Clima i éssers vius

1,717 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,717
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
812
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Clima i éssers vius

 1. 1. CLIMA I ÉSSERS VIUS 1er ESO. IES Antoni Llidó -Xàbia- Professora: Vicenta Maria Ros i Carrals
 2. 2. L’atmosfera és una capa gasosa de més de 1000 km de gruix que envolta la Terra. Entre altres funcions, evita que els raigs solars arriben directament a la superfície de la Terra, fa possible la vida al nostre planeta i actua com a escut protector contra la caiguda de meteorits. Capes de l’atmosfera
 3. 3. L‘Aurora consisteix en una resplendor que apareix al cel nocturn de les regions properes a les zones polars a causa de l'impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra. A l'hemisferi nord es coneix com aurora boreal i a l'hemisferi sud es coneix com aurora austral. Normalment es veuen més intensament durant les temporades de setembre a octubre i de març a abril.
 4. 4. Elements del clima Precipitacions
 5. 5. La temperatura és el grau de calfament de l’aire a causa de la radiació solar. La temperatura es mesura en graus (º Celsius o Fahrenheit) amb un termòmetre. Si tenim en compte la temperatura com a element principal del clima, la Terra es divideix en 3 grans zones climàtiques: Zona de climes càlids o intertropical: situada entre els tròpics de Càncer i Capricorn. És la que rep la màxima insolació, on hi fa més calor. Les temperatures són elevades i no hi ha hivern. Es diferencien 3 climes: equatorial, tropical, desèrtic. Zones de climes temperats: situades entre els climes càlids i freds, als dos hemisferis. Tenen 4 estacions (estiu amb calor, hivern amb fred i primavera i tardor amb temperatura intermèdia). Es diferencien 4 climes: oceànic, mediterrani, continental i xinés. Zones de climes freds: situades a les zones polars i a l’alta muntanya (més de 2500m d’altitud). Tenen hiverns molt llargs i crus, plou poc i sovint es forma neu. Es diferencien el clima polar i el d’alta muntanya.
 6. 6. FACTORS QUE INFLUEIXEN EN LA TEMPERATURA La latitud. La temperatura disminueix de l’equador cap als pols. L’altitud. La temperatura descendeix 6º per cada 1000m que pugem. Els corrents marins. Els corrents freds produeixen baixes temperatures a les costes que banyen i els càlids l’efecte contrari. La proximitat al mar. El mar suavitza les temperatures, perquè els mars es calfen i es refreden més lentament.
 7. 7. La precipitació és l’aigua procedent de l’atmosfera que cau sobre la superfície terrestre en forma de pluja, neu o pedra.
 8. 8. EL CICLE DE L’AIGUA
 9. 9. La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l’aire sobre la superfície terrestre. L’aire càlid pesa poc, tendeix a pujar i crea una depressió o borrasca que acostuma a dur pluges. L’aire fred és més pesat, tendeix a baixar i origina els anticiclons que acostumen a provocar cels clars. Altes pressions o anticiclons: la pressió supera els 1013 mbar Baixes pressions o depressions: la pressió és inferior a 1013 mbar
 10. 10. El vent és aire en moviment, que es desplaça de les altes a les baixes pressions de forma horitzontal. Els vents reben el nom del lloc de procedència. A les nostres terres la Rosa dels Vents ens indica els noms que li donem a cada vent.
 11. 11. S’expressa en º Centígrads S’expressa en % S’expressa en mil·libars S’expressa en quilòmetres per hora Quin element del clima no hem posat en l’esquema? Les Amb quin aparell es mesuren? El pluviòmetre Com s’expressa? En mm Indica la procedència del vent precipitacions
 12. 12. Pluviòmetre Baròmetre Termòmetre Anemòmetre Penell
 13. 13. Els fenòmens atmosfèrics. Alguns ocasiones danys molt greus a les persones i al medi. Els huracans poden arrasar poblacions senceres.
 14. 14. La pedra té efectes desastrosos sobre els cultius
 15. 15. Les pluges torrencials poden causar inundacions i greus destrosses. En les fotos podem observar el pont de Beniarbeig arrasat per les aigües del riu Girona i els carrers d’Alzira inundats per la “Pantanada de Tous (1982)”
 16. 16. La sequera, període llarg de temps sense pluges, genera problemes per al creixement de les plantes i escassesa d’aigua per al consum humà i animal. Les altes temperatures juntament amb la sequera eleven el risc d’incendis forestals.

×