Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
ханс кристиян андерсен
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

12

Share

Download to read offline

валери петров пет приказки

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

валери петров пет приказки

 1. 1. Валери Петров е български писател, преводачи сценарист, обичан от деца и възрастни. Роден ена 22 април 1920 г. Истинското му име е Валери Нисим Меворах. Баща му е адвокат, професор по право и дипломат, а майка му – италианка, преподава фенскки език.
 2. 2. Валери Петров завършва италианския лицей, а в края на Втората световна война и медицина в Софийския университет. Лекарската си професия практикува кратко време иВ. Петров и Р. Ралин се отдава изцяло на литературата. Участва във втората фаза на войната като военен писател.
 3. 3. Той е един от основателитена в. "Стършел", койторъководи до 1962 г. Потова време е и Аташе попечата и културата в Рим.По-късно, завръщайки се вБългария, е редактор вСтудия за игрални филми„Бояна“, редактор наиздателство „Българскиписател“ и Народенпредставител в СедмотоВНС (1990-1991).
 4. 4. Валери Петров превежда от английски, немски,руски, италиански и испански, като най-известене с преводите си на произведенията на Шекспир.Академик е от 2003 година, а за детската книга«Пет приказки» е номиниран за Нобелова награда.
 5. 5. Тази книга е за теб, мило дете,най-послушното от всички дечица. В нея има пет приказки, По една за петте пръста на твойта ръчица. В. Петров
 6. 6. Книгата излиза през 1986 год., но приказките в нея са писани по различно време. Тя носи насвоя автор престижните литературни награди – “Петко Р. Славейков” (1987 г.) и вписване в Почетния списък на Международния съвет за детска литература (1988 г.). Преведена е на повече от десет езика и се чете с интерес от много деца по света.
 7. 7. Чели ли сте тази книга, деца? Не? Хайде, заедно да прелистим първите страници на “Бяла приказка”, за да разберете какво забавление сте пропуснали!
 8. 8. Високо в бялата планина имало малкаметеорологическа станция и в нея живеел единстар метеоролог. Той бил съвсем сам и когато муоставало свободно време, си съчинявал разниприказки и стихотворения. Ето и сега, като гледалпрез прозорчето тихия сняг, който валял навън,той си бил намислил нещо и вече го пишел намашинката си върху опакото на един лист заметеорологическо съобщение. И това, което сибил намислил, започвало така:Над капчука в игли,сред парцали мъгли,по заспали елисняг вали, сняг вали.Тук през целия денняма никой освенедин малък елен,просещ хлебец от мен...,
 9. 9. Но като стигнал до това място, малко еленче почукало с рогца по стъклото. — Това за ме-е-е-не ли е? Метеорологът вдигнал очи от машинката. — За те-е-е-бе! — казал той и продължил да пише. — Ама аз не ти прося хлебец! — казало еленчето малко обидено. — Зная! — казал метеорологът. — Само че не ми пречи, защото не мога да си я донамисля. — Какво да донамислиш? — попитало еленчето. — Е как какво? Приказката! Като чуло „приказка“, еленчето подскокнало от радост: — Ама и аз искам да играя в нея! — Че ти вече играеш.— Ама и ти тогава!Метеорологът се усмихнал.— Не, аз съм голям — казал той. И прибавил: — И тъжен.— Нищо! — настояло еленчето. — Ще играеш голям и тъжен! А пъкние ще те развеселим!— Малко се съмнявам — казал метеорологът. Но все пак прибавил:— Добре. Бързай надолу, че приказката почва!— Как почва? — попитало еленчето.— Ами така. Не виждаш ли? Не чуваш ли?
 10. 10. Еленчето се огледало: снегът бил спрял! Ослушало се:отдолу, иззад елхите, долитали детски гласове!— Децата от училището са дошли на ски — казалметеорологът. — Бягай на полянката! Много интересноще бъде!Той излязъл навън, за да очисти своите уреди от снега,който ги бил затрупал. Отворил сандъчето на единия,отворил на другия…— А термометъра няма ли да погледнеш? — запитало гоеленчето. То още не било тръгнало.— Няма — казал метеорологът.— Защо?— Не е твоя работа. Какво разбирашти от метеорология!— Знам аз! — казало еленчето и заприпкало надолу. (А какво знаело,после ще разберем.) И приказката започнала.
 11. 11. Скок! Скок! Скок! — еленчето вече стигнало до полянката,надникнало зад една пряспа и кого видяло? Видяло Ванчо от IIIвклас. Той носел ските си на рамо. Спрял се, свалил раницата си исе навел да ги слага. Но докато си ги слагал, раницата серазмърдала зад гърба му и почнала да се отдалечава.— Стой мирно! — казал й Ванчо.И раницата се спряла на място.— Ще се спусна веднъж и ще се върна. Разбра ли?И раницата закимала, че е разбрала.— И тогава ще те покажа на всички.И раницата заподскачала радостно.А Ванчо се плъзнал надолу със ските и изчезнал зад боровете.Но едва изчезнал, раницата започнала да се търкаля, да издаванякакви звуци, докато най-сетне се разтворила и от неяизскочило…Какво?Едно коте!Но какво коте? — пита се.Ужасно разрошено и ядосано! Истинско чудовище!Котето се отърсило, извикало подигравателно:— Сбогом, Ванчо! Много ти здраве!И тръгнало към гората, пеейки:
