Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

40. Човекът и неговата среда, Обобщение - ЧП, 4 клас, Булвест

15,354 views

Published on

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2F4cEJi ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

40. Човекът и неговата среда, Обобщение - ЧП, 4 клас, Булвест

 1. 1. Още преди 2400 години лекарят Хипократ съветва: „Ако искате да научите , погледнете , и .“
 2. 2. По-голяма част от , необходима за отопление на домовете, за производството на електричество, за движе- нието на автомобилите и за работата на заводите се получава .
 3. 3. Посочете природните източници, показани на схемата. Кои от тях не замърсяват околната среда? Кои я замърсяват? слънце вода вятър въглища нефт природен газ
 4. 4. Енергията на слънцето водата вятъра е защото тя не замърсява околната среда.
 5. 5. При изгарянето на природните горива нефт природен газ въглища се отделят които замърсяват околната среда.
 6. 6. Както знаете, при тяхното горене се отделя: ; ; , които замърсяват въздуха.
 7. 7. е причина за много заболявания – от до , и .
 8. 8. Безброй , причинители на , могат да се спотайват във водата. .  Често хора се разболяват от замърсена вода, без дори да разберат откъде е дошла болестта.
 9. 9.  Трябва да се използват само , които се намират
 10. 10. се стреми да постигне :  да редува работа и почивка;  да се храни достатъчно, без да гладува и да преяжда;  когато поправя едно нещо, да не разваля друго… също се нуждае от
 11. 11. Хората .
 12. 12. Хората
 13. 13. Хората
 14. 14. Тези и много други промени правят живота на човека по-добър, но в същото време
 15. 15.  Горите стават все по-малко.  Почвата губи плодородието си.  Хората пътуват повече. Те пренасят животни и храни, а заедно с тях и микроби. Затова и разпространението на болестите става все по-бързо.  Самите микроби се изменят и се появяват нови, неизвестни в миналото болести.
 16. 16. Какво ще стане с този планински склон, след като бъде повалено и последното дърво?  Постепенно ще се унищожи почвата по тези склонове.  Източниците на вода ще пресъхнат.  Дъждовете ще намалеят.  Ще се промени растителният и животинският свят в планината.
 17. 17. Промените в дивата природа . Например, може да нарасне много броят на мишките, носители на заразни болести, ако поради дейността на човека намалеят хищниците, които ловуват мишки.
 18. 18. Хората не могат да бъдат здрави, ако околната среда е болна. Затова
 19. 19. 1. Имената на тези пет джуджета са Зрение, Слух, Вкус, Обоняние, Осезание. Познайте кое джудже как се казва. Обоняние Слух Зрение Осезание Вкус
 20. 20. 2. Допълнете пропуснатите думи в изреченията. Жената има два _________. Мъжът има два ____________. Сливането на _____________ от майката със ________________ от бащата се нарича ____________. При хората ________________ продължава 9 месеца. През _____________ тялото съзрява и става способно да създава деца. яйчника семенника яйцеклетка сперматозоид оплождане бременността пубертета пубертет,яйцеклетка,бременност,яйчника, семенника,оплождане,сперматозоид
 21. 21. 3. Попълнете кръстословицата с названията на шестте важни за човешкия организъм вещества, които се съдържат в храната. Б Е Л Т Ъ Ч И Н И М И Н Е Р А Л И В О А В И А М И Н И А З Н И Н И В Л Х И Р Т
 22. 22. 4. Посочете хигиенни правила, които трябва да спазвате, за да не повредите: а/ зрението си ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ ___________________________________________ _________________________________________ __________________________________________ Полагайте постоянни грижи за вашите очи. Работете на слънчево осветление. Пазете очите си от преумора. Редувайте четене с почивка. Четете и пишете само в седнало положение и при добро осветление. Книгата трябва да е на 30 см от очите. Не прекалявайте с работата на компютъра и с гледането на телевизия /не повече от 2 ч. на ден/. Пазете очите си от наранявания и инфекции. Ходете на лекар. Не се самолекувайте.
 23. 23. 5. Разпределете дейностите на две групи: а/ какво НЕ трябва б/ какво ТРЯБВА да да правя; правя, за да водя здравословен начин на живот. да ям разнообразна храна да пуша цигари да вземам наркотици да спортувам да пия ракия да ходя на екскурзии в планината да играя на чист въздух
 24. 24. 6. Към кои от изброените вещества има опасност човек да стане зависим? минерална вода; никотин; алкохол; оцет; наркотици; захар.
 25. 25. 7. Кое е вярно? Хлябът и картофите са богати на: В цигарения дим има: Грипът се причинява от: мазнини въглехидрати никотин спирт бактерии вируси
 26. 26. 8. С помощта на рисунката избройте пет начина за разпространение на заразните болести. при допир
 27. 27. 1. За кое сетиво са дразнител разтворени във вода вещества? вкус; осезание; обоняние. 2. Кое е вярно? Сперматозоиди се произвеждат от: яйчниците на жената; семенниците на мъжа; оплодената яйцеклетка.
 28. 28. 3. Кой от основните етапи в жизнения цикъл на човека е пропуснат на долната схема? зряла възраст; пубертет; развитие на зародиша;
 29. 29. 4. На какви вещества са богати храните? мазнини; белтъчини; въглехидрати. 5. Кое от изброените вещества влиза в състава на храните като минерал? желязо; белтък; вода.
 30. 30. 6. Кое от животните на снимките е опасен преносител на заразни болести? гущер; плъх; лястовица.
 31. 31. 7. Кое е вярно? Тетанусът е болест, която: не е заразна; се причинява от вируси; се причинява от бактерии. 4. Към коя от изброените групи е никотинът? въглехидрати; наркотици; витамини.
 32. 32. С кой сетивен орган получаваме усещането за: а/ топло и студено - _________ б/ сладко и горчиво – _________ в/ светло и тъмно - _________ кожата езикът очите Когато отворим шишенце с парфюм, малки частички от парфюма се смесват с въздуха. За кой сетивен орган са дразнители тези частици? ______носа Кой е органът на слуха? кожата; носът; ушите.

×