Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2006

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
1
FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA
en honor de Sant Lleïr
Dies 26 i 27 d’agost de 2006
PREGÓ
Agutzil: Déu us guardi a tots, fa...
2
Agutzil: (apart) Heu vist quina impertinència?
(a ell) No m’acabis la paciència
que no suporto el descaro.
I si el que v...
3
Secretari: Demà, per tots els racons
hi haurà corrua a pilons
de cotxes amb gent de fora.
Són els amics i parents
que s’...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 15 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2006

 1. 1. 1 FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA en honor de Sant Lleïr Dies 26 i 27 d’agost de 2006 PREGÓ Agutzil: Déu us guardi a tots, família. Avui, com que ja és vigília de la festa del patró, aquí sóc altra vegada i amb estrofa ben rimada us vinc a llegir el pregó. Missatger de bona nova, sóc, i la millor prova és que sempre tinc requesta. La meva feina és amena. No dic ni porto cap pena. Quan jo vinc, és que hi ha festa! Fa més de vint-i-cinc anys que amb uns o altres companys faig de nunci en aquest dia. Vinc, no fallo i puntual m’enrotllo com un serial per la vostra simpatia. He tingut molts secretaris, rucs, ganduls o estrafolaris, però tots m’han fotut el camp. I engony, que vaig curt de caixa, he llogat a la rebaixa aquest que no fa ni un pam. (gesticulant) En volia un d’alt i prim i m’he hagut de quedar en Quim per la meva desventura. Ara tothom em fa conya quan he d’ensenyar amb vergonya un soci de tanta altura! Secretari: (enfadat) Ep, mestre! Alto les seques! No estic per més xerrameques, ni sentir cap més insult. Si no pareu, no us aguanto, ara mateix aquí us planto i aneu a prendre pel cul!
 2. 2. 2 Agutzil: (apart) Heu vist quina impertinència? (a ell) No m’acabis la paciència que no suporto el descaro. I si el que vols és batussa, t’esclafo com una puça i et mato, o et deixo al paro. Secretari: (apart) Veureu com l’espanto ara... (a ell) Amo, feu tan mala cara, que tindreu un cobriment! Us donaré una tisana de til·la o de valeriana i us refareu al moment. (li dóna i el venta) Agutzil: (després de beure, esbufegant) Sí que és cert que això retorna! Mira el que et dic, sense sorna: deixo estar la discussió. Giro plana, i amb la crida, de la roda de la vida faig de l’any l’explicació. Aquest mosso que he portat, del que engony s’ha programat us en farà l’escandall. Portem una llista plena amb actes de tota mena de la festa de la Vall. Secretari: La novetat principal -que s’ha preparat com cal- ha estat la gran caminada. De Sant Lleïr a Sant Mamet o bé a Vilella, pel dret, hi ha anat tota una gentada. Agutzil: Per desbrossar bé el camí, hi ha treballat en Martí i els caçadors de Navès. I també en Josep Maria que ha fet el plànols de guia del programa que s’ha imprès.
 3. 3. 3 Secretari: Demà, per tots els racons hi haurà corrua a pilons de cotxes amb gent de fora. Són els amics i parents que s’apleguen molt contents perquè estimen la Vall d’Ora. Agutzil: La festa començarà quan sentirem repicar la campana beneïda. Alegre convocatòria que a tots ens farà memòria d’anar a missa de seguida. Secretari: El mossèn, que és molt formal, a la una, puntual, dirà missa amb sermó breu. Farà l’elogi del Sant i pot ser que, tot dubtant, el confongui amb Sant Andreu. Agutzil: Al final, els feligresos, tot i no ser massa entesos, cantarem a ple pulmó les estrofes ben rimades, molt devotes i inspirades dels goits del nostre patró. Secretari: Engony és l’últim camí que la missa ens vindrà a dir aquí a la Festa Major. Perquè a causa de l’edat el mossèn s’ha retirat de rector de Montmajor. Agutzil: Tots trobarem a faltar el seu típic predicar (fent moure el cap) i com mou el cap cantant. Amb tants anys de venir aquí no ens ha pogut aclarir si fou màrtir nostre Sant.
