Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2007

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
1
FESTA MAJOR DE LA VALL DORA
en honor de Sant Lleïr
Dies 25 i 26 d’agost de 2007
P R E G Ó
Agutzil Déu vos guard als de l...
2
Agutzil Au baixa, guarda el teu geni
i no siguis carrincló
que el que posa en el conveni (treu un programa de la festa)
...
3
I després de tirar avall
en ambient molt esportiu
ens han ofert el detall
d’un complet aperitiu.
Tot tan ben organitzat
...
Advertisement
Advertisement
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 12 Ad
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2007

 1. 1. 1 FESTA MAJOR DE LA VALL DORA en honor de Sant Lleïr Dies 25 i 26 d’agost de 2007 P R E G Ó Agutzil Déu vos guard als de la Vall i a tots els d’aquesta casa! He vingut sense el cavall que algú es va fotre a la brasa. Com cada any, en aquest dia, us visito puntual i porto a tots l’alegria de la festa del rodal. Poder tenir un secretari cada cop està pitjor i si no, que algú compari i veurà si tinc raó. (va a buscar en Martí i fa la comparança) Abans llogava en Martí i engony, ja veieu quin nyap, només he pogut tenir un mosso més baix que un tap. Secretari Ei amo, fora brometa que ja em teniu cabrejat i si us passeu més de beta em queixaré al sindicat. D’alçada ni de mesura res no diu en el contracte (treu un paper) i per si em cal més altura... aquí tinc un artefacte. (s’enfila dalt del tamboret)
 2. 2. 2 Agutzil Au baixa, guarda el teu geni i no siguis carrincló que el que posa en el conveni (treu un programa de la festa) és que hem de llegir el pregó. Però abans de fer el panegíric de les virtuts del patró i d’explicar amb to satíric les notícies del guió... ...deixeu que reposi un xic de tot el que he caminat. I res millor que un xerric per a trobar el to apropiat. Que sóc home previsor de tots és cosa sabuda i porto sempre el sarró ben assortit de beguda. Secretari Quin tio més mentider! El meu amo té uns collons! Perquè tots veieu prou bé que jo duc els dos... porrons. (els treu) Si el beure us el porto jo, vós, doncs, no us hi canseu gaire i us reclamo la ració d’aquest vi de trabucaire. Agutzil No he vingut a discutir ni vull que això acabi en drama. Au, fes el trago de vi i explica a tots el programa. (beuen) Secretari La segona caminada ja s’ha fet aquest matí. Hi havia una gran gentada a apuntar-se a Sant Lleïr. Hem anat fins a Sant Pere i sense cap martingala hem pujat, tot fent drecera, fins al Grau de Vilamala.
 3. 3. 3 I després de tirar avall en ambient molt esportiu ens han ofert el detall d’un complet aperitiu. Tot tan ben organitzat que fins ha aguantat el dia, la pífia ha estat el llistat que ha fet en Josep Maria. Agutzil Us explico tot seguit què hi ha previst per demà: un programa molt lluït on ningú no hi pot faltar. La campana beneïda, que ens guarda de la tempesta, repicarà decidida per convidar-nos a festa. A la una, dins l’ermita estarà ple com un ou per veure, cosa inaudita, com diu missa el rector nou. Secretari Aquest mossèn de Navès té per nom Ramon Alsina, és teòleg molt entès i a tots passarà doctrina. Agutzil En el sermó, el capellà, amb abrandada oratòria, del sant patró ens glossarà son exemplar trajectòria. Cantarem amb veu sonora els goits del bon Sant Lleïr que protegeix la Vall d’Ora i als qui viuen prop d’aquí. Rebrem el pa beneït al costat de les escales i un ram flairós i escollit de mans de les majorales.
 4. 4. 4 Secretari Amb amics i coneguts demprés la farem petar parlant dels temes sabuts fins a l’hora de dinar. Damunt la taula parada ens hi espera el bo i millor: ous,vianda, carn guisada i beguda en abundor. Agutzil Però la festa continua i a les set, quan faci fresca, a Sant Lleïr hi ha corrua per a més música i gresca. Per al ball s’ha contractat el conjunt que millor tira i tindrem a l’envelat el so dels Germans Rovira. Tenen ampli repertori per fer content qualsevol i engresquen molt l’auditori amb valsos i tirabol. Secretari Barreja i coca ensucrada faran més dolç el festeig i al mig d’aquesta vetllada celebrarem el sorteig. Hi haurà, dins d’una canasta, cava i pernil de primera. I si tot això no basta també es rifa una panera. Acabarem el sarau amb cor feliç i content i direm: adéu-siau, ja hi tornarem l’any vinent! Agutzil Demprés d’explicar amb detall els ets i uts del programa, del que ha passat a la Vall ara en farem la proclama.
