Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gruyeres.Orașelul „Cocor”(Averio.n.p)

140 views

Published on

Oare ce ar putea avea in comun istoria, realitatea, un castel medieval, brinza sau cascavalul, sau fictiunea cu monstrii ”Alien”?
Despre ele puteti afla si vedea, vizitand de placere, la pas, oraselul Gruyeres din tara cantoanelor- Elvetia,
impreuna cu mine si impresiile mele.

Published in: Travel
 • Be the first to comment

Gruyeres.Orașelul „Cocor”(Averio.n.p)

 1. 1. Elveţia este o ţara binecuvântată cu minuni ale naturii și rigoarea civilizaţiei. Într-un stat divizat de diferenţele de limbă şi de cultură, la care se adaugă „graniţele” administrative create de împărţirea în cele 24 de cantoane, surprinde solidaritatea elveţienilor în ceea ce priveşte conservarea locurilor istorice. Iar Gruyères este, poate, cel mai bun exemplu în acest sens.
 2. 2. Reprezentarea heraldică a Casei de Gruyères este un cocor, ea fiind cea care a dat și numele orășelului, asociat astăzi celebrei „brânze tradiționale Gruyère”, atestată ca produs original în anul 2001. Gruyères este un orășel medieval pitoresc, cu o arhitectură fermecătoare, situat în valea superioară a râului Saane, în cantonul Fribourg, având doar 1500 de locuitori, vorbitori de limba franceză sau germană. Orășelul vechi, fortificat, cu casele sale de piatră, biserica albă și magazinele de suveniruri, este unul dintre cele mai idilice locuri din Țara Cantoanelor.
 3. 3. Turiştii sunt încurajaţi să sprijine conservarea cetăţii Cum treci de poarta de intrare în partea istorică a oraşului, afli informaţii despre cetatea medievală „La Gruyères”. Municipalitatea adresează celor care vizitează oraşul rugămintea de a dona preţul unei pietre de râu de la centrul de informare turistică, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru conservarea vechilor clădiri şi a monumentelor istorice de aici. Sub genericul „Gruyères, oraşul regăsit”, s-au renovat principalele clădiri ale cetăţii medievale situate pe vârful dealului de lângă Alpii elveţieni-masivul Moleson, repavarea străzilor, reamenajarea pieţelor și locurilor principale din cetate.
 4. 4. Casa în stil tradițional, în care funcționează restaurantul „Le Chalet”, a fost adusă din altă parte și reconstruită aici, pe drumul ce duce spre intrarea în castelul Gruyères.
 5. 5. ©Averio pps
 6. 6. „Un castel vechi de sute de ani” Despre istoria cetăţii Gruyères nu se cunosc foarte multe lucruri. Din 888 d.Hr, Gruyères a aparţinut Regatului Burgundiei pentru două secole. Din secolul al XII-lea, Gruyères intră sub protecţia Episcopiei de Lausanne pentru ca, mai târziu, conţii de Gruyères să-şi obţină independenţa. Castelul, casa conţilor de Fribourg, principala atracţie turistică a oraşului, a fost construit între 1270 şi 1282, după modelul castelului Savoy de lângă Montreux. In ciuda importanței Casei de Gruyères, începuturile acesteia rămân misterioase, căci în jur de 19 conți sunt amintiți ca stăpâni ai castelului între secolele XI-XVI.. Legenda spune că Guillaume, primul conte al locului, a dorit să-şi numească cetatea după numele primului animal pe care îl va vâna. Animalul a fost un cocor, „grue” în limba franceză, de la care castelul a primit atât numele cât și însemnul heraldic al conţilor de Fribourg. Ultimul conte de Fribourg, Michel, aflat în dificultăţi financiare, a fost nevoit, în 1554, să dea castelul creditorilor săi din cantoanele Fribourg şi Berna și timp de 250 de ani aici a fost reşedinţa diverşilor arendaşi din zonă şi apoi a prefecţilor de Fribourg. În anul 1849, castelul a fost vândut familiilor Bovy şi Balland, care l-au şi restaurat. A devenit muzeu abia în anul 1938. („Gruyeres, amintiri din Elveţia medieval” -Ștefan Mărculet-Ziarul Lumina)
