Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

"Xτίζω σωστά το σώμα μου"

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Check these out next

1 of 64 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Similar to "Xτίζω σωστά το σώμα μου" (20)

Advertisement

More from Παρασκευή Μιλούλη (12)

Recently uploaded (20)

Advertisement

"Xτίζω σωστά το σώμα μου"

 1. 1. 2/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Λίμνης Σχολικό έτος 2012-2013 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας << Χτίζω Σωστά το Σώμα μου >>
 2. 2. ΣΤΟΧΟΙ Να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τα μέλη του σώματός τους και τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Να γνωρίσουν τον τρόπο ερχομού τους στη ζωή και να διαχωρίζουν το φύλο τους. Να αναγνωρίσουν τις αισθήσεις τους μέσα από την παρατήρηση του εαυτού τους και τον πειραματισμό έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν την αξία τους. Να γνωρίσουν βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Να καταλάβουν τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή, το σωστό βούρτσισμα και η χρήση της οδοντόπαστας για την υγιεινή των δοντιών. Να εντοπίζουν και να κατονομάζουν τα συναισθήματά τους. Να αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα για τους άλλους και να δείχνουν ενδιαφέρον για το πώς αισθάνονται οι άλλοι από τις δικές τους συμπεριφορές, λόγια και στάσεις. Να ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματα. Να συμπράξει το σχολείο με άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας για να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς πάνω σε θέματα σωστής ανάπτυξης ,σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών
 3. 3. «Το σώμα μας »
 4. 4. Έφεραν τον υπέρηχο εγκυμοσύνης της μητέρας τους και φωτογραφίες από την γέννησή τους μέχρι και σήμερα . Κάθε παιδί παρουσίασε την βιολογική-χρονολογική του εξέλιξη
 5. 5. Περιγράψαμε το σώμα ενός παιδιού πάνω σε χαρτί του μέτρου κατόπιν σχεδιάσαμε τα εσωτερικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος και έτοιμος ο <πίνακας αναφοράς>
 6. 6. 1)Συναρμολόγησαν τον ανθρώπινο σκελετό 2)Τοποθέτησαν τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος στη σωστή θέση
 7. 7. • Μετρήσαμε το ύψος του κάθε παιδιού με κορδέλες γκοφρέ • Χρησιμοποιήσαμε ως μονάδα μέτρησης τις πατούσες μας. • Τοποθετήσαμε τη μεζούρα πάνω στην κορδέλα και μετρήσαμε το μήκος της . Κατόπιν αναγράψαμε πάνω σε χαρτί του μέτρου το όνομα και το ύψος κάθε παιδιού σε εκατοστά
 8. 8. Μετρήσαμε το ύψος και το βάρος του κάθε παιδιού .Κάναμε τις συγκρίσεις και τα συμπεράσματα που βγήκαν (για το ποιος είναι ο ψηλότερος- χαμηλότερος ή ποιος είναι ο ελαφρύτερος-βαρύτερος στην τάξη ), ήρθε η ώρα να καταγραφούν στο χαρτί τα στοιχεία της <Ατομικής Ταυτότητας >.
 9. 9. Παιχνίδι με ζάρι-εικόνες-λέξεις Αινίγματα
 10. 10. Παιχνίδι στη γωνιά του ιατρείου και του φαρμακείου
 11. 11. Τα παιδιά της τάξης στήσανε χορό «Ο Σκελετούλης»
 12. 12. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για το σώμα
 13. 13. «Οι αισθήσεις μας»