 4. 4. 4 Secretari: Quan la missa haurà finit, se’ns darà el pa beneït seguint un antic costum. I al so de l’acordió rebrem, per fer-ho rodó, un ram d’herbes de perfum. Agutzil: Després farem encaixades a amistats retrobades i als parents que hauran vingut. Amb ells podrem conversar de futbol, dels temps que fa, de la feina i la salut. Secretari: A casa, amb taula parada, hi haurà teca preparada amb els millors requisits: canelons o un bon guisat, per postres fruita o gelat i cava pels descosits. Agutzil: Una copeta i un puro serviran, us ho asseguro, per fer la festa més bona. I ens farà millor profit si, estirats a sobre el llit, fem la becaina una estona. Secretari: Demprés sabeu què ens espera: un envelat de primera construït expressament. Bombetes, focus, garlandes i vímet per totes bandes fan que hi hagi bon ambient. Agutzil: En efecte, a l’envelat, la festa tindrà l’esclat amb tonades dels Rovira. Allà amb polques i fandangos, valsets, tirabols i tangos ballarem, gira que gira.
 5. 5. 5 Secretari: També hi haurà preparada coca seca i ensucrada que trauran cap a les nou. Amb menjar tan suculent tothom es veurà valent per més gresca i enrenou. Agutzil: Sense trampa ni enganyifa vindrà l’hora de la rifa que és seguida amb atenció: pernil, llonganissa, cava i uns cistell on mai no acaba de sortir-ne el bo i millor. Secretari: A altes hores de la nit tothom quedarà rendit de tant ballar i fer gatzara. I ens direm: adéu-siau! Que l’any que ve, si a Déu plau, estiguem tan bons com ara. Agutzil: Com que veig que ja es fa tard, ara fem un punt i a part per parlar de les notícies. És un moment del pregó que s’espera amb atenció i que a tots fa les delícies. Secretari: De rumors i peripècies, alcaldades i facècies en tenim un bon recull. I que ningú no s’enfadi perquè, encara que no agradi, ficarem el dit a l’ull. Agutzil: Potser dieu-me maniàtic però allò del canvi climàtic ja el patim i no s’atura. I ara, amb els focs, a Galícia ja no hi queda superfície de boscos ni de natura.
 6. 6. 6 L’any també ha estat mogut pel debat de l’Estatut i per tants cops de tisora. Tots deien tenir raó i el resultat fou pitjor que el rosari de l’aurora. De retruc, a en Maragall, que volia fer-se el gall, el partit l’ha fet plegar. Per Tots Sant hi haurà eleccions i, au vinga, més discussions fins el dia de votar. Ara en Mas, Saura i Montilla, en Carod i la quadrilla, voldran quedar-se’n l’herència. I fóra mala passada que guanyés altra vegada el lloro de Convergència. Del llefiscós d’en Piqué i la resta del PP no vull fer cap comentari: com més va, la diu més grossa, del país vol la destrossa i fa més mal que un corsari. Secretari: Compte, amo, el que xerreu, que d’aquests vós no sabeu si són de l’Aznar i en Fraga... (miren, com preguntant) A veure si algú protesta i, si ens espatlla la festa, a sobre ens treuen la paga! Agutzil: Doncs dic, perquè ho tinc al pap, que el món està fet un nyap: a Iraq, Líban, Israel hi ha guerra, morts, terrorisme; i a altres llocs, també racisme, fam, violència o lluita cruel.
 7. 7. 7 Marbella, quina vergonya de corrupció i de carronya: quanta feina, fer-la neta! Potser l’únic positiu que podem dir aquest estiu ha sigut la treva d’ETA. Secretari: Ai amo, que sou pallissa, deixeu els sermons per missa i parleu de la Vall d’Ora. Que això és el que vol la gent i ja ho espera impacient, que si no, ens fotran fora. Agutzil: Doncs, va vinga, faig d’oracle i ara us explico un miracle que no es pot ni imaginar: la festa té tant prestigi que en Clotet no hi vol litigi i ha promès subvencionar. D’euros, en paga sis-cents perquè estiguem ben contents i no li busquem raons. Però em sembla que es vol fer el viu i que l’autèntic motiu és que aviat hi haurà eleccions. Secretari: I, a canvi, ens ha demanat que portem publicitat del bo que és l’Ajuntament. I pels costats i al darrera semblem una cartellera, només falta un fluorescent! (ho ensenyen) Agutzil: (preocupat) Però tu què has fet, desgraciat? Ara sí que l’hem cagat! Que “botar”, escrit amb “be” alta, vol dir que el vols fer plegar! Si ho veu, no ens voldrà pagar i els diners ens faran falta!
