Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

"ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" (ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

"ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" (ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ)

 1. 1. • Νήπια και προνήπια του Νηπιαγωγείου Λίμνης • Οι μαθητές της Α΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λίμνης • Οι Νηπιαγωγοί: • Μιλούλη Παρασκευή • Τουλκιαρίδου Αυγή • Σταματέλου Αιμιλία • Η Δασκάλα της Α΄τάξης : •Mαντζαβίνου Νίκη
 2. 2. ΣΤΟΧΟΙ: Η γνωριμία των νηπίων με τους χώρους και με τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου. Η εξοικείωση των νηπίων με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και με δραστηριότητες της A τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Η εξάλειψη του άγχους και της ανησυχίας των νηπίων για το άγνωστο «μεγάλο σχολείο» και η πρώιμη αντιμετώπιση προβλημάτων προσαρμογής των μαθητών στη πρώτη τάξη. Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δασκάλων και νηπιαγωγών με την ανταλλαγή εμπειριών και με τον από κοινού σχεδιασμό δραστηριοτήτων. Η ενημέρωση των γονέων, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά τη σχολική μετάβαση, η εφαρμογή μέτρων στήριξής τους καθώς και η συνειδητοποίηση από την πλευρά των γονιών της ενότητας, της συνέχειας και της συνεργασίας στην εκπαίδευση. Η σταθερή συνεργασία μεταξύ των σχολικών μονάδων και η ενημέρωση για το μαθησιακό προφίλ των νηπίων Η έγκαιρη διάγνωση νηπίων με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες.
 3. 3. Το Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το Δημοτικό Λίμνης, έτσι τα νήπια βλέπουν καθημερινά τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, μαθαίνουν να συνυπάρχουν με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και γνωρίζουν τους χώρους (γραφείο δασκάλων, τουαλέτες, κυλικείο, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, αύλειος χώρος).
 4. 4. Στις 20 Νοεμβρίου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α΄Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λίμνης, έριξαν βαρκούλες στη θάλασσα με μηνύματα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Η δράση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τις νηπιαγωγούς και την δασκάλα της Α΄Τάξης του Δημοτικού, κα. Μαντζαβίνου Νίκη Η 1η κοινή δράση νηπίων και παιδιών Α΄ Τάξης Δημοτικού :
 5. 5. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την κοινή δράση είναι τα ακόλουθα: Επίσκεψη των μαθητών της Α΄τάξης στο Νηπιαγωγείο….
 6. 6. …όπου συζήτησαν για τα δικαιώματα των παιδιών και ενημερώθηκαν εκτενέστερα, παρακολουθώντας βίντεο και εικόνες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα παιδιά που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως τα παιδιά της Συρίας.
 7. 7. Στη συνέχεια κατασκεύασαν αφίσες και καραβάκια από χαρτόνι στα πανιά των οποίων έγραψαν τα συνθήματά τους.
 8. 8. Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι μαθητές της Α΄τάξης μαζί με τα παιδιά του 2/θ Νηπιαγωγείου Λίμνης …
 9. 9. ….κρατώντας στα χέρια τους τις αφίσες τους και τα καραβάκια τους και την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, πήγανε ως την ακτή.
 10. 10. Εκεί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έβαλαν τα καραβάκια τους στο νερό να ταξιδέψουν, να μεταφέρουν και να διαδώσουν σε όλο τον κόσμο τα μηνύματά τους για τα δικαιώματα των παιδιών.
 11. 11. Δικαιώματα για τροφή, νερό, σπίτι, μόρφωση, σχολεία, βιβλία, σπίτι, οικογένεια, υγεία, φάρμακα, φροντίδα κτλ.
