Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Značajni umjetnici 1

1,279 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Značajni umjetnici 1

 1. 1. ZNAČAJNI UMJETNICI Izradila: Vesna Stojanovski, OŠ Bukovac
 2. 2. Rado bih upoznao barem neke umjetnike! Ima jako puno značajnih umjetnika koji su stvorili prekrasna umjetnička djela.
 3. 3. Upoznat ću te s ukupno sedam umjetnika. Predstavit ću jednog po jednog. Nakon što upoznaš umjetnika, imat ćemo radionicu na kojoj ćemo i mi izraditi nešto kao i taj umjetnik. Jedva čekam!
 4. 4. Piet Mondrian Mene ćeš prvog upoznati. Ja volim red! Pa zato želim biti prvi po redu! I točka. I crta! Što? Pitaš me zašto i crta? Zato što ja volim crte! Volim ravne crte! One su uredne. Volim kad stoje uspravno (okomito) i kad mirno leže (vodoravno). Ne volim kad crte idu u koso. I volim osnovne boje te bijelu i crnu! Znaš li ti koje su osnovne boje?
 5. 5. Ovo bi mogle biti Mondrianove slike. Vidiš da imaju samo ravne crne crte, a plohe su obojane osnovnim bojama. Ima i bijelih i crnih ploha. Možda si u pravu!
 6. 6. Mondrian je u početku slikao ovakve slike. Kasnije je promijenio stil slikanja. Najlakše je prepoznati njegove slike po ovome što smo sada naučili.SLIKE Mlin na suncu, 1908. Sivo stablo, 1911.
 7. 7. SLIKA Kompozicija s velikom crvenom plohom, žutom, crnom, sivom i plavom, 1921.
 8. 8. SLIKA Kompozicija sa crvenom, plavom i žutom, 1930.
 9. 9. SLIKA Kompozicija sa žutom, plavom i crvenom, oko 1937. – 1942.
 10. 10. SLIKA Kompozicija broj 10, 1939.- 1942.
 11. 11. RADIONICA: Slikam kao Mondrian MATERIJAL: - papir za tempere - ravnalo i crni flomaster - tempere: crvena, žuta, plava, bijela, crna UPUTE: Na papiru crnim flomasterom nacrtaj samo okomite i vodoravne ravne crte. Kako ćeš nacrtati ravne crte? Pomoću ravnala! Neke od dobivenih ploha oboji u žuto, neke u crveno, neke u plavo, a neke neka budu bijele. Pazi da bojom ne prijeđeš crtu. Slikaj polako i točno. Koje geometrijske likove prepoznaješ na svom radu? Ključni pojmovi: boja, slika, slikanje, slikar, osnovne boje Korelacija - Matematika: ravne crte, geometrijski lik
 12. 12. Nadam se da vam je bilo zabavno i da će te prepoznati Mondrianovu sliku kada je vidite. Vidimo se na sljedećoj radionici!

×