Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
P.T.O.
*33*
àíZ nwpñVH$m
{b{nH$/Q>§H$boIH$/{ZåZloUr bKwboIH$ ñnYm© n[ajm gZ 2015
Question Booklet Version nQ> H«$_m§H$ (Ro...
33 -2- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
SPACE FOR ROUGH WORK
www.mahajobs.co.in
*33* -3- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
SECTION – I (General Knowledge & Aptitude)
1. The landmass of which of the following c...
33 -4- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
5. INTERPOL means
A) International Political Conference
B) International Criminal Poli...
*33* -5- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
9. Rainbow is due to
A) absorption of sunlight in minute water droplets
B) diffusion o...
33 -6- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
13. Devaluation of currency causes
A) No change in domestic prices
B) Fall in domestic...
*33* -7- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
18. Which of the following word comes third in the order in a dictionary ?
A) Obsess B...
33 -8- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
25. Nalanda is located
A) near Patna, in Bihar B) near Varanasi, in Uttar Pradesh
C) n...
*33* -9- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
30. ‘DTP’ computer abbreviation usually means
A) Digital Transmission Protocol B) Desk...
33 -10- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
35. Which Bank has the maximum number of branches ?
A) State Bank of India B) HDFC Ba...
*33* -11- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
40. A is father of B, C is daughter of A. Of the following, what is the likely relati...
33 -12- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
46. Who was the first Indian to go into space ?
A) Ravi Malhotra B) Satish Dawan
C) K...
*33* -13- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
SECTION – II (_amR>r {df`mMo kmZ)
51. {ZpíMVnUo EH$dMZr Agbobm eãX {bhm.
A) ^moB© B) ...
33 -14- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
63. A^©H$mMo gmR>rŸ& n§Vo hmVr Y[abr nmQ>rŸ&
VwH$m åhUo ZmdŸ& OZmgmR>r CXH$s R>mdŸ&&
...
*33* -15- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
75. "WmoS>mgwX²Ym' AYmoao{IV eãXmMr OmV AmoiIm.
A) Zm_ B) {deofU
C) eãX`moJr Aì`` D) ...
33 -16- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
87. "A{^Ym' hr H$emMr eŠVr Amho ?
A) ñdam§Mr B) eãXm§Mr C) ì`§OZmMr D) dUmªMr
88. "gh...
*33* -17- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
SECTION – III (English Subject Knowledge)
101. Choose the correct suffix to complete ...
33 -18- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
112. Which one of the following words is not an adverb ?
A) frequently B) always C) h...
*33* -19- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
122. Choose the correct sentence from the following.
A) The train left before we reac...
33 -20- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
131. Use the appropriate article to fill in the blank.
France is ___________ European...
*33* -21- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
142. Choose the correct question tag form and fill in the blank :
I _______ genius pe...
33 -22- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
151. One of the four angles of a parallelogram is 65°. Then the measure of its adjace...
*33* -23- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
156. When 10 is subtracted from a number and the remainder is taken 16 times, we get ...
33 -24- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
162. How many percent of ` 5 is 90 paise ?
A) 12 B) 14 C) 16 D) 18
162. 90 n¡go åhUOo...
*33* -25- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
167. If the number ‘21x5’ is a multiple of 9, where ‘x’ is a digit, what is the value...
33 -26- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
173. ((–p) – q)2 =
A) p2 + 2pq + q2 B) p2 – 2pq + q2
C) – (p)2 – 2pq – q2 D) – (p)2 –...
*33* -27- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
178. Which of the following is not a polynomial ?
A) xx2
2
+ B) – 7m2 + 5m C) p2 + p
...
33 -28- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
183. If x = 3y = 2p = 4, find the value of 9xy2 – 3yp
A) 72 B) 24 C) 30 D) 56
183. Oa...
*33* -29- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
188. The area of a square is equal to the area of an equilateral triangle with 2 cm s...
33 -30- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
193. In ΔABC, line DE | | side BC
l (AD) = 6, l (DB) = 8
l (AE) = 9, l (EC) = ____
CB...
*33* -31- 33
Clerk/Steno/Stenotypist
196. The area of a trapezium is 100 m2. If the sum of its parallel sides is 50 m then...
33 -32- *33*
Clerk/Steno/Stenotypist
SPACE FOR ROUGH WORK
www.mahajobs.co.in
DIRECTORATE OF MEDICAL EDUCATION AND RESEARCH, MUMBAI
QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

gfd

344 views

Published on

fg

Published in: Art & Photos
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

gfd

  1. 1. P.T.O. *33* àíZ nwpñVH$m {b{nH$/Q>§H$boIH$/{ZåZloUr bKwboIH$ ñnYm© n[ajm gZ 2015 Question Booklet Version nQ> H«$_m§H$ (Roll No.) Question Booklet Sr. No. (hm H«$_m§H$ CÎman{ÌHo$da {bhmdm) (hm H«$_m§H$ CÎman{ÌHo$da {bhmdm) {Xdg d VmarI : a{ddma, 29 _mM©, 2015 AdYr : XmoZ Vmg doi : gH$mir 10.00 – 12.00 EHy$U JwU : 200 à_m{UV H$aÊ`mV `oVo H$s ñnYm© n[ajm nQ> H«$_m§H$ d CÎman{ÌH$m H«$_m§H$ ho AMyH$ {b{hbo AgyZ Vo VnmgyZ nm{hbo AmhoV. C_oXdmamMr ghr g_dojH$mMr ghr C_oXdmam§Zm gyMZm 1. `m àíZnwpñVHo$V 200 dñVw{ZîR> àH$maMo n`m©`dmMH$ àíZ Mma ^mJm§_Yo AmhoV. ^mJ 1 - gm_mÝ`kmZ - 50 àíZ (_amR>r + B§J«Or AZwdmX), ^mJ 2 - _amR>rkmZ - 50 àíZ, ^mJ 3 - B§J«OrkmZ - 50 àíZ, ^mJ 4 - A§H$J{UV - 50 àíZ (_amR>r + B§J«Or AZwdmX). 2. narjm gwê$ hmoÊ`mnydu Amo.E_.Ama. àUmbrMr CÎman{ÌH$m d àíZnwpñVH$m doJdoJù`m {Xë`m OmVmV. 3. àíZ gmoS>{dVm§Zm Ë`m§Mr gwédmV d H«$_ C_oXdmamZo Amnë`m gmo`rZo R>admdm. 4. C_oXdmamZo `m àíZnwpñVHo$darb VgoM CÎman{ÌHo$da {Xboë`m gyMZm H$miOrnyd©H$ dmMmì`mV d Ë`mZwgma àíZnwpñVHo$da VgoM {deof Amo.E_.Ama. àUmbrÀ`m CÎman{ÌHo$da Amdí`H$ _m{hVr CXm., àíZnwpñVH$m ìhe©Z H«$_m§H$, AZwH«$_m§H$ VgoM ñdV:Mm ñnYm© n[ajm nQ> H«$_m§H$ ì`dpñWV {bhmdm d Ë`mZ§VaM ghr H$amdr. g_dojH$mZo CnamoŠV _m{hVr C_oXdmamZo ì`dpñWV {b{hbr Amho ho VnmgyZ Ë`mZ§Va ghr H$amdr. C_oXdmamZo CÎman{ÌHo$da Am{U àíZnwpñVHo$da ghr H$amdr. 5. àíZ gmoS>{dÊ`mnydu H$miOrnyd©H$ dmMmdoV. 