Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

Proektna po fizika

Download to read offline

  • Be the first to like this

Proektna po fizika

  1. 1. СОУ “Крсте Петков Мисирков” Проектна по физика на тема: Галилео Галилеј Изработиле:  Ментор: Васил Јаковлевски Благојче кривевски Филип Цветановски Филип Ангелевски
  2. 2. Впвед Галилео Галилеј, италијански физичар,  Но, Галилеј стапил во конфликт со математичар, астроном и филозоф, еден од Католичката Црква, и бил изведен пред главните основоположници на Научната Инквизицијата. Галилео бил обвинет за револуција. Роден е на 15 февруари 1564 подржување на Коперниковото учење, дека година во Пиза, а умрел на 8 јануари 1643 во Сонцето е центар на вселената, што било Тоскана. Неговите достигнувања спротивно со теолошкото учење од тоа вклучуваат подобрувања на телескопот и време. На судењето спроведено во 1633, други астрономски опсервации, како и Галилеј бил приморан да се откаже од подржна на Коперниканизмот. Галилео е своите убедувања, и бил осуден на домашен нарекуван татко на модерната астрономија, притвор до крајот на животот. Но и покрај татко на модерната физика, татко на тоа, тој ја прошепотил познатата изрека науката, како и Татко на Модерната Наука. „Сепак земјата се врти“. Тој ги поставил основите на кинематиката и динамиката, ги забележал фазите на Венера, сателитите на Јупитер, и ги забележал и анализирал точките на сонцето. Исто тако, работел и на применета наука и технологија, измислувајќи го војничкиот компас.
  3. 3. Се пткажал пд медицината Таткото на Галилеј бил музичар и  Неговите нестандардни погледи го најверојатно му помогнал во довеле во конфликт со универзитетот експериментите со затегнатоста и и во 1592 година Галилео бил висината на звукот на жиците. принуден да се пресели во Падова, Неговото формално образование се каде предавал до 1610 година. одвивало на универзитетот во Пиза, Осакатен со финансиските трошоци каде се запишал во 1581 година, за да на семејството по смртта на татко му, учи медицина. И покрај негодувањето Галилео заработувал дополнително на татко му, Галилео го поминувал пари продавајќи домашно изработени времето учејќи математика и го шестари и давајќи приватни часови. напуштил универзитетот без диплома во 1585 година. Галилео продолжил да изучува математика следните четири години, заработувајќи пари како тутор се додека не добил функција на универзитетот во 1589 година. Во овој период ја докажал теоријата за брзината на предметите што паѓаат, пуштајќи тегови од кривата кула во Пиза.
  4. 4. Истражуваоата на ГалилепГалилеј Во 1609 година Галилео чул за чудна  Галилео забележал и ѕвезди што биле направа измислена во Холандија со невидливи за голо око. Веднаш ги која далечните предмети можеле да се објавил наодите во кратка книга видат одблиску. Станува збор за посветена на еден од неговите славни телескопот и Галилео веднаш почнал ученици, Козимо ИИ Медичи, да си гради свој. За една година го војводата на Фиренца. Како награда, истражувал небото со направа што му Козимо триумфално го вратил во овозможувала 20 пати зголемен Тоскана. поглед. Тоа бил важен момент во  Со поголема финансиска слобода неговата кариера. Галилео можел бргу да истражува. Ги Со својот телескоп Галилео ги открил изучувал прстените на Сатурн и четирите месечини на Јупитер и открил дека Венера, како и забележал дека нивните мени Месечината, имала мени - показател укажуваат на тоа дека орбитираат дека се движела околу Сонцето. Овие околу Јупитер. Овој доказ го нарушил откритија го посветиле кон теоријата - птоломејскиот модел на универзумот предложена од Никола Коперник еден одобрен од црквата, во кој сите век претходно - дека Сонцето, а не небесни тела орбитираат околу Земјата, е средиште на универзумот. Земјата.
  5. 5. Ппдвигпт на Галилеп Галилеј Точно пред 400 години, на 25 август 1609 година, големиот италијански астроном Галилео Галилеј му го претставил на Венецискиот совет првиот телескоп На 25 август, 1609 година, пред точно 400 години италијанскиот научник, астроном и математичар, Галилео Галилеј пред Венецискиот совет го покажал својот прв телескоп. Со ова свое грандиозно откритие Галилео на човештвото му ја претставил вистинската слика за светот околу планетата Земја наречен Вселена.
  6. 6. Музејпт “Галилеп” вп Фиренца Тоа е мал музеј кој е преполн со неверојатните научни инструменти од времето на ренесансата. Дури и да не сте заинтересирани за науката, невозможно е да ја игнорирате убавината на овие предмети. Рачно изработени, по најточните стандарди, тие имаат двојна атракција кај посетителите на овој музеј. Прво, тоа се инструменти направени со неверојатни вештини и второ, тоа се технолошки откритија кои се отскочна штица за она што го имаме денес како технологија.
  7. 7. Бил замолчуван ипредупредуван Коперниканизмот бил опасен концепт  Кога го одвлекле во Рим следната за флертување и во 1613 година година и го прашале да се објасни инквизицијата се позанимавала со пред инквизицијата, Галилео тврдел Галилео. Отпатувал во Рим за да ги дека добил еклезијастичка дозвола да брани идеите за хелиоцентричниот дискутира за коперниканизмот на модел на Коперник, но бил замолчен хипотетички начин. За жал, не добил и во 1616 година бил експлицитно дозвола да го исмејува папското предупреден да не продолжи со поддржување на старите аргументи, промовирање на тие идеи. нешто што незауздано го прави во До 1632 година Галилео се книгата. Инквизицијата го осудила на почувствувал неспособен да молчи за доживотен затвор. Иако го губел коперниканизмот и ја објавил видот, продолжил со изучувањето, "Дијалог", која ги собирала сите концентрирајќи се на природата и главни нишки на мисла за природата силината на материјалите, на универзумот и ги дискутирала прошверцувајќи уште една книга вон преку устите на неколку измислени Италија за да се објави во Холандија во ликови. 1638 година. Починал четири години подоцна, на 77-годишна возраст.
  8. 8. Користена литература: Вечер http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=C0C63 50F8E378B45A169E2992D03C794 Кафе Пауза http://www.kafepauza.mk/zanimlivosti/shto-ima-vo- muzejot-galileo-vo-firenca/ Нова Македонија http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp? vest=83191533143&id=25&setIzdanie=21777

Views

Total views

2,554

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

17

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×