Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

GOO u nastavnim temama iz informatike u osnovnoj skoli

1,463 views

Published on

Građanski odgoj i obrazovanje u nastavnim tetama iz informatike u osnovnoj školi

Published in: Education

GOO u nastavnim temama iz informatike u osnovnoj skoli

 1. 1. GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE U NASTAVIM TEMAMA IZ INFORMATIKE U OSNOVNOJ ŠKOLI dokument izrađen na međužupanijskim stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje za učitelje i nastavnike informatike i računalstva Koprivnica, 25.8.2014., Nova Gradiška, 26.8.2014. i Valpovo, 27.8.2014.
 2. 2. 2 GOO u nastavim temama iz informatike 5. razred 5. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 1.Bit Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti 6. Spremnici računala Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 10. Rad s dijelovima crteža Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 14. Pojam algoritma Gospodarska Jedino radom stvaram nove vrijednosti. 16. Naredbe za ulaz i izlaz podataka Gospodarska Radom, stvaranjem novih vrijednosti i poduzetništvom. Društvena Neki imaju teškoće – uzajamno se potičemo i potpomažemo u razvoju jer imam pravo na razvoj svih svojih sposobnosti. 20. Oblikovanje teksta Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Znam koja su temeljna ljudska prava. 21. Ispis dokumenta Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu 23. Osnovne usluge interneta Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Znam koja su temeljna ljudska prava. Gospodarska Radom, stvaranjem novih vrijednosti i poduzetništvom i socijalnom solidarnošću. 24. WWW preglednik Kulturološka Razumijem značenje slobode mišljenja, vjeroispovijesti i savjesti.
 3. 3. 3 GOO u nastavim temama iz informatike 5. razred 5. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 25. Moja prva pretraga Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Kulturološka Poznaje osnovne odrednice hrvatske kulture, poštivanje prava nacionalnih manjina zaštićenih ustavom. Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. Štitim i čuvam prirodnu i kulturnu baštinu zavičaja. 26. Uporaba web pošte Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. Štitim i čuvam prirodnu i kulturnu baštinu zavičaja.
 4. 4. 4 GOO u nastavim temama iz informatike 6. razred 6. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 2. Prikaz slika na monitoru i pisaču Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 4. Algoritmi Gospodarska Razumijem ulogu inovativnosti, rada i proizvodnje u stvaranju osobnog i društvenog bogatstva. Jedino radom stvaram nove vrijednosti. 8. Položaj i uokvirivanje tablica, kretanje u njima Kulturološka Razumijem značenje slobode mišljenja, vjeroispovijesti i savjesti. Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. 10. Povezivanje računala Ljudsko pravna Znam što trebam poduzeti u slučaju kršenja naših dogovorenih pravila i koji je lanac posljedica kršenja društvenih pravila. Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. Gospodarska Razumijem ulogu inovativnosti, rada i proizvodnje u stvaranju osobnog i društvenog bogatstva. Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 11. Paketni prijenos podataka mrežom Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. Ljudsko pravna Razumijem vezu između prava, pravila, zakona, vladavine prava i demokracije u društvenoj zajednici.
 5. 5. 5 GOO u nastavim temama iz informatike 6. razred 6. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 12. Sustavno prikupljanje sadržaja s weba Politička Znam što je vlast i zašto je potrebna u razredu, školi, lokalnoj i nacionalnoj zajednici. Građanin sam razreda te imam pravo i obavezu sudjelovati u vlasti na način da biram i budem biran za predsjednika razreda i za člana vijeća učenika. Kulturološka Poznajem osnovne odrednice hrvatske kulture i razumijem da je hrvatska kultura rezultat složenih interakcija između većinske i manjinskih kultura, da su prava nacionalnih manjina zaštićena Ustavom RH. Razumijem značenje slobode mišljenja, vjeroispovijesti i savjesti. Ljusko pravna Znam što trebam poduzeti u slučaju kršenja naših dogovorenih pravila i koji je lanac posljedica kršenja društvenih pravila. Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. 13.-18. Multimediji Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje. Volontiram, sudjelujem u akcijama solidarnosti Ekološka Štitim i čuvam kulturnu baštinu zavičaja Kulturološka Poznajem osnovne odrednice hrvatske kulture i razumijem da je hrvatska kultura rezultat složenih interakcija između većinske i manjinskih kultura, da su prava nacionalnih manjina zaštićena Ustavom RH. Gospodarska Znam da jedino radom stvaram nove vrijednosti 19.-24. Izrada prezentacija Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje. Znam ih predstaviti usmeno i dokumentirati u mapi osobnog razvoja. Ekološka Štitim i čuvam kulturnu baštinu zavičaja
 6. 6. 6 GOO u nastavim temama iz informatike 6. razred 7. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 1.b Uporaba naredbe za petlju s logičkim uvjetom Ljudsko pravna Znam što trebam poduzeti u slučaju kršenja naših dogovorenih pravila i koji je lanac posljedica kršenja društvenih pravila. 2.a Zadaci o pravilnim mnogokutima Ljudsko pravna Pravila nam omogućavaju da živimo, učimo i radimo zajedno, da razvijamo pravedne i demokratske odnose i izgrađujemo razred i školu kao demokratske zajednice. 5. Unos podataka Gospodarska Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. Ljudsko pravna Koristim alate uma za uspostavu proceduralne, korektivne i distributivne pravednosti. 10. Grafikoni Gospodarska Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. Politička Procjenjujem alate za procjenu položaja vlasti i izgrađujem demokratske odnose Znam osnove vrijednosti Ustava RH, strukturu vlasti, trodioba i ograničenja vlasti…. Građanin sam razreda te imam prava i obaveze sudjelovati u vlasti na način da biram i budem biran za predsjednika razreda i za člana vijeća učenika. 11. Promjena prikaza i ispis radne bilježnice Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu.
 7. 7. 7 GOO u nastavim temama iz informatike 7. razred 7. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 12. Funkcije Gospodarska Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. 13. Grafički elementi Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje. Kulturološka Poznajem osnovne odrednice hrvatske kulture i razumijem da je hrvatska kultura rezultat složenih interakcija između većinske i manjinskih kultura, da su prava nacionalnih manjina zaštićena Ustavom RH. 15. Dodatni elementi u prezentaciji Politička Znam što je uloga političkih stranaka Gospodarska Znam da jedino radom stvaram nove vrijednosti. Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje. Ekološka Štitim i čuvam prirodnu i kulturnu baštinu zavičaja, RH i planeta Zemlje. 16. Vizualni grafički HTML uređivači Ekološka Štitim i čuvam kulturnu baštinu zavičaja 17.Poveznice (linkovi) Politička Znam što je vlast i zašto je potrebna u razredu, školi, lokalnoj i nacionalnoj zajednici. Ljudsko pravna Znam što trebam poduzeti u slučaju kršenja naših dogovorenih pravila i koji je lanac posljedica kršenja društvenih pravila. 21. Uporaba vizualnog HTML uređivača za izradu osobne web stranice Kulturološka Razumijem značenje slobode mišljenja , vjeroispovijesti i savjesti Gospodarska Razumijem ulogu inovativnosti, rada i proizvodnje u stvaranju osobnog i društvenog bogatstva.
 8. 8. 8 GOO u nastavim temama iz informatike 7. razred 7. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 22. Struktura interneta Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. Ljudsko pravna Znam što trebam poduzeti u slučaju kršenja naših dogovorenih pravila i koji je lanac posljedica kršenja društvenih pravila. Politička Znam kako se donose zakoni, da su pred zakonom svi jednaki, da su zakoni valjani ako odgovaraju načelima pravednosti i etičnosti. 23. Ostale Internet usluge Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. 24. Davatelji usluga na Internetu Gospodarska Sudjelujem u grupnom radu, donošenju plana djelovanja. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu.