6. àË`oH$ àíZmZ§Va 4 ~hþn`m©`r CÎmao {Xbobr AmhoV Ë`mn¡H$s EH$ gdm©V `mo½` CÎma {ZpíMV H$amdo. 7. `mo½` CÎma {b{hÊ`mgmR>r CÎman{ÌHo$da g§~§{YV àíZH«$_m§H$mg_moa Agboë`m dVw©im§n¡H$s `mo½` n`m©` Agbobo dV©i Ago g§nyU©nUo H$mù`m ~m°bnoZZo ^amdo. 8. EH$Xm ^aboë`m dVw©imV ImS>mImoS> H$aÊ`mg qH$dm nm§T>ar emB© dmnaÊ`mg _ZmB© Amho. EH$Xm {Xbobo CÎma ~XbUo VgoM nwZ{b©ImU H$aUo Q>mimdo. 9. àË`oH$ AMyH$ CÎmamgmR>r EH$ JwU {Xbm OmB©b. ZH$mamË_H$ JwU XoÊ`mV `oV Zmhr. EH$mnojm A{YH$ dVw©imV IwUm Ho$ë`mg AWdm ImS>mImoS> Ho$bobr Agë`mg Ë`m CÎmambm JwU {Xbo OmV ZmhrV. 10. H$ÀMo H$m_ H$aÊ`mgmR>r àíZnwpñVHo$V Ë`mgmR>r {Xbobr OmJm dmnamdr. CÎman{ÌHo$da H$ÀMo H$m_ H$ê$ Z`o. 11. àíZnwpñVHo$da VgoM CÎman{ÌHo$da ghr Ho$bobr Agë`mMr ImÌr H$ê$Z narjoMr doi g§në`mda bJoMM XmoÝhr g_dojH$mH$S>o gwnyV© H$amdrV. g_dojH$mZo Ë`mMr ImÌr H$ê$Z ghr H$amdr. 12. C_oXdmam§Zm narjoMr doi g§noñVmoda narjm H|$Ðm~mhoa OmÊ`mg nadmZJr Zmhr. • 33 Answer Sheet No. www.mahajobs.co.in
  2. 2. 33 -2- *33* Clerk/Steno/Stenotypist SPACE FOR ROUGH WORK www.mahajobs.co.in
  3. 3. *33* -3- 33 Clerk/Steno/Stenotypist SECTION – I (General Knowledge & Aptitude) 1. The landmass of which of the following continents is the least ? A) Africa B) Australia C) Asia D) Europe 1. Imbrbn¡H$s gdm©V N>moQ>m I§S> H$moUVm ? A) Am«$sH$m B) Am°ñQ´>o{b`m C) Am{e`m D) `wamon 2. James Watt invented A) Diving bell B) Steam boat C) Hot air balloon D) Rotary steam engine 2. Ooåg d°Q> Zo H$emMm emoY bmdbm ? A) nmU~wS>m Kw_Q> (S>m`qdJ ~ob) B) dmo$daMr ~moQ> C) Ja_ hdoMm w$Jm D) amoQ>ar pñQ>_ B§OrZ 3. Arjuna Award is given for A) Outstanding service in emergency B) Outstanding bravery on battlefield C) Outstanding performance in sports D) Excellent service to slum dwellers 3. AOw©Z nmarVmofrH$ `mgmR>r {Xbo OmVo A) AmnËH$mbrZ n[apñWVr_YrbC„oIZr` godogmR>r B) `wÕm_Yrb C„oIZr` ewaVogmR>r C) Ioim_Yrb CëboIZr` H$m_{JargmR>r D) PmonS>nÅ>rdm{g`m§gmR>r Mm§Jbr H$m_{Jar Ho$ë`m~Ôb 4. Who is the writer of ‘Swamy and Friends’ ? A) Munshi Premchand B) Raman C) Max Muller D) R. K. Narayan 4. ‘Swamy and Friends’ `m nwñVH$mMm boIH$ H$moU ? A) _w§er ào_M§X B) am_U C) _°Šg _wëba D) Ama. Ho$. Zmam`UZ www.mahajobs.co.in
  4. 4. 33 -4- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 5. INTERPOL means A) International Political Conference B) International Criminal Police Organisation C) International Association of Police Officers D) None of these 5. B§Q>anmob åhUOo H$m` ? A) B§Q>aZm°eZb nm°{bQ>rH$b H$m°Ý$aoÝg B) B§Q>aZm°eZb {H«${_Zb nmobrg Am°aJmZm`PoeZ C) B§Q>aZm°eZb Agmo{gEeZ Am°$ nmobrg Am°{$ga D) `mn¡H$s H$moUVohr Zmhr 6. Rayon is chemically A) a cellulose B) a pectin C) a glucose D) an amylase 6. ao`m°Z hm amgm`ZmMm Imbrbn¡H$s H$moUVm àH$ma Amho ? A) goë`wbmoO B) noŠQ>rZ C) ½bwH$moO D) E°_rbog 7. A Siphon will fail to work if A) the densities of the liquid in the two vessels are equal B) the level of the liquid in the two vessels are at the same height C) both its limbs are of unequal length D) the temperature of the liquids in the two vessels are the same 7. ‘Siphon’ H$m_ H$aÊ`mg An`er R>aVmo Oa A) XmoZ ^m§S>çm§_Yrb Ðdm§Mr KZVm g_mZ Agob Va B) XmoZ ^m§S>çm§_Yrb Ðdm§Mr C§Mr gmaIrM Agob Va C) XmoÝhr ~mOw Ag_mZ bm§~rÀ`m AgVrb Va D) XmoZ ^m§S>çm§_Yrb Ðdm§Mo Vmn_mZ gmaIoM Agob Va 8. Oil rises up the wick in a lamp. The principle involves A) the diffusion of oil through the wick B) the liquid state of oil C) capillary action phenomenon D) volatility of oil 8. VobmÀ`m {Xì`m_Ü`o, Vob dmVr_YyZ da MT>Ê`mgmR>r Imbrbn¡H$s H$moUVo VÎd g_m{dîQ> Amho ? A) dmVr _YwZ VobmMo A{^gaU B) VobmMr Ðd AdñWm C) Ho$emH$f©U {H«$`m D) VobmMr ApñWaVm www.mahajobs.co.in
  5. 5. *33* -5- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 9. Rainbow is due to A) absorption of sunlight in minute water droplets B) diffusion of sunlight through water droplets C) ionisation of water deposits D) refraction and reflection of sunlight by water droplets 9. B§ÐYZwî` `m_wio {Z_m©U hmoVmo A) nmÊ`mÀ`m W|~m§_Ü`o gw`©àH$me emofbm OmD$Z B) nmÊ`mÀ`m W|~m§_Ü`o gw`©àH$me A{^gaU C) nmUr AdgmXmMo Am`ZZ D) nmÊ`mÀ`m W|~m_wio gw`©àH$memMo AndV©Z Am{U nardV©Z 10. The nucleus of a hydrogen atom consists of A) 1 proton only B) 1 proton + 2 neutron C) 1 neutron only D) 1 electron only 10. hm`S´>moOZ AUwÀ`m H|$Ðm_Ü`o _________ AgVmV. A) Ho$di 1 àmoQ>m°Z B) 1 àmoQ>m°Z + 2 Ý`wQ´>m°Z C) Ho$di 1 Ý`wQ´>m°Z D) Ho$di 1 BboŠQ´>m°Z 11. Tippu Sultan was the ruler of A) Hyderabad B) Madurai C) Mysore D) Vijayanagar 11. {Q>nw gwbVmZ_____ `oWrb amOm hmoVm. A) h¡Xam~mX B) _XwamB© C) åh¡gwa D) {dO`ZJa 12. The member of Rajya Sabha is elected for a term of A) 2 years B) 4 years C) 5 years D) 6 years 12. amÁ`g^m gXñ`mMr {ZdS> H$mbmdYr_____ Amho. A) 2 df© B) 4 df© C) 5 df© D) 6df© www.mahajobs.co.in
  6. 6. 33 -6- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 13. Devaluation of currency causes A) No change in domestic prices B) Fall in domestic prices C) Increase in domestic prices D) Variable domestic prices 13. _wÐm§H$ KQ>r _wio Imbrb n¡H$s H$moUVm n[aUm_ hmoVmo ? A) KaJwVr dñVw§À`m qH$_Vr_Yo H$mhrM ~Xb hmoV Zmhr$_ B) KaJwVr dñVw§À`m qH$_Vr_Yo KQ> hmoVo C) KaJwVr dñVw§À`m qH$_Vr_Yo dmT> hmoVo D) KaJwVr dñVw§Mr qH$_V ApñWa (H$_r/OmñV) hmoVo IaoXr Z H$aVm Am{U godoì`{Varº$ 14. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as A) Ganga B) Indus C) Brahmaputra D) Mahanadi 14. ^maVm_Ü`o `mabw§J Pm§J~mo ZXrbm H$m` åhUVmV ? A) J§Jm B) B§XwO C) ~«÷nwÌm D) _hmZXr 15. Which country has the largest coast line ? A) Canada B) Australia C) U.S.A. D) India 15. H$moUË`m Xoembm gdm©V _moR>m g_wÐ {H$Zmam Amho ? A) H°$ZS>m B) Am°ñQ´>o{b`m C) `w.Eg.E. D) ^maV 16. Three of the following are alike in a certain way. Which one is not like the other three ? A) Boy B) Dog C) Bull D) Bird 16. Imbrb dmŠ`mV EH$ eãX g_mZ Zmhr. Ë`m_Yrb Ag_mZ eãX AmoiIm. A) _wbJm B) Hw$Ìm C) ~¡b D) njr 17. In a certain code ‘MEDICAL’ is written as ‘LACIDEM’. How is ‘TABLE’ written in that code ? A) EABLT B) ELBAT C) TELBA D) TLBAE 17. EImÚm H$moS>_Ü`o ‘MEDICAL’ eãX ‘LACIDEM’Agm {bhmbm, Va ‘TABLE’ hm eãX H$gm {b{hbm OmB©b ? A) EABLT B) ELBAT C) TELBA D) TLBAE www.mahajobs.co.in
