Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Vicenç Llobet
Octubre 2012
Introducció


Muntatge d’un ordinador basat en:







Processador Core 2 Duo
Disc dur SATA
Gravadora de DVD
Lector...
La caixa


El primer que es farà és enretirar les dues tapes laterals de la caixa.


Per a dur a terme aquesta operació,...
La font d’alimentació


Seguidament es procedeix a col·locar la font d’alimentació de l’ordinador


La posició de la fon...
Suports per a la placa base


Per poder collar la placa base cal primer instal·lar els seus corresponents
suports per què...
Suports per a la placa base
Muntatge de la placa base


En aquesta fase es veurà com
muntar la placa base, així com el
microprocessador,
la
memòria
R...
Muntatge de la placa base


El primer que es farà és col·locar el
microprocessador en el seu sòcol.







El micropr...
Muntatge de la placa base


En segon lloc cal col·locar el dissipador al damunt del processador.



Normalment el dissi...
Muntatge de la placa base


En tercer lloc cal connectar el
cable del ventilador a la placa
base.






S’ha de cercar...
Muntatge de la placa base


En quart lloc es munten els mòduls de memòria RAM.







Per col·locar els mòduls de me...
Muntatge de la placa base


Això es fa d’aquesta manera
per que es pugui activar el
“Dual Channel” de la memòria
RAM, que...
Muntatge de la placa base a la caixa




Cal puntualitzar que s’han muntat tots els components a la placa base,
abans de...
Muntatge de la placa base a la caixa


Cal puntualitza
Muntatge de la placa base a la caixa


Un cop posat el panell de connectors, es posarà la placa base amb els
seus compone...
Muntatge de la placa base a la caixa


Una vegada collada la placa base, s’endolla el connector ATX de la font
d’alimenta...
Muntatge del disc dur


El disc dur s’instal·larà en l’interior de la caixa.


Aquest es col·locarà en un dels rails de ...
Muntatge del disc dur


Pel que respecta als connectors del disc dur caldrà operar de la següent
manera:


S’endollarà e...
Muntatge del disc dur


Per a que funcioni correctament el disc
dur, s’haurà d’endollar a la placa base
mitjançant un cab...
Muntatge d’una gravadora de DVD pel canal IDE


En aquest cas es mostra com connectar
una gravadora de DVD pel canal IDE ...
Muntatge d’una gravadora de DVD pel canal IDE


En quan als connectors s’ha d’operar de la següent manera:




Es conn...
Muntatge de targes




Actualment les plaques base solen tenir integrada en la seva electrònica
la tarja gràfica, tarja ...
Muntatge de targes
Muntatge de targes






Una vegada queda la ranura lliura, es procedeix a inserir la tarja.
La manera més idònia d’in...
Muntatge d’un lector de targes de memòria


El lector de targes de memòria s’instal·larà de similar manera que la
unitat ...
Muntatge d’un lector de targes de memòria


Per completar la instal·lació caldrà connectar el lector de targes de
memòria...
Muntatge dels botons i connectors frontals




Els botons i connectors frontals es connecten mitjançant una sèrie de
ca...
Muntatge dels botons i connectors frontals
Muntatge dels botons i connectors frontals



Es connecta el cable dels connectors USB frontals a la placa base, de la
m...
Material i agraïments



Amb tots aquests passos es pot considerar muntat l’ordinador.
Cal recordar que en totes les pla...
Material i agraïments
Aquesta presentació ha estat elaborada a través de l’obtenció de dades i
imatges de diferents fonts:...
Vicenç Llobet
correu@llobet.eu.com
Octubre 2012
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Muntatge d'un ordinador

779 views

Published on

Guia pràctica sobre com muntar un ordinador.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Muntatge d'un ordinador

