Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

39. Здравословен начин на живот - ЧП, 4 клас, Булвест

27,604 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

39. Здравословен начин на живот - ЧП, 4 клас, Булвест

 1. 1. план Схемата ще ви помогне да отговорите на въпроса.
 2. 2. За да водите ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН на ЖИВОТ трябва да спазвате следните правила:
 3. 3. Какво ще постигнем чрез ? Увеличава се устойчивостта на организма към резки промени на температурата, влагата, вятъра и слънцето.
 4. 4. чрез
 5. 5. защото
 6. 6. план Схемата ще ви помогне да отговорите на въпроса.
 7. 7. Ако искате ДА ЗАПАЗИТЕ ЗДРАВЕТО СИ, трябва да спазвате следните правила:
 8. 8. план Тютюневият дим съдържа вредни за здравето вещества:
 9. 9. и прави пушачите – кара ги да и да . пушачите се чувстват . Затова им е трудно да се откажат.
 10. 10. може да предизвика
 11. 11. е отровен газ, който затруднява пренася- нето на от кръвта  Затова
 12. 12. план  Ракията, виното, бирата и всички други спиртни напитки съдържат
 13. 13. действа на  Опиянените от алкохол На хората, употребили алкохол им е нужно повече време, за да решат как да реагират.
 14. 14. Злоупотребата с води до:  Увреждане на важни органи като и и други
 15. 15. е особено опасен за  Той и
 16. 16. Алкохол могат да употребяват само възрастните и то в умерени /малки/ количества. Защо е забранено да се управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол?  Опиянените от алкохол  Целта на забраната е
 17. 17. план са вещества, които оказват влияние върху човешкото тяло.  Наричат ги .  Забранени и особено опасни са , , и др.
 18. 18.  Някои хора вземат наркотици заради  чувство за удоволствие;  за прилив на енергия;  успокояване на болка и др.  Едновременно с това обаче увреждат сериозно и  Развива се болест
 19. 19. е  Изпитва нужда от и , за да предизвика желания ефект.
 20. 20.  Нарушителите се наказват със .
 21. 21. Марихуана Марихуаната е зелена или сива смес от изсушени нарязани листа на конопа (канабис). Това е най-разпространената нелегална дрога в страната. Повечето употребяващи свиват марихуаната на цигари. При пушенето на марихуана те чувстват спокойствие, отпускане, говорят активно. Цветовете са по-ярки, а звуците са по-ясни. Апетитът нараства, особено за сладко. Физическите ефекти включват нарушена координация и равновесие, ускорен пулс, зачервени очи, суха уста, пресъхване на гърлото. Честото пушене на марихуана е свързано с нарастване на риска от бронхит и рак на белите дробове. Една цигара марихуана съдържа повече катран от обикновена силна цигара. Катранът в дима от марихуана има много по-високо съдържание на ракообразуващи вещества, отколкото катрана на цигарения дим. Зависимост от марихуана може да се прояви при тежка редовна употреба. Хероин Хероинът е много силен наркотик. Всеки, който го употребява, става зависим. Сред наркоманите в България най-много са онези, които са зависими от хероина. Хероинът се произвежда от морфин, извличен от маковия опиум. Засяга центровете на удоволствие в мозъка и пресича способността на мозъка за възприемане на болка. Хероинът може да се инжектира, да се пуши (смесен с марихуана) или да се вдишва през носа. Той е бързо действащ наркотик, особено когато е вдишан или инжектиран. Инжектираният хероин достига мозъка в рамките на 15 до 30 секунди. Вдишан той достига мозъка само за 7 секунди. „Върхът“ на хероина се изпитва като крайно удоволствие. Следва спад – потене, разстройство, повръщане. Свръхдозата води до смърт. Външен вид на хероиноманите: чести прозявки; клюмаща глава; следи от упорити постоянни разчесвания по кожата; непрекъснато подсмърчане; сълзящи очи; точковидни зеници (при интоксикация); бяла пудра (хероин) около носа и устата; следи от инжекции; ходят с дълги ръкави; понякога от тях се носи мирис на сяра. Съпровождащи принадлежности: спринцовки, обгорени лъжички, гумени или ластични шнурове за пристягане на ръката при инжектиране, различни по големина найлонови пликчета и др.
 22. 22.  Статистиката показва, че употребата на наркотици в нашата страна непрекъснато нараства.  Наркодилърите проникват в училищата и „зарибяват“ бъдещите наркомани.  Има случаи на употреба на наркотици дори в началното училище.  Запомнете, че
 23. 23. Отговорете на въпросите. 1. Какви начини за закаляване на тялото знаете? ______________________________________________ ______________________________________________ 2. Как физическата активност и спортът укрепват здравето? _____________________________________________ ______________________________________________ _______________________________________________ 3. Назовете вредните вещества, които съдържа цигареният дим. _______________________________________________ _______________________________________________ _____________________________________________ въздушни, водни и слънчеви бани; екскурзии; игри на открито. Мускулите стават по-силни. Костите стават по-здрави. Укрепват сърцето и белите дробове. никотин; катран; въглероден оксид.
 24. 24. Отговорете на въпросите. 4. Кои органи увреждат никотинът и катранът? _______________________________________________ _______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ 5. Как се наричат хората, които са зависими от алкохола? ______________________________________________ 6. Как се наричат хората, които са зависими от дрогата? ______________________________________________ 7. Как се нарича пристрастяването към никотина или наркотиците? ______________________________________________ действа на и прави пушачите зависими. Уврежда . полепва по Затруднява и причинява . алкохолици наркомани зависимост
 25. 25. Здравословен начин на живот означава: разнообразно хранене; спорт и чист въздух; закаляване на тялото; всекидневна употреба на цигари и алкохол; честа употреба на наркотици. Хероинът е много опасен: навик; наркотик; алкохол.
 26. 26. З Д Р А В О С Л О В Н О З А К А Л Я В А М П О С И Л Н И У К Р Е П В А Т.
 27. 27. АЛКОХОЛ ПИЯН РАК ЗАВИСИМОСТ НИКОТИН ДРОГИ ДОМАШНА РАБОТА: страница 41
 28. 28. План на урока: Речник: наркотици /дроги/ – вещества, които влияят на мозъка и на тялото. Забранени наркотици са например хероинът и марихуаната. Никотинът и алкохолът също са наркотици. 1. Какво трябва да прави- те, за да водите здравосло- вен начин на живот? 2. Какво не трябва да правите, ако искате да запазите здравето си? 3. Защо не трябва да пушите? 4. Защо не трябва да пиете алкохол? 5. Защо са опасни наркотиците?

×