Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2008

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
1
FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA
en honor de Sant Lleïr
Dies 23 i 24 d’agost de 2008
P R E G Ó
Agutzil Déu vos guard! Bona v...
2
Aquest home ben plantat
a la Generalitat
és director general.
Però es veu que no guanya prou
i aquí es ve a fer un sobre...
3
Secretari Per no ser menys que a la Xina
aquí hem muntat, cosa fina,
aquest matí, una excursió.
I si allà fan olimpiades...
Advertisement
Advertisement
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 11 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2008

 1. 1. 1 FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA en honor de Sant Lleïr Dies 23 i 24 d’agost de 2008 P R E G Ó Agutzil Déu vos guard! Bona vesprada! Ha passat una altra anyada, i em sembla que sigui ahir. I puix el temps fa el seu curs ja torno per fer el discurs en honor de Sant Lleïr. Sóc nunci de bona nova i d’això, la millor prova és que sempre tinc requesta. La meva feina és amena. No duc ni porto cap pena. Quan jo vinc, és que hi ha festa. Ara fa vint-i-vuit anys que amb uns o altres companys faig de nunci en aquest dia. Vinc no gaire puntual, i xerro més que un serial per la vostra simpatia. La crisi ens està afectant: la gent ja no gasta tant, per viure cal fer proeses, l’economia s’esguerra, la borsa baixa per terra i tanquen moltes empreses. Que en el mercat de treball la cosa també va avall fins es nota en el pregó. La feina de portaveu ara em toca fer-la a peu; sort en tinc d’aquest senyor.
 2. 2. 2 Aquest home ben plantat a la Generalitat és director general. Però es veu que no guanya prou i aquí es ve a fer un sobresou i m’ajuda en el que cal. I si cobra calderilla no és pas culpa d’en Montilla ans de la llei de l’embut que ens imposa el de Madrid que no ens paga el que està escrit ni el que marca l’Estatut. Us faig aquest comentari perquè engony, del secretari no vull cap hostilitat. Té mando, alçada i traça i no és aquell tap de bassa que portava l’any passat. Secretari Us diré com ho farem: de primer us explicarem tots els actes del programa. Deixarem pel capdavall les notícies de la Vall i els fets que han tingut més fama. Agutzil Si vós ho voleu així jo no hi tinc pas res a dir. I si també us sembla bé potser abans de començar tots dos podem xerricar per llegir millor el paper. (Beuen) Demprés de beure a galet ja toca explicar a pleret tot el que s’ha programat. Us ho dic i no desbarro que n’hi ha per parar un carro. Au, comenci, autoritat.
 3. 3. 3 Secretari Per no ser menys que a la Xina aquí hem muntat, cosa fina, aquest matí, una excursió. I si allà fan olimpiades aquí dues caminades i un ambient que és molt millor. Agutzil Tothom ha fet, sense ensurt, fins a Orriols el camí curt o el llarg, a ca l’Artiller. A ambdós hi ha hagut igualment controls i avituallament i de gent, un fotimer. Sense premis ni medalles només bon rotllo, rialles i al final, aperitiu. Fa tres anys que aquesta acció ajuda a fer més rodó tot el programa festiu. Secretari Avui, a la sobretaula, un torneig de tennis taula s’ha volgut improvisar. I diuen que l’any que ve de botifarra, també, una timba es muntarà. Agutzil Demà, per tota la Vall hi haurà un gran devessall de cotxes amb gent de fora. Són els parents i els amics que vénen sense fatics perquè estimen la Vall d’Ora. La festa començarà quan sentirem repicar la campana beneïda. Alegre convocatòria que a tots ens farà memòria d’anar a missa de seguida.