 1. 1. Vicenç Llobet Octubre 2012
 2. 2. Introducció  Muntatge d’un ordinador basat en:       Processador Core 2 Duo Disc dur SATA Gravadora de DVD Lector de targes Instal·lació de diverses targes PCI i PCI Express Instal·lació d’elements comuns com:      Dissipador d’escalfor Memòria RAM Connexions de la placa base Etc. Per muntar l’ordinador es necessitarà, a part dels components informàtics, un tornavís i aproximadament una hora de feina.
 3. 3. La caixa  El primer que es farà és enretirar les dues tapes laterals de la caixa.  Per a dur a terme aquesta operació, amb el tornavís es descollen els dos cargols de cada tapa que es troben situats a la part posterior de la caixa.
 4. 4. La font d’alimentació  Seguidament es procedeix a col·locar la font d’alimentació de l’ordinador  La posició de la font d’alimentació és, normalment, amb el gomet de les característiques mirant cap a la part més oberta de la caixa.
 5. 5. Suports per a la placa base  Per poder collar la placa base cal primer instal·lar els seus corresponents suports per què la placa no fregui amb la caixa.  Aquests punts de fixació s’instal·len a les perforacions de la part metàl·lica més àmplia de la caixa. Normalment amb unes 6 fixacions serà suficient, encara que quantes més millor.  Existeixen dos mètodes per saber on es col·loquen les fixacions:  El primer i més evident és sobreposant la placa base al damunt del suport i memoritzar on coincideixen les perforacions de la caixa amb les perforacions de la placa base. El segon, només disponible en algunes caixes, és la nomenclatura de la placa base (ATX, mATX) en les perforacions de la caixa.   Es col·locaran les fixacions segons el format de la placa base que es vagi a instal·lar.
 6. 6. Suports per a la placa base
 7. 7. Muntatge de la placa base  En aquesta fase es veurà com muntar la placa base, així com el microprocessador, la memòria RAM i el dissipador de temperatura.       El material que s’utilitzarà l’exemple és: La placa base 2 mòduls de memòria RAM 1 microprocessador 1 ventilador 1 dissipador de temperatura en
 8. 8. Muntatge de la placa base  El primer que es farà és col·locar el microprocessador en el seu sòcol.     El microprocessador només encaixa en una sola posició. Aquesta posició ve indicada amb una petita marca en forma de fletxa. En la part del sòcol es troba una marca similar. Simplement s’ha de fer coincidir la posició de les dues marques i el processador ja estarà col·locat. Caldrà baixar la tapa metàl·lica i a continuació baixar la vareta perquè quedi tot subjectat.
 9. 9. Muntatge de la placa base  En segon lloc cal col·locar el dissipador al damunt del processador.   Normalment el dissipador ja ve equipat amb el seu propi ventilador. És molt recomanable dipositar una capa de pasta conductora d’escalfor entre el microprocessador i el dissipador de temperatura.
 10. 10. Muntatge de la placa base  En tercer lloc cal connectar el cable del ventilador a la placa base.    S’ha de cercar, per la zona del sòcal, un connector amb tres o quatre pins amb una serigrafia en placa base que sol dir “CPU_FAN” o similar. S’introdueix el connector del ventilador, fent-lo passar per la guia que incorpora el connector de la placa base. Cal recordar que la majoria de les connexions d’un ordinador modern només encaixen en una sola posició.
 11. 11. Muntatge de la placa base  En quart lloc es munten els mòduls de memòria RAM.      Per col·locar els mòduls de memòria RAM, primer s’ha de mirar en quina posició s’han de col·locar. Cal fixar-se que cada mòdul de memòria RAM té una petita ranura en la zona on es troben els connectors. Cada sòcol de la placa base té una separació que ha de coincidir amb la ranura dels mòduls de la memòria RAM. Un cop verificat aquest aspecte, s’han d’obrir lleugerament cap als costats les dues pestanyes dels sòcols de la memòria RAM. Es passa cada mòdul de memòria per les guies i es fa pressió fins que les pestanyes que s’han obert fixin els mòduls de memòria. Si es disposa de més d’un mòdul de memòria RAM, com és el cas de l’exemple, es posaran en els sòcols del mateix color, o bé, els parells amb els parells i els imparells amb els imparells; és a dir, dos mòduls de característiques iguals en els sòcols 1 i 3 i els següents mòduls de característiques iguals en els sòcols 2 i 4.
