Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

"ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ...ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑΒΙΩΝΩ"(ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ)

ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

"ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ...ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑΒΙΩΝΩ"(ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ)

 1. 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ)
 2. 2. • Τίτλος Προγράμματος: • «Ταξιδεύοντας στο χρόνο… ήθη και έθιμα αναβιώνω» • Αριθμός μαθητών που συμμετείχαν: 26 • Σχολ. έτος 2015-16 • Εκπαιδευτικοί: • Μιλούλη Παρασκευή • Τουλκιαρίδου Αυγή • Σταματέλου Αιμιλία
 3. 3. ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ- ΧΟΡΟΙ ΤΕΧΝΗ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Υφαντική, Ενδυμασία, Ναυπηγική) ΕΡΓΑΣΙΕΣ (Σύγχρονες- Παλιές) ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ (Γάμος, Διατροφή, Έθιμα) ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ (Παροιμίες, αινίγματα, παραμύθια, παιχνίδια, ξεχασμένες λέξεις)
 4. 4. ΣΤΟΧΟΙ: Η αφύπνιση του ενδιαφέροντος των παιδιών για θέματα που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά και με την ιστορική εξέλιξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα του πολιτισμού, ο σεβασμός στην παράδοση. Η γνωριμία τους με τα ήθη και έθιμα του τόπου τους και η αβίαστη κατάκτηση πολλών στοιχείων και πτυχών της καθημερινότητας του παρελθόντος και η σύγκριση με το τώρα. Η ανάπτυξη της αισθητικής τους καλλιέργειας και η υποστήριξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των παιδιών που συνδέονται με την παρατήρηση, τη διερεύνηση, την περιγραφή και τη μύηση σε στρατηγικές που προωθούν την αυτόνομη μάθηση.
 5. 5. Με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο θεατρικό «Οι μάγισσες που μισούσαν τα κάλαντα» τα παιδιά έμαθαν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη τις Ελλάδας
 6. 6. Είδαμε παλιές και καινούργιες φωτογραφίες της Λίμνης και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές
 7. 7. Μάθαμε την χώρα μας, το νησί μας και το χωριό μας. Μελετήσαμε τον χάρτη και φτιάξαμε τον δικό μας
 8. 8. «Ο μύθος της Αλκυόνας»
 9. 9. «Ο κουτσοφλέβαρος»
 10. 10. «Μύθοι για την Αμυγδαλιά»
 11. 11. «Χελιδονίσματα» Την Τρίτη 1 Μαρτίου τα παιδιά με τα χελιδόνια που φτιάξανε, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο και τραγούδησαν τα κάλαντα της Άνοιξης σε παιδιά και δασκάλους.
 12. 12. Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής
 13. 13. «Λαογραφικό Μουσείο» στην τάξη μας! Δημιουργήσαμε «Λαογραφικό Μουσείο» στο χώρο μας με αντικείμενα που έφεραν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και χαρά έψαξαν, βρήκαν, κουβάλησαν και εμπιστεύθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) αντικείμενα με υλική και συναισθηματική (πιο σημαντική) κυρίως αξία!
 14. 14. Επίσκεψη του κ, Γιάννη Φαφούτη, φωτογράφου της πόλης μας! Ο κ. Γιάννης με μοναδικό τρόπο μίλησε στα παιδιά για τα παλιά επαγγέλματα της Λίμνης και τους έδειξε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική του συλλογή. Αναφέρθηκε προσωπικά για τον κάθε επαγγελματία και περιέγραψε με απλά και κατανοητά λόγια το κάθε επάγγελμα. Επίσης τους διάβασε παραδοσιακά παραμύθια από το προσωπικό του αρχείο (τα οποία πρόκειται να εκδοθούν).
