Advertisement

More Related Content

Slideshows for you(20)

Similar to 13. Нашата храна - ОС, Анубис - В. П.(20)

Advertisement

More from Veska Petrova(20)

Advertisement

13. Нашата храна - ОС, Анубис - В. П.

 1. 1. 2. 3. 1. Орган, с който чуваме.У Х О 2. Орган, с който усещаме вкуса. Е З И К 3. Орган, с който при допир усещаме предметите.К О Ж А 4. В оцветените звездички получихме _____. Това е орган, с който ____________. око виждаме 5. Пропуснатият в кръстословицата орган е _______. С него ние усещаме различни __________. нос аромати 6. Най-големият сетивен орган е _________. Тя покрива _______________. кожата цялото тяло
 2. Прочетете стихчетата на Борислав Ганчев.Те ще ви помогнат да разберете какво означава да водите здравословен и природосъобразен начин на живот. Знам, какво да ям Хапвам си разнообразно, но без пържено и мазно! Най обичам плодове: сутрин – ябълчици две или крушка ще изхрускам. В 10 – плодна пак закуска. Готвено пък за обяд, а може и една салата. Ранната вечеря лека най - добра е за човека! Всичко вредно се старая, да отбягвам аз, че зная: здравословно щом се храня, болест няма да ме хване. Чистофайник Още малък съм, но зная: вътре или вън играя, трябва чистичко да пазя! Инак може и зараза като нищо да ме хване. Затова и щом остане след играта непотребно нещо, едро или дребно, бързам в кофата за смет да го хвърля най - напред. Още малък съм, но знам чистота да пазя сам! Спортист голям Гошко спорта най обича! Да играе и да тича никога не му дотяга. Първо скача или бяга, после пък велосипед кара нашият атлет. И нали умора няма, с таз енергия голяма, най-накрай играе мач. Футболист, колоездач… Гошето не мързелува и е здрав , че все спортува! Приемане на разнообразна и качествена храна; Редовно движение и спортуване; Хигиена на тялото; Медицински грижи; Спазване на подходящ дневен режим – редуване на труд и почивка. Приемане на необходими за организма витамини.
 3. За да сме здрави и силни, трябва да се грижим системно за здравето си. Полагането на грижи за здравето е част от културата на поведение на съвременния човек и признак на позитивно отношение към себе си.
 4. Иво има богат избор на храна. За закуска в 10 часа се колебае между плодове и пържени картофки. Помогнете му в избора. Обяснете защо. Помогнете на Иво като му покажете кои храни да изключи от обедното си меню. Обяснете защо.
 5. Хората имат различни предпочитания относно избора на храна. сладко солено кисело горчиво тестени храни месни храни млечни храни плодове, зеленчуци и др. Човек се нуждае от храна, за да бъде здрав, бодър и силен.
 6.  От храната човешкият организъм получава енергия.  В нея се съдържат вещества, които служат за: - градивен материал на тялото; - укрепват тялото; - ни предпазват от болести.
 7. Защо е полезно да приемаме разнообразна храна?
 8.  Различните храни съдържат много и разнообразни полезни вещества.  Но никоя храна не съдържа достатъчно количество от всички вещества. Затова трябва , което означава .
 9. Храните най-често имат естествен произход - растителен или животински.
 10. Част от храната си добиваме от растенията. Това са плодовете и зеленчуците. Повечето от тях можем да консумираме сурови. Това е .
 11. Растителните храни (зеленчуци, плодове, житни и бобови храни, ядки) съдържат много въглехидрати и витамини.
 12. Плодовете и зеленчуците са източник на необходимите за организма витамини.
 13. Храната, която получаваме от животните, се нарича животинска храна. Животинските и част от растителните храни се обработват, преди да се консумират. МЛЕЧНИ МЕСНИ МЕД ЯЙЦА
 14. Храните от животински произход са с богато съдържание на белтъчини, мазнини, минерали и са високо калорични.
 15. Млякото не може да бъде заменено от нито един друг хранителен продукт. То съдържа всички основни хранителни вещества – белтъци, захари, мазнини, минерални соли и витамини. Съдържа витамини А, D, Е, С, К и от групата В.
 16. Месото е отличен източник напротеини, витамини и минерали, и е важенкомпонент наздравословнотохранене. Съдържа витамини А, D, Е и от групата В. Но когато е тлъсто, пържено, мляно или във вид на колбаси, месото може да се превърне в наш враг.