 4. 4. 4 Al final, els feligresos, tot i no ser massa entesos cantarem a ple pulmó les estrofes ben rimades, molt devotes i inspirades, dels goits del nostre Patró. Secretari Quan la missa haurà finit se’ns darà el pa beneït seguint un antic costum. I al so de l’acordió rebrem, per fer-ho rodó, un ram d’herbes de perfum. Després farem encaixades a amistats retrobades i als parents que hauran vingut. I en animada xerrada parlarem d’aquesta anyada, del temps i de la salut. En companyia tan bona anirà passant l’estona fins que tots tindrem calor. Llavors plegarem la gresca i ens posarem a la fresca asseguts al menjador. Agutzil I per dinar: amanida, ous, pollastre, carn rostida, cargols, conill o capó. I fins potser cansalada, mandonguilles, arengada i vi a dojo del millor. Més tard, sabeu què ens espera? un envelat de primera construït expressament. Bombetes, focus, garlandes i vímet per totes bandes fan que hi hagi bon ambient.
 5. 5. 5 Secretari En efecte, a l’envelat, la festa tindrà l’esclat amb tonades dels Rovira. Allà amb polques i fandangos, valsets, tirabols i tangos ballarem, gira que gira. Agutzil Sense trampa ni enganyifa també arribarà la rifa d’un lot de gran qualitat. I tindrem altra vegada barreja i coca ensucrada que cap any no hi ha faltat. Tot arriba que s’acaba i quan no puguem dir fava a altes hores de la nit haurem de plegar la dansa, dir-nos adéu i, amb recança, anar tots de pet al llit. Secretari Com que veig que ja es fa tard, ara fem un punt i a part per parlar de les notícies. Espero que ara el pregó s’escolti amb molta atenció perquè hi ha moltes primícies. Agutzil Engony, en tecnologia ja estem un xic més al dia perquè ha arribat l’Internet. Però el que cal que es perfeccioni és que el telèfon funcioni perquè tots hi tenim dret. Al nord, al sud o al desert viatja l’Orriols com a expert de fama internacional en projectes i xerrades i, vés per on, de vegades fins i tot sembla formal.
 6. 6. 6 Ara arregla la teulada i un cop l’hagi apariada també fer els terres voldria. Tenia moltes goteres i l’aigua, amb males maneres, li espatllava la masia. Al Riuet tot l’any s’estan junts la Bele i en Joan i ho milloren tot amb traça. Hi fan obres a un costat i al final hauran guanyat porxo, llenyera i terrassa. La Clara sí que ha fet sort doncs festeja amb en Pep Tort que és l’alcalde il·lustríssim d’Olèrdola, al Penedès i que, segons tinc entès, com a amant és potentíssim. Secretari També m’ha arribat la veu que a Sant Lleïr, pel que es veu, hi ha clientela completa. I el motiu de l’afluència és la fama i l’excel·lència dels dinars de la Carmeta. Agutzil Un dia, mentre segava, va i un ferro se li clava al genoll, a n’en Martí. I en el tall, que era molt gros, fins i tot s’hi veia l’os: fixeu-vos si va patir! Encara no el té curat però ja feineja, embenat, per la festa o la collita. També us vull dir que té un gos que varen trobar uns senyors perdut al Pla de Salita.
 7. 7. 7 Secretari A un camp a prop del Solà un gran artilugi hi ha que en Lluís hi ha col·locat. La cosa és un llit elàstic que es veu que és un joc fantàstic dels millors que hi ha al mercat. Protegits per una malla allà hi salta la canalla i també hi fa tomballons. Però resulta exagerat perquè sembla, ben mirat, una fira d’atraccions. Agutzil També us dic, perquè ho sé prou, que ara en Quim té un cotxe nou més gros i més alt que el vell. Però com que és curt d’estatura per pujar a tanta altura necessita un escambell. Secretari Us duc també el comentari que avui fa l’aniversari la Fàtima del Solà. I de tants anys que té fets ja podria tenir néts i així la colla augmentar. Agutzil De cal Guirre què us diré? Que de salut no estan bé i han passat per l’hospital. En Ramon per una angina i en Joan, que tant rondina, per una hèrnia inguinal. I a la Carme el genoll la feia anar de corcoll fins que la van operar. Ara ja està molt millor, se li ha calmat el dolor i aviat podrà ballar.