 12. 12. Muntatge de la placa base  Això es fa d’aquesta manera per que es pugui activar el “Dual Channel” de la memòria RAM, que fa que dos mòduls en “Dual Channel” treballin com si fos només un; el que millora el rendiment de l’equip. (L’opció “Dual Channel” no està present a totes les plaques base, encara que en la majoria sí).
 13. 13. Muntatge de la placa base a la caixa   Cal puntualitzar que s’han muntat tots els components a la placa base, abans de fixar-la a la caixa, per evitar que la placa base es trenqui al fer pressió a l’hora d’instal·lar els components. Per fixar la placa base a la caixa de l’ordinador caldrà seguir els següents passos:    En primer lloc cal treure el panell de connectors de la caixa per substituir-lo pel panell que porta la pròpia placa base; d’aquesta manera coincidirà a la perfecció amb la distribució dels connectors que tingui la placa base a instal·lar. Per a dur a terme aquesta tasca només cal moure repetidament la placa metàl·lica fins que aquesta cedeixi, ja que ve prèviament encunyada. Ara només es té que posar el panell de connectors que ve amb la placa base i pressionar lleugerament fins que aquest quedi ben subjectat.
 14. 14. Muntatge de la placa base a la caixa  Cal puntualitza
 15. 15. Muntatge de la placa base a la caixa  Un cop posat el panell de connectors, es posarà la placa base amb els seus components ja instal·lats prèviament en el seu lloc.    Caldrà encaixar els connectors, a través del panell de connectors i deixar-la sobre els suports que ja s’havien col·locat abans a la caixa de l’ordinador. Si s’han seguit bé els passos anteriors, els suports tenen que coincidir amb els forats de la placa base i, al mateix temps, tenir accés a tots els connectors per mitjà del panell de connectors. Només queda collar la placa base als suports, mitjançant els forats de la placa base. Una vegada cargolats tots els suports s’ha d’observar que la placa base no faci contacte amb la xapa metàl·lica posterior.
 16. 16. Muntatge de la placa base a la caixa  Una vegada collada la placa base, s’endolla el connector ATX de la font d’alimentació a la placa base. Aquest connector es caracteritza per tenir molts cables i ser el més gran de la font d’alimentació.   Es connectarà fent pressió però tenint cura de no forçar la placa base. Seguidament s’endollarà el connector de 12 volts de la font d’alimentació a la placa base. És un connector de 4 cables grocs i negres.
 17. 17. Muntatge del disc dur  El disc dur s’instal·larà en l’interior de la caixa.  Aquest es col·locarà en un dels rails de 3,5 polzades fins fer coincidir les perforacions de la caixa, amb les perforacions laterals del disc dur.   NOTA: Cal fixar-se que hi ha dos tipus de rails; els de 3,5 polzades i els de 5,25 polzades. Per diferenciar-los és ben senzill; els de 5,25 polzades tenen l’amplada suficient per l’espai d’un lector/gravador de CD/DVD/BlueRay i els de 3,5 polzades l’amplada suficient per als discos durs i lectors de disquets per exemple. Es collarà el disc dur a la caixa mitjançant aquestes perforacions, dos cargols a cada lateral perquè quedi ben subjecte.
 18. 18. Muntatge del disc dur  Pel que respecta als connectors del disc dur caldrà operar de la següent manera:  S’endollarà el cable d’alimentació SATA des de la font d’alimentació al disc dur (només pot encaixar en una posició).
 19. 19. Muntatge del disc dur  Per a que funcioni correctament el disc dur, s’haurà d’endollar a la placa base mitjançant un cable SATA.   En un extrem al disc dur (al costat del connector d’alimentació) i l’altre extrem a la placa base (al primer connector SATA de la placa base (normalment serigrafiat com a SATA0. Si es disposa de més d’un disc dur, es repetirà el procés i aquest cop el cable anirà al segon connector SATA de la placa base (SATA1).
 20. 20. Muntatge d’una gravadora de DVD pel canal IDE  En aquest cas es mostra com connectar una gravadora de DVD pel canal IDE de la placa base; encara que es poden aconseguir gravadores de DVD que també vagin pel canal SATA; en aquest darrer cas és recomanable que el disc dur estigui connectat al SATA0 i la gravadora de DVD al SATA1.   Per dur a terme aquesta operació caldrà introduir la gravadora de DVD per l’exterior de la caixa. Prèviament s’haurà tret la tapa embellidora de la caixa. Igual que amb el disc dur, la gravadora de DVD s’introduirà fins fer coincidir les perforacions de la caixa amb les perforacions de la unitat gravadora i es collarà amb dos cargols per cada costat de la caixa.