 12. 12. В приказката “Копче за сън” Валери Петров показва нежната привързаност между един дядо и неговото хитро и остроумно внучеОги. Вечер хлапето се страхува от тъмнината и трудно заспива, затова често посяга къмвълшебното “копче за сън” на своята пижама и го върти все по посока на часовниковатастрелка, а заедно с дядо си измисля приказка след приказка.
 13. 13. Но Оги си знае своето: — Защото времето ще се върне— Не искам "Миш, Миш"! Искам назад, ще стане рано и няма даприказка! можеш да заспиш.— А "сънливото копче" държиш — Ама аз не искам да спя!ли го? — То се знае — казва дядо му. —— Държа го. Ама гушни ме! Та за какво ще бъде приказката?— Ето! — За рибки! — казва Оги, съвсемКак сладко са се гушнали наслука.двамата! Оги стиска копчето на — Добре, за рибки — казва дядопижамката си. То е специално — му. — Само че трябва да якогато го държи, Оги по-лесно измисля. Затвори си очичките.заспива. — Затворих ги.— А може ли да го въртя? — пита — Без да ги стискаш.той. Но какво става? Както всяка— Може, но малко. вечер, и този път откъм— Защо? картонената кутия долитат— За да не се скъса, защо! — музика, звънтене, гласове:казва дядо му. — И само по играчките на Оги още не искатчасовниковата стрелка. да се укротят. Чувайте ги само— Какво значи? — не разбира какво говорят в лявото муОги. И дядото му показва: ушенце (това, което не е— Значи, ето така. Насам. затиснато от възглавницата):— А насам не може ли? — Какво правиш, бе Оги, всички— Не. тука те чакат:— Защо?
 14. 14. Въртолетът излита и под пара е Само че докато играчките пищят ивлакът! звънтят в кутията, от другия ъгъл на— Оги, пусни ни в кревата — стаята (онзи, тъмния, за който казахме)няма да вдигаме шум! иде съвсем друг глас. И чудно е, че тойПо е приятна играта, шепне съвсем тихо, но Оги все пак гощом се играе на ум! чува и то с дясното си ушенце (това,— Циркът започва! Циркът което е затиснато от възглавницата).започва! Ето какво му казва тихият глас:Цирк чуждестрански на — Аз съм съня ти,българска почва! Купувай аз съм съня ти,билети, купувай билети —десет но лицето ми ти не познаваш, защотоместа не са още заети! колкото пъти, колкото пъти— Аз съм твоят часовник, макар съм ти идвал на гости, ти спиш въвмалко на ужкъм,но си имам леглото.махало и виж как го клатушкам: Но това е шега,Тик-так, тик-так, хайде, спи и сегачасовете във мен сред сребърни нишки,са все за игри, сред танци на мишки,24 на ден сред чисти въздишки —не ми стигат дори! на големите даже— Пожарна! Пожарна! аз пречиствам сърцата,Пътувам за Варна! а какво да се каже— Какво че вече нощ е, за съня на децата?играта няма край! Но докато шепне Сънчо, дядото еНедей заспива още! намислил приказката си.Играй!Играй! Играй!
 15. 15. В приказката “Меко казано” писателят рисувагрозотата на всяка замислена лъжа или измама и ни прави съпричастни с неприятностите и огорченията, които може да причиним с нея на своите близки и на себе си.
 16. 16. Малкият Светльо в желанието си да попълнисвоята колекция от индианци лъже, че не е получил писмото с парите на баба си. В неспокойния си сън той разбира, че безжалостният и лош човек няма право на милост и снизхождение, че без сам да си сторил добро, не можеш да очакваш добро от другите.
 17. 17. «В лунната стая» еприказка за съвременното деветгодишно,умно и талантливомомиченце, което живее вголемия град. Дори и повреме ваканцията, когатосветът е пълен с игри идругите деца играят, Роситрябва усърдно да свири напиано.
 18. 18. Тя прави това без желание и чака майкаѝ да се прибере от работа. Скучно й е и сечувства самотна. Често, докато няманикой у тях, тя си измисля различни игри.Любимото й занимание е да звъни вПожарната и да се шегува с дежурния.
 19. 19. Един ден обаче нейното пиано оживява. Изпод капака му се появяват Странният човек и четири вълшебни лунни лъча. И започват чудесата.
 20. 20. Героинята в приказката “Пук” се казва Лили.Лято е. Тя е в телефонната кабина на плажа и слуша приказка. Неочаквано влизаНабръчканият човек и изведнъж става нещо невероятно.
 21. 21. С богатата си фантазия Лили превръщателефонната кабина в подводна камера. С неятръгва да изучава морското дъно. Очарована е от приказната красота и разнообразието на подводния свят. Случват се чудо след чудо, но най-голямата магия е ласкавата привързаност между Лили и Хрили.
 22. 22. Приказките са обединенеи от темата за приятелството и не е нужно да ви серазказва повече, защото по-интересно и по- забавно е да ги прочетете сами.
 23. 23. Петте приказки са превърнати в мюзикъли и с голям успех се играят пред детска публика.
 24. 24. Валери Петров е сценарист на филмите заподрастващи: “Йо-хо-хо” и “Рицар без броня”..
 25. 25. Свети във моретона детските игрибисерче, коетони прави по-добри… Валери Петров
 • sonkii

  Apr. 21, 2017
 • MartinaKachakova

  Apr. 17, 2017
 • LidiaDancova

  Jun. 7, 2016
 • AnetaIvanova

  Jan. 3, 2016
 • aniie16

  Mar. 18, 2015
 • vili_wb

  Feb. 4, 2015
 • se_vi

  Sep. 28, 2014
 • nadettto

  Sep. 26, 2014
 • MilenaPetkova1

  Sep. 24, 2014
 • vanyabliznakova

  Jan. 17, 2014
 • dani_ve

  Apr. 2, 2013
 • zvzvzv

  Apr. 2, 2013

Views

Total views

30,344

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

867

Actions

Downloads

440

Shares

0

Comments

0

Likes

12

×