 17. Яйцата съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини. Съдържат витамини А, D, Е и от групата В. Медът е много полезен. Той има и лечебни свойства. Съдържа белтъчини, въглехидрати , минерални вещества, витамини ... Съдържа витамини А, К, С, Е и от групата В.
 18.  Спазвайте определен режим на хранене!  Хранете се всеки ден в едно и също време!  Децата трябва да се хранят 5 пъти на ден – закуска, междинна закуска в 10 ч., обяд, следобедна закуска в 16 часа и вечеря.  Хранете се редовно!
 19.  Хранете се рационално! Рационалното хранене на човек включва:  подходящ подбор на храните;  познаването на техния произход и съставки;  приемането на разнообразна и качествена храна, богата на витамини;  включването на растителни и животински храни в менюто.
 20.  Количеството на приеманата храна зависи от нуждите на организма.  За всеки човек те са различни.  Приемайте достатъчно храна, БЕЗ да преяждате!  Преяждането е нездравословно. Води до натрупване на излишна  маса и затлъстяване.  Не отслабвайте нарочно и без контрол!  Приемайте достатъчно храна, за да не се разболеете!
 21. С помощта на можете да си съставите примерно . НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!!!  Колкото по-близо до основата на пирами- дата се намира дадена храна, толкова по-често я включвайте в менюто си.  Храните на върха на пирамидата трябва да се ядат по-рядко.
 22. Културата на хранене включва:  Да се храним бавно.  Да сдъвкваме добре храната.  Да не разговаряме по време на хранене.  Измивайте добре плодовете и зеленчуците!  Не разхищавайте храната!  Използвайте по-малко мазнини!  Не прекалявайте с много сладкиши, защото от тях се развалят зъбите!  Някои лекарства изглеждат като бонбони. Внимавайте, за да не ги объркате!
 23. Редовно измивайте ръцете си!
 24. Ели е вегетарианка. Тя не яде месо. Здравословно ли е нейното обедно меню? Менюто на Ели е здравословно, защото:  Включва разнообразна храна;  Включва зеленчуци за залата и плод за десерт, а те съдържат витамини;  Ели консумира млечни продукти /кашкавал/ и хляб;  Пие вода, която е полезна за организма.
 25. Допълнете изречението с правилната дума. Кликнете върху нея. Растителните храни са продукти, получени от __________. животни почви растения Иво е пазарувал храни от растителен произход. Във всяка кошница той е поставил по една излишна храна. Посочете коя е тя. Кликнете върху нея.
 26. Допълнете изречението с правилната дума. Кликнете върху нея. Животинските храни са продукти, получени от _________. животни хора растения Иво иска да напазарува само храни от животински произход. Помогнете му. Кликнете върху тях.
 27. Заградете със съответния цвят ястията, получени от: растения животни животни и растения
 28. Как трябва да се храни човек? Когато има време и с каквото му попадне. Редовно, умерено и с разнообразна храна. Може да яде по всяко време и да преяжда. По колко пъти на ден трябва да се хранят децата? 3 пъти; 4 пъти; 5 пъти; Какво трябва да правим преди хране? Да си забършем ръцете в салфетка. Да си измием ръцете с вода и сапун. Да си измием лицето и зъбите.
 29. Какво трябва да правим по време на хранене? Да използваме прибори и салфетки; да се храним със затворена уста; да не говорим с пълна уста. Да пипаме храната с ръце; да се бършем от покривката; да мляскаме и да се смеем шумно. Трябва редовно да включваме в менюто си плодове и зеленчуци, защото: са много вкусни; са полезни за зъбите; съдържат много витамини.
 30. 1 Помисли и попълни имената на храните в подходящия силует: диня, зеле, яйца, конфитюр, масло, мед, портокалов сок, салам, рибен пастет, спагети, кайма, доматено пюре. диня зеле яйца конфитюр масло мед портокалов сок салам рибен пастет спагети кайма доматено пюре
 31. 1. Храна. Избор на храна. 2. Здравословно хранене. 3. Видове храни според произхода им: а/ от растителен произход; б/ от животински произход. 4. Важни правила, свързани с режима и културата на хранене.
 32. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  Viki.rdf.ru;  http://www.e-uchebnik.bg/
Advertisement