Imatge i comunicació

1,153 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,153
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
550
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Imatge i comunicació

 1. 1. Els components del missatge visualLa retòrica de les imatgesValors i contravalors de la publicitatIMATGE I COMUNICACIÓ VISUAL Ed. Visual i Plàstica optativa 4t ESO VALLE TEJEDOR
 2. 2. Els components del missatge visual EL MISSATGE VISUAL té SIGNIFICAT SIGNIFICANT que integra que provoca Significat Significat Valors temàtic simbòlic expressius
 3. 3. Els components del missatge visual El missatge visual Un missatge visual és una imatge que un emissor produeix i un observador interpreta. Tot i que l’observador només necessitarà un instant per veure la imatge, per fer una bona comprensió del missatge li caldrà una anàlisi similar a la que ha fet l’emissor per crear-la. Per poder fer l’an{lisi hem de conèixer els components que hi intervenen:  El significant És el conjunt d’elements del llenguatge visual presents en la composició d’una imatge determinada.  El significat És el conjunt d’idees, pensaments, emocions i sentiments que l’espectador percep davant d’una obra quan entén el que vol representar.  Els valors expressius Els elements del llenguatge visual presents en una obra i la seva disposició ( composició) transmeten a l’espectador unes emocions i unes sensacions determinades. Aquests sentiments, que són independents del tema, tindran una gran importància en el significat final del missatge. Els valors expressius els descrivim amb adjectius: serè, vibrant, misteriós elegant, nostàlgic, dinàmic, etc...
 4. 4. El significat temàticL’objecte o assumpte que es pot reconèixeren una imatge, és el seu tema.En les representacions de totes les èpoquesels temes s’han anat repetint.Aquesta repetició permet agrupar-los engèneres.•A les escultures i pintures la representació depersones forma part del gènere de retrat, larepresentació d’objectes domèstics, aliments iflors constitueixen el gènere de la naturamorta; les representacions de grans espaisnaturals o urbans pertanyen al gènere delpaisatge.•A les fotografies també trobem aquestsgèneres juntament amb altres;fotoperiodisme, que inclou imatges queretraten fets polítics, socials, culturals oesportius; fotografia publicitària, dedicada ala creació d’imatges per fer anuncis; fotografiade moda; fotografia científica, etc.•Al cinema, també trobem diferents gèneres:western, thriller, comèdia o musical sónalguns.
 5. 5. El significat simbòlicEl significat simbòlic són les ideesi pensaments que són representatsdirectament i que un missatge visualens pot suggerir.És un significat extra que s’afegeixal significat temàtic ( pel que hi harepresentat), i és producte d’associa-cions derivades de l’experiència personalo cultural. MONUMENT A LA PAU, E.ChillidaAquestes tres imatges estan formadesper significants i temes molt diferents, La Sardana, 1954, P.Picassoperòtotes tres ens transporten al mateixsignificatSimbòlic: la pau.La idea de colom,l’ anul·lació de l’ús de lapistola o la finestra oberta a la pau C.F.Reutesward. Antiarmament, Seu de l’ONU a NovaYork
 6. 6. Què són els recursos retòrics? La retòrica és aquella forma d’expressió, verbal o visual, destinada a persuadir el receptor del missatge provocant-li sensacions i emocions suggerents. QUÈ ÉS LA RETÒRICA VISUAL? Combinació, exageració o substitució d’algun dels elements visuals que componen el missatge.