 15. 15. Γονείς των παιδιών ήρθαν στο σχολείο - μετά από πρόσκλησή μας- ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Λίμνης! Μίλησαν στα παιδιά με λεπτομερή και κατανοητό τρόπο για τις παραδοσιακές φορεσιές της Λίμνης, από ποια κομμάτια αποτελούνταν, πως τις φορούσαν κλπ. και τους έδειξαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό με παραδοσιακές φορεσιές απ’όλη την Ελλάδα.
 16. 16. Παραδοσιακός αποκριάτικος χορός: «Πως το τρίβουν το πιπέρι»
 17. 17. Στην γιορτή της 25ης Μαρτίου τα νήπια τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας
 18. 18. Περιεργαστήκαμε παλιά αντικείμενα, σκεύη και εργαλεία που μας έφεραν οι γονείς των παιδιών. Μιλήσαμε για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα(τα ομαδοποιήσαμε) και μάθαμε για την χρήση τους.
 19. 19. Με μια πολύ παλιά ζυγαριά πειραματιστήκαμε και μάθαμε πως ζυγίζανε παλιά..
 20. 20. Η ιστορία της «Παναγιάς της Λιμνιάς» στην κεντρική εκκλησία της Λίμνης Συνάντηση στον ιερό χώρο της κεντρικής εκκλησίας της Λίμνης με τον Πατέρα Κωνσταντίνο και τον κ. Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιος»
 21. 21. Επίσκεψη στην Β΄τάξη του Δημοτικού! Μετά από «επίσημη» πρόσκληση των μαθητών της Β΄τάξης Δημοτικού και της δασκάλας τους κ. Έφης Παπαθανασίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψή στην τάξη τους προκειμένου να ξεναγηθούμε στο «Μικρό Λαογραφικό Μουσείο» που δημιούργησαν
 22. 22. Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο
 23. 23. Σύνδεση παλιάς και νέας γενιάς… Πολύ σημαντικό στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.Στο πλαίσιο αυτό έγινε σύνδεση της παλιάς με την νέα γενιά μέσα από την επίσκεψη της κ. Κονδυλίας (γιαγιάς της Μαρίας) στο Νηπιαγωγείο.... Η κ.Κονδυλία μας μίλησε: Για τα παιδικά της χρόνια, την οικογένειά της και την καθημερινότητά της ως παιδί. Για την σχολική ζωή (που ήταν το σχολείο, τι φορούσαν, τους δασκάλους κλπ.). Τα φαγητά που τρώγανε, το τρόπο που τα μαγείρευαν (στις δυσκολίες) καθώς και την εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρικό’ Για τα κατοχικά και μετακατοχικά χρόνια(ιστορίες). Για τα παιχνίδια που έπαιζε μικρή: κουτσό, μήλα, τζαμί κλπ. για αυτοσχέδιες μπάλες, κούκλες και γιαλενάκια (βόλοι) και για διάφορα παιχνίδια με σχοινί. Μας είπε επίσης παιδικά τραγούδια της εποχής της καθώς και τραγούδια της Άνοιξης και τα κάλαντα του Λαζάρου.
 24. 24. Επίσκεψη στο «Μουσείο Παραδοσιακής Ενδυμασίας»
 25. 25. Περί υφαντικής τέχνης… Επίσκεψη στο σπίτι της κ. Βούλας
 26. 26. «Παραδοσιακά χαλιά»
 27. 27. Παραδοσιακά πιάτα με μάνταλα
 28. 28. Πήλινα σκεύη και εργαλεία
 29. 29. Ταγάρια
 30. 30. Υφαντά σε αργαλειούς
 31. 31. Κατασκευή: «Καλημέρα»
 32. 32. Γιορτή Λήξης: «Αναβίωση Παραδοσιακού Λιμνιώτικου Γάμου» Τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές αναβίωσαν τον παραδοσιακό Λιμνιώτικο Γάμο, από το προξενιό και τις ετοιμασίες μέχρι την στέψη και το γλέντι με τους χορούς.
 33. 33. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα την ενασχόληση τους με την Λαϊκή Παράδοση του τόπου τους. Ιδιαίτερα η Μουσειακή γωνιά της Λαϊκής Παράδοσης στήθηκε και λειτούργησε με πολύ ενθουσιασμό και χαρά. Είχαν την ευκαιρία τα παιδιά να μάθουν πως ζούσαν οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια, να γνωρίσουν τις ρίζες τους, τον πολιτισμό του τόπου τους, να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα ,να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν την Λαϊκή Παράδοση του τόπου τους. Eυαισθητοποιήθηκαν και προβληματίστηκαν πάνω σε θέματα Λαϊκής Παράδοσης, πράγμα απαραίτητο ώστε να χαράξουν την δική τους πορεία και τον δικό τους πολιτισμό.

×