Toinen käsky

532 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
532
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

 • Toinen käsky

  1. 1. Toinen käsky: Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä...  ...sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimeänsä turhaan lausuu. 2 Moos. 20:7.
  2. 2. Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme hänen nimensä kautta toivota pahaa, vanno, loihdi, valhettele emmekä petä, vaan että me sitä kaikessa hädässä avuksemme huudamme, rukoilemme, ylistämme ja kiitämme. Vähä katekismus
  3. 3. Jumalasta käytettyjä nimiä  ”Jahve” tarkoittaa ”Minä Olen”. (2 Moos. 3:14)  ”Herra”: VT:ssa Jahve, UT.ssa Jeesus Kristus. ”Jeesus Kristus on Herra”. Fil 1:11. Lisäksi Adonai (hepr.), Kyrios (kreik.). “Jahve” muinais- heprean ja nykyhep- rean kirjaimilla.  Jeesus käyttää itsestään kiellettyä ilmaisua ”Minä Olen”. Näin hän liittää itseensä Jahve-nimen.  Herra Sebaot: Israelin sotajoukkojen Jumala.
  4. 4. Jumalan nimi on pyhä  Jumalan nimi tuo Jumalan läsnäolevaksi  “Jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.” (Joel 2:32; Ap. t. 2:21; Room. 10:13)  Pidä nimi pyhänä!
  5. 5. Jumala tahtoo, että hänen nimeään käytetään!  Rukouksessa: ”Avuksesi huuda minua hädän päivänä, ja minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua.” PS. 50:15.  Jumalanpalveluksessa  Julistuksessa  Opetuksessa
  6. 6. Jumalan nimeä ei saa käyttää  Kiroiluun  Väärään valaan  Väärään vannomiseen  Taikuuteen ja noituuteen loitsuineen.
  7. 7. Käskyyn liittyvä rangaistus  ”...sillä Herra ei jätä sitä rankaisematta, joka hänen nimeänsä turhaan lausuu.”  Väärin käyttämällä Jumalan nimeä me ikään kuin vedämme Jumalan mukaan siunaamaan pahan.
  8. 8. Rukoilemme Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Sinä olet ilmoittanut itsesi kansallesi Israelille. Sinä olet ilmoittanut itsesi maailmalle Kristuksessa, iankaikkisessa Pojassasi, meidän Herrassamme. Sinä rakastat meitä syntisiä ja haluat, että me kutsuisimme sinua avuksi. Sinä olet antanut meille puhelinnumerosi Psalmissa 50:15: ”Avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua.” Me pyydämme sinulta apua uskon heikkouteen, kristittynä elämisen heikkouteen ja sinun nimesi todistamisen heikkouteen. Vahvista seurakuntaasi. Sinä lähetit meidät maailmaan sinun nimesi todistajiksi. Lisää meille intoa evankeliumin työssä. Poikasi ristinkuolemaa ja ylösnousemusta julistaessamme sinun nimesi tulee kunnioitetuksi ja ylittää synnin ja kuoleman. Vahvista todistuksemme Pyhän Hengen voiman kautta. Tätä pyydämme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Amen.
  9. 9. Kristus on kärsinyt rangaistuksen puolestamme Ristiinnaulittu. Wittenbergin Luther-museo.

  ×