Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Frumoasa odessa (averio)

1,009 views

Published on

O vizita ca o adiere de vara, pe tarmurile Marii Negre, in frumoasa, neasemuita si incintatoarea Odessa. Nestemate istorice stralucesc in fiinta unui popor care stie sa-si aprecieze realizarile.

Published in: Travel
 • Be the first to like this

Frumoasa odessa (averio)

 1. 1. Odessa - Ucraina Avanseaza folosind mouse-ul
 2. 2. Frumoasa Odessa, perla a litoralului ukrainian, isi merita pe deplin renumele de “ orasul in care nu te plictisesti niciodata “, un oras incintator, curat , custrazi ordonate, perfect aliniate, cu pavaj perfect, strajuite de mesteceni siumbrite de tei imensi. Ridicat pe locurile unei antice colonii grecesti, orașul cosmopolitde astăzi este un amestec unic de cultură rusă, ucraineană, mediteraneană, intr-un mediu predominant rusofon. Destinul Odessei a fost influientat covirsitor de trei personalitati agreate de stapinirea vremii : amiralul de origine spaniola José de Ribas, francezii Armand du Plessis, Duce de Richelieu si contele Andrault de Langeron, fosti guvernatori ai Odessei Monumentul LANGERON pe “ plaja Langeron”Odessa se bucura de 25 km de tarm , amenajati ca plaje la Marea Neagra.
 3. 3. Ecaterina Cea Mare a Rusiei – intemeietoarea Odessei grup statuar aflat în centrul oraşului în Piaţa Ekaterinskaia.Actualul ansamblu statuar a restabilit în celemai mici detalii monumentul înălţat în anul 1900,cu banii strânşi de locuitorii Odesei, în semn de recunoştinţă faţă de întemeietoarea oraşului care, a semnat Decretul de întemeiere a noului oraş în 1794. Orasul a fost numit Odessa, dupa numele coloniei grecesti Odesos. Monumentul are o înălţime de 11 m. este realizat în stil empire, întruchipând măreţia şi faima Ekaterinei, înconjurată de figurine reprezentând oameni de stat şi comandanţi de oşti ai Rusiei.
 4. 4. Armand du Plessis, Duce de Richelieu estecomemorat cu o statuie de bronz (1828) aflata infata celebrelor scari Potemkin( in miniaturi , detalii ale soclului statuii).Ducele a fost primul primar al Odesei. Legendaspune ca a dorit sa faca din Odesa un oras la fel defrumos ca Parisul, orasul in care s-a nascut.Participind activ la razboiul ruso-turc, pentru a-imultumi, Tarul Alexandru l-a numit guvernatoral Novarussia (noua Rusie) intre anii 1803-1814,regiune care includea si Odessa. In timpulguvernarii sale s-au infiintat primele scoli, muzee,strazi, cladiri. In 1812 cind ciuma a ucis o cincime dinpopulatie, Ducele a organizat el insusiinmormantarile si refacerea orasului.La sfarsitul mandatului sau, Odessa avea deja 35000de locuitori si devenise un oras bogat.Cand Napoleon a fost exilat in Insula Elba,Ducele s-areintors in Franta. Cand a parasit Odesa, 15 miide oameni l-au insotit la trasura.Ulterior, Ducele a devenitprim-ministrual Frantei.
 5. 5. Situata pe dealul dintre romanticul bulevardulPrimorskyi si strada Primorskaia, Scara Potemkin,este una dintre cele mai frumoase din Europa.A fost construita in anul 1837, dupa planurilearhitectului italian Boffo, fiind darul conteluiMihail S.Vorontov pentru sotia sa Elisabeta. Scara este unul dintre simbolurile Odessei,azi numara 192 de trepte si poate fi urcata si cuun funicular ultramodern. In anul 1837 treptele in numar de 200 eraudin lemn, , dar dupa reconstructia din anul1933, lemnul a fost inlocuit cu granit, ramininddoar 192 de treptele , ultimele 8 trepte fiindingropate in fundatia constructiei portuluimodern.Scarile au devenit celebre in intreaga lume,dupa difuzarea filmul “Crucisatorul Potemkin”al regizorului Serghei Eisenstein , de unde si-auluat si numeleFoto: scarile in urcare, sus, in mijloc statuiaducelui Richelieu scruteza orizonturile marii.
 6. 6. Iata ce ar fi vazut astazi Ducele de Richelieu de la inlatimea soclului statuii sale, cel mai nimerit locpentru a privi golful si portul Odessei… Terminalul pentru pasageri- gara maritima ,loc de plecare acurselor de ferryboat catre Istanbul, Varna si Constanta Scarile sunt construite in asa fel incat iti dau o iluzie optica incredibila. Daca te uiti de sus in jos nupoti vedea decat ce e in jur, scarile devin aproape imperceptibile. De-o parte si de alta suntparapeti, care par a fi paraleli. Lungimea treptei de sus este de 12,5 m, iar a ultimei de jos este de21,6 m.
 7. 7. “Copilul de aur” – pe terminalul de pasageri. In spate hotelul Odessa
