Certificació digital

422 views

Published on

Introducció a la certificació digital

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
422
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
51
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Certificació digital

 1. 1. Vicenç Llobet Setembre 2012
 2. 2. Certificació Digital Temari  Què és el certificat digital?  Conepte  Tipus més usuals  Tramitació  Per què serveix?  Quines funcionalitats té?
 3. 3. Què és el certificat digital? Certificat digital És un document electrònic que conté dades identificatives d’una persona física o persona jurídica, validat per una autoritat certificadora, i que serveix per garantir la identitat de l’autor d’un missatge o transacció electrònica. El certificat conté usualment el nom de l’entitat certificada, número de sèrie, data d’expiració, una còpia de la clau pública del titular del certificat (utilitzada per a la verificació de la seva signatura digital) i la signatura digital de l’autoritat emissora del certificat de manera que el receptor pugui verificar que aquesta última ha establert realment l’associació.
 4. 4. Què és el certificat digital? DNIe És un document que certifica la identitat del ciutadà no només en el món físic, sinó també davant transaccions telemàtiques, permetent signar tot tipus de documents electrònics. Utilitzant un dispositiu segur de creació de signatura, la signatura electrònica que es faci mitjançant el DNI electrònic tindrà efectes equivalents als d’una signatura manuscrita. És important saber que un DNIe té una data de caducitat i que el seu certificat digital és de només 30 mesos. La renovació del certificat abans de la seva caducitat no té cost i es fa des del mateix lloc on es pot canviar el PIN de seguretat.
 5. 5. Què és el certificat digital? DNIe Si no es disposa del DNIe només cal demanar cita prèvia (que es pot fer telemàticament a través de www.citapreviadnie.es o trucant al 902247364) y portar la documentació necessària per al tràmit com ara fotografia, DNI antic i l’import de la taxa corresponent. És important demanar que no només es vol tramitar l’expedició del DNIe sinó que també es vol disposar del seu certificat digital. La renovació del certificat del DNIe es realitza mitjançant els “punts d’actualització” ubicats a les comissaries de Policia. Amb el DNIe i l'empremta digital l’usuari podrà renovar el certificat o recuperar el PIN d’accés per al seu ús.
 6. 6. Què és el certificat digital? idCAT idCat és un identificador digital que garanteix la identitat de les persones a Internet. Està emès per l’Agència Catalan de Certificació (CATCert). El certificat digital té una validesa inicial de quatre anys i dos mesos abans de la seva caducitat l’usuari pot optar per la seva renovació. La manera d’obtenir aquest certificat és a través de la Web (www.idcat.cat) on amb tres senzills passos es realitza la sol·licitud, validació i descàrrega.
 7. 7. Què és el certificat digital? idCAT En primer lloc, a través de la Web el sistema demanarà que l’usuari revisi si té el sistema operatiu actualitzat i, de pas, instal·lar les claus públiques de CATCert i idCAT (necessàries per poder fer tota la gestió). Seguidament l’usuari emplenarà el formulari amb les seves dades personals. En segon lloc l’usuari es tindrà que personar, amb el DNI en vigor, a una entitat de registre idCAT. L’assistent mostrarà el més proper segons els paràmetres de localització que se li indiqui (Ajuntaments, Consells Comarcals, etc.). Cal dir que es pot saltar el primer pas i directament des de les entitats de registre fer la sol·licitud i acreditació. En tercer lloc caldrà fer la descàrrega del certificat, des del mateix equip i usuari des d’on es va fer la sol·licitud. Aquest quedarà instal·lat a l’equip de manera que l’usuari podrà exportar-lo amb una paraula de pas a efectes de poder instal·lar el certificat a altes equips, amb la paraula de pas definida, quan convingui.
 8. 8. Què és el certificat digital? Certificat de la FNMT Similar al certificat idCAT però tramitat per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. El certificat d’usuari és un document digital que conté, entre altres, les dades d’identificació d’una persona. Així, el certificat d’usuari permet a un usuari identificar-se a Internet i intercanviar informació amb altres persones amb la garantia de que només ell i el seu interlocutor poden accedir a ella. El certificat d’usuari permet realitzar tràmits de forma segura amb l’Administració Pública a través d’Internet.
 9. 9. Què és el certificat digital? Certificat de la FNMT En primer lloc, a través de la Web (www.cert.fnmt.es), el sistema demanarà que l’usuari introdueixi el seu número de DNI. El sistema retornarà un codi que l’usuari haurà de presentar a l’acreditar la seva identitat. En segon lloc l’usuari es tindrà que personar, amb el DNI en vigor i el codi de sol·licitud descrit en el primer punt, a una de les Oficines de Registre dels Organismes acreditats. La web disposa d’un cercador de llocs més propers a la ubicació indicada. Els Organismes més habituals són les oficines de les AEAT o TGSS. En tercer lloc caldrà fer la descàrrega del certificat, des del mateix equip i usuari des d’on es va fer la sol·licitud. Aquest quedarà instal·lat a l’equip de manera que l’usuari podrà exportar-lo amb una paraula de pas a efectes de poder instal·lar el certificat a altes equips, amb la paraula de pas definida, quan convingui.
 10. 10. Per què serveix un certificat digital? Amenaces en una xarxa pública (Internet) ...  Es pot estar segur que un interlocutor es qui diu ser? IDENTITAT  Es pot estar segur que la informació que es rep és la que un interlocutor va enviar i que no ha estat modificada? INTEGRITAT  Es pot provar que la informació rebuda va ser enviada per l’interlocutor que coneixem? Podrà l’interlocutor provar que la informació que ha rebut d’una persona va ser enviada per aquella persona? El document és autèntic? IRREFUTABILITAT (NO – REPUDI) / AUTENTICITAT  Es pot estar segur que ningú més que l’usuari que rep una informació hi ha tingut accés? CONFIDENCIALITAT
 11. 11. Quines funcionalitats té?  La majoria d’Ajuntaments de Catalunya accepten certificat digital (obligatori des de l’1 de gener de 2010).  Tramitacions amb entitats bancàries a través de la xarxa d’Internet.  Tresoreria General de la Seguretat Social; per exemple per obtenir l’informe de vida labora.  Direcció General de Trànsit. Per conèixer els punts del carnet de conduir.  Agència Tributària. Per presentar la declaració de la renda i impostos, conèixer l’estat de les devolucions, etc.  Pagament de Tributs Municipals.  Certificats del Cadastre.  Signatura de correus electrònics i documents com ara els PDF o documents d’Office i OpenOffice.
 12. 12. Vicenç Llobet correu@llobet.eu.com Setembre 2012

×