Kolmas käsky

739 views

Published on

Tämä on käsky pyhäpäivästä eli jumalanpalveluksesta.

Published in: Education, News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
739
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Kolmas käsky

  1. 1. Kolmas käsky: Muista pyhittää lepopäivä.
  2. 2. Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa jumalaa, niin ettemme halveksi saarnaa ja jumalan sanaa, vaan pidämme sanan pyhänä, sitä mielellämme kuulemme ja opimme. Vähä Katekismus ”Elämän puu”. Tallinnan synagogan alttaritaulu.Puun latvukseen on kirjoitettu 10 käskyä.
  3. 3. Herran laitumelle
  4. 4. Sinäkin tarvitset lepoa! Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalai-sesi, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen. (2. Moos. 20:9-11)
  5. 5. ”seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.”  Ainoa erityisesti siunattu ja pyhitetty päivä!  Sen viettäminen on siunauksessa lepäämistä.  Sielu ja ruumis saa levätä.
  6. 6. Sanankuuloon ja lepoon ohjaava käsky  Arkiaskareet arkeen, sunnuntaina saa levätä!  Paras lepopaikka on Jumalan sanan alla yhdessä toisten kanssa.  Jeesus vertaa seurakuntaa lammaslaumaan ja perheeseen.  Molemmat elävät yhteisönä.  Kristitty on Kristuksen ruumiin jäsen ja Jumalan lapsi  Kristus on ylipaimen. Papit ja saarnamiehet ovat apupaimenia. Inkeriläisten “seurakunta” Pärnussa.  Sana ja sakramentit ovat Jumalan Edessä pappisdiakoni Kalle Innala. antama laidun. Ps 23.
  7. 7. Lauantaina vai sunnuntaina?  Sapatti oli lauantai.  Kristittyjen lepopäivä on sunnuntai.  Sunnuntaina Jeesus voitti kuoleman ja alkoi uusi elämä Kristuksessa.  Apostolit kutsuivat sunnuntaita ”Herran päiväksi”. Raasikun kirkko, Harju-Jaanin seurakunta Virossa.
  8. 8. ”Herran päivä”  Kuolema voitettiin.  Iankaikkinen elämä alkoi ylösnousemuksessa.  Kristus on esikoinen, Uusi Adam. ”Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa, mutta jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan”. 1. Kor. 15:22-23. 2. Kor. 5:17 .  Apostolien aikainen tapa kokoontua sanan kuuloon ja ehtoollisen viettoon Ylosnousemus. Sikstiiniläiskappeli. Herran päivänä. "Kun olette Herran päivänä kokoontuneet, murtakaa leipää ja lausukaa kiitosrukous.." (Didakhe.14:1. 70-100 e.Kr.)
  9. 9. Herran päivän kaksi saarnaa  Kirkko vanhastaan on valinnut Herran päivän erityseksi päiväksi. − 1. saarna: Ehtoollinen saarnaa Herran kärismystä ja sovituskuolemaa. − 2. saarna: Ylösnousemuksen päivä ”Ja katso, minulla on kuoleman ja tuonelan saarnaa Kristuksen avaimet” (Ilm. 1:18). voittoa ja hänessä saatavaa vanhurskautta.
  10. 10. Herran päivänä Jumala palvelee Jumalan teot  Jumala varmistaa pelastuksemme VIRSI 200:1-3 omilla teoillaan ja omalla työllään.  Jumalan teot ovat puhtaita ja vaikuttavia. Ne ovat Jumalan sana, Kristuksen sovituskuolema, kuoleman voittaminen, evankeliumi ja sakramentit.  Ihmisen pyhyydestä ja pahuudesta riippumattomia. Ihmisen turmiollisuus ei turmele sakramenttia.  Sunnuntaina (ja aina) Herra palvelee meitä teoillaan: ylösnousemuksen ja sovitusveren voimalla: ”Herra on minun paimeneni” (Ps. 23).
  11. 11. Rukoilemme Rukoilemme: Rakas Isä, Sinä olet tänä päivänä antanut minulle lepopäivän ja tahdotkin minun sitä minun sitä lepopäivänä käyttämään.,Tarvitsen levätä maallisista askareistani, mutta ennen kaikkea tarvitsee sieluni lepoa. Kallis Isä, ei mikään muu kuin sanasi anna levottomalle hengelleni rauhaa ja väsyneelle sielulleni lepoa. Oi, anna siis minun tänä päivänä, vapaana maallisista murheista ja töistä käyttää hyväkseni kaikkia tarjolla olevia tilaisuuksia lukeakseni, kuullakseni ja tutkistellakseni sitä sanaa, jota minulla – kiitos isällisestä armostasi – niin runsaasti on. Poista, oi Jumala, sydämestäni Pyhän Henkesi kautta välipitämättömyys sanaasi, joka niin usein tahtoo tarttua minuun. Saata minua yhä enemmän isoamaan niitä kalliita herkkuja, joita Sinä sanassasi niin runsaasti valmistat minulle, ja joilla sinä tänäkin päivänä niin armollisesti tahdot ravita sieluani. Minä rukoilen sinua myös niiden kaikkien edestä, jotka vielä luulevat tulevansa toimeen ilman sanaasi. He pitävät kyllä tarkkaa huolta ruumiillisesta toimeentulostaan, mutta sielunsa antavat he nälkään nääntyä. Älä anna heidän kuolla tässä kauheassa tilassaan. Herätä heitä totuuden tuntoon niin kauvan kuin siihen vielä aikaa on. Armahda, kaiken laupeuden Jumala, myös niitä, joiden on kallista sanaasi muille julistettava. Anna heidän nyt ja muulloinkin puhtaasti ja selkeästi esittää totuuttasi kalliisti lunastetuille kanssaihmisillensä. Suo heidän itsensä aina vaeltaa sanasi kirkkaassa valossa, niin että moni heidän todistuksensa kautta tulisi valkeuteen. Mutta jos heidän seassaan löytyy sokeita taluttajia, niin voitele Pyhän Henkesi kautta heidän silmänsä silmävoiteella, että he saisivat näkönsä. Vielä rukoilen kaikkien niiden edestä, jotka kanssani yksinkertaisesti uskovat pyhän sanasi ja lakiasi rakastavat. Kätke heitä ja kätke meitä kaikkia, oi Isä, totuudessasi ja älä salli meidän koskaan suostua valheeseen. Auta meitä yhä kasvamaan armossa ja Herramme Jeesuksen Kristuksen tuntemisessa ja salli meidän täällä alhaalla niin viettää lepopäivämme, että kerran, tämän ajan vaivojen päätyttyä saisimme käydä siihen sapattilepoon, joka tuolla ylhäällä on Sinun kansallesi tarjona. Kuule tämä lapsesi rukous Jeesuksen tähden. Amen. Johannes Bäck, Muukalaisten Kotielämä
  12. 12. Syntivelka on maksettu Kelttiläinen risti. Edinburgh

  ×