  7. 7. *33* -7- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 18. Which of the following word comes third in the order in a dictionary ? A) Obsess B) Obstruct C) Obtrude D) Obtain 18. Imbrbn¡H$s H$moUVm eãX eãXg§J«hm_Ü`o Vrgè`m H«$_m§H$mda amhrb ? A) Obsess B) Obstruct C) Obtrude D) Obtain 19. What is the next number in the series – 18, 10, 6, 4, ? A) 8 B) 6 C) 3 D) 5 19. 18, 10 , 6, 4, ? `m ûm¥§Ibo_Ü`o nwT>rb A§H$ H$m` Agob ? A) 8 B) 6 C) 3 D) 5 20. What continues the series – AOZ, BOY, COX, DOW, ? A) EOX B) FPY C) EVO D) EOV 20. `m ûm¥§Ibo_Ü`o nwT>o H$m` Amho -AOZ, BOY, COX, DOW, ? A) EOX B) FPY C) EVO D) EOV 21. Hitler’s Party that came into power in 1933 was known as A) Labour Party B) Nazi Party C) Ku-Klux-Klan D) Democratic Party 21. 1933 _Yoo gËVoda Amboë`m {hQ>ba `m§À`m nmQ>uMo Zmd Imbrb n¡H$s H$moUVo Amho ? A) bo~a nmQ>u B) ZmPr nmQ>u C) Hw$-ŠbwŠg-ŠbmZ D) S>o_moH«°$Q>rH$ nmQ>u 22. Name of the India’s first satellite A) Aryabhatta B) Bhaskara I C) Bhaskara II D) Albert Einstein 22. ^maVmÀ`m n{hë`m g°Q>obmB©Q>Mo Zmd A) Am`©^Q²Q> B) ^mñH$a I C) ^mñH$a II D) Ab~Q>© AmBÝñQ>mB©Z 23. The distance between two wickets on a cricket pitch is A) 18 yards B) 20 yards C) 22 yards D) 24 yards 23. {H«$Ho$Q> {nM d[ab XmoZ {dHo$Q> _Yrb A§Va {H$Vr AgVo ? A) 18 `mS>© B) 20 `mS>© C) 22 `mS>© D) 24 `mS>© 24. Tajmahal is situated on ____ river. A) Gomti B) Yamuna C) Narmada D) Ganga 24. VmO_hb _________ `m ZXrda dgbm Amho. A) Jmo_Vr B) `_wZm C) Z_©Xm D) J§Jm www.mahajobs.co.in
  8. 8. 33 -8- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 25. Nalanda is located A) near Patna, in Bihar B) near Varanasi, in Uttar Pradesh C) near Baroda, in Gujarat D) near Bhopal, in Madhya Pradesh 25. Zmb§Xm `oWo dgbo Amho A) {~hma _Ü`o, nmQ>Zm Odi B) CÎma àXoe _Ü`o, dmamUgr Odi C) JwOamV _Ü`o, ~S>moXm _Ü`o D) _Ü` àXoe _Ü`o, ^monmi Odi 26. Pulses are a good source of A) carbohydrates B) fats C) proteins D) vitamins 26. H$S>YmÝ`o _________ `mMo CÎm_ ñÌmoV Amho. A) H$~m}XHo$ B) _oX C) àmoQ>rZ D) OrdZgËd 27. In electrical field, ‘AC’ stands for ? A) Alternating Current B) Average Current C) Atomic Current D) Aggregate Current 27. {dÚwV {df`rÀ`m kmZm_Yo‘AC’ `m g§{jßV eãXmMm Imbrbn¡H$s nwU© AW© Amho.ÚwV joÌm_Ü`o Egr d Srgr Mm A) Alternating Current B) Average Current C) Atomic Current D) Aggregate CurrentÝQ>H$ {gQ>rAm{U H$mob§{~`mMm {Oëhm 28. In computer science, how many bits make a byte ? A) 4 B) 8 C) 16 D) 32 28. g§JUH$ {dkmZm_Ü`o, {H$Vr {~Q>, ~mB©Q> V`ma H$aVmV ? A) 4 B) 8 C) 16 D) 32 29. The “home page” of a web site is A) The largest page B) The last page C) The first page D) The most colorful page 29. do~ gmB©Q> Mo ""hmo_ noO'' _________ AgVo. A) gdm©V _moR>o nmZ B) eodQ>Mo nmZ C) n{hbo nmZ D) gdm©V a§JrV nmZ www.mahajobs.co.in
  9. 9. *33* -9- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 30. ‘DTP’ computer abbreviation usually means A) Digital Transmission Protocol B) DeskTop Publishing C) Data Type Programming D) Document Type Processing 30. g§JUH$m_Ü`o SrQ>rnr hm eãX `mgmR>r dmnabm OmVmo. A) {S>{OQ>b> Q´>mÝg_reZ àmoQ>moH$m°b B) S>oñH$Q>m°n nãbretJ C) SoQ>m Q>mB©n àmoJ«m_tJ D) S>m°Š`w_oÝQ> Q>mB©n àmogoqgJ 31. P.T. Usha, who came close to bagging a bronze medal, finished fourth in ____, in 1984 Olympics. A) 400 m final B) 800 m final C) 400 m hurdle D) the marathon 31. nr.Q>r. Cfm, Or ~«m°ÝPnXH$ àmßVrOdi nmohmoMbr hmoVr, VrZo1984 Am°btnrH$ _Ü`o_________ _Ü`o Mm¡Wm H«$_m§H$ nQ>H$mdbm. A) 400 _r A§Vr_ B) 800 _r A§Vr_ C) 400 _r hS>©b D) _°amWm°Z 32. The blood pressure of a young male human being is A) 100/60 B) 120/80 C) 150/100 D) 160/110 32. VéU d`mVrb nwéfmMm aº$Xm~ _________ AgVmo. A) 100/60 B) 120/80 C) 150/100 D) 160/110 33. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was A) Newton B) Copernicus C) Dalton D) Einstein 33. n¥Ïdr gy`m©^modVr {$aVo `mMm n{hë`m§Xm emoY bmdUmam d¡kmZrH$ A) Ý`yQ>Z B) H$mona{ZH$g C) S>mëQ>Z D) AmBÝñQ>mB©Z 34. The function of a dynamo is A) To convert heat energy into light energy B) To convert light energy into heat energy C) To convert mechanical energy into electrical energy D) To convert electrical energy into mechanical energy 34. S>m`Z°_mo M H$m`© A) CîU CO}Mo àH$me {H$aU CO}V ê$nm§Va H$aUo B) àH$me {H$aU CO}Mo CîU CO}V ê$nm§Va H$aUo C) `m§{ÌH$ CO}Mo {dÚwV CO}V ê$nm§Va H$aUo D) {dÚwV CO}Mo `m§{ÌH$ CO}V ê$nm§Va H$aUo www.mahajobs.co.in
  10. 10. 33 -10- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 35. Which Bank has the maximum number of branches ? A) State Bank of India B) HDFC Bank C) ICICI Bank D) Bank of India 35. H$moUË`m ~±Ho$À`m gdm©V OmñV emIm AmhoV ? A) ^maVr` ñQ>oQ> ~±H$ (ñQ>oQ> ~±H$ Am°$ B§{S>`m) B) EM S>r E$ gr ~±H$ C) Am` gr Am` gr Am` ~±H$ D) ~±H$ Am°$ B§{S>`m 36. There are four roads. I have come from the south and want to go to the temple. The road to the right leads me away from the coffee house; straight ahead it leads only to a college. In which direction is the temple ? A) East B) West C) North D) South 36. Mma añVo AmhoV. _r XjrUoH$Sw>Z Ambmo Am{U _bm XodimV Om`Mo Amho. COdrH$S>rb añVm _bm H$m°$s hmD$gÀ`m {dê$Õ {XeoZo KoD$Z OmVmo, gai añVm H$m°boO H$S>o OmVmo, Va XoD$i H$moUË`m {Xeobm Agob ? A) nyd© B) nûMr_ C) CÎma D) X{jU 37. A husband and wife had five married sons and each of these had four children. How many members are there in the family ? A) 12 B) 17 C) 22 D) 32 37. EH$m OmoS>ß`mbm nmM {ddmhrV _wbo AmhoV Am{U Ë`m àË`oH$mbm Mma _wbo AmhoV. Ë`m§À`m Hw$Qw>§~m_Ü`o EHw$U {H$Vr gXñ` AmhoV ? A) 12 B) 17 C) 22 D) 32 38. Sheela is older than Meena, Kamini is as old as Nalini. Nitu is younger than Sindhu, who is as old as Nalini; Meena is older than Kamini. Which Girl is oldest of all ? A) Sheela B) Meena C) Nalini D) Kamini 38. erbm _rZm nojm _moR>r Amho, H$m{_Zr Z{bZr À`m g_d`rZ Amho. {ZVw qgYw nojm bhmZ Amho, {gY§w Z{bZr À`m g_d`rZ Amho, _rZm H$m{_Zr nojm _moR>r Amho. Va gdm©V _moR>r _wbJr H$moUVr ? A) erbm B) _rZm C) Z{bZr D) H$m{_Zr 39. If the fourth day of the month falls one day before Sunday, what day will fall on the eleventh day of the same month ? A) Monday B) Wednesday C) Friday D) Saturday 39. _{hÝ`mMm Mm¡Wm {Xdg a{ddmaÀ`m EH$ {Xdg AmYr Ambm Va Ë`mM _{hÝ`mV AH$amdm {Xdg H$moUVm ? A) gmo_dma B) ~wYdma C) ewH«$dma D) e{Zdma www.mahajobs.co.in
