Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Značajni umjetnici 5

1,868 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Značajni umjetnici 5

 1. 1. ZNAČAJNI UMJETNICI Izradila: Vesna Stojanovski, OŠ Bukovac
 2. 2. Viktor Vasareli. Hm? Baš me zanima. Dobar dan djeco! Danas ćemo upoznati Victora Vasarelya.
 3. 3. Victor Vasarely Ovdje sam! Malo niže. Znam, moji šareni krugovi i kvadrati uhvatili su tvoj pogled. Ali ja bih ti se predstavio. Tko sam ja? Pa moglo bi se reći da sam ja otac Op-arta.
 4. 4. Op-art ili optička umjetnost je stil u umjetnosti koji koristi geometrijske oblike, ritam i boje da se stvori 3D iluzija. Takve slike zapravo varaju naše oko. Aha! Znam, to je kao u kinu. Samo što ti ne trebaju 3D naočale.
 5. 5. Neki oblici kao da nam se približavaju, a neki kao da se udaljavaju od nas. Zapravo je sve na jednoj ravnoj plohi. Vega, 1957. SLIKA Likovna tehnika – akrilik
 6. 6. Možeš li sjesti na ove kocke? Pa to je nemoguće! Jer ovo nije kocka, ovo je samo slika kocke. Koliko kocaka vidiš na slici? Priđi bliže i pokaži gdje vidiš kocke.
 7. 7. Što vidiš na ovoj slici? OND-DVA, oko 1986.
 8. 8. Što vidiš na ovoj slici? Kakve su boje? Kako dobivamo tonove jedne boje?
 9. 9. Dobro pogledaj ovu sliku, jer ćeš nešto slično i ti naslikati na ovoj radionici! Vega Nor, 1969. Likovna tehnika – akrilik
 10. 10. RADIONICA: Op-art slika Ključni pojmovi : – crte, različite crte MATERIJAL: - A 4 papir na kojemu je nacrtan kvadrat. Izvan kvadrata su, s gornje i donje strane označene točke: A, B, C, D, i E, a s lijeve i desne strane točke F, G, H, I i J. - olovka - flomasteri NAPOMENA za učitelje/učiteljice: Radionica je nešto zahtjevnija za učenike 1. r. Može se očekivati da će nekim učenicima trebati pomoć.
 11. 11. RADIONICA: Op-art slika UPUTE: Crtaj olovkom! Dobili ste papir na kojemu je nacrtan kvadrat. Položite papir ispred sebe ovako: Na kvadratu su, s gornje i donje strane točke: A, B, C, D, i E, a s lijeve i desne strane točke F, G, H, I i J. Sada nas zanimaju samo točke A, B, C, D, i E, a s ostalima ćemo se pozabaviti poslije. Spojite točke A i A ravnom crtom. Koristi ravnalo! Dobili ste ravnu crtu. Tu crtu nazvat ćemo crta A (jer spaja točke A i A). Sada isto napravi s ostalim točkama. Spoji točke B i B. Nastala je crta B. I tako redom do crte E. Bravo! Sada u sredini kvadrata nacrtaj krug. Neka krug pređe preko svih crta koje ste nacrtali, preko crta: A, B, C, D i E. Promotrimo crtu A. Ona prolazi kroz krug. Pokažite dio crte A koji se nalazi u krugu! Prijeđite prstićem po tom dijelu crte - od ruba kruga gdje crta ulazi u krug do ruba kruga gdje crta izlazi iz kruga. Promijenit ćemo taj dio crte. Više neće biti ravan nego će poprimiti oblik kruga. Ovako ćemo to napraviti. Izbrišite dio crte A koji je unutar kruga. Neka sada crta A ostane ravna izvan kruga, a dio koji je bio unutar kruga neka se spoji s rubom kruga. Taj dio je sada zakrivljena crta. Pogledajte kako to izgleda:
 12. 12. RADIONICA: Op-art slika A B C D E A B C D E F G H I J F G H I J
 13. 13. RADIONICA: Op-art slika UPUTE: Pogledajte sada crtu B. Kakva je ta crta? Prolazi li kroz krug? Pokažite dio crte B koji se nalazi u krugu! Prijeđite prstićem po tom dijelu crte - od ruba kruga gdje crta ulazi u krug do ruba kruga gdje crta izlazi iz kruga. Promijenit ćemo crtu B. Crta B unutar kruga više neće biti ravna nego će poprimiti oblik ruba kruga. Ovako ćemo to napraviti. Izbrišite dio crte B koji je unutar kruga. Izvan kruga neka ostane ravna kao i do sad. Unutar kruga neka bude zakrivljena poput ruba kruga. Sada crta B nije ravna, jer je ravna samo do kruga, unutar kruga postaje zakrivljena, a kad izađe iz kruga opet je ravna. Pogledajte kako to izgleda:
 14. 14. RADIONICA: Op-art slika A B C D E A B C D E F G H I J F G H I J
 15. 15. RADIONICA: Op-art slika UPUTE: Pogledajte sada ostale crte. I njih promijenite baš kao i crtu B. Crte C, D i E unutar kruga više neće biti ravne nego će poprimiti oblik ruba kruga. Neka te crte ostanu ravne do kruga. Unutar kruga neka budu zakrivljene poput ruba kruga. Kada izađu iz kruga, neka ostanu ravne kakve su sad. Pogledajte kako to izgleda:
 16. 16. RADIONICA: Op-art slika A B C D E A B C D E F G H I J F G H I J
 17. 17. RADIONICA: Op-art slika UPUTE: Odlično ste to napravili! A sada flomasterom (izaberite neki tamnije boje) prijeđite preko olovke. Kada ste to napravili, okrenite svoj list papira ovako: Sada su vam točke A,B,C,D i E s lijeve i desne strane, a točke F, G, H, I i J s gornje i donje strane. Ponovite cijeli postupak! Kad budete gotovi s crtežom, flomasterom iste boje opet prijeđite preko olovke. Polja obojite flomasterom neke druge boje (izaberite neku boja koja će se isticati u odnosu na prvu boju koju ste izabrali). Bojite polje po polje i pokušajte što manje prelaziti flomasterom preko nacrtanih crta, kako bi vaša slika bila što ljepša i čišća! Ako želite, bojite svako drugo polje ili obojite unutar kruga jednom bojom, a izvan kruga nekom drugom bojom. Možete i predložiti neki svoj način kako da obojite sliku, ali se posavjetujte s učiteljem/učiteljicom.
 18. 18. Pogledaj! Izgleda kao da kugla izlazi iz njihovih slika. Da! To je baš poput Op -art slike.

×