Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Viides käsky

655 views

Published on

Jumala on elämän lähde ja luoja. Elämän kunnioittaminen on Jumalan kunnioittamista. Tällä käskyllä kielletään yksilön oman käden oikeus, mutta myös valtiovallan henkinen tai fyysinen terrori, olipa se "sivistynyttä" tai brutaalia.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Viides käsky

 1. 1. Viides käsky: Älä tapa
 2. 2. Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa jumalaa, niin ettemme tuota mitään vahinkoa tai kärsimystä lähimmäisemme elämälle, vaan autamme ja hoivaamme häntä kaikissa elämän tarpeissa. Vähä katekismus
 3. 3. Elämä on Jumalan lahja  Jumala on elämän lähde  Ihmisen elämä on hänen arvokkain maanpäällinen omaisuutensa.  “Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren. - Joka ihmisen veren vuodattaa, hänen verensä on ihminen vuodattava, sillä omaksi kuvakseen Jumala teki ihmisen.” 1. Moos. 9:5-6.
 4. 4. Me emme ole vain ruumis  Ihminen on ruumis, sielu ja henki.  Viides käsky kieltää ihmisen ”kolminaisuuden” minkään ulottuvuuden vahingoittamisen tai surmaamisen.
 5. 5. Käsky rikotaan, kun...  Henkilö tapetaan, häntä loukataan, halveksitaan tai vihataan.  Ruumis tuhotaan tappamalla tai vahingoittamalla.  Sielu tai henki tuhotaan.  Kidutuksen päämäärä on murtaa tahto ja/tai tuhota sielu, ettei henkilö enää pystyisi toimimaan vapaasti tai itsenäisesti.  Kiusataan  Pihalla, koulussa, työpaikalla tai seurakunnassa. Jokainen, joka vihaa veljeään, on murhaaja, ja te tiedätte, ettei iankaikkinen elämä voi pysyä yhdessäkään murhaajassa. (1. Joh. 3:15)
 6. 6. Käsky täytetään, kun...  Rakastetaan lähimmäistä niin kuin itseään.  Suojellaan toisen elämää.  Annetaan ruokaa, vaatetta ja suojaa.  Neuvotaan ja lohdutetaan toisia.  Ollaan ystäviä ja puhutaan hyvää lähimmäisestä.  Yhteiskunta käyttää miekkaa pahuuden vähentämiseksi ja suojellakseen elämää. ”Esivalta ei kanna miekkaa turhaan. Se on Jumalan palvelija ja panee täytäntöön väärintekijälle kuuluvan rangaistuksen.” Room. 13:4 Hylätkää kaikki katkeruus, kiukku, viha, riitely ja herjaaminen, kaikkinainen pahuus. Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden. Ef. 4:31-32
 7. 7. Kahdenlaista murhaa Hienompi murha Karkea murha  Saattaa henkilö ahdinkoon, joka  Tappaminen omin käsin: Kain ja voi lyhentää hänen elämäänsä tai Abel, 1 Moos. 4:8 katkeroittaa sen. Joosefin veljet, 1 Moos. 37.  Toisen välityksellä: David ja Uuria, 2 Sam. 11:15. Myös Herodes,  Loukata toisen ruumista. Pietari löi Juudas, Saulus. miekallaan Malkuksen korvan irti. Matt. 26:51.  Välinpitämättömyyden kautta: 2 Moos. 21:29, 5 Moos. 22:8.  Olla auttamatta ruumiin tai sielun tarpeissa. Pappi ja leeviläinen,  Itsensä surmaaminen, Juudas. Luuk. 10:31. Kain ja Abel
 8. 8. Raamattu viidennestä käskystä Jeesus sanoi: ”Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: 'Senkin hölmö', on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen. ” (Matt. 5:21-22) Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: ”Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” – näin sanoo Herra. (Room. 12:9) Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. (Room. 13:10)
 9. 9. Pohdittavaksi  Luther ja talonpoikaiskapina. Luther antoi lopulta tukensa ruhtinaille kukistaa kapina miekalla, kun neuvottelut eivät enää auttaneet. N. 30 000 talonpoikaa kuoli. Kumpikin osapuoli käytti räikeää väkivaltaa.  Mitä tulisi tehdä? Vieras valtio hyökkää maahamme.
 10. 10. Rukoilemme Rakas Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Sinä olet elämän lähde. Olet antanut elämän meille lahjaksi, että me sillä palvelisimme sinua, kun palvelemme toisiamme. Anna meille voimaa rakastaa lähimmäisiämme, niin ystäviämme kuin vihamiehiämmekin. Me näemme paljon hätää maailmassa. Anna meidän lievittää sitä sillä, mitä meille olet antanut. Anna meille voimaa tuoda rakkautesi ja sanasi valo sinne, missä vainotaan, sinne mistä rakkaus on loppunut, sinne missä oikeutta poljetaan, missä kiusataan, halveksitaan ja puhutaan pahaa, sinne missä surmataan. Tee meistä rauhasi ja rakkautesi välittäjiä. Jeesuksen nimessä. Amen.
 11. 11. Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen tähden, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 3:23-24

×