Amagar Informació Dins una Imatge

314 views

Published on

Procés per amagar arxius de dades dins una imatge.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
314
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
29
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Amagar Informació Dins una Imatge

 1. 1. Vicenç Llobet Novembre 2013
 2. 2. En ocasions pot ser interessant enviar alguna mena d’informació a un o diversos destinataris però, per protegir aquesta informació de mirades alienes, aquesta podria anar amagada dins una imatge. D’aquesta manera qualsevol persona que interceptés el missatge només veuria una imatge i no sabria que a dins hi conté un document. Aquesta tècnica és aplicable als sistemes operatius:  Microsoft Windows XP  Microsoft Windows 7  Microsoft Windows 8  Microsoft Windows 8.1 Només s’ha contemplat sistemes operatius Microsoft Windows per estacions de treball i/o equipaments portàtils.
 3. 3. Abans de posar un cas pràctic, cal fer esment a que en els diferents sistemes operatius anomenats en la diapositiva “Antecedents”, disposen del que s’anomena una consola de comandaments o símbol del sistema. Aquesta consola, pel qui conegui una mica els principis dels sistemes operatius Microsoft, és la que permet executar comandaments del tipus DOS. Serà a través d’aquesta consola per on es programaran o cancel·laran els diferents tipus d’accés per usuari. Dins aquesta consola es poden executar diferents comandaments. El que s’utilitzarà per a aquest cas és el comandament COPY. Més endavant es veurà el seu funcionament.
 4. 4. Com s’accedeix a aquesta consola? Segons la versió del sistema operatiu es pot fer de diferents maneres:  Windows XP  Cal prémer al botó “Inicio”.  Seguidament apareix un sistema de menús.  Cal cercar l’entrada anomenada “Ejecutar” i prémer al damunt seu.  A continuació apareix un petit formulari on caldrà escriure la paraula CMD i prémer el botó “Aceptar”.  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 5. 5.  Windows 7  Cal prémer el botó rodó que està situat al costat inferior esquerra de la pantalla; el que porta com a símbol el logotip del Windows.  Seguidament apareix un sistema de menús.  Es pot observar que el cursor està, directament, situat al camp de text que va seguit del símbol de la lupa. És en aquesta casella on es té que escriure la paraula CMD i, seguidament, prémer la tecla “Entrar” del teclat (també es pot dir “Intro”, “Return” ...)  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 6. 6.  Windows 8 i Windows 8.1  Per fer-ho fàcil i directe, tant si l’usuari està a l’escriptori clàssic com si està al nou escriptori de botons (Modern UI), només cal mantenir polsada la tecla Windows (la que porta el símbol de Windows) i, mentre es té polsada, polsar un sol cop la tecla Q.  El sistema mostrarà una eina de cerca al lateral dret de la pantalla.  Allà s’haurà d’escriure la paraula CMD.  Sense fer res més, el sistema ja mostrarà una llista de programes coincidents amb la paraula escrita. Segurament que el primer programa que mostrarà en la llista es diu “Símbolo del sistema”.  Aquí caldrà prémer al damunt seu amb el botó secundari del ratolí (no el botó principal que és l’habitual sinó l’altre).  En el menú que apareix, cal prémer al damunt de l’opció que diu “Ejecutar como administrador” (Aquest cop ja amb el botó principal del ratolí). Si el sistema demana confirmació, caldrà prémer que “Sí” que volem executar el programa.  Tot seguit apareix la consola de comandaments.
 7. 7. Aquest és l’aspecte de la consola de comandaments del sistema i des d’on es podran aplicar les polítiques d’accés pels diferents usuaris.
 8. 8. Per fer la prova s’ha tingut en compte dos arxius; el primer el d’una imatge qualsevol, en format JPG i el segon un document de Microsoft Word (per exemple). Aquests documents es diuen (en el cas de l’exemple): • Imatge.jpg • Document.doc Per no complicar massa el procés, s’ha creat una carpeta nova a l’arrel del disc “C” de l’ordinador que es diu “OcultarArxiu” i s’ha copiat els dos arxius (Imatge.jpg i Document.doc).
 9. 9. El següent pas seria comprimir l’arxiu que conté el document, és a dir, el “Document.doc”, amb el programa WinZip. WinZip es troba fàcilment amb el cercador de Google i s’instal·la de forma senzilla al PC/Portàtil. En el PC que s’utilitza per fer aquesta prova es fa sevir Microsoft Windows 8.1, que incorpora la compressió d’arxius en format ZIP de forma nativa. Un cop comprimit l’arxiu “Document.doc” dóna com a resultat un nou arxiu nomenat “Document.zip”.
 10. 10. Un cop ja es tenen els arxius a punt, ja es pot procedir a crear un nou arxiu d’imatge que contingui tant la imatge pròpiament com l’arxiu comprimit “Document.zip”. Abans, però, s’haurà d’indicar a la consola de comandaments que apunti a la nova carpeta que s’ha creat a la unitat “C” del PC/Portàtil (OcultarArxiu). Per fer-ho, nomes cal teclejar la següent sentència i prémer la tecla “Entrar”, “Intro”, “Return” ... cd c:OcultarArxiu
 11. 11. A continuació ja es pot escriure la sentència que unirà l’arxiu d’imatge amb l’arxiu comprimit .ZIP. La sentència a escriure és: copy /b Imatge.JPG+Document.zip Resultat.JPG
 12. 12. En aquests moments ja es disposa d’un arxiu d’imatge que, a més, conté l’arxiu comprimit amb la informació a transportar. S’observa que en la carpeta existeixen els dos arxius d’imatge; l’original que es diu “Imatge.JPG” i el nou que es diu “Resultat.JPG”. Aquest nou arxiu és el que es pot enviar al o als destinataris o bé tenirlo en local per amagar dins el PC determinades dades.
 13. 13. Per recuperar les dades amagades dins la imatge és molt senzill. Només cal canviar el nom de la extensió de l’arxiu; és a dir, s’agafarà l’arxiu “Resultat.JPG” i se li canvia l’extensió a .ZIP quedant com a “Resultat.ZIP”.
 14. 14. A partir d’aquí, si s’obre l’arxiu “Resultat.zip”, s’observa que aquest conté l’arxiu de Microsoft Word que, en definitiva, és el que té la informació que s’havia ocultat. En el sistema on s’ha fet aquesta prova, a més, tenia instal·lat el software WinRar que permet descomprimir arxius. No cal tenir instal·lat aquest programa; el propi WinZip o el descompressor que porti el sistema operatiu faran la mateix funció.
 15. 15. Vicenç Llobet correu@llobet.eu.com Novembre 2013

×