 7. 7. Castelul Gruyères cocoțat pe un deal la o altitudine de 830 m, oferă vizitatorilor un tur prin opt secole de arhitectură, istorie și cultură.
 8. 8. ©Averiopps ©Averiopps
 9. 9. Blazoanele familiilor Gruyères-Seyssel ©Averio. pps
 10. 10. Intrarea în castel Interioarele în stil baroc amintesc de perioada în care castelul era reședința magistraților și prefecților din Fribourg.
 11. 11. In curtea castelului
 12. 12. Mobilier și tapiserii de colecţie, sec.XV-XIX
 13. 13. Castelul găzduiește trei cape ale „Ordinului Lânii de Aur”. Ele au fost o parte din prada de război capturată de către Confederația Elvețiană în bătălia de la Morat împotriva lui Carol Temerarul, duce de Burgundia, în 1476.
 14. 14. Biserica St.Theodule ©Averio pps
 15. 15. ©Averio pps
 16. 16. ©Averio pps
 17. 17. „Guyeres Traditions” Restaurant, hotel, magazin cu spațiu demonstrativ pentru curioșii care vor să vadă cum se fabrică brânza...
 18. 18. Demonstrație de preparare a brânzei, direct în fața cumpărătorilor aflați în magazin.
 19. 19. ©Averio pps Pentru obținerea unei roți de brânză tradițională Gruyères, greutate medie 35 kg, este nevoie de circa 400 l.lapte crud integral obținut de la văcuțe „nestresate”, hrănite numai cu furaje naturale și desigur fără conservanți și de... vreo trei luni de așteptare pentru maturare. Pe cât de Bio, pe atât de scump!
 20. 20. ©Averio pps Micuța bisericuță din piaţa centrală a oraşului medieval
 21. 21. ©Averio pps Gruyères Muzeul Tibet
 22. 22. ©Averio pps
 23. 23. Hans Rudolf "Ruedi" Giger a fost un pictor suprarealist, sculptor, scenograf, regizor de filme S.F., de scene fantasy, oculte, macabre, grafică și mobilier, născut în orașul Chur, Elveția. Printre creațiile sale reprentative sunt producțiile cinematografice „Dune„ , seria „Alien”, etc. H.R.Giger a devenit celebru pentru monștrii extratereștri creați pentru filmul horror „Alien” (3), în regia lui Ridley Scott, pentru care în anul 1980 i s-a decernat de către Academy Award, Premiul „Oscar” pentru efecte vizuale (premiu a fost împărțit cu alți patru artiști colaboratori). Gruyères Muzeul „H.R.Giger” și ciudata cafenea a acestuia!
 24. 24. H.R. Giger
 25. 25. In 1998 Giger a cumpărat „Château St. Germain” din Gruyères unde și-a deschis propriul muzeu. Aici sunt expuse multe dintre operele sale, picturi, sculpturi, precum și diverse imagini concept pentru producții cinematografice, dar și obiecte de artă pe care le-a colecționat, printre care și lucrări de Salvador Dali. ©Averio pps
 26. 26. ”Mașina Nașterii” Piesa se află expusă la intrarea în muzeul H.R. Giger ©Averio pps
 27. 27. ©Averio pps©Averio pps
 28. 28. „Giger Bar” un local tematic original, conceput pentru fanii filmelor S.F. „Alien” Ce o fi atât de interesant la barul Giger, amenajat în anul 2013? Faptul că absolut toate decorațiunile sunt similare cu cele din seria filmelor „Alien”: acoperișul, pereții, decorațiunile interioare, scaunele chiar și intrarea. Atmosfera din bar este oarecum terifiantă, devenind de-a dreptul sinistră mai ales pe timp de seară, atunci când luminozitatea scade destul de mult.
 29. 29. După decesul lui H.R. Giger, soția acestuia, Carmen Maria Scheifele-Giger coordonează „Muzeul H.R. Giger”, barul din Gruyères precum și celelalte localuri ce poartă numele celebrului său soț, unde se regăsesc creațiile acestuia.
 30. 30. Giger Bar, Chur & Chateau St. Germain
 31. 31. ©Averio pps „La fereastră”
 32. 32. Gruyes-artisanat souvenirs
 33. 33. Vizita într-o zi de duminică nu se putea încheia mai plăcut decât cu o reprezentație de „iodlere”, muzică populară tiroleză, susținută de interpreți amatori locali. ©Averio pps
 34. 34. Bert Kaempfert – „Time to love” Averio.pps Foto personale & net Informații net.

×