Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

14. Планетата Земя; Защо се сменят денят и нощта - ЧП, 4 клас, Булвест

Ad

 Слънцето нагрява 
водните басейни и 
сушата и осигурява 
кръговрата на 
водата в природата.

Ad

 Растенията използват слънчевата 
светлина и произвеждат 
хранителни вещества.

Ad

 В нашата страна има четири сезона:

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Check these out next

1 of 28 Ad
1 of 28 Ad
Advertisement

More Related Content

Viewers also liked

Advertisement

More from Veska Petrova

Advertisement

14. Планетата Земя; Защо се сменят денят и нощта - ЧП, 4 клас, Булвест

 1. 1.  Слънцето нагрява водните басейни и сушата и осигурява кръговрата на водата в природата.
 2. 2.  Растенията използват слънчевата светлина и произвеждат хранителни вещества.
 3. 3.  В нашата страна има четири сезона:
 4. 4.  Земята е огромно кълбо, което се върти около своята ос. На въртенето на Земята се върти смяната на деня и нощта;  Слънцето е най-близката до нас звезда, от която получаваме светлина и енергия;
 5. 5.  Земята обикаля около Слънцето. Нейната ос е наклонена. Затова през лятото Слънцето огрява нашата страна по-силно и денят е по-дълъг, отколкото през зимата;  Луната е спътник на Земята;
 6. 6.  Земята е една от осемте планети, които обикалят около Слънцето.
 7. 7. Всеки ден виждаме как Слънцето изгрява, издига се на небето и след това залязва. Затова ни се струва, че Слънцето се движи около Земята. Така ли е в действителност? Представете си, че се намирате сред природата и пред вас е равната като тава земна повърхност. Каква е формата на Земята? Наистина ли тя е плоска?
 8. 8. план В миналото хората са смятали, че Земята е плоска. В наши дни, когато хората пускат в Космоса космически кораби, космонавтите с очите си виждат, че Земята има формата на кълбо.
 9. 9. Това е Земята, погледната от Космоса. Какво виждате по нея? На нея се виждат облаци, вода и част от сушата. Това е вътрешната структура на Земята. КОРА МАНТИЯ ЯДРО
 10. 10. план Земната ос е мислена линия, която преминава през центъра на Земята. Къде ли е България? Тя пресича земната повърхност в две точки, наречени полюси: Северен полюс и Южен полюс.
 11. 11. Земята се върти непрекъснато. Всеки 24 часа тя прави едно пълно завъртане около своята ос. Това време се нарича ДЕНОНОЩИЕ.
 12. 12. план Опит с глобус /Земята/ и лампа /Слънцето/ ще ни покаже как става това. Денят и нощта непрекъснато се сменят, защото Земята се върти около своята ос.
 13. 13. тъмно Лампата осветява само предната част на глобуса, която е обърната към нея. Там е ____. ден Задната част на глобуса не е осветена. Там е нощ ____. ДЕН светло НОЩ Тъмнината е липса на светлина.
 14. 14. На рисунката България е в осветената част. Там е _д_е_н__. Тя е по-близо до _С_е_в_е_р_н_и_я_ полюс. Ако завъртите глобуса, флагчето преминава от осветената в тъмната част. Защо? Денят се сменя с нощ.
 15. 15. план Застанете по пладне (12 часа по зимното време и 13 часа по лятното време) с лице към Слънцето. Пред вас е юг. Зад вас е север. Лявата ви ръка сочи изток,а дясната – запад.
 16. 16. Слънцето изгрява от изток и постепенно се издига по небето. Денят започва. По пладне то достига най-високата си точка. Следобед Слънцето започва да се спуска надолу. Вечерта залязва на запад.
 17. 17. Движението на Слънцето е само привидно. В действителност Слънцето е неподвижно. Върти се Земята.
 18. 18. Ние не забелязваме въртенето на Земята. Струва ни се, че Слънцето се върти около нея. Защо ли? Ние не забелязваме въртенето на Земята, защото всички тела, които ни заобикалят, се въртят заедно с нея. Ние също участваме във въртенето.
 19. 19. Подобно усещане имаме, когато пътуваме с влак и гледаме през прозореца. Когато влакът бавно тръгва от гарата и ние наблюдаваме външните предмети, у нас се създава впечатление, че гарата и крайпътните дървета са започнала да се движат, а той продължава да е неподвижен.
 20. 20. Да направим отвес – някаква тежест, закачена на здрав конец. горе вертикална линия долу Земята привлича тежестта и конецът застава вертикално.
 21. 21. Земята е огромно кълбо. Където и да се намира едно тяло, силата на земното притегляне е насочена към центъра на Земята. Затова овесът сочи винаги към центъра на Земята. Допълни рисунката и покажи как ще застане отвесът, ако се намираш в точките Б, Г и Д.
 22. 22. Допълни изреченията. огромно кълбо 1. Земята е ________________. 2. Земята се върти непрекъснато около __________. 3. Тя прави едно завъртане около оста си за _______ едно денонощие /__________________/. 4. Смяната на деня и нощта се дължи на своята ос 24 часа въртенето на Земята около своята ос ________________________________________. 5. Видимото движение на Слънцето също се дължи въртенето на Земята на ________________________. изток запад 6. Слънцето изгрява от _______ и залязва на _______. 7. Ако застанем по пладне с лице към Слънцето, пред юг север нас е ___, зад нас е ________. Лявата ни ръка сочи ________, а дясната - _______. изток запад
 23. 23. Кое е вярно? Земята е плоска. Земята е кълбо. Колко е дълъг денят, ако Слънцето изгрява в 6 часа и залязва в 18 часа? 48 часа 24 часа 12 часа Земята се върти около своята ос: от изток към запад от запад към изток от север към юг
 24. 24. Непрекъснатата смяна на деня и нощта се дължи на: движението на Земята около Слънцето въртенето на Земята около нейната ос движението на Слънцето около Земята УТ: стр.16/ Ден и нощ
 25. 25. План на урока: 1. Какво е формата на Земята? 2. Земята се върти около своята ос 3. Ден и нощ 4. Видимо движение на Слънцето Речник: Космос – всичко, което се намира извън Земята и нейната въздушна обвивка денонощие – времето, за което Земята прави едно пълно завъртане около оста си

×