Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Green Building Case Study on TERI,bangalore.

41,718 views

Published on

This presentation basically encompasses the green practices which are followed or incorporated in the structure to attain the platinum rating systems and posses the sustainable features that way..!!

Published in: Education

Green Building Case Study on TERI,bangalore.

  1. 1. CASE STUDY ON GREEN BUILDINGS THE ENERGY RESEARCH INSTITUTE BANGALORE & BCIL’s TZED HOMES VINAY M M.Tech - Building Science & Technology Dept. Of Civil Engineering School of Engineering & Technology Jain University
  2. 2. BANGALORE CITY  GARDEN CITY  LOCATION : 12.97o N 77.56 E  ALTITUDE : 920 M  GREEN COVER : 40% CLIMATE : DRY TROPICAL SAVANNA TEMPERATURE : MEAN MAX MEAN MIN SUMMER 35 C 20 C WINTER 28 C 14 C
  3. 3. INTRODUCTION OF TERI:  CONDUCTS ENERGY SERVICES FOR MAJOR CORPORATE’S  ESTABLISHED IN 1974.  PROJECT IS DESIGNED TO HOUSE AN OFFICE BLOCK WITH WORKSTATIONS AND A SMALL GUEST HOUSE ATTATCHED TO IT.  CONCERNED WITH EFFECTIVE UTIIZATION OF ENERGY, SUSTAINABLE USES OF NATURAL RESOURCES, LARGE SCALE ADOPTATION OF RENEWABLE ENERGY TECHNOLOGY.
  4. 4.  BUILDING IS ORIENTED ALONG NE-SW DIRECTION.  SW IS THE PRIMARY WIND AND LIGHT DIRECTION FOR BANGALORE  .ALONG SW FACAD IS A FOUL SMELLING DRAIN. HENCE ENTRANCE IS TOWAARDS NE DIRECTION.  ALL WINDOW OPENINGS ARE IN THIS DIRECTION  SOUTH WALL IS A DOUBLE WALL TO PROVIDE INSULATION FROM SOUTHERN SUN ORIENTATION : BUILDING DETAILS :  BUILDING HAS BEEN DIVIDED INTO INDIVIDUAL AND COMMON AREAS  75 INTIMATE SMALL SPACES ARE PROVIDED FOR INDIVIDUAL WORK  COMMON AREAS REFER TO THE ATRIUMS, COURTS, NODES AND CORRIDORS MEANT FOR WIDER INTERACTION. S W E N
  5. 5. DESIGN WITH A SUSTAINABLE CONCEPT
  6. 6. WORKING OF BUILDING SYSTEM SEWER LINE Double wall cavity with KADAPA stone
  7. 7. GREEN DESIGN TECHNIQUES
  8. 8. photo voltaic cells are used to capture the suns energy thus generating electrical energy for the various stations. These photovoltaic cells have been arranged in line with the primary orbit of the sun the panel are integrated with dynamic truss to optimize the generation of energy. the suns energy is further used in the form of solar heaters which is used to generate all the hot water in the guest house.
  9. 9. UNHYGENIC FOUL BREEZE FLOWING FROM SOUHTH UNHYGENIC FOUL BREEZE FLOWING FROM SOUHTH COOL BREEZE DOWN IN BY CONVECTIONALCURRENT SYSTEM TO EQUALISE PRESSURE COOL BREEZE DOWN IN BY CONVECTIONALCURRENT SYSTEM TO EQUALISE PRESSURE  ventilation is enhanced by the use of solar chimneys and vents.  allows breeze to flow over building.  creates negative pressure.  starts pulling fresh air flow at body level to provide thermal comfort.  hot air rises towards the top on southern façade.
  10. 10.  Openings have been designed such that requirement of artificial lighting is minimal throughout the day when the building is under maximum usage.  By creating atrium spaces with skylights, the section of the building is such that natural light enters into the building, considerably reducing the dependence on artificial lighting.  abundant natural light inside due to intelligently designed fenestrations. By creating atrium spaces with skylights, sections of the Centre are designed in such a way that natural daylight enters into the heart of the building, considerably reducing the dependence on artificial lighting. This is supplemented by a skylight roof and energy- efficient artificial lighting
  11. 11. As thermal capacity of earth is high, daily and annual temperature fluctuations keep decreasing with increasing depth of earth. At depth of 4m below ground, temperature remains constant and equal to annual average temperature Earth berm is created to retain the heat