 14. 14. • Αναγνωρίσαμε μυρωδιές, χωρίς να βλέπουμε. • Η αρκούδα με την ευαίσθητη μύτη, μπουσούλησε και μύρισε, φτιάχνοντας ζευγάρια με ίδιες μυρωδιές.
 15. 15. • Αγγίξαμε διάφορα αντικείμενα • Παιχνίδι αφής με ανάγλυφα σχήματα πάνω σε αφρώδες υλικό. • Τα παιδιά ψηλαφώντας με κλειστά μάτια αναγνώριζαν τα σχήματα • Παιχνίδι αφής με παλάμες (λείο, σκληρό ,απαλό, κυματιστό, τραχύ)
 16. 16. • Δυναμώσαμε την φωνή μας με το χωνί. • Ο ψιθυροσωλήνας για τα μυστικά μας μέσα στο δάσος • Το μαγικό τηλέφωνο.
 17. 17. Ψίθυροι μέσα από το μπαλόνι Μαγικά τηλέφωνα με χάρτινα ποτηράκια.
 18. 18. Εικόνες που γυρίζουν και μας ξεγελούν. Πώς επισκέφτηκε η Πασχαλίτσα το λουλούδι; Πώς βρέθηκε το κουμπί στη μπλούζα του αγοριού; Διαβάζοντας με την αφή – μέθοδος Μπράιγ.
 19. 19. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ Μαντέψαμε τι τρώμε. Ταξινομήσαμε τροφές ανάλογα με την γεύση τους
 20. 20. Τόμπολες ταύτισης με τις αισθήσεις, τα όργανα τους ,και την λειτουργία τους.
 21. 21. Διαβάσαμε εικονόλεξα για την λειτουργία του εγκεφάλου και την σχέση του με τις αισθήσεις. Γράψαμε τις 5 αισθήσεις μας.
 22. 22. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για τις αισθήσεις
 23. 23. «Υγιεινή σώματος Μικρόβια»
 24. 24. Πείραμα: Υποθέσαμε ότι τα μικρόβια είναι η ασημόσκονη που βάλαμε στα χέρια ενός αγοριού. Στη συνέχεια είδαμε πώς το αγόρι μεταφέρει τα μικρόβια παντού. Τα παιδιά κάθε φορά παρατηρούσαν πώς τα μικρόβια-ασημόσκονη έμεναν επάνω σε αυτά που ακουμπούσε Στη συνέχεια, ένα άλλο παιδί που είχε καθαρά χέρια (χωρίς ασημόσκονες) ακούμπησε τα ίδια αντικείμενα και… «μολύνθηκε» και αυτός.
 25. 25. Φτιάξαμε τους κατοίκους της Μικροβιούπολης
 26. 26. Διαβάσαμε το βιβλίο “Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε” εκδ. Μεταίχμιο και μας δόθηκε η αφορμή να φτιάξουμε μια ενημερωτική Αφίσα για την τάξη μας. Επιτραπέζιο: <Το ανθρώπινο σώμα> Επιτραπέζιο:< Ο μικρός χειρούργος>
 27. 27. Παίξαμε κουκλοθέατρο με τα μικρόβια που φτιάξαμε
 28. 28. Παροιμία: «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά»
 29. 29. Κολάζ: Είμαι γουρουνάκι όταν…
 30. 30. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για τα μικρόβια και την υγιεινή του σώματος
 31. 31. «Υγιεινή Διατροφή»
 32. 32. Κόψαμε εικόνες από περιοδικά και χωρίσαμε τα τρόφιμα σε 6 κατηγορίες
 33. 33. Φτιάξαμε την «αλφαβήτα των τροφών». Μάθαμε για τις υγιεινές και βλαβερές τροφές και κάναμε με κολλάζ την αφίσα
 34. 34. Μάθαμε για τις βιταμίνες και φτιάξαμε το βιβλίο των βιταμινών
 35. 35. Ομαδοποίηση των τροφών σε: Ζωικές τροφές Φυτικές τροφές Βιομηχανικά προϊόντα Κατασκευάσαμε «Το πιάτο της Υγιεινής Διατροφής»
 36. 36. Φτιάξαμε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής»
 37. 37. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε στα νήπια ένα υγιεινό πρωινό
 38. 38. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για την Υγιεινή Διατροφή
 39. 39. «Στοματική Υγιεινή»
 40. 40. ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
 41. 41. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ <<Η μαγική πόλη των δοντιών>>
 42. 42. Πίνακας διπλής εισόδου με τα νήπια να κολλούν καθημερινά 1 ή 2 αυτοκόλλητα ως επιβράβευση όταν έπλεναν τα δοντάκια τους Μάθαμε μεταφορικές φράσεις σχετικές με τα δόντια .
