Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 
Hi! My name is Lilly. I’m in my last year of high  school….so my grad is coming up soon. I’m hoping that you can help me s...
<ul><li>Every year the grad committee always does a  survey on whether or not the graduating class wants a theme for their...
This year we have 150 grads . In the past few years only 48% wanted a theme and 52% didn’t. How Confident can I & the grad...
<ul><li>n= number of trials </li></ul><ul><li>P=probability of success </li></ul><ul><li>µ= population mean </li></ul>=Sta...
<ul><li>Standard Deviation </li></ul><ul><li>n= 150 </li></ul>Mean µ= np=150(0.48)=72 nq=150(0.52)=78 Margin Of Error 6.11...
 
At my school we have  only one  night to buy our grad dinner & dance tickets. It’s going to take place tomorrow in the gym...
 
How many people Grads- 150 Dates/Guests – 100 Parents- 75 <ul><li>$ 70 × 150 = $ 10,500 </li></ul><ul><li>$70 × 100 =  $  ...
Compare the difference if all the tickets were sold. 500 tickets in total. <ul><li>How many people </li></ul><ul><li>Grads...
With the grad dinner coming up soon we get to choose who we want to sit with.  <ul><li>There is 16 of us but only 8 people...
So I’m wondering how many different ways can my friends & I sit? Before we find out we need to know what the formula is & ...
The Answer Is……. <ul><li>n= 16  r= 8 </li></ul>There is 12, 870 different ways that my friend & I can sit at the dinner.
<ul><li>This can be also written like this…… </li></ul><ul><li>16 nCr 8 = 12,870 different ways </li></ul><ul><li>See you ...
 
<ul><li>CONVERITBLE HERE I COME!!!  </li></ul>
The car that I have chosen is 2008 Saab convertible. The total price with tax is $55,000. My parents will make a down paym...
<ul><li>Before we can find out how much they have to pay monthly we need to find the present value.  </li></ul>Formula   T...
Now that we have the formula lets solve!  <ul><li>$55,000 − 30,000 = $ 25,000 </li></ul>The present value is $25,000
Now, that we know the present value we can find the monthly payments. <ul><li>To solve this part we need to use our TI-83 ...
Yes, once again we need to know what everything means…..
N=48 (12 × 4) I%= 8.75 PV= 25,000 ->PMT=(you are trying to find this) FV= 0 P/Y= 12 C/Y= 12 <ul><li>To solve this.....you ...
<ul><li>Since we have the PMT now…we can find the total amount. </li></ul>Formula   PMT × N = total amount $619.16 × 48 = ...
 
<ul><li>The pictures that I use are from Google images & Flickr & Clip Art </li></ul>
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Development Expert Voice Project(Math) 2008 Copy

1,386 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Development Expert Voice Project(Math) 2008 Copy

  1. 2. Hi! My name is Lilly. I’m in my last year of high school….so my grad is coming up soon. I’m hoping that you can help me solve a few problems that I have. Hi! My name is Lilly. I’m in my last year of high school….so my grad is coming up soon. I’m hoping that you can help me solve a few problems that I have.
  2. 3. <ul><li>Every year the grad committee always does a survey on whether or not the graduating class wants a theme for their grad dinner & dance. </li></ul>
  3. 4. This year we have 150 grads . In the past few years only 48% wanted a theme and 52% didn’t. How Confident can I & the grad committee be that this year will be different?
  4. 5. <ul><li>n= number of trials </li></ul><ul><li>P=probability of success </li></ul><ul><li>µ= population mean </li></ul>=Standard deviation Formulas µ=np = √npq
  5. 6. <ul><li>Standard Deviation </li></ul><ul><li>n= 150 </li></ul>Mean µ= np=150(0.48)=72 nq=150(0.52)=78 Margin Of Error 6.1188 × 1.96 = 11.99 Finding the 95% Confidence 72 + 11.99 = 83.99 ≈ 64 Max. 72 – 11.99 = 60.01 Min. (84, 60) grads want a theme = √150(0.48)(0.52) = 6.1188
  6. 8. At my school we have only one night to buy our grad dinner & dance tickets. It’s going to take place tomorrow in the gym, after school from 3:30-6:00 then 7:30-9:00.
  7. 10. How many people Grads- 150 Dates/Guests – 100 Parents- 75 <ul><li>$ 70 × 150 = $ 10,500 </li></ul><ul><li>$70 × 100 = $ 7,000 </li></ul><ul><li>$10,500 + 7,000 = $17,500 </li></ul><ul><li>Total from grads/dates/guests $ 17,500 </li></ul>$ 40 × 75 = $ 3,000 Total from parents $ 3,000 Total Profit $17,500 + 3,000 = $ 20,500
  8. 11. Compare the difference if all the tickets were sold. 500 tickets in total. <ul><li>How many people </li></ul><ul><li>Grads/ dates/ guests – 250 </li></ul><ul><li>Parents - 250 </li></ul>250 × 70 = $ 17,500 250 × 40 = $ 10,000 Total amount 17,500 + 10,000 = $ 27,500 Finding the difference 27,500 – 20,500 = $ 7,000
  9. 12. With the grad dinner coming up soon we get to choose who we want to sit with. <ul><li>There is 16 of us but only 8 people can sit at a table. </li></ul>So of course I would love to sit with my friends but….we kind of have a problem !
  10. 13. So I’m wondering how many different ways can my friends & I sit? Before we find out we need to know what the formula is & what they mean. Formula n! (n-r)! r! Meanings n = the number of objects that are available to be arranged r = the number of objects that are being arranged. ! = symbol used for factorial notation
  11. 14. The Answer Is……. <ul><li>n= 16 r= 8 </li></ul>There is 12, 870 different ways that my friend & I can sit at the dinner.
  12. 15. <ul><li>This can be also written like this…… </li></ul><ul><li>16 nCr 8 = 12,870 different ways </li></ul><ul><li>See you still get the same answer. </li></ul>
  13. 17. <ul><li>CONVERITBLE HERE I COME!!! </li></ul>
  14. 18. The car that I have chosen is 2008 Saab convertible. The total price with tax is $55,000. My parents will make a down payment of $30,000 and the rest they are going to get a loan from the bank. <ul><li>The loan interest rate is 8.75% and it have to be paid off in 4 years. What is my parents monthly payments? </li></ul>
  15. 19. <ul><li>Before we can find out how much they have to pay monthly we need to find the present value. </li></ul>Formula Total price of car − down payment = present value.
  16. 20. Now that we have the formula lets solve! <ul><li>$55,000 − 30,000 = $ 25,000 </li></ul>The present value is $25,000
  17. 21. Now, that we know the present value we can find the monthly payments. <ul><li>To solve this part we need to use our TI-83 (or higher) calculators because we need to use our TMV solver. </li></ul>How to get into the TMV solver?! This is how…….. 1.) Apps 2.) Finance 3.)TMV Solver
  18. 22. Yes, once again we need to know what everything means…..
  19. 23. N=48 (12 × 4) I%= 8.75 PV= 25,000 ->PMT=(you are trying to find this) FV= 0 P/Y= 12 C/Y= 12 <ul><li>To solve this.....you press ALPHA then Enter </li></ul>Your answer should be……… $619.16
  20. 24. <ul><li>Since we have the PMT now…we can find the total amount. </li></ul>Formula PMT × N = total amount $619.16 × 48 = $ 29, 719.68 The total loan in 4 years is $29, 719.68
  21. 26. <ul><li>The pictures that I use are from Google images & Flickr & Clip Art </li></ul>

×