 8. 8. Monumentul Contelui Mihail Semyonovich Vorontov,guvernator general al Basarabiei si vicerege a Novorusiei, intre anii,1824-1844. A fost unul d intre favoritii imparatesei Ekaterina a II. Monumentul se afla in centrul Odessei,in parcul Sobornaya , in fata Catedralei ortodoxe“Schimbarea la fata”, unde esteinmormintat alaturi de sotia sa Elisabeta
 9. 9. Palatul Vorontov
 10. 10. La capatul de vest al bulevardului Primorsky se afla Palatul Vorontov si Colonadele Grecesti, de unde sepoate vedea panorama portului si a golfului. Complexul a fost construit intre 1824 si 1827, pentru conteleMikhail S. Vorontsov, guvernator al Regiunii Odesa .Colonadele au cite 10 coloane, pe fiecare parte, fiind separate de Palat si pozitionate mult mai sus, de unde,intr-adevar, privelistea este senzationala.
 11. 11. Privesliste de la colonade asupra portului care se intinde pe 7,23 km de tarm, fiind aparat de diguri puternice, astfel nedepinzind de conditiile climatice.
 12. 12. Plaja Arcadya
 13. 13. Vacanta a inceput si hotelurrile de pe intinsul litoral , gata pregatite isi asteapta oaspetii
 14. 14. Detasament de pionieri , de garda la Monumentul inchinatmarinarilor, eroi necunoscuti, cazuti in al doilea razboi mondial 1941 - 1944
 15. 15. Catedrala ortodoxa “Schimbarea la fata”-Preobrazhenskaya ( 1794)Interiorul catedralei este monumental. La intrarea in catedrala vizitatorul este surprins de luminaputernica si de spatiul imens, coloane dorice imbracate in marmura alba ca si podeaua placata cu marmura alba.
 16. 16. Odesa este pur şi simplu fermecătoare prin arhitectura sa splendida.Unele cladiri afişeaza un amestec de stiluri diferite si distincte, de la arhitectura francezăla cea tipic ruseasca; unele cladiri sunt construite în stilul Art Nouveau, care a fost învogă la începutul secolului 19. Arhitectura clasica se imbina perfect cu străzile largi,inconjurate de mult spatiu verde, care conferă oraşului un aer de eleganta
 17. 17. Parcul central de pe strada Deribasovskaya Este o strada pietonala eleganta, cu farmec, istorie, shopping si restaurante, animatie, voie buna în inimaOdesei,numita dupa amiralul de origine spaniola José de Ribas, care a ajutat la construirea a oraşului, şi care a locuit chiar pe aceasta strada. Aici se afla si cel mai vechi parc din Odessa, pe care l-au fondat chiar fratii De Ribas - un loc de promenada cu un chiosc in care canta fanfara, cu sculpturi reprezentand un leu si o leoaica cu puii ei, un scaun care comemoreaza celebra piesa "Cele 12 Scaune“ ,autori Ilf si Petrov .
 18. 18. “Passage” spatiu comercial dedicat manufacturilor, aflat la parterul hotelului cuacelasi nume , tot pe str.Deribasovskaya
 19. 19. La lasarea serii,pe strazile din centrul orasului apar frumoase florarese dar si … trasurile cu cai
 20. 20. Teatrul de Opera si Balet este, dupa treptele Potemkin, poate cea mai faimoasa constructie din Odessa, fiind a 2-a din lume, dupa aceea din Viena, prin somptuozitate si finete. Arhitecti vienezi au construit aceastacladire in 1887, dupa modelul Operei din Viena. Exteriorul este in forma de potcoava si de teama incendiilor, teatrul are 20 de iesiri de urgenta.
 21. 21. Centrul cultural arab
 22. 22. Str.Pushkinskaya Aici a locuit intre 1823-1824 poetulAlexandr Sergheevici PuskinComparat adesea cu Don Juan,Puskin, cel mai mare poet alRusiei, a trait 113 povesti dedragoste. A murit tanar,impuscat intr-un duel.
 23. 23. ramasa in uitare…Casa memoriala , a dramaturgului Nikolai Vasilievici Gogol
 24. 24. “Casa ingerului de aur”Casa cu atlanti - str Gogol Centrul de reabilitare a copiilor cu dizabilitati ( str .Puchkinskaya colt cu str Bazarnaya )
 25. 25. Shopping mall “Athena”Combinare de idei,arhectonice intre vechi si modern
 26. 26. Shopping mall “Athena” sau” Afina” – parter . Sculptura dupa modelul grecesc al zeitei Athena , decoperit in zona. In spate copacul cu frunze si pasari din otel.
 27. 27. Biserica Pokrovskaya, biserica cu o singura turla Odessa, str Preobrajevskaya. Aici a avut loc in septembrie1918 cununia religioasa a regelui Carol al II-lea care, incalcindStatutul Casei Regale a Romaniei, s-a casatoritIoana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi LambrinoIn ianuarie 1919 casatoria a fost anulata de tribunalul Ilfov.
 28. 28. Credinta si dorinta in bine aureste turlele bisericilor, din ce in ce mai multe dar si sufletul credinciosilor
 29. 29. Drumurile lungi, topite sub dogoarea salbatica a unei zile caniculare sint pustii… asa cum sint toate drumurile care duc spre granita… La revedere ( dasvidania - до свидания ) frumoasa Odessa, imi doresc sa ma intorc … mai sint multe de vizitatFotografii personaleText : partial netMuzica ruseasca - Marusia:” Raz, dva, tri”

×