 7. 7. LA RETÒRICA DE LES IMATGES LA COMPARACIÓ LA HIPÈRBOLE QUÈ ÉS LA RETÒRICA VISUAL? Combinació, LA REPETICIÓ Aquest recurs, molt freqüent en el llenguatge exageració o substitució d’algun dels elements Hi ha publicitat que insisteix a mostrar una situació, Per ressaltar alguna qualitat d’un producte, molt verbal. Es tracta de descriure de manera exagerada visuals que componen el missatge. una acció o una cosa i repeteix la seva imatge sovint es recorre a mostrar-lo acompanyat d’un la imatge d’un producte, per tal de fer-lo més moltes vegades altre que destaca precisament per aquella qualitat o convincent. per l’oposada. LA SINÈCDOQUE LA PERSONIFICACIÓ LA METÀFORA EL CONTRASENTIT O PARADOXA Una manera de fer més interessant i atreure la Dotar de característiques humanes a una cosa o uncuriositat sobre una cosa consisteix en mostrar-ne animal genera simpatia i familiaritat amb el Constitueix a substituir la imatge d’una cosa per una Recurs molt efectista i provocador ja que posa en només una part com si fos la cosa completa. producte anunciat. altra per apropiar-se de les seves qualitats. una situació aparentment realista coses o personesAquesta imatge parcial del producte ha de ser prou que el sentit comú mai posaria juntes. significativa per tal de que l’espectador pugui endevinar la resta.
 8. 8. Aquesta repetició, pretén remarcar molt el missatge, insinuar lús generalitzat del producte o servei, les múltiples utilitats,Repetició o insistir en les seves qualitats.
 9. 9. La ComparacióPer ressaltar alguna qualitat d’un producte. Encaraque es tracti de coses molt diferents, el resultat ésque la cosa anunciada reforça la seva qualitat percomparació o contrast.Es mostren doncs, dues imatges i s’estableix unarelació entre si de manera que una explica i clarificael que es vol destacar del producte anunciat.
 10. 10. La hipèrboleAquest recurs, molt freqüent en el llenguatge verbal. Es tracta de descriure demanera exagerada la imatge d’un producte, per tal de fer-lo més convincent.Consisteix a mostrar una imatge exagerada del producte, ja sigui augmentant lesseves mides, multiplicant les seves funcions o creant una situació inversemblant ofantàstica s’aconsegueix cridar l’atenció sobre el producte o servei.
 11. 11. La sinècdoqueUna manera de fer més interessant i atreure la curiositat sobre una cosaconsisteix en mostrar-ne només una part com si fos la cosa completa.Aquesta imatge parcial del producte ha de ser prou significativa per talde que l’espectador pugui endevinar la resta.Sovint, aquesta imatge del producte busca la col·laboració delconsumidor, que jugarà a endevinar de quin producte es tracta.
 12. 12. La personificacióCaricaturitzar un producte dotant-lo de cara, braçosi cames, parlant, ballant o saltant com si es tractèsd’una persona és un recurs què genera simpatia iamabilitat.
 13. 13. La metàforaConstitueix a substituir la imatge d’una cosa per unaaltra per apropiar-se de les seves qualitats. Lametàfora es distingeix perquè comporta lasubstitució d’una imatge per una altra, mentre quela comparació manté presents en l’anunci lesimatges de les coses comparades.
 14. 14. El contrasentit o paradoxaRecurs molt efectista i provocador ja que posa enuna situació aparentment realista coses o personesque el sentit comú mai posaria juntes.Basa la seva eficàcia comunicativa en la sorpresa ocontradicció que produeix la situació inesperada quela imatge mostra. Com en el cas de la hipèrbole, lesnoves tecnologies faciliten la creació d’aquest tipusd’imatges.