  11. 11. *33* -11- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 40. A is father of B, C is daughter of A. Of the following, what is the likely relation between B and C ? A) Father and daughter B) Brother and Sister C) Husband and Wife D) Uncle and Niece 40. "A' ho "~' Mo dS>rb Amho, "H'$ hr "A' Mr _wbJr Amho. Va "~' Am{U "H'$ _Yrb ZmVo H$m` ? A) dS>rb Am{U _wbJr B) ^mD$ Am{U ~{hU C) nVr Am{U nËZr D) H$mH$m Am{U ^mMr 41. The command to ask the computer to put information in order numerically or alphabetically A) Crop B) Report C) Record D) Sort 41. g§JUH$mbm A§H$mà_mUo Am{U Aë$m~oQ>rH$br _m{hVr XoÊ`mgmR>r H$moUVr H$_m§S> XoVmV ? A) H«$m°n B) [anmoQ>© C) aoH$m°S>© D) gm°Q>© 42. Ctrl, Shift and Alt are called as _____ keys. A) Adjustment B) Function C) Modifier D) Alphanumeric 42. Ctrl, Shift Am{U Alt `m§Zm _________ H$s åhUVmV. A) E°S>OñQ>_oÝQ> B) §$ŠeZ C) _m°Sr$m`a D) Aë$mÝ`w_arH$ 43. The number of districts in Maharashtra State is A) 23 B) 36 C) 39 D) 45 43. _hmamîQ´> amÁ`m_Yrb {Oëøm§Mr g§»`m A) 23 B) 36 C) 39 D) 45 44. When was Maharashtra State formed ? A) 1947 B) 1950 C) 1955 D) 1960 44. _hmamîQ´> amÁ` Ho$ìhm V`ma Pmbo ? A) 1947 B) 1950 C) 1955 D) 1960 45. Number of members in the Maharashtra Vidhan Sabha is A) 543 B) 288 C) 298 D) 308 45. _hmamîQ´> {dYmZg^o_Ü`o {H$Vr gXñ` AmhoV ? A) 543 B) 288 C) 298 D) 308 www.mahajobs.co.in
  12. 12. 33 -12- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 46. Who was the first Indian to go into space ? A) Ravi Malhotra B) Satish Dawan C) Kalpana Chawla D) Rakesh Sharma 46. A§VamimV OmUmao n{hbo ^maVr` H$moUVo ? A) adr _ëhmoÌm B) gVreYdmZ C) H$ënZm Mmdbm D) amHo$e e_m© 47. The hardest substance available on earth is A) Gold B) Iron C) Diamond D) Platinum 47. n¥Ïdrda CnbãY Agbobm gdm©V Q>UH$ nXmW© H$moUVm ? A) gmoZo B) bmoh C) {ham D) ßb°Q>rZ_ 48. The filament of an electric bulb is made of A) tungsten B) nichrome C) graphite D) iron 48. BboŠQ´>rH$ ~ë~ Mr {$b°_oÝQ> H$emZo V`ma Pmbr Amho ? A) Q>§JñQ>Z B) Zm`H«$mo_ C) J«m$mB©Q> D) bmoh 49. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because A) it is an oxidising agent B) it dissolves the impurities of water C) it is a reducing agent D) it is a sterilising agent 49. nmUr ewÕ H$aÊ`mgmR>r nmoQ>°{e`_ na_±JZoQ> Mm dmna Ho$bm OmVmo H$maU A) Vmo Am°pŠgS>m`gtJ EOÝQ> Amho B) Vmo nmÊ`m_Yrb AewÕVm H$mT>Vmo C) Vmo aoS>²`wgtJ EOÝQ> Amho D) Vmo ñQ>abm`PtJ EOÝQ> Amho 50. Enormous energy release happens in an atomic explosion due to A) conversion of chemical energy into heat energy B) conversion of mechanical energy into nuclear energy C) conversion of mass into energy D) conversion of neutrons into protons 50. AUw {dñ$moQ>m_Ü`o, _moR>r COm© _wº$ hmoÊ`mMo H$maU Imbrb n¡H$s Amho A) amgm`ZrH$ COm© CîU CO}_Ü`o ê$nm§Va hmoUo B) `m§{ÌH$ COm© AUw CO}_Ü`o ê$nm§Va hmoUo C) dñVw_mZmMo CO}_Ü`o ê$nm§Va hmoUo D) Ý`wQ´>m°Ýg Mo àmoQ>m°Z _Ü`o ê$nm§Va hmoUo www.mahajobs.co.in
  13. 13. *33* -13- 33 Clerk/Steno/Stenotypist SECTION – II (_amR>r {df`mMo kmZ) 51. {ZpíMVnUo EH$dMZr Agbobm eãX {bhm. A) ^moB© B) gmo`r C) JdB© D) nnB© 52. Imbr {Xboë`m dmŠ`mVrb AYmoao{IV eãXmMm H$maH$mW©© AmoiIm. _ZmbrA_amdVrhÿZ H$mbM Ambr. A) A{YH$aU B) AnmXmZ C) g§~moYZ D) H$maH$ 53. "am_ PmS>mbm nmUr KmbVmo' `m dmŠ`mVrb AYmoao{IV eãXmMr {d^ŠVr AmoiIm. A) V¥Vr`m B) n§M_r C) gßV_r D) MVwWu 54. "_r YZwî`mbm ~mU bmdbm' `m dmŠ`mV gm_mÝ`ê$n Agbobm eãX H$moUVm ? A) _r B) YZwî`mbm C) ~mU D) bmdbm 55 "{ddoH$ {H«$Ho$Q> IoiVmo'. (à`moJ AmoiIm) A) H$_©Ur B) gH$_©H$ H$V©ar C) AH$_©H$ H$V©ar D) ^mdo 56. {deofU hr eãXmMr H$moUVr OmV Amho ? A) A{dH$mar B) {dH$mar C) Aì`` D) {d^ŠVr 57. _yi eãXmbm ì`mH$aUmV H$m` åhUVmV ? A) àH¥$Vr B) {dH¥$Vr C) nX D) à`moJ 58. eãXmbm _yi ê$nmMo ~Xbbobo ê$n åhUOo H$m` ? A) eãX B) nX C) Aja D) dU© 59. e², f², g² `m§Zm H$m` åhUVmV ? A) Cî_| B) àmU C) dU© D) ñda 60. "i²' hm H$moUVm dU© _mZbm OmVmo ? A) ñda B) ì`§OZ C) ñdV§ÌdU© D) gdU© 61. "Amåhr H$mb Ambmo'. (à`moJ AmoiIm) A) H$_©Ur B) H$V©ar C) ^mdo D) AH$_©H$ H$V©ar 62. AmYrM _H©$Q> VemV{h _X` ß`mbm ! Pmbm VemV O[a d¥píMH$ X§e Ý`mbmŸ& – Ab§H$ma AmoiIm. A) gma B) MoVZJwUmoZr C) Ag§JVr D) AYmoJVr www.mahajobs.co.in
  14. 14. 33 -14- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 63. A^©H$mMo gmR>rŸ& n§Vo hmVr Y[abr nmQ>rŸ& VwH$m åhUo ZmdŸ& OZmgmR>r CXH$s R>mdŸ&& darb H$mì` n§ŠVrVrb bmoH${à` N>§X AmoiIm. A) Amodr B) A^§J C) d¥Îm D) Ab§H$ma 64. "_bm Vmn Amë`m_wio _r emioV OmUma Zmhr', darb dmŠ`mVrb H$mì` àH$ma AmoiIm. A) Ho$db B) {_l C) g§`wŠV D) gmYo 65. "JmoJbJm` $ma hiy MmbVo', {H«$`m{deofUmMm àH$ma AmoiIm. A) g§»`mdmMH$ B) [aVrdmMH$ C) H$mbdmMH$ D) n[a_mUdmMH$ 66. "ZrbH§$R>' g_mgmMm àH$ma AmoiIm. A) BVaoVa Û§X B) d¡H$pënH$ Û§X C) ~hþd«rhr D) ì`{YH$aU 67. "hmS>' `m eãX{gX²YrMm àH$ma AmoiIm. A) Xoer B) VËg_ C) VX²^d D) na^mfr` 68. H$moUVr Ajao Aì``ê$n AgVmV ? A) {gX²Y B) gm{YV C) CngJ© D) àË`` 69. g§~moYZ Xe©dVmZm H$moUVo {dam_{MÝh Xçmdo ? A) nyU© {dam_ B) AY©{dam_ C) ñdën{dam_ D) àíZ{MÝh 70. ì`mH$aUmVrb {Z`_m§Zm AZwgê$Z Ho$bobo {ZXm}f boIZ åhUOo H$moUVo boIZ ? A) ewX²YboIZ B) AZwboIZ C) ûZwVboIZ D) ñdV§ÌboIZ 71. "_r Kar nmoMÊ`mnyduM gm§Omdbo' `m dmŠ`mVrb {H«$`mnXmMm àH$ma AmoiIm. A) A{Z`{_V B) à`moOH$ C) eŠ` D) ^mdH$V¥©H$ 72. "I{MV' `m {H«$`m{deofUmMm àH$ma H$moUVm ? A) AZwH$aUXe©H$ B) àH$maXe©H$ C) {ZíM`Xe©H$ D) pñW{VXe©H$ 73. AYmoao{IV eãXmMm AW© AmoiIm. "{Xgm_mOr H$mhrVar Vo {bhmdo' A) {Xgob Ago B) dmMVm `oB©b Ago C) X¡Z§{XZr D) XaamoO 74. "H¥$nU' `m eãXmMm {déX²YmWu eãX H$moUVm ? A) CXma B) H¥$V¿Z C) Jar~ D) Anyd© www.mahajobs.co.in
  15. 15. *33* -15- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 75. "WmoS>mgwX²Ym' AYmoao{IV eãXmMr OmV AmoiIm. A) Zm_ B) {deofU C) eãX`moJr Aì`` D) {H«$`mnX 76. dUmªMm Cƒma nyU© H$aÊ`mgmR>r H$emMr _XV ¿`mdr bmJVo ? A) ñda B) ì`§OZ C) ñdamÝZ D) Ajao 77. gd© ñda d ñda`wŠV ì`§OZo `m§Zm H$m` åhUVmV ? A) dU©_mbm B) Ajao C) ~mamIS>r D) _wimjao 78. ^mfoMo ñnîQ>rH$aU H$aUmao emñÌ ho Amho. A) ì`mH$aU B) AW©emñÌ C) ZmJ[aH$emñÌ D) emñÌ 79. {dMma ì`ŠV H$aÊ`mMo gmYZ H$moUVo ? A) ^mfU B) ^mfm C) dmMZ D) _wImoX²JV 80. H${dVoVrb gm¢X`©Xe©Z åhUOo H$m` ? A) agJ«hU B) J«hU C) gm¢X`© D) ZmX_mYw`© 81. "_r {Z~§Y {b{hVmo' `m dmŠ`mMm arVr ^yVH$mi H$moUVm ? A) _r {Z~§Y {b{hV Ago B) _r {Z~§Y {b{hbm hmoV C) _r {Z~§Y {b{hV hmoVmo D) _r {Z~§Y {b{hbm 82. Á`m {H«$`mnXmbm XmoZ H$_} bmJVmV Aem {H«$`mnXmbm H$m` åhUVmV ? A) C^`{dY B) X²{dH$_©H$ C) {dYmZnyaH$ D) AnyU©{dYmZ 83. A^§JmMo _w»` XmoZ àH$ma H$moUVo ? A) _moR>m A^§J d bhmZ A^§J B) N>§X d Amodr C) OwZo d Zdo A^§J D) àmMrZ d ZdrZ A^§J 84. bVm~mBªÀ`m ñdamVrbJmoS>dm {dbjU Amho. A) gm_mÝ`Zm_ B) {deofZm_ C) ^mddmMH$Zm_ D) YmVwgm{YVZm_ 85. Imbrb eãXm§Vrb Znw§gH$qbJr eãX AmoiIyZ n`m©` {bhm. A) nWmar B) MmXa C) A§Wê$U D) {~N>mZm 86. ào_-{ddmh {dam_{MÝh AmoiIm. A) g§`moJ {MÝh B) AngmaU {MÝh C) ñnîQ>rH$aU {MÝh D) gmYo {MÝh www.mahajobs.co.in