 5. 5. 5 Secretari En tenim per parar un carro de rumors i novetats. Aquesta és la part del marro, on molts queden retratats. Agutzil El temps està molt estrany, us ho dic sense manies, doncs no havia vist cap any la pluja i fred d’aquests dies. No sols la temperatura sembla com una enganyifa: el món sencer no té cura i està d’un boig que esgarrifa. Hi ha inundacions i sequera, guerres, morts, fam i racisme i també hem anat enrera en qüestió de terrorisme. Secretari I entre tant de guirigall els del seu propi partit han fer plegar en Maragall i entre tots li han fet el llit. Després d’aquestes putades està al paro i no té res; només pot fer pallassades al Polònia, a TV3. I ens ha tocat en Montilla que aguanta, quin trist paper, amb el PSOE i la quadrilla les putades del PP. Agutzil Ara fa un any, recordeu, reclamàvem l’Estatut però de Madrid, ja ho veieu, ens ve la llei de l’embut. Hi ha caos a rodalies, tampoc no va l’aeroport, la corrent falla molts dies... tot el país va de tort.
 6. 6. 6 I el telèfon, per vergonya, quan s’espatlla, no és distint, no l’arreglen ni de conya i ens deixa aïllats sovint. Secretari També el TGV fa pena, va amb més retard i no pita. Haurem de fer una novena a Sant Lleïr i Santa Rita. (s’agenollen) Agutzil Pel maig, que hi va haver eleccions, a l’ajuntament d’aquí varen deixar els seus escons en Martí i en Celestí. Però el millor d’aquest sainet i és notícia prou sabuda: que inclús va plegar en Clotet, enmig de tanta moguda. Semblava Matussalem i n’estàvem fins els ous. A partir d’ara veurem com es comporten els nous. Malgrat que tots han canviat a mi em sembla reincidència, perquè els set que s’hi han posat són d’Unió o de Convergència. Secretari L’alcalde, que ho sapigueu, té per nom Josep Maria i començarà amb mal peu si la festa ens esgarria. Doncs engony l’Ajuntament s’ha fet l’estret i ha donat noranta euros solament i s’ha quedat descansat! No fer greuges és l’excusa, però aquestes no són raons; si ara ens escanya i abusa és perquè no hi ha eleccions.
 7. 7. 7 Agutzil Si el que ens vol fer són penyores que es foti al cul les ajudes, perquè són més traïdores que les monedes de Judes! (llença una bossa amb diners) Secretari A Sant Pere, una epopeia hi hagué amb un campament quan tres de la patuleia es van perdre tontament. Van posar-se per l’estret i no en van saber tornar i estaven pelats de fred quan l’alarma van donar. En aquelles circumstàncies hi hagué un trànsit confús: mossos, bombers, ambulàncies i un helicòpter inclús Agutzil que per no res va aterrar. I el que va ser més fotut és que a en Martí va deixar el blat tot pla i ajagut. Secretari De l’Orriols, gran novetat, (i el que us dic no és pas teatre) és que el cotxe s’ha canviat i ara té un quatre per quatre. Per tenir tranquil·litat s’ha fet desviar el camí i en un forat ha enterrat el que jo sé i no vull dir. Passant darrera el cobert i amb tanca com un cortijo, el nou traçat, ben del cert, sembla la finca d’un pijo. Agutzil I enmig de tant de confort el que ara li dóna febre: que la verdura de l’hort se li fot tota, una llebre.
 8. 8. 8 Secretari Al Riuet hi ha la intenció de fer-hi noves estances i acomodar-s’hi millor quan tots junts hi fan vacances. Ja que volen ampliar jo un corral també hi faria i els quatre gossos que hi ha allà dintre els tancaria. Agutzil La Roser, si no ho sabeu, crea vestits: cus i talla. I a Barcelona, al Liceu, de sastressa ja treballa. La Bele, del Montanyà, m’han dit (i no és xerrameca) que aviat vindrà a treballar a Berga, a la biblioteca. Secretari La Meritxell, m’han contat que té molt alta afició perquè es veu que s’ha lligat un pilot d’aviació. Agutzil A Sant Lleïr, en Martí n’és sempre una clau anglesa que tot ho sap enllestir amb precisió i rapidesa. Vehicles de tota mena ell en té en nombre important i, a sobre, aquest any estrena un Mitsubishi flamant. De pèsol negre, un excés n’ha plantat a la seva horta i això ha fet que n’obtingués una collita molt forta. Secretari La Carmeta, per la vista, s’ha comprat unes ulleres. Ella, bona excursionista, veurà més bé les dreceres.