 21. 21. Muntatge d’una gravadora de DVD pel canal IDE  En quan als connectors s’ha d’operar de la següent manera:    Es connecta el cable IDE a la gravadora (només encaixa en una posició). Els cables IDE disposen de tres connectors; un d’ells va connectat a la placa base i qualsevol dels altres dos a la unitat lectora/gravadora. Després es té que connectar el cable d’alimentació des de la font d’alimentació cap al lector. És un connector rectangular, amb quatre cables, que nomes encaixa en una posició.
 22. 22. Muntatge de targes   Actualment les plaques base solen tenir integrada en la seva electrònica la tarja gràfica, tarja de so, tarja de xarxa LAN. Malgrat això pot ser interessant instal·lar targes gràfiques i/o de so de millor qualitat, targes per sintonitzar canals de TV, etc. Per muntar targes a l’ordinador caldrà operar de la següent manera:    S’haurà d’enretirar les xapes metàl·liques que cobreixen les ranures cap a l’exterior. És recomanable agafar tarja a tarja a instal·lar i presentar-la primer al damunt de la placa base per veure a l’alçada de quina xapa metàl·lica cau per no confondre’s a l’hora d’enretirar aquesta de la caixa. Per enretirar una xapa metàl·lica de la caixa es procedirà igual que quan es va enretirar la xapa que cobria l’entrada del gravador de DVD.
 23. 23. Muntatge de targes
 24. 24. Muntatge de targes     Una vegada queda la ranura lliura, es procedeix a inserir la tarja. La manera més idònia d’instal·lar una tarja és encarant la seva part de connectors a la ranura que ha quedat lliure a la caixa i, després, fent pressió cap avall per fer introduir els connectors de la tarja al slot de la placa base. Recordar que el primer slot de color blau correspon a les targes PCIe, els slots blancs a les targes PCI i els slots negres, més petits, a les targes PCIe x1. Assegurar-se que la tarja ha quedat ben subjecte a l’slot i cargolar-la bé com indica la imatge.
 25. 25. Muntatge d’un lector de targes de memòria  El lector de targes de memòria s’instal·larà de similar manera que la unitat gravadora de DVD:   S’ha d’introduir el lector de targes de memòria per la part exterior de la caixa, en una ranura de 3,5 polzades a la que prèviament s’haurà tret l’embellidor. Es farà coincidir els forats de la unitat lectora amb els forats de l’interior de la caixa i es collarà.
 26. 26. Muntatge d’un lector de targes de memòria  Per completar la instal·lació caldrà connectar el lector de targes de memòria a una de les entrades USB de la placa base.  Aquest connector només encaixa en una posició i normalment ve serigrafiat com a USB1, USB2, etc.
 27. 27. Muntatge dels botons i connectors frontals    Els botons i connectors frontals es connecten mitjançant una sèrie de cables que venen de la caixa cap a la placa base. En cada connector ve serigrafiat una sèrie d’abreujaments que es faran coincidir amb els abreujaments de la placa base. Aquests abreujaments corresponen amb:      PWR_LED: Llum que es mostra quan l’ordinador està en marxa. HDD_LED: Llum que es mostra quan hi ha activitat al disc dur. RST: Botó de “Reset”. PWR: Botó d’encesa de l’ordinador. Els cables de color corresponen al + i els cables blancs o negres corresponen al -
 28. 28. Muntatge dels botons i connectors frontals
 29. 29. Muntatge dels botons i connectors frontals   Es connecta el cable dels connectors USB frontals a la placa base, de la mateixa manera que s’ha fet amb el lector de targes. Es connecta el cable dels connectors d’àudio a la placa base (si és el cas de que la caixa disposi de connectors d’àudio en el frontal).
 30. 30. Material i agraïments   Amb tots aquests passos es pot considerar muntat l’ordinador. Cal recordar que en totes les plaques base hi ve un petit esquema com l’exemple que es mostra a continuació:
 31. 31. Material i agraïments Aquesta presentació ha estat elaborada a través de l’obtenció de dades i imatges de diferents fonts:     Informació pròpia Informació i imatges de Google Informació i imatges de conecta-pc.es Esquemes de plaques Asus
 32. 32. Vicenç Llobet correu@llobet.eu.com Octubre 2012

×