 12. 12. Μακάρι τα μηνύματά τους να φτάσουν ως τους δυνατούς αυτού του κόσμου, αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των λαών και να τους ευαισθητοποιήσει σε βάθος, να προβούν σε αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να πάψουν να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών 365 μέρες το χρόνο.
 13. 13. Μακάρι να μην χρειάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για να τους το υπενθυμίζει, να μην είναι μόνο χιλιοειπωμένα λόγια, αλλά να γίνουν πράξη από την παγκόσμια κοινότητα όπως δεσμεύτηκαν με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
 14. 14. Παρακολούθηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής της Α΄και Β΄Δημοτικού : Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου παρακολουθήσαμε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δημοτικού σχολείου
 15. 15. Επίσκεψη στην Β΄Δημοτικού : Μετά από «επίσημη» πρόσκληση των μαθητών της Β΄τάξης Δημοτικού και της δασκάλας τους κ. Έφης Παπαθανασίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψή στην τάξη τους προκειμένου να ξεναγηθούμε στο «Μικρό Λαογραφικό Μουσείο» που δημιούργησαν
 16. 16. Τα κάλαντα της Άνοιξης «Χελιδονίσματα» Την Τρίτη 1 Μαρτίου τα παιδιά με τα χελιδόνια που φτιάξανε, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο και τραγούδησαν τα κάλαντα της Άνοιξης σε παιδιά και δασκάλους.
 17. 17. Δημιουργία «Λαχανόκηπου» μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Η κ. Ειρήνη, δασκάλα Ειδικής Αγωγής προσκάλεσε τα νήπια να φυτέψουν λαχανικά στον λαχανόκηπο που φτιάξανε στην (κοινή) αυλή του σχολείου. Έτσι τα παιδιά με πολύ χαρά φύτεψαν τα κρεμμυδάκια!.
 18. 18. Επίσκεψη στην Α΄Τάξη Δημοτικού Οι μαθητές διδάχτηκαν το κείμενο από το Ανθολόγιό τους «Η κουκουβάγια και η πέρδικα», το οποίο επιλέχθηκε γιατί τονίζεται η μητρική αγάπη και το συνδυάσαμε με την γιορτή της μητέρας, αλλά και γιατί η κουκουβάγια είναι το πουλί της σοφίας.
 19. 19. Φύλλο εργασίας διαφοροποιημένο για τα νήπια για να μπορέσουν να το συμπληρώσουν με άνεση
 20. 20. Καρτούλα κουκουβάγια που περιείχε το παραμυθάκι και ευχές για τη μητέρα τους, στην οποία το κάθε παιδί ζωγράφισε σε μία καρδιά την καλύτερη μαμά: τη μητέρα του!!!
 21. 21. Δραματοποίηση του κείμενου
 22. 22. Η κουκουβάγια που στόλιζε τον τοίχο μας άνοιξε τα φτερά της και αποκάλυψε τα ονόματα των παιδιών στα οποία θα δώσει λίγη από τη σοφία της για να τα πάνε καλά στο σχολείο
 23. 23. Δωράκι-κουκουβάγια που κατασκευάσαμε από χαρτί και περιείχε καραμελίτσες και εμψυχωτικά μηνύματα της κουκουβάγιας
 24. 24. Ήταν μια όμορφη εμπειρία. Τα παιδιά είπαν ότι πέρασαν ωραία, ένιωσαν πολύ οικεία(άλλωστε έχουμε κάνει τόσες δράσεις με τους φίλους μας),χάρηκαν που συμμετείχαν στο μάθημα, ένιωσαν αυτοπεποίθηση, είδαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και έφυγαν ενθουσιασμένα.
 25. 25. Τα νήπια γνώρισαν τους χώρους και τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου και εξοικειώθηκαν με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και με δραστηριότητες της A΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Απέκτησαν θετική εικόνα για τις ικανότητες τους ως μαθητές και ανέπτυξαν θετική στάση απέναντι στο Σχολείο.  Οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν καλύτερα τα νήπια που ίσως είναι οι μαθητές τους για την επόμενη σχολική χρονιά. Στους γονείς διαμορφώθηκε η εικόνα ενότητας, συνέχειας και σύνδεσης της εκπαίδευσης. Υπήρξε ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δασκάλων και νηπιαγωγών με την ανταλλαγή εμπειριών και με τον από κοινού σχεδιασμό δραστηριοτήτων

×