  12. 12.  the central court houses an amphitheater that acts as an informal gathering. but more importantly it holds within it the rainwater harvesting sump for the whole complex. Roof top rain water collection point Rain water drainage to collection point ADMIN BLOCK GUEST HOSUE LAWN PARKING  An efficient rainwater harvesting system preserves water to the maximum possible extent. Water run-off from the roof and from the paved area is collected and stored in a collection sump below the Amphitheatre.  This water is used for landscaping & in toilet
  13. 13. Indoor environmental quality enhancement Indoor Environmental quality is very well achieved with the help of non Voc Paints and local flooring material with less embodied energy.  Indoor air quality is very well maintained with effective technique and Use of cavity wall in south to heat up the interior air.  Occupant comfort is achieved with CONDUCTION & RADIATION as external agent BODY HEAT & AIR FLOW as internal agent  Plants are being used in the interior common connecting spaces for refreshment and air Circulation .  Proper maintenance is taken care in the interior to make an HYGNIC living  North ligating is provided for glare less lighting system and its made to be used in the workspace areas.  Mixed use of vegetation is been used to make the campus green and fresh .  Solar Chimney plays an major role in maintain constant air flow in the interior  Ventilation plays a major role in creating comfort ness in the interior
  14. 14. BCIL’S Tzed Residential Campus  76 apartments 5 Acres of Land 15 Independent Homes  490,000 Sq.ft
  15. 15. The project has been worked out towards achieving this collective goal, by addressing the following six main areas.  Design  Building material  Water  Waste  Quality of air  Energy management through innovative interventions
  16. 16. DESIGN : • The master plan consists in two parallel four-floor buildings containing a street for pedestrian and vehicles movements along it. The south-facing buildings are segmented into blocks in order to provide maximum natural light to the street and homes located in the second row of buildings. These cavities called “e-zone” are treated as garden for recreation.
  17. 17. MATERIAL : Tzed used building technologies and materials (like stone and mud) that reduces carbon emission through savings on resources and embodied energies.  Filler slabs  Incorporating fly ash blocks  Soil-stabilised blocks (External Walls)  Laterite blocks
  18. 18.  Green Roof or Sky Garden  Rubber wood, Palm wood and Bamboo wood
  19. 19. WATER :  Rain Water Harvesting  Solar Water Heaters  Grey Water Recycling ENERGY:  Centralized district refrigeration system and air conditioning system using an ammonia-based chilling unit.  Intelligent lighting systems blend motion sensors, ambient light sensors and timers
  20. 20. WASTE :  Black Water Sewage Treatment Plant.  Grey Water decentralized water treatment system.  Organic Waste Zone Treatment System
  21. 21.  TZed is a campus that has no water supply connection from the outside.  There is no sewerage connection for this campus. All wastewater is treated and reused for gardens in a way that such water eventually percolates into the open wells and so completes the loop of use and generation.  This is India’s first centrally air-conditioned (with no CFC and HCFC) residential campus.  The Capital savings of approx 20,000 tonnes of Carbon emissions.  The Revenue savings of approx 1500 tonnes of Carbon emissions.  Tzed consumes only 60 per cent of energy demand of a 100 houses anywhere else. Residents pay 30 % less on power and 20 % less on monthly maintenance.  Every resident gains Rs. 12,000/- on an annual basis, thanks to carbon credit savings in T-Zed. ACHIEVMENTS
  22. 22.  Prestigious Ryutaro Hashimoto Award  CII conferred a special jury award  Platinum rating from Indian Green Building Council (IGBC) AWARDS

×