Com Establir Restriccions Horàries per Usuaris

252 views

Published on

Guia pràctica per definir frangues horàries d'utilització del PC per part dels seus usuaris.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
252
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
27
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Com Establir Restriccions Horàries per Usuaris

 1. 1. Vicenç Llobet Novembre 2013
 2. 2. Sovint hi ha la necessitat de poder controlar quins dies de la setmana i en quin horari es permet que un usuari d’un sistema operatiu Microsoft Windows pugui utilitzar-lo. Aquesta tècnica, ben senzilla, permetrà a l’usuari administrador del sistema, definir les regles d’accés horari per cada usuari que estigui definit en el sistema. Aquesta tècnica és aplicable als sistemes operatius:  Microsoft Windows XP  Microsoft Windows 7  Microsoft Windows 8  Microsoft Windows 8.1 Només s’ha contemplat sistemes operatius Microsoft Windows per estacions de treball i/o equipaments portàtils.
 3. 3. En tot equipament informàtic ha d’haver, com a mínim, un usuari administrador. És aquest usuari qui té el control total de l’equip i per tant, també hauria de tenir una paraula de pas prou segura. És molt recomanable que no es treballi amb l’equip informàtic des d’aquest usuari només quan l’equipament necessiti tasques de manteniment, actualitzacions de programari ,etc. A partir d’aquest usuari, és quan es poden definir la resta d’usuaris de l’equip, amb permisos més restrictius. D’aquesta manera, tot sigui dit, també s’evitarà que al navegar per Internet, gran nombre de virus puguin instal·lar-se a l’equip informàtic ja que es treballa des d’un usuari que no té permisos per canviar configuracions que afectin a l’equip. Amb tot, des de l’usuari administrador és des d’on es podran establir aquests controls de dies i horaris d’accés per cada usuari en l’equip.
 4. 4. Abans de posar un cas pràctic, cal fer esment a que en els diferents sistemes operatius anomenats en la diapositiva “Antecedents”, disposen del que s’anomena una consola de comandaments o símbol del sistema. Aquesta consola, pel qui conegui una mica els principis dels sistemes operatius Microsoft, és la que permet executar comandaments del tipus DOS. Serà a través d’aquesta consola per on es programaran o cancel·laran els diferents tipus d’accés per usuari. Dins aquesta consola es poden executar diferents comandaments. El que s’utilitzarà per a aquest cas és el comandament NET. El comandament NET té diferents modificadors; un d’ells és el modificador USER i per a aquest modificador interessarà utilitzar el comodí TIME. Més endavant es veurà el seu funcionament.
 5. 5. Com s’accedeix a aquesta consola? Segons la versió del sistema operatiu es pot fer de diferents maneres:  Windows XP  Cal prémer al botó “Inicio”.  Seguidament apareix un sistema de menús.  Cal cercar l’entrada anomenada “Ejecutar” i prémer al damunt seu.  A continuació apareix un petit formulari on caldrà escriure la paraula CMD i prémer el botó “Aceptar”.  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 6. 6.  Windows 7  Cal prémer el botó rodó que està situat al costat inferior esquerra de la pantalla; el que porta com a símbol el logotip del Windows.  Seguidament apareix un sistema de menús.  Es pot observar que el cursor està, directament, situat al camp de text que va seguit del símbol de la lupa. És en aquesta casella on es té que escriure la paraula CMD i, seguidament, prémer la tecla “Entrar” del teclat (també es pot dir “Intro”, “Return” ...)  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 7. 7.  Windows 8 i Windows 8.1  Per fer-ho fàcil i directe, tant si l’usuari està a l’escriptori clàssic com si està al nou escriptori de botons (Modern UI), només cal mantenir polsada la tecla Windows (la que porta el símbol de Windows) i, mentre es té polsada, polsar un sol cop la tecla Q.  El sistema mostrarà una eina de cerca al lateral dret de la pantalla.  Allà s’haurà d’escriure la paraula CMD.  Sense fer res més, el sistema ja mostrarà una llista de programes coincidents amb la paraula escrita. Segurament que el primer programa que mostrarà en la llista es diu “Símbolo del sistema”.  Aquí caldrà prémer al damunt seu amb el botó secundari del ratolí (no el botó principal que és l’habitual sinó l’altre).  En el menú que apareix, cal prémer al damunt de l’opció que diu “Ejecutar como administrador” (Aquest cop ja amb el botó principal del ratolí). Si el sistema demana confirmació, caldrà prémer que “Sí” que volem executar el programa.  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 8. 8. Aquest és l’aspecte de la consola de comandaments del sistema i des d’on es podran aplicar les polítiques d’accés pels diferents usuaris.
