Motivacija i srodni pojmovi

3,053 views

Published on

Prezentacija o značaju pojmova volje, želje, cilja i motivacije. Priredile učenice 15. beogradske gimnazije

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,053
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,267
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Motivacija i srodni pojmovi

 1. 1. Motivacija i pojmovi : •Želja •Volja •Cilj •Unutrašnja i spoljašnja motivacijaAutori prezentacije, učenice II/3:Sanja KaragačaAna NikolićSilvija BožićMentor:Simonida Vukobrat, prof. psihologijeXV beogradska gimnazija, mart 2012.
 2. 2. Motiviotivi i motivacija su najopštiji pojmovi koji seodnose na pokretanje aktivnosti i organizma.
 3. 3. ŽeljaŽelja je svesna ili nesvsna težnja koja stremi zadovoljenju na stvaran ili imaginaran način.Možemo želeti svašta za šta procenjujemo da će nam doneti zadovoljstvo. Kada je u pitanju odnos sa drugim ljudima, obično želimo da budemo voljeni, prihvaćeni, uspešni i sl. Ako ostvarimo svoje želje bićemo zadovoljni, ako ih ne ostvarimo bićemo nezadovoljni i frustrirani.
 4. 4. Želje su usmerene ka nečemu što nas privlači što nam se sviđa ili od nečega što nam se ne sviđaLjudi imaju neke lične želje i htenja u vezi sa time i, ako ih ostvaruju, smatraju se uspešnim,a ako ih ne ostvaruju smatraju se neuspesnim.
 5. 5. VoljaVolja je sposobnost čoveka da svesno upravlja svojom delatnošću u postizanju postavljenog cilja. Snažna volja ili nedostatak volje često su uzrok uspešnosti ili neuspešnosti čoveka.● Nećemo ostvariti neki motiv ukoliko je motiv njemu suprotstavljen jači.● Često je potreba za zadovoljstvom jača od motiva za rad, koji najčešće zahteva napor i odricanje.
 6. 6. Najbolji način da nešto uradimo je da to uradimo!Volja je sposobnost ličnosti da izvršava planove. Podrazumeva pravljenje izbora između mnoštva motiva, ciljeva i sredstava da se dođe do cilja.Volja je sposobnost prevođenja namere u radnju.Primer gojazne osobe koja ima jaku želju da skine višak kilograma ali i veliku želju da jede.Potrebna je svesna kontrola želje za jelom i stalni napor volje da bi se blokirala glad.
 7. 7. CiljKrajnje tačke prema kojima je usmerena aktivnost.Ciljevi moraju biti iskazani u prvom licu, pozitivni, vremenski ograničeni i specifični.Postavljanje cilja nije stvar volje nego stvar mašte.
 8. 8. Spoljašnji i unutrašnji motiviSpoljašnji motivi su oni motivi koji su nametnuti od strane okoline.Primer: učenik uči da bi popravio ocene kako bi ga pustili na more.Unutrašnji motivi su motivi koje namećemo sami sebi.Primer: učenik uči jer ga zanima sadržaj koji treba da nauči.
 9. 9. Prezentaciju priredile:● Sanja Karagača● Ana Nikolić● Silvija Božić

×