  16. 16. 33 -16- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 87. "A{^Ym' hr H$emMr eŠVr Amho ? A) ñdam§Mr B) eãXm§Mr C) ì`§OZmMr D) dUmªMr 88. "ghO g»`m EH$XmM `oB© gm§Odoir' H$mì`mVrb ag AmoiIm. A) "e¥§Jma B) dra C) em§V D) hmñ` 89. "AmB©gmaIr _m`miy AmB©M'- Ab§H$mamMm àH$ma AmoiIm. A) Cn_m B) ê$nHo$ C) AZÝd` D) CËàojm 90. amYmYa_Yw{_qbX O`O`, a_ma_U JmoqdX-H$mì`mMm JwU AmoiIm. A) àgmX B) _mYw`© C) AmoO D) Amdoe 91. dmŠàMma `mbmM Xwgao Zmd ho Amho. A) g_yh B) dmŠg§àXm` C) åhUr D) g§àXm` 92. _r AmO gmIa-H$mH$S>r Imëbr-YmVwgm{YV {deofU àH$ma AmoiIm. A) Zm_gm{YV B) YmVwgm{YV C) Aì``gm{YV D) gd©Zm_gm{YV 93. Vy `o qH$dm Z `o _r OmUmaM-Aì``m§Mm àH$ma AmoiIm. A) g_wƒ` ~moYH$ B) {dH$ën~moYH$ C) Ý`yZËd ~moYH$ D) H$maU~moYH$ 94. AJm ! Ho$dbà`moJr Aì``mMm CnàH$ma AmoiIm. A) g§~moYZXe©H$ B) g§_{VXe©H$ C) {damoYXe©H$ D) _m¡ZXe©H$ 95. "KZí`m_' g_mgmMm àH$ma AmoiIm. A) pìXa B) H$_©Yma` C) _Ü`_nXbmonr D) {d^ŠVr VËnwéf 96. A§Jr "Y¡`©' AgUmè`m§ZrM ho H$amdo. {dÜ`W© AmoiIm. A) `mo½`Vm B) H$V©ì` C) eŠ`Vm D) VH©$ 97. VmZmOr em¡`m©Zo bT>bm. - ^yVH$mi AmoiIm. A) nyU© B) gmYm C) AnyU© D) arVr 98. _wbm§Zr Iao ~mobmdo - {H«$`mnXmMo ê$n AmoiIm. A) H$aU B) AH$aU C) ^md D) YmVw 99. {H«$S>m§JUmda _wbo Ioiy bmJbr-{H«$`mnXmMm àH$ma AmoiIm. A) gH$_©H$ B) g§`wŠV {H«$`mnX C) AH$_©H$ D) ghm` 100. {nH$bobm Am§~m AmdS>Vmo - YmVw AmoiIm. A) {nH$ B) Am§~m C) AmdS>Vmo D) bobm www.mahajobs.co.in
  17. 17. *33* -17- 33 Clerk/Steno/Stenotypist SECTION – III (English Subject Knowledge) 101. Choose the correct suffix to complete the following word – favour A) ate B) ete C) ite D) iate 102. Choose the correct option to fill in the blank : The little girl tried to ___________ her brother when he broke his toy. A) condole B) condone C) console D) compensate 103. Knowing that he was a convict, I didn’t allow him to enter my house. Identify the underlined clause. A) Adjective clause B) Adverb clause C) Noun clause D) None of the above 104. Which one of the following is not a plural noun ? A) mice B) cattle C) oxen D) goose 105. Choose the correct opposite of ‘disparity’. A) brotherhood B) equality C) diversity D) fraternity 106. Which one of the following is not figures of speech ? A) metaphor B) personification C) elegy D) oxymoron 107. Choose the correct meaning of ‘pragmatic’. A) theoretical B) realistic C) productive D) suitable 108. Choose the correct word. She was a religious lady, but her son was ________ A) pious B) an atheist C) unreligious D) philosopher 109. Use the correct prepositions. Finding myself short _________ money, I wrote ________ my uncle __________ help. A) with, to, for B) of, to, about C) in, to, to D) of, to, for 110. Choose the word that is spelt correctly. A) Bureaucracy B) Boreucracy C) Beaurocracy D) Bureocracy 111. It was a very fine morning. Which is the exclamatory form of the above sentence ? A) What was the fine morning ! B) How fine was the morning ! C) The morning was very fine ! D) What a fine morning it was ! www.mahajobs.co.in
  18. 18. 33 -18- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 112. Which one of the following words is not an adverb ? A) frequently B) always C) happy D) fast 113. Choose the sentence in perfect past tense. A) She has been writing a letter B) She had been writing a letter C) She had written a letter D) She has written a letter 114. Choose the correct alternative to fill in the blank. Ram is _________ than Lakshman. A) elder B) older C) eldest D) oldest 115. Choose the correct option to fill in the blank. If you make promise, you must be sure to ________ it. A) accomplish B) keep C) follow D) succeed 116. Choose the correct question form of – I love watching other play. A) Did I love watching other play ? B) Does I love watching other play ? C) Who love watching other play ? D) Do I love watching other play ? 117. Choose the correct part participle of ‘steal’. A) stealed B) stole C) stolen D) steat 118. State the type of tense : ‘He scored 1286 goals’ A) simple present tense B) simple past tense C) perfect present D) perfect past tense 119. What is the opposite of ‘sweet’ ? A) bitter B) sour C) yummy D) crunchy 120. Find the odd word from the followings. A) screech B) crash C) honk D) foul 121. Which one of the following is not a ‘preposition’ ? A) through B) into C) but D) between www.mahajobs.co.in
  19. 19. *33* -19- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 122. Choose the correct sentence from the following. A) The train left before we reached the station B) The train will leave before we reached the station C) The train had left before we reached the station D) The train was leaving before we reached the station 123. Choose appropriate form of the verb to fill in the blank. She ___________ in America since 1995. A) lives B) is living C) have been living D) has been living 124. Which one of the following suffix is not a class changing suffix ? A) – ment B) – ness C) – hood D) – ly 125. Fill in the blanks with the correct option. I am very busy today, __________ we can go out tomorrow. A) fortunately B) certainly C) perhaps D) obviously 126. Choose the meaning of the word ‘posthumous’ A) postal B) after-death C) creditable D) literary 127. Fill in the blanks with correct options : Mahatma Gandhi was very simple and innocent, his behaviour was _________ A) childish B) child like C) humble D) proud 128. Choose the correct alternative of : Shivaji was the greatest king A) No other king was as great as Shivaji B) Very few kings were as great as Shivaji C) Shivaji was greater than himself D) Shivaji was more greater than kings 129. Use the correct preposition of : What are you talking __________ A) of B) for C) about D) none of them 130. Choose correct alternative : I am afraid I _________ attend the meeting. A) can B) can’t C) could D) couldn’t www.mahajobs.co.in
