Html5

703 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
703
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Html5

 1. 1. Основи и вовед во HTML5 By, Vlad Јуни, 2011.
 2. 2. Што е HTML5?• HTML5 е новиот стандард за HTML, XHTML во документниот модел HTML DOM.• HTML5 е сеуште во развој, но како и да е модерните прелистувачи веќе почнаа да додаваат поддршка за овој нов стандард.
 3. 3. Како се започна? HTML5 e соработка меѓу W3C (World Wide Web Consortium) и WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group). WHATWG го изработувале делот со веб форми и апликации додека W3C работеле на XHTML 2.0. Во 2006 овие две организации се состанале и решиле да го креираат HTML5.
 4. 4. Цели на HTML5 Новите додатоци треба да се основани на HTML, CSS, DOM и JavaScript. Да се намали потребата од користење на надворешни приклучоци како Флеш плеер. Подобро справување со грешки. Повеќе маркап елементи за да се замени скриптирање. HTML5 треба да биде независен од уредот. Развојниот процес треба да биде видлив за јавноста
 5. 5. Новини во HTML5 Елементот canvas за цртање. Елементите video и audio за емитување звук и слика. Подобра поддршка за локално стовариште за податоци и датотеки. Нови специфични елементи за содржина како article, footer, header, nav, section. Нови контроли за форма како calendar, date, time, email, url, search.
 6. 6. Нови елементи во HTML5 Интернетот е сменет многу откако HTML 4.01 стана основен стандард во 1999. Денес некои елементи на HTML 4.01 се застарени или никогаш користени, а има и такви кои се користат на начин не соодветен за нив. Ваквите елементи се заменети, подобрени или отстранети од HTML 5.
 7. 7.  Нови маркап елементи се: <article>, <aside>, <footer>, <header>, <nav>, <progress>, <ruby>, <section> и други. Нови медијски елементи се: <audio>, <video>, <source>, <embed>. Canvas елементот кој служи за цртање со скрипти: <canvas> Нови елементи на форма: <datalist>, <keygen>, <output>. Нови вредности на атрибути на <input> елементот: tel, search, url, email, datetime, date, month, week, time, datetime-local, number, range, color
 8. 8. Видео на Веб До сега не постоеше стандард за прикажување видео материјал на веб. Овој проблем се решаваше со надворешни приклучоци како Флеш плеерот. HTML5 воведува стандард за прикажување видео материјал на веб страна без притоа да има потреба од додатоци. Поддржани видео формати се Ogg, MPEG4 и WebM
 9. 9. Видео на веб Ogg стандардот се однесува на Ogg и Theora видео кодеците како и Vorbis аудио кодекот. MPEG 4 стандардот се однесува на H.264 видео кодек и AAC аудио кодек. WebM стандардот се однесува на VP8 видео кодек и Vorbis аудио кодек.
 10. 10. Видео на веб За да прикажете видео на веб ви е потребно следново:<video src="movie.ogg" width="320" height="240" controls="controls">Your browser does not support the video tag.</video> Ако прелистувачот не поддржува HTML5 тогаш пожелно е да се стави текст измеѓу таговите.
 11. 11.  Видео елементот дозволува повеќекратни типови на видео стрим. Оваа опција е добра за различни прелистувачи бидејќи секој ќе си го препознае оној кој го поддржува: <video width="320" height="240" controls="controls"> <source src="movie.ogg" type="video/ogg" /> <source src="movie.mp4" type="video/mp4" /> <source src="movie.webm" type="video/webm" />Your browser does not support the video tag.</video>
 12. 12. Атрибути на Видео тагот Атрибут вредностaudio mutedautoplay autoplaycontrols controlsheight pixelsloop loopposter urlpreload preloadsrc urlwidth pixels
 13. 13. Аудио на Веб Како и за видео така и за аудио не постоеше стандард за емитување звук на веб. HTML5 го решава овој проблем. И за аудио важат истите формати Ogg, MPEG 4 и WebM. За да ставите аудио на веб страна потребно ви е следново: <audio src="song.ogg" controls="controls">Your browser does not support the audio element.</audio>
 14. 14. Аудио на Веб И аудиото на веб поддржува повеќекратни типови на аудио стрим како што беше за видео. Така прелистувачот ќе го препознае првиот тип на стрим кој го поддржува. <audio controls="controls"> <source src="song.ogg" type="audio/ogg" /> <source src="song.mp3" type="audio/mpeg" /> Your browser does not support the audio element.</audio>
 15. 15. Атрибути на аудио тагот Атрибут вредностautoplay autoplaycontrols controls loop looppreload preload src url

×