 15. 15. Valors i contravalors de la publicitat Quan conté Quan fa La publicitat vol influir en els informació ipromoció del comportaments i les actituds deconsumisme, divulgació les persones en el consum de comercial,el sexisme, el racisme o la productes i serveis. conscienciacidiscriminació ó i educació ciutadana, investigació creativa
 16. 16. L a publicitat té una influència notable sobre els comportaments i les actituds de la gent.Incideix en el seu benestar perquè informa de productes i serveis que poden adquirir i així satisfer interessos comercials. Però l’afany de convèncer al públic i empènyer-lo a consumir un producte determinat provoca un increment desmesurat de les necessitats, que pot portar a expectatives falses i a la insatisfacció. Això fa que, sovint, la publicitat no respecti prou alguns dels valors universals de la convivència humana com la sinceritat, la igualtat, la honestedat, la justícia o el respecte. Els arguments de motivació més utilitzats pels publicistes solen insistir en les següents aspiracions, desitjos i instints de les persones. POSSESSIÓ –PODER – IMPORTÀNCIA –NIVELL DE VIDA- LUXE-FAMA-JOVENTUT-ÈXIT- FORÇA-DINAMISME-IDENTITAT- MODA-BELLESA-ATRACTIVITAT- ELEGÀNCIA-SIMPATIA-ESTIL- MODERNITAT-SALUT-PLAER- COMODITAT-BENESTAR Tots aquests aspectes ens obliguen a valorar el fenomen publicitari en la nostra societat per tal de saber-ne destriar els aspectes positius i negatius que comporta i esdevenir un consumidor responsable.
 17. 17. Valors i contravalors de la publicitat Creativitat , art i publicitat Publicitat comercial i gent joveUn anunci ha de captar l’atenció i En l’adolescencia, sorgeix la necessitat del’interès dels espectadors entre molts reafirmar la pròpia identitat, i per tant els gustosaltres estímuls publicitaris que també personals en l’{mbit de la comunicació busquense’ls disputen. distingir-se dels adreçats als adults.Això obliga a publicistes a un esforç en El publicista treu profit d’aquesta circumstància il’enginy i l’investigació creativa utilitzant l’estratègia comunicativa la dirigeix en duesel llenguatge visual i plàstic dels recursos direccions:l’estil de l’anunci i el tema que tracta.retòrics. L’estil més ben rebut pel jovent es basa enSovint, aquest esforç porta a la creació recursos visuals i plàstics impactants, estridents id’imatges publicitàries d’extraordin{ria contrastats amb tipografies novedoses o de modaqualitat artística. i composicions dinàmiques. El tema sobre el qual es basteix l’anunci presenta situacions fantasioses, allunyades de la lògica i sovint amb mostres de rebel·lia i d’informalitat.
 18. 18. La dona en la publicitat La dona esdevé protagonista d’una gran quantitat d’anuncis i se n’ofereixen imatges molt diferents en funció del producte que s’anuncia i del sector de públic al que va anunciat. Alguns anuncis encara responen a estereotips masclistes i mostren a la dona com a mestressa de casa dedicada a les feines domèstiques i pendent de l’efic{cia dels productes de neteja o de la llar. No obstant això, l’alliberació de la dona amb la creixent incorporació al mon del treball ha transformat els costums i l’organització familiar. I per aquest motiu els publicistes estan realitzant anuncis que transmeten una imatge de la dona en un pla d’igualtat respecte de l’home tant en el món del treball com en la llar.
 19. 19. Els temes sensuals com a estratègia de vendes El publicista utilitza personatges atractius i situacions d’èxit personal per tal d’associar-los mentalment amb el consum del producte que s’està anunciant. Moltes vegades la imatge de la dona serveix com a esquer sensual per atraure compradors masculins dels productes més variats, cotxes, perfums, desodorants, gelats... La publicitat se serveix sovint de nois i noies i de parelles seductores per anunciar els productes més diversos... Aquesta estratègia dóna resultat i llavors la publicitat que es troba sotmesa l’èxit de vendes, deixa de banda aspectes valuosos com són l’amistat, la sinceritat, la tendresa... I es dedica a promoure el valors més superficials.
 20. 20. Publicitat, educació i solidaritat Però no tots els anuncis estan sotmesos a l’obligació de l’èxit comercial. La influència poderosa de Altres campanyes de gran la publicitat és utilitzada per repercussió social van orientades a institucions amb finalitats d’educaciópromoure els drets i els deures dels social i solidaritat. ciutadans, la salut, i contra les pràctiques de risc, la prevenció delpatrimoni natural, contra la guerra iels conflictes... Són campanyes que volen commoure als ciutadans i ferque prenguin consciència del temes que els afecten.

×