Blended learning

388 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
388
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Millenniumstudenten: we kregen er de voorbije maanden regelmatig over te horen in de media en dan vooral over de problemen die ze veroorzaken. Het zijn studenten geboren in de jaren ‘90, ze zijn actief en interactief, multitaskers en altijd bereikbaar via sociale netwerken. Ze leren niet langer lineair van A tot A, maar door links te delen en zelf uit te proberen.
 • Het zijn met andere woorden “digital natives” of “digitale autochtonen”, opgegroeid in het digitale tijdperk. Ze hebben geen herinneringen aan een tijd zonder palmtop, laptop, Ipad, Ipod etc. Ze hebben geen opleiding nodig om met de nieuwste technologieën te werken, want ze zijn ermee opgegroeid.
 • Docenten die vandaag de dag nog enkel werken met bord en krijt voor grote aula’s dreigen de aandacht en interesse van hun studenten compleet te verliezen. Millenniumdocenten moeten werken met powerpoint, Toledo, YouTube, prezi, pecha kucha, wiki’s, blogs enz. Verplichte tools in de gereedschapskist van de millenniumdocent zijn dan ook: interactieve opdrachten, afstandsonderwijs, e-learning, werkplekleren en een grote variatie in werkvormen.
 • Om onze studenten niet helemaal kwijt te spelen, zullen we dan ook de verbinding terug moeten herstellen. Dit betekent inspelen op de eigenschappen, noden en vragen van millenniumstudenten. We leggen ons oor te luisteren bij de doelgroep en zoeken als team van docenten een constructief antwoord. Constructief ook in de letterlijke betekenis van het woord: we breken af wat oud en versleten is en we bouwen nieuwe werkmiddelen en werkvormen op die beter aansluiten op het onderwijs van vandaag.
 • Dat doen we via de techniek van blended learning. We steken alle mogelijke werkmiddelen zoals cursussen, artikels, internetpagina’s of sociale netwerken, wiki’s en prezi’s in een blender. Daarna zoeken we per leerdoel naar de meest geschikte manier om onze studenten te motiveren. We zetten hen aan om zelfstandig of in groep te studeren, in de klas, maar vooral ook daarbuiten.
 • Bales ontdekte eind jaren ’70 dat verschillende doceerstijlen een ander leerrendement opleveren. Wanneer je een boek leest of naar uitleg luistert van een docent onthoud je 10 – 30% Wanneer je een demonstratie ziet, vb. Google Body Browser wordt dat 50% Wanneer je zelf iets uitprobeert en dat aan een ander uitlegt loopt het op tot een geweldige 90%! Of met andere woorden: Wat ik hoor, vergeet ik. Wat ik zie, onthoud ik. Wat ik doe, begrijp ik.
 • Verschillende modellen werden ontwikkeld om de leerstijlen van mensen in te delen. Iedereen heeft een voorkeur voor een leerstijl: de ene is eerder auditief ingesteld, een ander eerder visueel en een derde leert misschien wel het beste als hij zelf actie mag ondernemen. Een andere indeling werd gemaakt door Kolb, die de leerstijlen opdeelde in 4 groepen: mensen die vooral leren door ervaring, door te reflecteren, door het opbouwen van inzichten of door het ontleden en plannen van mogelijke oplossingen.
 • Om in te spelen op verschillen in leerstijlen bieden we verschillende leerpaden of scenario’s aan. Zo kunnen mensen kiezen om vanuit praktijkervaringen de betekenis van theoretische concepten te leren kennen, maar het kan ook andersom: mensen bestuderen een pakket via Toledo en een cursustekst en voeren daarna een praktijkonderzoek uit. Met andere woorden: er zijn verschillende leerpaden mogelijk waarlangs je een competentie kan verwerven. Het idee van verschillende leerpaden sluit ook beter aan de bij de diversiteit van onze studenten.
 • Het aanbieden van blended learning werkvormen kan je vergelijken met het nieuwe concept van een studielandschap: je kan er in boeken en artikels opzoeken, maar net zo goed via internet browsen en surfen op zoek naar informatie. Er zijn mogelijkheden om videomateriaal te bestuderen of zelf te maken. Je kan er zelfstandig in een hoekje kruipen, maar er zijn ook ruimtes voorzien voor groepswerken.
 • Docenten krijgen binnen blended learning een heel andere functie. Zij zijn niet langer degenen die de kennis via een trechter in de hoofden van studenten gieten. Docenten worden coaches die mogelijke wegen aanwijzen naar informatiebronnen en die leerprocessen bijsturen zodat studenten op het einde het kennisdoel verworven hebben. Het onderwijsaanbod wordt daarmee studentgestuurd in plaats van docentgestuurd.
 • Vanaf nu dus geen plaatsgebrek meer in de aula’s. Ook geen pijnlijke ruggen of achterwerken door het urenlange stilzitten. Voor onze adhd-generatie is urenlang stilzitten niet meer weggelegd, dus waarom zouden we hen daartoe dwingen? Leren kan je beter doen met één voet in de theorie en één voet in de praktijk. En daarom sturen we jullie de aula uit…
 • … en de wijdse wereld in. Je kan zelfstandig studeren, of op uitstap gaan naar een leercentrum (denk aan Technopolis of het Science Museum in Londen, maar net zo goed aan een stageplaats). Je kan een leerpad uitkiezen om zelfstandig te werken, of samen te werken met collega’s. Op die manier leer je de wereld kennen door te observeren, te reflecteren en vooral: door zelf te doen. Want wat je zelf doet, begrijp je beter!
 • Blended learning

  1. 1. Millenniumstudenten
  2. 2. Digital natives
  3. 3. Millenniumdocenten?
  4. 4. Constructief antwoord
  5. 5. Blended Learning
  6. 6. Leerrendement
  7. 7. Leerstijlen
  8. 8. Leerpaden
  9. 9. Werkvormen
  10. 10. Docent = coach
  11. 11. De aula uit!
  12. 12. De wereld in!

  ×