Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

9. Рила и Пирин - най-високите български планини - ЧО, 4 клас, Булвест

 • Be the first to comment

9. Рила и Пирин - най-високите български планини - ЧО, 4 клас, Булвест

 1. 1. Беласица
 2. 2. В югозападната част на България се разполага поредица от планини, сред които със своята височина план и красота изпъкват Рила и Пирин.
 3. 3. На запад двете планини граничат с долината на река Струма, а на изток - с долината на река Места и планината Родопи. Рила З И
 4. 4. На запад от долината на река Струма от север на юг се простира дългата Осоговско - Беласишка планинска редица. ЗБеласица
 5. 5. ппллаанн
 6. 6. Рила и Пирин се издигат величествено над заобикалящите ги котловини и полета.
 7. 7. В най-високите им части почти през цялата година блестят снежни преспи.
 8. 8. В Рила е най-високият връх не само у нас, но и на Балканския полуостров – Мусала /2925 м/.
 9. 9. Белоснежният връх Вихрен /2914м/ е първенецът на Пирин.
 10. 10. Рила и Пирин се отличават с остри била, страховити зъбери и бездънни пропасти. Рила
 11. 11. Пирин
 12. 12. В южното подножие на Пирин се намират красивите Мелнишки пирамиди.
 13. 13. Зимата в двете планини е студена и падат дълбоки снегове,а лятото е прохладно и е истинско удоволствие да бродиш из горите и върхарите на Рила и Пирин.
 14. 14. От Рила извират реките Марица, Искър и Места. Искър Марица Места
 15. 15. р. Искър в Рила р. Марица р. Места
 16. 16. Пирин изпраща буйни и бистри притоци на реките Струма и Места.
 17. 17. р. Места р. Струма
 18. 18. Най-ценното богатство на планините са езерата с ледников произход - ”сините очи на Рила и Пирин”. Водите им са кристално чисти и много студени. В тях се оглежда най-синьото небе - българското.
 19. 19. Седемте рилски езера са разположени в сърцето на Рила планина. Името на всяко едно от тях е свързано с външния облик на даденото езеро. Те са: „Сълзата“, „Окото“, „Бъбрека“, „Близнака“, „Трилистника“, „Рибното езеро“ и най-ниското е „Долното езеро“. Те са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина.
 20. 20. Най-голямото водно богатство на Пирин са красивите езера. На брой 186, те имат ледников произход. Затова са сравнително дълбоки, бистри, а поради височината си са много студени. Най-голямо е Поповото езеро.
 21. 21. Поповото езеро
 22. 22. В подножията на Рила и Пирин бликат лечебни минерални извори. Гейзерите в Сапарева баня
 23. 23. Кюстендил Сандански и много други места
 24. 24. В ниските части на планините зеленеят градини и ниви, а нагоре по склона пътеките ни отвеждат към широколистните и иглолистните гори и пасища.
 25. 25. Над тях през храстите от клек се добираме до пъстроцветните високопланински поляни.
 26. 26. В езерата се въди пъстърва, а потайните кътчета на планините се обитават от сърни, елени, диви кози, мечки, глигани и др.
 27. 27. За опазването на уникалната природа са създадени двата национални парка “Рила” и ”Пирин”, и много резервати.
 28. 28. Национален парк „Рила“
 29. 29. Еделвайсът е едно от редките растения, които се опазват в Национален парк „Пирин“. Среща се по скалите под връх Вихрен.
 30. 30. Национален парк „Пирин“
 31. 31. Горският пояс е зает от много редки растителни видове. Тук можем да видим уникалната „Байкушева мура“. Дървото е на повече от 1300 години. Високо е 22 м, а обиколката му е 7,8 м.
 32. 32. Природните дадености на Рила и Пирин отдавна са привлекли хората. план
 33. 33. Планините са източник на дървен материал за строителство и за мебели.
 34. 34. В Пирин се добиват млечнобели и разноцветни мрамори.
 35. 35. Благодарение на многобройните пасища и ливади е развито животновъдството.
 36. 36. По долините на Струма и Места са разположени плодородни полета, в които хората отглеждат ранни зеленчуци, едри праскови, тютюн, а в южните части виреят нар, смокини, киви и др. тютюн праскови картофи смокини киви нар
 37. 37. В Кюстендилската котловина на запад е един от най-богатите овощарски райони в страната, известен като “ябълковата градина на България”.
 38. 38. В подножията на Рила и Пирин бликат лечебни минерални извори, които привличат много туристи.
 39. 39. Природните и културните забележителности, както и зимните курорти в Рила и Пирин, също са предпоставка за развитието на туризма там. Боровец Банско Сандански Разлог
