Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
2. Полезни изкопаеми - ЧП, 4 клас, Булвест
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

15

Share

Download to read offline

Свойства на веществата - ЧП, 4 клас, Булвест

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Свойства на веществата - ЧП, 4 клас, Булвест

 1. 1. Телата са съставени от _в_е_щ_е_с_т_в_а_.Имат _о_б_е_м_ и _м_а_с_а_. Веществата, които изграждат телата са: твърди течни газообразни Затова и телата могат да бъдат:
 2. 2. Водата има три състояния: твърдо течно газообразно
 3. 3. Веществата имат различни свойства: Водата е _д_о_б_ъ_р_ _р_а_зт_в_о_р_и_т_е_л_. Въздухът и стъклото са _п_р_о_з_р_а_ч_н_и_. Диамантът е _т_в_ъ_р_д_. Глината е _м_е_к_а_. От свойствата на дадено вещество зависи за какво ще го използваме.
 4. 4.  кои вещества имат магнитни свойства, кои провеждат топлина, кои плават или потъват във вода;  за какво се използват полезните изкопаеми;  какъв е съставът на почвата и от какво зависи нейното плодородие;  как се измерва температурата;  при каква температура се топи ледът и при каква температура кипи водата;  кои са замърсителите на водата и почвата;  как да опазим чиста околната среда
 5. 5. план Доближаваме магнит до тела, съставени от различни вещества. желязо алуминий гума дърво Кои тела се привличат от магнита? Кои не се привличат? Всички метали ли се привличат от магнита?
 6. 6. 1. Само някои метали, като ЖЕЛЯЗОТО, се привличат от магнит. То има МАГНИТНИ СВОЙСТВА. - Веществата с магнитни свойства се използват като МАГНИТНИ МАТЕРИАЛИ. Например: • Самите магнити също са направени от желязо. желязо магнит 2. НЕ ВСИЧКИ МЕТАЛИ се привличат от магнит. магнит алуминий Например: Алуминият не се привлича. 3. ПОВЕЧЕТО вещества НЕ СЕ привличат от магнит. Те НЯМАТ магнитни свойства.
 7. 7. Магнитен кран пренася железни отпадъци. В компютрите и в телевизорите също има магнитни материали. магнитна лента твърд диск Лентите на касетите и твърдият диск на компютъра са покрити с магнитен материал. На него се записва информация.
 8. 8. план  Потопете метална лъжичка, дървена лъжичка и пластмасова лъжичка в чаша с гореща вода.  След една минута докоснете всяка от лъжичките. метална лъжица пластмасова лъжица дървена лъжица Ще усетите, че МЕТАЛНАТА лъжичка СЕ Е НАГРЯЛА, а другите две лъжички НЕ СА нагрети.
 9. 9. 1. Металната лъжичка се нагрява бързо. Следователно ТОПЛИНАТА ЛЕСНО ПРЕМИНАВА ПРЕЗ МЕТАЛИТЕ. Металите са добри проводници на топлина. Защо радиаторите се правят от метал? Металите са най-добрите проводници на топлина. Топлината бързо преминава през радиатора и нагрява въздуха в стаята.
 10. 10. 2. Топлината МНОГО БАВНО преминава през ПЛАСТМАСАТА и ДЪРВОТО. Такива вещества се наричат ТОПЛОИЗОЛАТОРИ. Топлоизолаторите са лоши проводници на топлина. ДОБЪР ИЗОЛАТОР = ЛОШ ПРОВОДНИК Вълната и памукът са топлизолатори. Защо от тях се шият дрехи? Те задържат топлината на тялото и ни предпазват от измръзване. Някои строителни материали, като тухли и дърво, също са топлизолатори. Те задържат топлината в домовете ни през зимата.
 11. 11. Топлината е като турист – обича да пътува. Тя винаги преминава от топлите към по-студените тела и никога обратно.
 12. 12.  Пуснете в съд с вода тела, съставени от различни вещества: например коркова тапа, парче дърво, бучка лед, стъклено топче, камъче и метален ключ. Кои от тези тела потъват на дъното? Кои тела изплуват на повърхността на водата? план
 13. 13. 1. Телата, които ПОТЪВАТ, са съставени от вещества, ПО-ТЕЖКИ от водата. По-тежки от водата са… металите, камъните и стъклата. 2. Телата, които ПЛАВАТ на повърхността на водата, са съставени от вещества, ПО-ЛЕКИ от водата. По-леки от водата са… коркът, дървото и ледът.
 14. 14. Изборът на материали за различни цели зависи от това колко леки или тежки са те. Хората предпочитат зимни якета и палта, направени от… по-леки материали. За да летят, самолетите НЕ трябва да са много тежки. Затова те се правят от алуминий, а не от желязо. Алуминият е по-лек от желязото.
 15. 15. Свържи така, че да е вярно. с магнитни свойства проводници на топлина топлоизолатори по-леки от водата по-тежки от водата
 16. 16. Препишете изреченията и ги допълнете с думите добри или лоши. Добрите проводници са _______ изолатори. Лошите проводници са ________ изолатори. Защо готвачът е с ръкавици? Какви свойства трябва да имат материалите, от които са ушити ръкавиците? Ръкавиците ще предпазят ръцете на готвача от изгаряне. Материалите за ръкавици трябва да имат топлоизолационни свойства.
 17. 17. Приборите за хранене се правят от стомана. Стоманата съдържа желязо. Проверете опитно дали стоманата има магнитни свойства. Стоманата има магнитни свойства.
 18. 18. олио вода олио вода 1. Олиото не се разтваря във вода. /не се смесва с нея/ 2. Олиото е по-леко от водата. Затова плува на повърхността ѝ. УТ: стр.3/ 1
 19. 19. План на урока: 1. Привличат ли се от магнит веществата? - магнитни свойства 2. Провеждат ли топлина? - проводници на топлина - топлоизолатори 3. Плават или потъват? Речник: метали – вещества, които са добри проводници на топлина: мед, алуминий, желязо, олово и други топлоизолатори – вещества, които не пропускат топлината да преминава през тях
 • ssuser42fb44

  Oct. 26, 2020
 • animiteva

  Oct. 24, 2018
 • SunnyPetrova

  Oct. 22, 2018
 • stanimiramarinova2

  Sep. 20, 2018
 • HristoGrozev

  Oct. 14, 2017
 • MayaAtanasova2

  Sep. 25, 2017
 • dorapaskaleva

  Sep. 21, 2016
 • irina1970

  Sep. 19, 2016
 • shenigagova

  Sep. 15, 2016
 • ssusered9f5a

  Oct. 22, 2015
 • aladin4

  Oct. 3, 2015
 • ValiaNenkova

  Oct. 1, 2015
 • ekaterinastoilkova

  Sep. 18, 2015
 • radkarizova

  Sep. 18, 2015
 • veselkaveleva7

  Sep. 23, 2014

Views

Total views

49,142

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

21,324

Actions

Downloads

704

Shares

0

Comments

0

Likes

15

×