  20. 20. 33 -20- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 131. Use the appropriate article to fill in the blank. France is ___________ European country. A) a B) an C) the D) no article 132. Write an adjective form of ‘distinction’. A) distinctive B) distinctly C) distinctness D) distinctives 133. Choose the correct form of verb ‘liberty’. A) libertine B) liberation C) liberality D) liberate 134.‘You are hitting him below the belt’, ‘to hit below the belt’ means A) to criticise B) to denounce C) to attack unfairly D) beat with the belt 135. Choose the correct word for the underlined words in the sentence : Smallpox is a disease which is commonly acquired from others. A) infectious B) contagious C) parasitic D) communicative 136. What is meaning of the word ‘aroma’ ? A) a good smell B) odour C) warm D) strong 137. Find out the odd word from the followings : A) rattle B) twitter C) squawk D) chatter 138. Choose the adjective form of ‘magic’. A) magestic B) magical C) magician D) musical 139. Choose the correct spelling from the followings. A) assasination B) assassination C) assination D) assassnation 140. Use the correct word and fill in the blank : ________ Indians living in foreign countries are cultured. A) The few B) Few C) Short D) A few 141. Which is the passive form of ? Give me hundred rupees. A) Hundred rupees are given me B) I was given hundred rupees C) Let me be given hundred rupees D) Let I was given hundred rupees www.mahajobs.co.in
  21. 21. *33* -21- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 142. Choose the correct question tag form and fill in the blank : I _______ genius person. A) amn’t B) am C) aren’t D) are 143. What is the type of underlined part of sentence – clause ? When I was seven years old, I overheard it A) noun clause B) adjective clause C) adverb clause D) none of them 144. What is the underlined part of sentence ? Though he is fat, he runs fast. A) simple sentence B) compound sentence C) complex sentence D) complex-compound 145. What is the opposite of ‘off’ ? A) down B) on C) in D) into 146. Rearrange the jumbled parts of the sentence in proper sequence. P – most of the students Q – was so confusing that R – the teachers explanation S – didn’t understand it A) PQRS B) PQSR C) RQPS D) PSRQ 147. Choose the correct verb form. She ran because she _________ in a hurry. A) is B) was C) must be D) could be 148. Choose the correct option to fill in the blank. She is the only __________ to her father’s property. A) hare B) hair C) here D) heir 149. Pick out the correct question tag. You will call me as soon as you reach home, __________ A) will you ? B) won’t you ? C) don’t you ? D) do you ? 150. Choose the correct alternative. I am writing a letter to __________ A) a friend of me B) a friend of myself C) a friend of ourself D) a friend of mine www.mahajobs.co.in
  22. 22. 33 -22- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 151. One of the four angles of a parallelogram is 65°. Then the measure of its adjacent angle is A) 65° B) 90° C) 115° D) 25° 151. g_m§Va ^wO Mm¡H$moZmÀ`m Mma H$moZm§n¡H$s EH$m H$moZmMo _mn 65° Amho. Va Ë`m H$moZmÀ`m bJVÀ`m H$moZmMo _mn {H$Vr A§e Agob ? A) 65° B) 90° C) 115° D) 25° 152. By how much does 7/8 6 exceed 8 6/7 ? A) 8 1 6 B) 4 3 6 C) 4 3 7 D) 8 1 7 152. 7/8 6 hm 8 6/7 nojm {H$VrZo OmñV Agob ? A) 8 1 6 B) 4 3 6 C) 4 3 7 D) 8 1 7 153. If ` 782 is to be divided into three parts, proportional to 4 3 : 3 2 : 2 1 , then the first part is A) ` 182 B) ` 190 C) ` 196 D) ` 204 153. Oa ` 782 VrZ ^mJmV {d^mJbo AgVm Ë`m§Mo JwUmoÎma 4 3 : 3 2 : 2 1 {_iVo Va Ë`m§À`m n{hë`m ^mJmMr qH$_V {H$Vr ? A) ` 182 B) ` 190 C) ` 196 D) ` 204 154. A number is selected from numbers 1 to 27. The probability that it is prime number is A) 3 2 B) 6 1 C) 3 1 D) 9 2 154. 1 Vo 27 g§»`mn¡H$s EH$ g§»`m {ZdS>br AgVm. Vr g§»`m _wig§»`m `oÊ`mMr eŠ`Vm {H$Vr ? A) 3 2 B) 6 1 C) 3 1 D) 9 2 155. Following marks were obtained by 12 students in a mathematics test : 21, 20, 25, 5, 10, 15, 30, 12, 7, 16, 9, 22 The range of the marks is A) 20 B) 25 C) 21 D) 7 155. J{UV MmMUr narjoV 12 {dÚmÏ`mªZm Imbrb à_mUo JwU {_imbo AmhoV 21, 20, 25, 5, 10, 15, 30, 12, 7, 16, 9, 22 Va JwU loUr _`m©Xm emoYm. A) 20 B) 25 C) 21 D) 7 SECTION – IV(Mathematics Subject Knowledge) www.mahajobs.co.in
  23. 23. *33* -23- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 156. When 10 is subtracted from a number and the remainder is taken 16 times, we get the number 544. Find the number. A) 24 B) 34 C) 44 D) 54 156. EH$m g§»`o_YwZ 10 dOm Ho$ë`mZ§Va Caboë`m g§»`oMr16 nQ> Ho$br AgVm544 hm Z§~a {_iVmo, Va Vr g§»`m emoYm. A) 24 B) 34 C) 44 D) 54 157. The ages of Kadar, Ali and Hafij are in the ratio 2 : 3 : 4. Ali’s age is 15 years. What are the ages of Kadar and Hafij ? A) 12 years and 24 years B) 20 years and 10 years C) 10 years and 15 years D) 10 years and 20 years 157. H$mXa, Abr d hm$sO `m§À`m d`m§Mo JwUmoËVa2 : 3 : 4 Amho. AbrMo d`15 df© Agob Va H$mXa Am{U hm$sO `m§Mo d` {H$Vr ? A) 12 df© Am{U 24 df© B) 20 df© Am{U 10 df© C) 10 df© Am{U 15 df© D) 10 df© Am{U 20 df© 158. If a job is to be finished in 36 days instead of 60 days, how many times the original number of labourers should be employed ? A) 2 3 B) 4 5 C) 3 4 D) 3 5 158. EImXo H$m_ 60 {Xdgm§EodOr 36 {Xdgm§_Ü`o nyU© H$am`Mo Agob, Va _yi H$m_Jmam§À`m {H$Vr nQ> OmñV H$m_Jmam§Zm H$m_ H$amdo bmJob ? A) 2 3 B) 4 5 C) 3 4 D) 3 5 159. If diagonals of a quadrilateral are perpendicular to each other, then the type of quadrilateral is A) Parallelogram B) Rectangle C) Square D) None of these 159. Oa Mm¡H$moZmMo H$U© EH$_oH$m§Zm b§~ AgVrb Va Ë`m Mm¡H$moZmMm àH$ma H$moUVm ? A) g_m§Va ^wO Mm¡H$moZ B) Am`V C) Mm¡ag D) `mn¡H$sZmhr 160. The simple interest of some principal for 2 years is ` 1,250. Then, the simple interest of the same principal for 5 years will be ` _____ ? A) 500 B) 1,253 C) 3,125 D) Cannot be determined 160. EH$m _wX²XbmMo 2 dfm©Mo (gmYo) gai ì`mO ` 1,250 Amho. Va Ë`mM _wX²XbmMo 5 dfm©Z§Va hmoUmao ì`mO {H$Vr ? A) ` 500 B) ` 1,253 C) ` 3,125 D) emoYy eH$V Zmhr 161. 97 + 32 = 32 + 97 is an example of A) Commutative property B) Associativity property C) Closure property D) Distributive property 161. 97 + 32 = 32 + 97 ho Imbrbn¡H$s H$moUmMo CXmhaU Amho ? A) H«$_{ZanojVm JwUY_© B) ghMa JwUY_© C) nañna {damoYr {H«$`m D) {dVaU JwUY_© www.mahajobs.co.in
