Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
GRUP SCOLAR                                                MACIN    GRU...
Aceiasi cauza se intampla si in MOARA                              Destinul lui Ion     ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Decizii si destine grupa 4

394 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Decizii si destine grupa 4

 1. 1. GRUP SCOLAR MACIN GRUPA NR: 4 TEMA PROIECTULUI NOSTRU ESTE : DECIZII SI DESTINE . “ION”COMPONENTA GRUPEI NOASTREESTE.: Este o tema ce se refera la De Liviu Rebreanu deciziile noastre de zi cu zi si cum• Banea Petruta influenteaza ele viata pornind de la romanul ˝ION˝de L . Rebreanu.• Nadoleanu Mariana• Ivanciu Madalina Metoda proiectului este ometoda interseanta de a ne implica inprocesul de invatare. Noi ne propunem prin aceastametoda sa descoperim si sa invatamlucruri noi prin intermediul tehnologiei. GRUP SCOLAR MACIN Liviu Rebreanu Nascut:27 noiembrie 1885 Id: the_story43@yahoo.com Comuna Târlişua, jud Id: maryana_400@yahoo.com Bistrita-Nasaud
 2. 2. Aceiasi cauza se intampla si in MOARA Destinul lui Ion CU NOROC de Ioan Slavici . DECIZII SI DESTINE Titlul aduce in prim-plan supratema Dominat de instincte primare, aflat sub semnul fa- destinului, in acceptia de fortuna labilis talităŃii, Ion este o victimă a instinctelor sale vigu- roase și neclintite, căci, “ce folos de pământuri, dacă (soarta schimbatoare). Atata timp cat e ION de Liviu Rebreanu cine Ńi-e drag nu-i al tău”- spune Ion la sfârșit. El este guvernata de noroc, existenta personajelor devorat și de “glasul pământului” și de “glasul iubi- este nesigura, acestea nefiind decat simple Destinul Anei rii”. marionete in mana unui destin orb. Pentru un Destinul lui Ion este strâns legat de viaŃa satului timp, roata norocului se invarte in favoarea din primele decenii ale secolului XX-lea, a cărui existenŃă o surprinde realist, structurat și diferen- personajelor, pentru ca apoi sa-si schimbe Ńiat social, în condiŃii specifice pentru românii din subit directia, impingandu-le spre un esec Dintre eroinele propuse de romanul moral iremediabil. Mesajul este moralizator:interbelic, de fiecare reprezentand o ipos- Transilvania.taza a misterului feminin ,unele de o fe- individul trebuie sa-si fundamenteze existentaminitate tulburatoare ,Ana ,fata pe bazele solide ale unei morale sanatoase, ceinstaritului Vasile Baciu,pare nascuta subsemnul nefericirii ,fiind predestina- are in centru conceptele de dreapta masura,ta .Autorul o surprinde in trei ipostaze echilibru si impacare cu propria conditie.succesive care ii contureaza treptat profi- Moara este, dincolo de locul de popas allul moral prin analiza sufletului ei chinu-it :cea de tanara femeie ,indragostita pro- calatorilor, o metafora a perisabilitatii carefund de Ion , caruia ii incredinteaza cu trimite la motivul vanitas vanitatumgenerozitate viata ,aceea desotie ,indurand cu umilinta vorbele grele (desertaciunea desertaciuniloR). Ea sugereazasi loviturile barbatului ,si aceea de ma- macinarea interioara a personajelor, pana lama ,ipostazata care in circumstante nor- autodistrugere. Povestea lor va disparea, ca simale ar fi putut deveni o supapa salva-toare pentru femeia nefericita unei exis- propriile trupuri, precum pulberea in vant.tente tragice .Destinul ei este tipic lumiirurale ,unde “femeia reprezinta douabrate de lucru , o zestre si oproducatoare de copii”.

×