 40. 40. Предпочитана туристическа дестинация е Рилски манастир „Св. Иван Рилски“ – едно от най- българските места, свързани с нашата история.
 41. 41. Банско – родният град на създателя на „История славянобългарска“ – Паисий Хилендарски.
 42. 42. Много туристи привлича и най-малкият български град – Мелник. Гледката на красивите му стари къщи сред златистите скални пирамиди е великолепна.
 43. 43. Манастирски комплекс „Рупите“
 44. 44. Роженски манастир
 45. 45.  растениевъдство;  животновъдство;  дърводобив;  добив на мрамори;  балнеолечение;  туризъм;
 46. 46. план Благоевград е красиво разположен в подножието на Рила. Благоевград
 47. 47. Благоевград е стар пазарен център. В него се произвеждат изделия от тютюн, машини, хранителни стоки и др. В града има два университета. Американски университет Югозападен университет
 48. 48. На запад от Рила в подножието на планината Осогово е разположен гр. Кюстендил, прочут от дълбока древност с лековитите си извори. Кюстендил
 49. 49. Известен е с галерията на българския художник - Владимир Димитров - Майстора, и с красивия си парк “Хисарлъка”.
 50. 50. В северното подножие на Рила са разположени градовете Дупница и Самоков. Дупница Самоков
 51. 51. Край гр.Самоков е построен един от най- големите ски курорти у нас - Боровец. През зимата по неговите ски писти се спускат хиляди скиори.
 52. 52. В северното подножие на Пирин е разположен старият град Банско. Банско
 53. 53. В последните години градът се превърна в най - модерния планински курорт, посещаван и зиме, и лете.
 54. 54. В южното подножие на Пирин е друг наш известен балнеолечебен център – град Сандански. Сандански
 55. 55. В подножието на стръмната планина Беласица, под сенките на кестени и чинари е разположен град Петрич. Петрич
 56. 56. По долината на река Места е разположен град Гоце Делчев - в миналото наричан Неврокоп. Гоце Делчев
 57. 57. По долината на река Места и в близост до град Банско е разположен и град Разлог. Разлог
 58. 58. 1. Попълни: Най-високите български планини _______ Рила и _________ Пирин са разположени в югозападна ____________ България. Най-високият връх на Рила е _________, Мусала а на Пирин е _______. Вихрен На запад от тях се простира дългата _______________________ Осоговско - Беласишка планинска редица. Между тях е долината на река _________. Струма На изток от Рила и Пирин е долината на река ________. Места В югоизточното подножие на Пирин се намират красивите Мелнишки __________ пирамиди.
 59. 59. 2. Селскостопанските култури, които се отглеждат по плодородните полета край Рила и Пирин са: _________________________________________. ранни зеленчуци, едри праскови, тютюн 3. Огради верния отговор. Коя от посочените реки НЕ извира от Рила? Марица Искър Струма Коя част от областта е наречена „ябълковата градина на България“? долината на р. Места Самоковското поле Кюстендилската котловина
 60. 60. Красивият парк „Хисарлъка“ е в град: Кюстендил Сандански Благоевград Край кой град в миналото се е добивало желязо? Дупница Гоце Делчев Самоков За кой град се отнася написаното? Градът е разположен в подножието на Пирин. Той е родно място на големия български поет Никола Вапцаров. През последните години се превърна в модерен зимен ски курорт. Сандански Самоков Банско
 61. 61. 4. Постави в съответната група градове, разположени в долината на р. Струма, и градове, разположени в долината на р. Места: Банско, Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Кюстендил, Сандански, Петрич. долината на р. Струма долината на р. Места _____________________ Благоевград _____________________ Банско _____________________ _____________________ Разлог _____________________ _____________________ Гоце Делчев _____________________ _____________________ Кюстендил Сандански Петрич
 62. 62. 5. Постави подходящи надписи под илюстрациите. Пирин планина Езерото „Бъбрека“ в Рила Рилска иглика
 63. 63. еделвайс Мелнишки пирамиди връх Вихрен в Пирин
 64. 64. План на урока: 1. Географско положение 2. Природа - Рила - Пирин 3. Трудова дейност на хората 4. Селища
 65. 65. Речник: КЛЕК – вид иглолистен храст, растящ високо в някои планини над иглолистните гори, в труднопроходими места. СЕДЛОВИНА – ниско място, разделящо две планини или два планински рида.

×