 8. 8. 8 Els nostres desigs fervents que els que estan convalescents millorin ben aviat. Doncs de tothom és sabut que quan hi ha bona salut és quan tens tranquil·litat. I la Núria i la Carmeta segueixen fent bona dieta al Pujol, ben instal·lades. Allà tothom les va a veure i així es poden distreure perquè estan acompanyades. Al Teixidor, els masovers estan contents d’allò més pel primer nét que ha arribat, que es diu Juli i és bon jan. Però demà ells no hi seran perquè a Mèxic han anat. Secretari L’amo nou, que té de sobres molt quartos, hi va fent obres i ara l’escala ha refet. També aviat serà avi perquè abans que l’any s’acabi del seu sagal, tindrà un nét. Agutzil A l’Ambròs, des de l’hivern, hi ha un telèfon molt modern amb una antena rodona. La Maria està enfadada perquè és lenta la trucada i no s’entén quan enraona. Sabeu que en Josep Maria es desplaça cada dia per anar fins a Igualada? Fa pràctiques, segons diu, però és l’autèntic motiu que una noia té clissada.
 9. 9. 9 Us ho dic com a primícia perquè aquesta és la notícia més sonada que he portat. I un que ho sap bé m’assenyala que ella també és forestala i un secret molt ben guardat. Secretari Com que ja acaba aquest any la Raquel, amb molt d’afany, estudia tot el dia. I em sembla que tant d’estudi ha de servir de preludi d’aprovar Biologia. Agutzil Al Pujol, el personal que és divers i universal en part varen renovar. I ara de tota l’empresa, entre cervesa i cervesa, en Cali és el veterà. Per part seva, en Celestí va pel món a dirigir com s’instal·len camps de plaques. Ell és tècnic de primera d’un negoci que prospera i es deu notar a les butxaques. Secretari Però us diré, com m’ho han contat, el cas que li ha passat. De tant d’anar a Almeria el català té en desús; ja només parla andalús: diu “cortijo” a una masia. Agutzil Fa poc hi hagué un cas seriós en el revolt perillós del camí que va al Pujol. Amb la pluja relliscava un autocar que portava de iaios, tot un estol.
 10. 10. 10 De bolcar van estar a punt i treure’ls tots d’un a un pel perill, fou necessari. Una grua va arribar que l’autobús rescatà. Per poc sortim al diari! El Fornells té un aparato que amb la dona passa el rato... ...ballant i cantant tots dos. I el té tan fort que retruny fins a Vilella i més lluny el karaoke ditxós! Secretari Bon home, no us feu pesat que a la Generalitat la gent dirà mal de vós. Penseu que hem vingut aquí a parlar de Sant Lleïr que és un sant com no n’hi ha dos. Agutzil Teniu raó altra vegada: parlem de l’anomenada que té arreu nostre patró. Fa molts anys que ens protegeix i els seus favors concedeix a qui el prega amb devoció. Secretari Sant Lleïr és advocat per protegir els camps de blat i les feixes de conreu. És l’estrella del programa i la seva intensa fama s’ha escampat per tot arreu. Agutzil A la Vall i a cada casa, de llamp, de foc i d’espasa ens protegeix amb gran zel. Perquè ja és cosa sabuda que ens dóna suport i ajuda pel poder que té en el cel.
 11. 11. 11 Secretari Demanem-li a Sant Lleïr que amb el seu poder diví ens deslliuri dels tirans. Que al món hi hagi: salut, vida, la natura protegida i pau per tots els humans. Agutzil Forasters i residents: podem estar ben contents amb la festa i el Patró. Que per molts anys sigui així i ens puguem tornar a reunir per seguir la tradició. Per tant, gent de la Vall d’Ora, molt bona nit i bona hora, ja ens veurem demà al matí. Però abans fem del sant memòria dient la jaculatòria: Tots dos VISCA SEMPRE SANT LLEÏR ! Secretari I visca Catalunya! La Vall d’Ora, 23 d’agost de 2008

×