@MuseumBoerhaave op Twitter, Museum Boerhaave

1,192 views

Published on

Museum Boerhaave op Twitter
presentatie voor NMV, 21april2010

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,192
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
34
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Twitter is een vorm van microbloggen. In berichten van maximaal 140 tekens houd je anderen op de hoogte van wat wat je aan het doen bent, wat je graag wilt delen met anderen en je kunt zien wat anderen bezig houdt.
 • De account van Museum Boerhaave wordt bemand door Bart Grob, conservator en mij, ik werk op de afdeling publiek en presentatie. De combinatie van inhoudelijke tweets van Bart en de luchtige berichten van mij zorgen voor een goede mix.
 • Naar wie twitter je dan zoal? In de enorme massa mensen met wie wij contact hebben via Twitter zijn een aantal groepen vertegenwoordigd. We hebben veel contact met nationale en internationale collega musea, het publiek dat extra geïnteresseerd is in wetenschap, museum collega’s (we houden elkaar op de hoogte van artikelen, nieuws, congressen,we vragen elkaar om hulp, etc), buurt bewoners uit Leiden e.o. (potentiële bezoekers), Media (om zelf op de hoogte te blijven en wellicht volgen ze je terug en houd je de lijntjes zo kort mogelijk), museumbezoekers (zowel onze eigen bezoekers als meer breed georiënteerde museumliefhebbers) en dan is er nog een groep waarvan we niet weten uit wie deze bestaat.
 • We kiezen vooral voor een (inter)actieve benadering van onze volgers, dit doen we bijvoorbeeld via spelletjes, we spreken volgers aan op persoonlijke toon, we tonen betrokkenheid, we spelen in op de actualiteit waar mogelijk en we proberen regelmatig iets nieuws uit. We hebben een aantal vaste items in de week, dinsdag het dinsdagdeuntje, woensdag het woensdagweetje en donderdag zooms. Mbtrail is helaas gesneuveld, het was een rondleiding via twitter, opzich leuk idee, maar het werkte niet goed en was voor ons vooral stressvol en niet zo leuk.
 • Liedjes met een link naar de wetenschap. We geven wekelijks een thema en dan kunnen volgers ons liedjes-suggesties geven die we dan ‘uitzenden’ via Blip.fm. Zo creeren we een playlist met wetenschappelijk gelinkte liedjes, hier kunnen we ooit weer gebruik van maken bij bijvoorbeeld een museumnacht met een DJ die alleen deze nummers speelt. Rg leuk, interactief en een goede harde kern die met elkaar echt de strijd aan gaan om de meeste deuntjes te bedenken.
 • Op woensdag houden we het voor ons zelf vrij simpel. We sturen zo maar een wetenschappelijk weetje de wereld in. Vaak met de actualiteit in gedachten.
 • Zooms is onze nieuwste aanwinst die inmiddels ook al door andere musea wordt overgenomen. Het bestaat uit 3 fotos met 3 hints waarmee we langzaal een object blootgeven. Zo betrekken we onze volgers ook weer direct op onze collectie. Mensen gaan googlen, zoeken in onze objecten op onze site. De winnaars worden komende zomer uitgenodigd voor een evenement in het museum.
 • Ter ondersteuning van de 140 tekens die je in een tweet kwijt kunt verwijzen we regelmatig naar onze blog. Hier kunnen we in een uitgebreidere tekst onze tweets context geven.
 • Dit weekend hadden we 1520 volgers, een deel zijn collega’s van andere musea, die we zijn gaan zien als directe collega’s, uiteindelijk werken we allemaal in musea. Je ziet een vriendschappelijke concurrentie af en toe, maar dat houdt iedereen scherp. De sfeer op twitter is erg collegiaal en iedereen is makkelijk en snel te bereiken. Onder deze volgers zijn ook onze diehard spelletjes volgers met wie we direct contact hebben. Wij spreken al van onze digitale ‘vrienden van het museum’. Ook ontstaan er gezamenlijke acties, zoals de ‘followamuseum’ dag. Wereldwijd riepen musea hun volgers op ook andere musea te gaan volgen. Dit was erg succesvol!
 • Via een snelle actie op Twitter hebben we bijvoorbeeld een tv optreden gekregen in De Zomer Draait Door met de maanstenen, ook zijn er verschillende artikelen verschenen en merken we dat pers ons makkelijker weet te vinden. Een belangrijk resultaat is ook de toename van onze naamsbekendheid zowel binnen als buiten de museale wereld.
 • Door Twitter zijn we zelf steeds sneller geïnformeerd, dit zorgt er ook voor dat je je snel ontwikkeld en veel weet. Er komen heel veel tips voorbij om bepaalde artikelen te lezen, sites te bekijken of evenementen bij te wonen. Ook is ons netwerk enorm gegroeid.
 • Dit is de meest gestelde vraag die we krijgen… hoeveel tijd gaat er in zitten? Nou….. Per persoon 3 uur per dag gemiddeld. Dit bestaat niet alleen uit berichten versturen, maar ook het lezen van de artikelen die getipt worden, lezen van blogjes, etc. Deze tijd wordt zeker niet alleen in werktijd besteed. In de trein van en naar Leiden is een mooi moment (1,5 uur per dag) en ‘s avonds wordt er ook nog wel eens fanatiek getwitterd. Vergeet verder niet dat Twitter zelf een gratis medium is en dat het bereik heel groot kan zijn.
 • Verdere input waar wij veel baat bij hebben zijn: steun vanuit het Management, we zien twitter als een vorm van publiekswerk (net als bijvoorbeeld rondleidingen), zo valt het prima binnen onze functies. Verder doen we het met veel plezier, we doen het samen, dat scheelt en een gevarieerd team zorgt voor gevarieerde berichten. Verder durven we nieuwe dingen te proberen en als ze niet lukken houden we er net zo makkelijk weer mee op. We ontvangen ook vaak collega’s in Leiden die ons benaderen voor meer informatie.
 • Als er nog vragen zijn dan hoor ik dat graag. Je kunt me ook contacten via @museumboerhaave of via de mail. Als je eens in de buurt bent kom dan vooral langs voor koffie en een praatje!
 • @MuseumBoerhaave op Twitter, Museum Boerhaave

  1. 1. @MuseumBoerhaave op Twitter NMV 21 april 2010
  2. 2. Twitter??? Sinds 22 mei 2009
  3. 3. @MuseumBoerhaave = <ul><li>Bart Grob, </li></ul><ul><li>conservator </li></ul><ul><li>Vera Bartels, </li></ul><ul><li>publiek en presentatie </li></ul>
  4. 4. Voor wie? Media Museum publiek ??? Buurt bewoners (Leiden e.o.) Museumcollega’s Wetenschap geïnteresseerden Collega Musea (inter)nationaal
  5. 5. Hoe? #dinsdagdeuntje #mbtrail #zooms #woensdagweetje
  6. 6. #dinsdagdeuntje CHEMIE?
  7. 7. #woensdagweetje
  8. 8. #zooms Hint1, pic1 Hint2, pic2 Hint3, pic3 Enkelvoudige microscoop 1700 Antoni van Leeuwenhoek
  9. 9. Blog
  10. 10. Resultaat?
  11. 11. Contacten 1520 followers
  12. 12. Media
  13. 13. Professionele ontwikkeling
  14. 14. Groei? Website bezoek? JA Fysiek bezoek? meer potentiële bezoekers
  15. 15. Input
  16. 16. Input Steun MT Lef Plezier
  17. 17. Vragen? @MuseumBoerhaave [email_address]

  ×