 9. 9. 9 Agutzil Fa uns quants mesos que en Martí al coll, un dolor molt bèstia no el deixava ni dormir a causa de la molèstia. Curanderos i doctors va visitar-ne una llista fins que li calmà els dolors a Solsona, un massatgista. Secretari Del Solà, la millor nota que us puc dir, no és pas cap bola: doncs que en Cugat té xicota i aquest cop, una de sola. Si parlés d’altres parelles, (i ho faria si pogués) xiularien les orelles d’en Clariana i algú més. Com notícia d’embalum us faig saber que en Lluís va fer de Ple a la Patum i fou l’home més feliç. Agutzil La Carme Guirre, també, va saltar de Ple amb solvència i tots dos ho varen fer perquè el Cali té influència. I així, pel mateix motiu, com si fos un gran senyor, en Celestí fent-se el viu ho veié des del balcó. I em descuidava de dir per patumaire, i no és broma, que a en Josep van distingir engony amb un gran diploma. Secretari De cal Guirre, àvia i tieta al Pujol estan visquent. Hi estan bé, fan bona dieta i xerren amb molta gent.
 10. 10. 10 De l’Arnau també us diré com que és bo quan juga i corre de futbol enguany també ha fet un stage a Andorra. Agutzil Us dic, tal com m’ho han contat, una estranya desventura i és que en Maxi s’ha fugat i ara s’està a Extremadura. Secretari Del cas també han explicat una anècdota castissa: que amb les presses s’ha deixat la dentadura postissa. Agutzil El Teixidor aquest any també dóna per parlar perquè un gran quarto de bany l’amo nou s’ha fet muntar. I us dic que properament el masover serà avi ja que espera naixement de la Úrsula i l’Octavi. La Norma, que és mexicana, s’ha casat amb en Lluís i l’alegria encomana a la Montse i en Narcís. Secretari De ca l’Ambròs he de dir que la Raquel, llesta i alta, una beca va obtenir i ha anat a estudiar a Malta. Agutzil La guineu, a la Maria les gallines li matava fins que ella, emprenyada un dia, va i ho acaba per la brava: l’emprèn, li fot garrotada que per ben poc no la mata. I l’aviram té tancada per por, des d’aquella data.
 11. 11. 11 Secretari Malgrat no ho digui el diari jo sé que en Josep Maria aviat serà funcionari de forestal, com volia. Perquè després d’un procés ha aprovat l’oposició. I, a més, a dalt a Guixers torna a fer de regidor. A Montmajor, mentrestant, vigila boscos i camps. Manera d’anar evitant incendis per focs o llamps. Agutzil Per anar al Pujol millor a l’Ambròs, pel costat alt, van pagar fer un pujador els del Consell Comarcal. I gràcies al Celestí pel preu que aquell tros valia un altre en varen tenir i es va més bé a la Masia. Secretari Del Pujol també he sabut que hi haurà una ampliació doncs la Dolors ha volgut més cuina i un obrador. I al pati que hi ha al costat on la gent s’entrebancava aquest any hi han col·locat unes travesses i grava. Agutzil Pel lumbago, en Celestí s’en va anar a l’acupuntura. Què el va curar? no ho sap dir: si l’agulla o la factura. I en canvi no deu patir pel gasto dels llums de fora ja que el vespre o el matí estan encesos tothora.
 12. 12. 12 Secretari Mon amo, no us emprenyeu però fa un quart que som aquí i potser que comenceu a parlar de Sant Lleïr. Agutzil I tu què saps, ignorant? Aquí el ritme el porto jo! A més... ja estava pensant fer l’elogi del patró. Bisbe prudent i un model va ser el nostre sant, en vida. I ara ell des de dalt del cel a imitar-lo ens convida. El seu ajut no escatima si se’l prega de bon cor i a tot aquell que l’estima troba en el Sant un tresor. Secretari Ens protegeix a tothora i atorga, com és de llei, a la gent de la Vall d’Ora ajut, consol i remei. Agutzil Ja hem fet l’elogi del Sant i us hem dit tot el programa. Ara haurem d’anar tirant perquè la feina ens reclama. Secretari Si us ha agradat, noble audiència, res no ens farà més contents que ens doneu amb indulgència els vostres aplaudiments. (l’Agutzil fa un gest de parar) Agutzil Però per posar punt final convidem a n’els d’aquí a fer el crit de ritual: Tothom VISCA SEMPRE SANT LLEÏR! La Vall d’Ora, 25 d’agost de 2007

×