 9. 9. Suposem que un ordinador d’una llar el fan servir 3 persones; el Joan, la Núria, l’Enric i la Maria. El rol familiar és el següent: • El Joan és el pare de família. • La Núria és la mare de famíia. • L’Enric és fill i té 16 anys. • La Maria és filla i té 12 anys.
 10. 10. El matrimoni han establert uns horaris per l’ús de l’ordinador a efectes d’evitar l’abús i la seva gestió no controlada per un adult. Han decidit el següent: • El Joan i la Núria poden disposar de l’equip tots els dies de la setmana a qualsevol hora. • L’Enric pot disposar de l’equip tots els dies de la setmana però només de 08:00 fins a les 21:00. • La Maria pot disposar de l’equip segons aquests dies i horaris: • De dilluns a divendres de 13:00 a 15:00 • De dilluns a divendres de 19:00 a 20:30 • Dissabtes de 10:00 a 18:00 • Diumenges de 10:00 a 18:00
 11. 11. Ara imaginem que per cada persona, de les anomenades anteriorment, els usuaris del sistema Microsoft Windows són els següents:  Joan  Nuria  Enric  Maria
 12. 12. A continuació es descriurà què cal escriure a la consola de comandaments per aplicar les regles definides anteriorment per cada usuari: Usuari: Joan Usuari: Nuria Com que el Joan i la Núria han de tenir accés tots els dies de la setmana i a qualsevol hora, no cal programar res especial ja que el sistema, per defecte, ja contempla aquesta opció. De totes maneres, si se’ls hagués definit alguna restricció horària i es volgués deixar la configuració un altre cop com ve de fàbrica, caldria escriure: net user Joan /time:all net user Nuria /time:all Cal dir que al final de cada línia, s’ha de prémer la tecla “Entrar”, “Intro”, “Enter” o com estigui escrita en el teclat de l’ordinador, per tal de confirmar l’ordre.
 13. 13. Usuari: Enric L’Enric pot accedir tots els dies de la setmana però entre les franges horàries de les 08:00 a 21:00. net user Enric /time:Lunes-Domingo,08:00-21:00 Cal dir que al final de cada línia, s’ha de prémer la tecla “Entrar”, “Intro”, “Enter” o com estigui escrita en el teclat de l’ordinador, per tal de confirmar l’ordre.
 14. 14. Usuari: Maria La Maria pot accedir: • De dilluns a divendres de 13:00 a 15:00 • De dilluns a divendres de 19:00 a 20:30 • Dissabtes de 10:00 a 18:00 • Diumenges de 10:00 a 18:00 net user Maria /time:Lunes-Viernes,13:00-15:00;Lunes-Viernes,19:0020:30;Sábado-Domingo,10:00-18:00 Cal dir que al final de cada línia, s’ha de prémer la tecla “Entrar”, “Intro”, “Enter” o com estigui escrita en el teclat de l’ordinador, per tal de confirmar l’ordre.
 15. 15. Usuari: Maria net user Maria /time:Lunes-Viernes,13:00-15:00;Lunes-Viernes,19:0020:30;Sábado-Domingo,10:00-18:00 La lectura que es pot fer d’aquest cas, el més extens de l’exemple, és que sempre després del /time s’indiquen els limitadors de dies, seguits d’una coma i els limitadors d’horari. Cal fixar-se que per un mateix límit de dies (en l’exemple de dilluns a divendres) existeixen dos parells de franges horàries.
 16. 16. Una puntualització important. Els dies de la setmana s’han d’expressar amb l’idioma del sistema operatiu; és a dir, si el sistema operatiu que està instal·lat a l’ordinador és una versió en anglès, els dies de la setmana hauran d’estar escrits en anglès. En aquest cas, el sistema estava en espanyol. Finalment, si es volen conèixer com han quedat fixats els paràmetres per cada usuari, només cal escriure: net user <usuari> i prémer “Aceptar”, “Intro”, “Enter”... El sistema mostrarà una llista amb els permisos de l’usuari. Per tancar la consola de comandaments, només cal escriure la paraula EXIT seguida de “Aceptar”, “Intro”, “Enter”...
 17. 17. Vicenç Llobet correu@llobet.eu.com Novembre 2013

×