 43. 43. Παιχνίδια με ζάρι: «Ο φαφούτης κροκόδειλος» «Ποιος θα βουρτσίσει πρώτος τα δοντάκια;» «Ποιος θα σηκώσει πρώτος τα δοντάκια του;»
 44. 44. Γνωρίσαμε τα δόντια μας, την ονομασία και την χρήση τους. Γνωρίσαμε τα μέρη του δοντιού. Ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί τους.
 45. 45. Τα δώρα που χαρίσαμε στον κύριο Χρυσομάλλη: Ομαδικές εργασίες <αστραφτερά χαμόγελα… αστραφτερά δόντια>> <Τρώω σωστά- τρώω γλυκά>
 46. 46. Η επίσκεψη του κυρίου Χρυσομάλλη, οδοντιάτρου της πόλης μας. Οι πολύ χρήσιμες συμβουλές του για την υγιεινή των δοντιών.
 47. 47. Περπατήσαμε γύρω γύρω ένα δόντι. Είδαμε στον H/Y πως αρρωσταίνουν τα δόντια μας. Φτιάξαμε ένα χαρούμενο και ένα λυπημένο δοντάκι.
 48. 48. Διαβάσαμε συμβουλές για γερά δόντια. Συμβουλές για καλή υγεία. Γράψαμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε δόντια γερά.
 49. 49. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για την στοματική υγιεινή.
 50. 50. «Συναισθήματα»
 51. 51. Φτιάξαμε: «Το ουράνιο τόξο των συναισθημάτων» «Το φανάρι των συναισθημάτων» και «Την παλέτα των συναισθημάτων»
 52. 52. Θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Τα θετικά τα βάζουμε στην καρδιά μας, τα αρνητικά τα πετάμε στα σκουπίδια. Παιχνίδι: «Το ζάρι των συναισθημάτων» Αναγνωρίζουνε πρώτα το συναίσθημα και έπειτα περιγράφουν ένα περιστατικό (πραγματικό ή φανταστικό) όπου ένιωσαν έτσι. Συζητάνε και προτείνουν λύσεις και διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς.
 53. 53. Εκφράσεις με αντιστοιχία χρωμάτων και συναισθημάτων. «Εβδομαδιαίο Δελτίο Συναισθημάτων» Τι νιώθω σήμερα; Γιατί;
 54. 54. Παιχνίδι: «Ο συναισθηματούλης» Έχουμε φτιάξει μια μασκότ, την οποία μπορούμε και να ονοματίσουμε, π.χ. ο συναισθηματούλης. Δίνουμε στα παιδιά κάρτες με διάφορες εκφράσεις. Πίσω από κάθε πρόσωπο κολλάμε ένα χριτς-χρατς, το ίδιο και στη μασκότ. Τα παιδιά αλλάζουνε τα πρόσωπα της μασκότ και αναφέρουν πως νιώθει κάθε φορά ο συναισθηματούλης.
 55. 55. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε για τα συναισθήματα
 56. 56. Ο ατομικός φάκελος με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος
 57. 57. Στις 25-4-2013 οργανώθηκε από τις Νηπιαγωγούς και τον σύλλογο γονέων του Νηπιαγωγείου μας στο χώρο του Δημοτικού σχολείου , διάλεξη με θέμα :<<Παιδική παχυσαρκία>> και ομιλήτρια την διαιτολόγο κα Καλκούνη
 58. 58. Πρόσκληση σε <Γιορτή διατροφής> Θεατρικό:< Όχι κρέατα πολλά> Ο ψαράς ,ο μανάβης και ο κρεοπώλης μπαίνουν στη σκηνή και διαλαλούν το εμπόρευμά τους.
 59. 59. Βγαίνει η Ζαχαρένια στη σκηνή και μετανιωμένη για τις λιχουδιές που κατανάλωσε ,δίνει συμβουλές για δόντια αστραφτερά, ώσπου μπαίνει η τερηδόνα θυμωμένη για να κάνει την ανατροπή και καλεί τις λιχουδιές σε διαγωνισμό. <Ο Διαγωνισμός της καλύτερης Λιχουδιάς> αρχίζει. Ο κριτής παίρνει θέση και η κάθε λιχουδιά παρουσιάζει τον καλύτερο εαυτό της.
 60. 60. Παρέλαση και παρουσίαση των φρούτων-λαχανικών-οσπρίων. Το κάθε παιδί αφού παρουσιάστηκε μίλησε για την ωφελιμότητα και την συμβολή της υγιεινής διατροφής στην προαγωγή της υγείας .