 9. 9. 9 GOO u nastavim temama iz informatike 8. razred 8. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 1. Elektronički logički sklopovi i registri Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 2. Paralelni, slijedni uzlazno izlazni pristup računalu Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 3. Svojstva računala Ekološka Čuvam okoliš od otpada i zagađenja, štedim energiju i vodu. 4. Pohranjivanje multimedijskih sadržaja, obrada zvuka Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Znam koja su temeljna ljudska prava. Da bi zaštitio svoja prava i prava drugih donosim pravila. 5.-9. (programiranje) Društvena - neki imaju teškoće – uzajamno se potičemo i potpomažemo u razvoju jer imamo pravo na razvoj svih svojih sposobnosti 10. i 11. Baze podataka Gospodarska Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. Kulturološka Poznajem osnovne odrednice hrvatske kulture i razumijem da je hrvatska kultura rezultat složenih interakcija između većinske i manjinskih kultura, da su prava nacionalnih manjina zaštićena Ustavom RH. Ekološka Štitim i čuvam kulturnu baštinu zavičaja 12. Uređivanje glavnog slajda Politička Znam što je uloga političkih stranaka. Znam što je civilno društvo i njegova uloga u razvoju zajedničke dobrobiti i demokracije.
 10. 10. 10 GOO u nastavim temama iz informatike 8. razred 8. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 12.-14. Prezentacije Društvena Znam što su komunikacijske vještine, vježbam njihovu primjenu, razvijam vještine pregovaranja, upravljanja radom skupine, prezentacijske vještine i javni nastup, uočavam svoje sposobnosti i stječem samopouzdanje. Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Politička Razlikujem demokratsku od autoritarne vlasti i tipove demokracije Ekološka znam što je održiv društveni, gospodarski i kulturološki razvoj lokalne sredine, Republike Hrvatske, europske unije i svijeta Kulturološka Znam što su predrasude što su stereotipi, predrasude i diskriminacija, kako većine prema manjini tako i manjine prema većini 15.-18. Timska izrada web stranica razreda Gospodarska Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. Ljudsko pravna Znam i razumijem da imam prava i odgovornosti. Pravila nam omogućavaju da živimo, učimo i radimo zajedno, da razvijamo pravedne i demokratske odnose i izgrađujemo razred i školu kao demokratske zajednice. znam da su zajednička pravila naš društveni ugovor i da me obavezuju na primjenu Kulturološka Razumijem značenje slobode mišljenja, vjeroispovijesti i savjesti. Gospodarska Znam da jedino radom stvaram nove vrijednosti. Društvena Uočavam da u razredu imamo različite sposobnosti.
 11. 11. 11 GOO u nastavim temama iz informatike 8. razred 8. razred Nastavna tema Dimenzija GOO Ishod 19. Kritički odnos prema Internetu Društvena Kritički pristupam informacijama kroz medije, odupirem se štetnim nagovorima vršnjaka, znam kako se zaštiti od trgovanja ljudima. Ljudsko-pravna Da bih zaštitio/zaštitila svoja prava i prava drugih donosim pravila razumijem vezu između prava, pravila, zakona, vladavine prava i demokracije u društvenoj zajednici Kulturološka Znam što su stereotipi, predrasude i diskriminacija, kako većine prema manjini i obrnuto, zašto štete osobnoj i zajedničkoj dobrobiti; Koristim razne načine njihova suzbijanja. Razumijem značenje slobode mišljenja , vjeroispovijesti i savjesti 20. i 21. Sudjelovanje u Internet projektima i Školski Internet projekti Politička Sudjelujem u istraživanju i donosim politiku i plan akcije za rješavanje problema društvene zajednice Društvena Volontiram i sudjelujem u akcijama solidarnosti Gospodarska Razumijem ulogu inovativnosti, rada i proizvodnje u stvaranju osobnog i društvenog bogatstva. Poduzetan sam u prepoznavanju, zaštiti i razviju zajedničkog dobra u razredu, školi i lokalnoj sredini na razne načine – u grupnom radu i donošenju plana djelovanja, radionicama, projektima, akcijama i sl. upravljam osobnim financijama i donosim razne financijske proračune u okviru projekata, sudjelujem u radu školske zadruge. 21. Školski Internet projekti Sve dimenzije Sve teme

×