Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Hoquei

2,919 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Hoquei

  1. 1. HOQUEI HERBA
  2. 2. ORIGENS L'origen de l'hoquei es remunta més enllà de l'antiga Grècia clàssica, segons testimonien uns dibuixos que daten de l'any 2500 aC trobats a la tomba de Beni Hasan, a la vall del Nil, a Egipte. Hi ha sis dibuixos d'exercicis atlètics, i en un d'ells es veu el perfil de dos homes que porten pals amb els extrems corbats, i entre ells un objecte rodó, que podria ser una pilota o un cèrcol. Grecs i romans també practicaven aquest joc, els orígens podrien localitzar-se en Pèrsia. L'hoquei sobre herba va conèixer diverses formes a Europa, desenvolupant-se de forma particular a Gran Bretanya. En la primera meitat del segle XIX va començar a afermar, creant el primer club a l'any 1861 a Blackheath, prop de Londres. Els partits es disputaven sobre una superfície a l'aire lliure usant uns sticks de disseny molt bast, i emprant com a pilota un cub sòlid de goma negra. Quinze anys més tard es va fundar la federació anglesa i en 1887 el primer club femení a Surrey, Anglaterra, i set anys després va sorgir a Dublín la primera associació nacional femenina. Durant un temps es va considerar l'hoquei com l'únic esport apropiat per a les dones. Posteriorment es va estendre a les colònies britàniques, trobant a l'Índia una mena de santuari, a Holanda, Alemanya i Suïssa. L'hoquei masculí es va iniciar com a disciplina olímpica a Londres 1908, mentre les dones van haver d'esperar fins a Moscou 1980. La Federació Internacional (FIH), amb seu a Brussel les, es va crear el 7 de gener de 1924, i en 1927 es va fundar una federació femenina independent (IFWHA). Les dues federacions es van fusionar en 1.982. A banda dels Jocs Olímpics, les competicions més importants són la Copa del Món masculina que que es disputa des de 1971, la Copa del Món femenina creada el 1974, la Copa Intercontinental i la Copa d'Europa.
  3. 4. actualitat Les principals competicions en el país són la Lliga d'Hoquei Herba Masculí i la Lliga d'Hoquei Herba Femení.Han guanyat: Medalla de plata en els Jocs olímpics de 1980, 1996 i 2008.Una Medalla de bronze en els Jocs olímpics de 1960 i una medalla de plata els anys 2003 i 2007. I una medalla de plata en el campionat d'Europa en el 1995 i 2003.
  4. 6. REGLES Es pot jugar sobre herba natural o artificial sense patins de cap tipus, amb un pal (conegut com stick), el qual té una cara plana i una corba, amb una pilota de plàstic gairebé massís aproximadament de la mida d'una pilota de beisbol. Aquesta pilota és comunament anomenada bochas. Els equips estan formats per 11 jugadors, incloent-hi un jugador que haurà de col locar un casc de protecció i se li dirà porter (arquer) A més, del casc obligatori, pot vestir un equip de protecció. El control del partit és realitzat per dos àrbitres en forma conjunta, els quals tenen en el seu poder 3 tipus de targetes de sanció: verda, groga i vermella. La verda sol utilitzar principalment com una advertència. La groga obliga el jugador amonestat a sortir del camp de joc per un temps determinat per l'àrbitre que ho sancioni, que pot ser d'entre 5 minuts i el que quedés de temps de partit. Aquest jugador, mentre estigui amonestat, no pot parlar als àrbitres ni als altres jugadors. La targeta groga s'utilitza quan un jugador que ja tingués verd reitera la comissió de la falta que li va causar la seva primera amonestació, o bé, quan, no teniéndola, cometés una falta greu, però no el suficient com per merèixer una targeta vermella, la qual cosa expulsaria (com colpejar a l'àrbitre oa un jugador contrari).
  5. 8. El llarg del camp està dividit en 4 quarts. A les zones extrem es troben les àrees de cada equip, que tenen forma de semicercle amb un radi aproximat de 14 metres. A més existeix una zona marcada amb una línia discontínua a 5 yardas fora de l'àrea. Quan hi ha una falta en atac en aquesta zona (entre línia discontínua i àrea), tots els jugadors tant atacants com defensors s'han d'ubicar a almenys 5 yardas de la zona d'execució de la falta. Fora d'aquesta zona només l'equip defensor haurà d'ubicar a almenys 5 yardas de distància. Les faltes intencionals dins l'àrea i les faltes que eviten directament un gol, seran sancionades amb un penal (Penalty Stroke). Les faltes dins de l'àrea no intencionals i les faltes intencionals dins la zona de 25 yardas (quarts extrems) seran sancionades amb un córner curt (Penalty Corner). En aquesta jugada participen 5 jugadors de l'equip defensor, i els jugadors necessaris de l'equip atacant. Mentre que la cara plana del pal s'utilitza per poder aturar, passar i colpejar la pilota, la utilització de la cara corba del pal està prohibida. L'stick es porta amb la mà esquerra a l'extrem, i la mà dreta en el medi (per sostenir el pal). La seva tàctica s'assembla a la del futbol, llevat que aquí no existeix el off-side. Perquè un gol sigui vàlid un davanter ha de colpejar la pilota dins l'àrea (semicercle).
  6. 11. La durada del partit és de dos temps de 35 minuts cadascun, controlats per compte regressiva, de manera que quan fos necessari, es pot aturar. Aquesta és una altra diferència amb el futbol, esport en el que el temps segueix corrent si hi ha, per exemple, una lesió. A més, en l'hoquei sobre gespa es poden fer tants canvis de jugadors com siguin necessaris, podent un mateix jugador sortir i reingressar. Quan el temps està aturat, només poden sortir jugadors, però no poden ingressar qui els reemplacin. D'altra banda, el penal i el córner curt són les úniques jugades que no s'aturen quan conclou el temps de joc. És a dir, encara amb el temps complert, el partit no s'acaba fins que no s'efectuï el tir de penal, o, si fos un córner curt, fins que hagi gol, la pilota surti de les cinc yardas que envolten l'àrea, surti dues vegades l'àrea o es produeixi un nou córner curt (que s'haurà de jugar a les mateixes condicions que l'anterior). Els jugadors que no realitzen la sacada s'han de mantenir cinc yardas per davant o per darrere de la bochas, i el que realitza el tregui no pot tocar dues vegades seguides la pilota.
  7. 13. La Bola: Esfèrica i de plàstic, de color blanc. Pesa uns 160 grams L'estic Pot ser de fusta o de fibra de vidre. Consta de dues parts: el mànec (lloc on es troba l'empunyadura i per on s'agafa) i una pala corba per on es juga la bola (només per la cara interna. Els estics d'herba tenen la pala més gruixuda que els de sala. La Porteria: Dimensions de 3,14 x 2 m. Són d'alumini i tenen un calaix al fons que indica l'alçada per la qual pot entrar la bola en un xut de penal còrner. L'equip: Un equip està format per 10 jugadors/es de camp un porter/a i 5 reserves. Terrenyde joc: Camp rectangular de 91,4 x 55 m, d'herba artificial a l'aire lliure.

×