  24. 24. 33 -24- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 162. How many percent of ` 5 is 90 paise ? A) 12 B) 14 C) 16 D) 18 162. 90 n¡go åhUOo ` 5 Mo {H$Vr Q>ŠHo$ ? A) 12 B) 14 C) 16 D) 18 163. The measure of ∠ABC of a rhombus ABCD is 100°.Then what is m ∠BDC ? A) 60° B) 40° C) 45° D) 50° 163. g_^wO Mm¡H$moZ ABCD _Ü`o _mn ∠ABC = 100° Agob Va _mn ∠BDC = A) 60° B) 40° C) 45° D) 50° 164. If x is an odd number, which of the following numbers is even ? A) 2x + 3 B) 2x + 5 C) 2x – 3 D) 2x + 4 164. Oa x hr {df_ g§»`m Agob, Va Imbrbn¡H$s H$moUVr g§»`m g_ Amho ? A) 2x + 3 B) 2x + 5 C) 2x – 3 D) 2x + 4 165. If the base of a triangle is doubled and the height remains the same, then new area will be A) 2 times B) 3 times C) 4 times D) None of these 165. EH$m {ÌH$moUmMr C§Mr Z ~XbVm nm`m XwßnQ> Ho$bm Va V`ma hmoUmè`m Zdr {ÌH$moUmMo joÌ$b OwÝ`m {ÌH$moUÀ`m joÌ$bmÀ`m {H$VrnQ> Agob ? A) XwßnQ> B) {VßnQ> C) Mm¡ßnQ>> D) `mn¡H$sZmhr 166. ABCD is a rhombus and its diagonals intersect each other at point E. If l (AC) = 8 cm and l (BD) = 6 cm, find l (AB). A B CD A) 8 cm B) 7 cm C) 4 cm D) 5 cm 166. g_^wO Mm¡H$moZ ABCD Mo H$U© EH$_oH$m§Zm E q~XyV N>oXVmV Oa l(AC) = 8 go§_r Am{U l(BD) = 6 g§o_r Va l(AB) = ________ A B CD A) 8 g§o_r B) 7 go§_r C) 4 go§_r D) 5 go§_r E E www.mahajobs.co.in
  25. 25. *33* -25- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 167. If the number ‘21x5’ is a multiple of 9, where ‘x’ is a digit, what is the value of ‘x’ ? A) 6 B) 3 C) 0 D) 1 167. Oa ‘21x5’ hr g§»`m 9 Mr JwUH$ g§»`m Agob d ‘x’ ho nX Agob Va ‘x’ Mr qH$_V {H$Vr ? A) 6 B) 3 C) 0 D) 1 168. Which of the following trinomial has the factors (5x – 1) and (6x + 1) ? A) 1 – x2 + 30x2 B) 30x2 + x – 1 C) 30x2 + x + 1 D) 30x2 – x – 1 168. (5x – 1) Am{U (6x + 1) ho H$moUË`m {ÌnXrMo Ad`d AmhoV ? A) 1 – x2 + 30x2 B) 30x2 + x – 1 C) 30x2 + x + 1 D) 30x2 – x – 1 169. The multiplicative inverse of (x + y) is z. If z = 8 and y = – 2, then x = ? A) 8 17 B) 17 8 C) 8 17 − D) 17 8 − 169. (x + y) Mm JwUmH$ma ì`ñV z Amho. Oa z = 8 Am{U y = – 2 Agob Va x = ___________ ? A) 8 17 B) 17 8 C) 8 17 − D) 17 8 − 170. The population of a city increases by ‘x’ every year. It will be ‘b’ after ‘a’ years. Find the present population of the city. A) ab B) b – ax C) ax D) a – b 170. EH$m ehamMr bmoH$g§»`m Xadfu ‘x’ Zo dmT>Vo. Oa ‘a’ dfm©Z§Va Ë`mM ehamMr bmoH$g§»`m ‘b’ hmoV Agob Va Ë`m ehamMr gÜ`mMr bmoH$g§»`m {H$Vr ? A) ab B) b – ax C) ax D) a – b 171. 2 4 5 30 = A) 62 B) 64 C) 52 × 62 D) 52 × 64 171. 2 4 5 30 = A) 62 B) 64 C) 52 × 62 D) 52 × 64 172. P is a positive rational number such that 1000 × P < 1000. Which of these could be P ? A) 12 11 B) 11 12 C) 11 1 12 D) There is no such number P 172. P hr KZ nar_o` g§»`m Aer Amho H$s, 1000 × P < 1000. Va P Mr qH$_V H$moUVr ? A) 12 11 B) 11 12 C) 11 1 12 D) P gmR>r H$moUVmhr A§H$ Zmhr www.mahajobs.co.in
  26. 26. 33 -26- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 173. ((–p) – q)2 = A) p2 + 2pq + q2 B) p2 – 2pq + q2 C) – (p)2 – 2pq – q2 D) – (p)2 – 2pq + q2 173. ((–p) – q)2 = A) p2 + 2pq + q2 B) p2 – 2pq + q2 C) – (p)2 – 2pq – q2 D) – (p)2 – 2pq + q2 174. Sadu’s average marks in 5 subjects were 60.6. His total marks in the remaining two subjects were 173. Find his average marks of all the subjects. A) 68 B) 66 C) 65.6 D) 64.6 174. gXwÀ`m5 {df`m§Mo gamgar JwU 60.6 Amho. Caboë`m XmoZ {df`m§À`m JwUm§Mr ~oarO 173 Amho. Va Ë`mÀ`m gd© {df`m§À`m JwUm§Mr gamgar JwU {H$Vr hmoB©b ? A) 68 B) 66 C) 65.6 D) 64.6 175. The price of a novel is 20% more than the price of a drama book. By how many percent is the price of the drama book less than that of the novel ? A) 10 B) 3 2 16 C) 20 D) 25 175. EH$m MarÌmË_H$ nwñVH$mMr qH$_V EH$m ZmQH$mÀ`m nwñVH$mÀ`m {H$§_Vrnojm 20% OmñV Amho, Va ZmQ>H$mÀ`m nwñVH$mMr qH$_V M[aÌmË_H$ nwñVH$mÀ`m {H$_Vr nojm {H$Vr Q>ŠH$`m§Zr H$_r Agob ? A) 10 B) 3 2 16 C) 20 D) 25 176. Sum of two numbers is 17 and the difference between them is 7, then find their product. A) 66 B) 70 C) 72 D) 60 176. Oa XmoZ g§»`m§Mr ~oarO 17 d Ë`m_Yrb $aH$ 7 Agob, Va Ë`m XmoZ g§»`m§Mm JwUmH$ma {H$Vr Agob ? A) 66 B) 70 C) 72 D) 60 177. Given only two diagonals, which of the following quadrilaterals can be drawn ? A) Rectangle B) Rhombus C) Kite D) Parallelogram 177. Oa $ŠV XmoZM H$U© {Xbo AgVm Imbrbn¡H$s H$moUVm Mm¡H$moZ H$mT>Vm `oB©b ? A) Am`V B) g_^wO Mm¡H$moZ C) nV§J D) g_m§Va ^wO Mm¡H$moZ www.mahajobs.co.in
  27. 27. *33* -27- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 178. Which of the following is not a polynomial ? A) xx2 2 + B) – 7m2 + 5m C) p2 + p 1 D) 2 3 a + b2 178. Imbrbn¡H$s H$moUVr ~hþnXr Zmhr ? A) xx2 2 + B) – 7m2 + 5m C) p2 + p 1 D) 2 3 a + b2 179. After giving 10 % discount, the selling price of a shirt is ` 450. Then the market price of the shirt is ` _____ A) 495 B) 460 C) 500 D) 490 179. 10% gwQ> {Xë`mZ§Va EH$m eQ>©Mr {dH«$s qH$_V 450 é. hmoVo Va Ë`m eQ>©Mr ~mOmar (_wi) qH$_V {H$Vr ? A) ` 495 B) ` 460 C) ` 500 D) ` 490 180. The volume of a sphere with 21 mm radius will be _____ cubic cm. A) 38808 B) 3880.8 C) 338.08 D) 38.808 180. 21 _r._r. {ÌÁ`m Agboë`m JmobmMo KZ$b _____ (go§_r)3. A) 38808 B) 3880.8 C) 338.08 D) 38.808 181. The sum of two numbers is 96 and their difference is 24. Find the ratio of the numbers. A) 4 : 1 B) 4 : 5 C) 1 : 4 D) 5 : 3 181. XmoZ g§»`m§Mr ~oarO 96 d Ë`m_Yrb $aH$ 24 Agob Va Ë`m XmoZ g§»`m§Mo JwUmoÎma emoYm ? A) 4 : 1 B) 4 : 5 C) 1 : 4 D) 5 : 3 182. 77 ÷ 717 = x 7 1 , then x = ? A) 24 B) – 10 C) 10 D) None of these 182. 77 ÷ 717 = x 7 1 , Va x = ? A) 24 B) – 10 C) 10 D) `mn¡H$sZmhr www.mahajobs.co.in
