угашена (тамно) жута - опрез, распадање, мучнина, љубомора Светло жута - интелект, свежина, радост 18.6.2014.
 11. 11. Зелена Ова боја је синоним за здравље и природу. Има моћ да опушта и смирује. Понекад зелена означава неискуство, нпр. ’’зелен’’ се каже за почетника. У хералдици, зелена указује на раст и наду. Зелена је супротност од црвене што значи да означава сигурност. Симболика Природа, свежина, здравље, хладноћа, раст, развијање, богатство, новац, баланс, сигурност, стабилност Варијације зелене боје Тамно зелена – амбиција, похлепа, љубомора Жуто-зелена – болест, кукавичлук, несклад, љубомора Маслинасто зелена – традиционална боја мира 18.6.2014.
 12. 12. Плава Плава је боја која асоцира на небо и море. Има моћ да смирује и опушта. То је најчешће коришћена боја. Често је повезана са дубином и стабилношћу. У хералдици, плава има симбол побожност и искрености. Симболика Поверење, поузданост, префињеност, смиреност, реалност, оданост, сигурност, мисаоност, припадност, опуштеност, професионализам Варијације плаве боје Светло плава – здравље, оздрављење, мир, разумевање, мекоћа Тамно плава – знање, моћ, интегритет, озбиљност Тиркизна - вера, истина, дубоко саосећање, оздрављење 18.6.2014.
 13. 13. Љубичаста Љубичаста је боја отмености, сматра се ’’краљевском бојом ’’. Због изразито мале заступљености у природи, обележава уникатност и јединственост. Према анкетама, 75 % деце радије бира љубичасту боју него било коју другу боју. Љубичаста у хералдици означава царско достојанство, независност и правичност. Симболика Узвишеност, спиритуалност, достојанство, висок положај, поштовање, отменост, луксуз, имућност, префињеност Варијација љубичасте боје Светло љубичаста (лила) – буди роматична и носталгична осећања Тамно љубичаста – буди тамна и тужна осећања, понекад ствара и фрустрације 18.6.2014.
 14. 14. Резултати 18.6.2014.
 15. 15. 0 5 10 15 20 Ја Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: овакав налаз се у великој мери поклапа са симболиком боја – у асоцијацијама на појам ЈА доминира црна боја која је одраз ауторитета и моћи, али и плава која симболише дубину и стабилност, као и црвена која је одраз енергије, напора и живота.
 16. 16. 0 5 10 15 20 Породица Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: породица је доживљена кроз призму црвене боје која је одраз живота, енергије, напора, љубави, осећајности, страсти, сексуалности, вођства, мужевности, али и женствености – све су то различита лица породице. Наранџаста која следи у асоцијацијама одраз је енергије, живота, акције. Породица и има своју функцију док представља врело (извор) живота, а онога момента кад то врело пресуши и породица губи ту своју најбитнију улогу.
 17. 17. 0 5 10 15 20 Пријатељи Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: Најчешће асоцирана боја је црвена. Пријатељи су, свакако, налик на улогу коју има породица, извор снаге, енергије, подршке, љубави и осећајности уопште, али и потребе да се има моћ и да се заузме одређена позиција вођства. Друга по реду на ранг листи асоцијација је зелена боја која, иако најчешће асоцира на свежину и живот, има придружене и особине амбиције, похлепе, љубоморе, несклада. У контексту односа са пријатељима, ове особине итекако добијају свој значај.
 18. 18. 0 5 10 15 20 Љубав Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: Место које црвена боја заузима на ранг листи асоцијација када је љубав у питању, апсолутно се поклапа са листом асоцираних појмова на црвену боју – ту доминира љубав, страст, емоција и снага.
 19. 19. 0 5 10 15 20 Здравље Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: интересантна је оваква подједнака распоређеност учешћа различитих боја придружених појму здравља. Када човек мало боље анализира налаз – здравље и јесте уравнотеженост, склад различитих параметара – органског и психичког, емотивног и мисаоног, унутрашњег и спољашњег... Извесна блага доминација црвене боје асоцирана је са снагом и енергијом. Здравље је равнотежа и склад, а несклад је криза која лако може одвести у болест!
 20. 20. 0 5 10 15 20 Kaријера Црвена Наранџаста Жута Зелена Плава Љубичаста Црна Бела 18.6.2014. Коментар: изгледа да је и у успешној каријери битна равнотежа. Као и код појма здравља, прилично подједнако су распоређене асоцијације на различите боје. Овога пута, задржаћемо се на учешћу љубичасте боје која је код свих претходних појмова имала врло ниско учешће - овде је она у асоцијацијама подједнако присутна, а ево особина које јој се најчешће придружују: висок положај, поштовање, отменост, луксуз, имућност, префињеност. Као да сви одсликавају појам каријаре! На исти начин посматрамо и учешће беле боје у асоцијацијама које је веће него у свим претходним случајевима, а управо бела симболише ефикасност, хладноћу, елитизам, а у неким варијацијама и мудрост, зрелост без којих праве каријере нема.
 21. 21. Закључак Налази нашег истраживања у великој мери се поклапају са неким ранијим истраживањима симболике боја. Напомињемо да је узорак испитаника на коме је рађено истраживање релативно мали, па не можемо говорити о статистички значајним налазима, али извесне тенденције да се појединим појмовима приписују одређене боје су, свакако, присутне. 18.6.2014.

×