 61. 61. Συμβουλές από τον γιατρό Διαιτολόγο προς την κυρία Αρπακόλα και στα παιδιά
 62. 62. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. -Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες γνώρισαν το ανθρώπινο σώμα την εξέλιξη της ζωής ,ονόμασαν και περιέγραψαν τα μέρη του σώματος έμαθαν τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. - Έμαθαν τι είναι τα μικρόβια και πως μεταδίδονται. Έτσι υιοθέτησαν βασικούς κανόνες καθαριότητας και υγιεινής .Αντιλήφθηκαν την σημασία των φαρμάκων στη ζωή μας και εξοικειώθηκαν με τις επισκέψεις στο γιατρό και τον φαρμακοποιό, παίζοντας στη γωνιά του γιατρού και του φαρμακείου. -Γνώρισαν τα αισθητήρια όργανα, την λειτουργία και την αξία των 5 αισθήσεων μέσα από παιχνίδια και πειράματα. -Κατανόησαν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και προσπάθησαν να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και το σημαντικό ρόλο της σωματικής άσκησης και του ύπνου στην υγεία του ανθρώπου.
 63. 63. -Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των παιδιών με την επίσκεψη οδοντιάτρου στο Νηπιαγωγείο μας ,σε θέματα που αφορούν την πρόληψη, την φροντίδα , τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή ,το σωστό βούρτσισμα και η χρήση οδοντόπαστας για την υγιεινή των δοντιών τους, καθώς και τα εποπτικά μέσα (εικόνες- βίντεο) και οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, όπως εικαστικές δημιουργίες, επιτραπέζια παιχνίδια, παραμύθια, δραματοποιήσεις, καταγραφή συνθημάτων, και η επιβράβευση των προσπαθειών τους, συνέβαλαν στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών και πρακτικών για γερά και υγιή δόντια. -Η γνωριμία με τον συναισθηματικό τους κόσμο συνέβαλε στην προαγωγή της ψυχικής τους υγείας. Έμαθαν να αναγνωρίζουν, να κατονομάζουν και να καταγράφουν συναισθήματά που βίωσαν ή είδαν σε άλλους ,τα ξεχώρισαν σε αρνητικά και θετικά προσπαθώντας να ελέγχουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τα διαχειρίζονται, καθώς και να υιοθετούν σωστούς τρόπους και συμπεριφορές, καταθέτοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς, συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους και διασκέδασαν μέσα από την παντομίμα, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια και τις εικαστικές δημιουργίες τους.
 64. 64. -Η σύμπραξη του Νηπιαγωγείου μας με τον σύλλογο γονέων και με φορείς παροχής υγείας ,συνέβαλε στην κινητοποίηση και στην ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα σωστής ανάπτυξης, σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, μέσα από την πραγματοποίηση των εξής δραστηριοτήτων : 1) Παρατέθηκε «Υγιεινό πρωινό» από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2) Επίσκεψη στο σχολείο από οδοντίατρο της Πόλης μας 3) Διοργανώθηκε διάλεξη από Διαιτολόγο με θέμα : «Παιδική παχυσαρκία». - Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά την οποία έγινε παρουσίαση στους γονείς του προγράμματος και των δραστηριοτήτων σε μορφή power-point και κατόπιν τα παιδιά παρουσίασαν τη «Γιορτή της Διατροφής» συμμετέχοντας σε σκετς χορεύοντας και τραγουδώντας πέρασαν μηνύματα σε μεγάλους και μικρούς με κέφι και χαρά.

×