  28. 28. 33 -28- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 183. If x = 3y = 2p = 4, find the value of 9xy2 – 3yp A) 72 B) 24 C) 30 D) 56 183. Oa x = 3y = 2p = 4, Agob, Va 9xy2 – 3yp Mr qH$_V H$mT>m A) 72 B) 24 C) 30 D) 56 184. Volume of a cube is 216 cc. So area of one surface of a cube = _________ cm2. A) 36 B) 72 C) 18 D) 24 184. EH$m KZmMo KZ$b 216 cc(g|_r)3 Amho. Va Ë`m KZmÀ`m EH$m n¥îR>^mJmMo joÌ$b = ________ (g§o_r)2 A) 36 B) 72 C) 18 D) 24 185. If a polynomial is divided by (x + 3), quotient is (x – 2) and remainder is – 7. Then the polynomial is A) x2 – x + 1 B) x2 + x – 13 C) x2 + x + 1 D) x2 – x + 13 185. Oa EH$m ~hþnQ>rb (x +3) Zo ^mJbo AgVm ^mJmH$ma (x – 2) d ~mH$s –7 {_iVo Va Vr ~hþ~Xr H$moUVr ? A) x2 – x + 1 B) x2 + x – 13 C) x2 + x + 1 D) x2 – x + 13 186. The radius of a circle with centre ‘O’ is 6 cm. Point P lies on the plane of the circle. If l (OP) = 4.5 cm, find the position of P with respect to the circle. A) On the circle B) In the interior of the circle C) In the exterior of the circle D) Cannot be concluded definitely 186. ‘O’ hmH|$Ð{~§XyAgUmè`mdVw©imMr{ÌÁ`m6 g§o_rAmho.Phmq~XydVw©imMmàVbmdaAmho.Oa l (OP) = 4.5 go§_r Agob, Va dVw©imMm ÑîQ>rZo P q~XyMo ñWmZ {ZpíMV H$am. A) dVw©imÀ`m narKmda B) dVw©imÀ`mA§V^m©JmV C) dVw©imÀ`m~mø^mJmV D) ñWmZ {ZpíMV H$ê$ eH$V Zmhr 187. If an article is sold for ` 95, the profit is equal to th 4 3 of the loss that occurs on selling the same article for ` 60. Find the cost price of that article. A) ` 70 B) ` 80 C) ` 75 D) ` 90 187. EH$ _m{gH$95 én`m§Zm {dH$ë`mg hmoUmam $m`Xm VoM _m{gH$60 én`m§Zm {dH$ë`mg hmoUmè`m VmoQ>çmÀ`m 4 3 nQ> Amho Va Ë`m _m{gH$mMr qH$_V emoYm. A) ` 70 B) ` 80 C) ` 75 D) ` 90 www.mahajobs.co.in
  29. 29. *33* -29- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 188. The area of a square is equal to the area of an equilateral triangle with 2 cm side. Then each side of the square will be ______ cm. A) 2 B) 4 3 C) 3 D) 3 188. EH$ Mm¡agmMo joÌ$i 2 go§_r ~mOy AgUmè`m g_^wO {ÌH$moUmÀ`m joÌ$im EdT>o Agob, Va Mm¡agmÀ`m àË`oH$ ~mOwMr bm§~r {H$Vr go§_r Agob ? A) 2 B) 4 3 C) 3 D) 3 189. Factorise : a6 – b6 A) (a – b)6 B) (a3 – b3)2 C) (a2 – b2)3 D) (a + b) (a – b) (a2 – ab + b2) (a2 + ab + b2) 189. Ad`d nmS>m : a6 – b6 A) (a – b)6 B) (a3 – b3)2 C) (a2 – b2)3 D) (a + b) (a – b) (a2 – ab + b2) (a2 + ab + b2) 190. If 2n – 5 × 5n – 4 = 5, then the value of n is A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 190. Oa 2n – 5 × 5n – 4 = 5 Agob Va n Mr qH$_V {H$Vr ? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 191. a4 – b4 = A) (a – b)4 B) (a2 + b2) (a + b) (a – b) C) (a2 – b2)2 D) (a + b)2 (a – b)2 191. a4 – b4 = _________ A) (a – b)4 B) (a2 + b2) (a + b) (a – b) C) (a2 – b2)2 D) (a + b)2 (a – b)2 192. Which of the following options represents the number 2.83333 ..... correctly ? A) 100 832 B) 32.8 C) 832. D) 100 283 192. Imbrbn¡H$s H$moUVm n`m©` {Xbobm Z§~a 2.83333 .......... Xe©dVmo ? A) 100 832 B) 32.8 C) 832. D) 100 283 www.mahajobs.co.in
  30. 30. 33 -30- *33* Clerk/Steno/Stenotypist 193. In ΔABC, line DE | | side BC l (AD) = 6, l (DB) = 8 l (AE) = 9, l (EC) = ____ CB A D 6 E 9 8 A) 6 B) 8 C) 9 D) 12 193. ΔABC _Ü`o, aof DE | | ~mOy BC l (AD) = 6, l (DB) = 8 l(AE) = 9, l(EC) = ________ CB A D 6 E 9 8 A) 6 B) 8 C) 9 D) 12 194. = − +− b3a2 b9ab12a4 22 ? A) 2a + 3b B) 2a + b C) 2a – 3b D) 2a – 4b 194. = − +− b3a2 b9ab12a4 22 ? A) 2a + 3b B) 2a + b C) 2a – 3b D) 2a – 4b 195. The length and breadth of a room are 5 m and 3 m respectively. If tiles of dimensions 25 cm × 25 cm are to be fitted on the floor of the room, how many tiles will be required ? A) 480 B) 120 C) 240 D) 180 195. EH$m ImobrMr bm§~r Am{U é§Xr AZwH«$_o 5 _r d 3 _r Amho. Oa 25 go§_r × 25 go§_r _mno Agboë`m $aí`m Imobr_Ü`o ImbÀ`m ~mOwg ~gdm`À`m Agë`mg {H$Vr $aí`m bmJVrb ? A) 480 B) 120 C) 240 D) 180 www.mahajobs.co.in
  31. 31. *33* -31- 33 Clerk/Steno/Stenotypist 196. The area of a trapezium is 100 m2. If the sum of its parallel sides is 50 m then, its height is equal to A) 4 m B) 6 m C) 8 m D) 10 m 196. EH$m g_b§~ Mm¡H$moZmMo joÌ$i 100 (_r)2 Amho. Oa g_m§Va ~mOw§Mr ~oarO 50 _r Agob, Va g_b§~ Mm¡H$moZmMr C§Mr {H$Vr Agob ? A) 4 _r B) 6 _r C) 8 _r D) 10 _r 197. Which of the following values are equal ? (P) 14 (Q) 40 (R) 04 (S) 41 A) P and Q B) Q and R C) P and R D) P and S 197. Imbrbn¡H$s H$moUË`m qH$_Vr g_mZ AmhoV ? (P) 14 (Q) 40 (R) 04 (S) 41 A) P Am{U Q B) Q Am{UR C) P Am{UR D) P Am{US 198. Find the value of P, if the median of following observations is 48 14, 17, 33, 35, P – 5, P + 7, 57, 63, 69, 80. The above observations are in ascending order. A) 45 B) 47 C) 49 D) 51 198. {Xboë`m gm_J«rMm _Ü`m§H$ 48 Agob Va P Mr qH$_V emoYm. 14, 17, 33, 35, P – 5, P + 7, 57, 63, 69, 80. gm_J«rMr _m§S>Ur MT>Ë`m H«$_mZo Ho$bobr Amho. A) 45 B) 47 C) 49 D) 51 199. GCD of 54 and 1x 6 is 18. Find the second number. A) 106 B) 116 C) 126 D) 136 199. Oa 54 Am{U 1x 6 `m§Mm _.gm.{d. 18 Agob, Va Xwgar g§»`m emoYm. A) 106 B) 116 C) 126 D) 136 200. ? 8 3 = A) 3.75 B) 0.75 C) 0.375 D) 0.0375 200. ? 8 3 = A) 3.75 B) 0.75 C) 0.375 D) 0.0375 www.mahajobs.co.in
  32. 32. 33 -32- *33* Clerk/Steno/Stenotypist SPACE FOR ROUGH WORK www.mahajobs.co.in
  33. 33. DIRECTORATE OF MEDICAL EDUCATION AND RESEARCH, MUMBAI QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS QNO ANS RESULT OF CLERK CUM TYPIST/ STENOTYPIST/ LOWER GRADE STENOGRAPHER/ HIGHER GRADE STENOGRAPHER - 2014 (VERSION-33) 1 B 2 D 3 C 4 D 5 B 6 A 7 B 8 C 9 D 10 A 11 C 12 D 13 C 14 C 15 A 16 D 17 B 18 D 19 C 20 D 21 B 22 A 23 C 24 B 25 A 26 C 27 A 28 B 29 C 30 B 31 C 32 B 33 B 34 C 35 A 36 A 37 D 38 A 39 D 40 B 41 D 42 C 43 B 44 D 45 B 46 D 47 C 48 A 49 A 50 C 51 D 52 B 53 D 54 B 55 B 56 B 57 A 58 B 59 A 60 C 61 D 62 A 63 B 64 A 65 B 66 C 67 A 68 C 69 C 70 A 71 D 72 C 73 D 74 A 75 C 76 A 77 B 78 A 79 B 80 A 81 A 82 B 83 A 84 C 85 C 86 A 87 B 88 A 89 C 90 B 91 B 92 A 93 B 94 A 95 B 96 A 97 B 98 A 99 B 100 A 101 C 102 C 103 C 104 D 105 A 106 D 107 B 108 B 109 D 110 A 111 D 112 C 113 C 114 A 115 A 116 D 117 C 118 B 119 A 120 D 121 C 122 C 123 D 124 C 125 B 126 B 127 C 128 A 129 C 130 B 131 C 132 A 133 D 134 D 135 A 136 A 137 A 138 C 139 B 140 D 141 C 142 C 143 B 144 A 145 B 146 C 147 B 148 D 149 B 150 D 151 C 152 B 153 D 154 C 155 B 156 C 157 D 158 D 159 C 160 C 161 A 162 D 163 D 164 D 165 A 166 D 167 D 168 D 169 A 170 B 171 D 172 A 173 A 174 A 175 B 176 D 177 B 178 C 179 C 180 D 181 D 182 C 183 D 184 A 185 B 186 B 187 B 188 D 189 D 190 D 191 B 192 B 193 D 194 C 195 C 196 A 197 A 198 B 199 C 200 C www.mahajobs.co.in

×