 8. 8. 8 Secretari: (passota) Mira, tu, si passa, passa i amb una mica de traça podríem fer-lo saltar. Que penso jo que algun dia a Navès li convindria la truita poder girar. Agutzil: En el món excursionista “Pyrenées” és la revista de fama internacional. I ha fet aquí un reportatge del “ge-erra” i del paratge que atraurà més personal. Secretari: I també en tecnologia la Vall d’Ora es posa al dia: han instal·lat allà a dalt, a l’Orriols, ja em podeu creure, un enginy per poder veure televisió digital. Agutzil: A Orriols, també, a l’entrada, l’escala l’han millorada per passar-hi sense trava. Allà va creixent l’Eulàlia més trempada que una dàlia i als seus pares cau la bava. Secretari: Al porxo que hi ha al defora el tenen ple a tothora i els resulta empipador. I és que té tan bones vistes que tots els excursionistes el prenen per mirador. Secretari: No sé si es cosa sabuda que al Teixidor hi ha moguda i es nota un canvi de rumb. Ara ve en Josep Maria molts més cops que no solia i es veu que hi vol posar llum.
 9. 9. 9 Agutzil: I per sentir-hi una mica el telèfon li amplifica una antena que ha posat. Els camps que hi ha allà al davant en Martí els està cuidant per la nova propietat. Agutzil: Esclusa Vell i la Móra aquest any han fet millora sobretot en el teulat. D’en Ramon vull fer memòria: que Déu el tingui a la glòria i que l’hagi perdonat. (es descobreixen i fan una pausa) Secretari: També us porto el plateret que a la Glòria del Riuet, per vella, l’han jubilada. Ara vindrà més sovint per anar-se entretenint fent el tomb o la xerrada. Agutzil: L’Aconcagua, a l’Argentina, l’ha pujat, qui ho endevina? Doncs la Clara, que és genial. La Roser ha sortit artista i fa de figurinista al Teatre Nacional. Secretari: A l’Índia, la Meritxell, va anar-hi amb el seu farcell, doncs viatjar no l’entrebanca. I com que és sèrio i despunta a l’Àlex han fet de Junta dels castells de Vilafranca. Agutzil: Del Solà, n’és l’alegria el petit Josep Maria, que dorm, plora i mou el cap. (gesticulant) En Martí gran té xicota però quan van tots dos, ni es nota perquè és prima i com un tap.
 10. 10. 10 Secretari: Per deixar el quarto conforme ha hagut de fer una reforma en Lluís, pel Martí xic. En Clariana, va de pressa, ara ja té un “ge-pe-essa” i altres coses que no dic. Agutzil: En Cugat sembla el Pelussa, lliga més que el Moro Muça. I en Pruna passa l’estona, pesa figues, cria panxa, a xerrar sempre s’enganxa: calla sols quan ve la dona! Secretari: Entre tants plors i papilles, caques, bolquers, fills i filles, ja sembla una guarderia. I amb tanta parella nova caldrà refer alguna alcova i fins ampliar la masia. Agutzil: De cal Guirre, àvia i tieta, fa temps van fer la maleta per anar a viure al Pujol. Allà estan molt ben cuidades i aprofiten de vegades d’anar a casa pel corriol. Secretari: Principalment, el diumenge la família es troba i menja i allà tots fan companyia. Són una colla avinguda que, quan cal, sempre s’ajuda fills i néts, amb l’àvia i tia. Agutzil: Al Pujol els hi han posat un quarto nou i arreglat per estar còmodament. I també, just a l’entrada, amb pedra ben col·locada hi han fet tot un paviment.
 11. 11. 11 (com si li vingués, de cop, a la memòria) Ah! La Dolors, fent la viu-viu, no fa molt, aquest estiu, ha fet cinquanta anys rodons. I en Josep, el seu germà, la mateixa edat té ja perquè tots dos són bessons. Secretari: La cosa més inaudita va ser quan hi hagué una cita de banquers, allà al Pujol. Dos-cents, tots vinguts d’Holanda, que per fer-los propaganda els portaven a fer un volt. Agutzil: Amb barques, cotxes i bicis, una carpa, molts capricis, i uns grans tràilers holandesos. I el perquè d’aquesta trama és que allà ha arribat la fama que aquí seran ben atesos. Secretari: Tota aquesta tonteria que ningú s’explicaria té una raó que l’aguanta, que és certa i no és cap facècia: ja ho va dir un savi de Grècia que, pagant, Sant Pere canta! Agutzil: Els llums que tenen a fora no funcionen mai a l’hora si a en Celestí no li vaga. No hi ha interruptor i, per tant, ho ha de fer descargolant cada cop que encén i apaga. Secretari: De la Dolors, per ventura, sabeu que fa acupuntura encara que no ho vol dir? I amb les agulles posades es fica al llit, de vegades, i s’hi punxa en Celestí!
 12. 12. 12 Agutzil: De Berga, l’Ajuntament va atorgar el nomenament i el títol de patumaire... a en Calimotxo, senyors, que el rebé amb tots els honors sense beure poc ni gaire. Secretari: Que ningú s’ho prengui a broma perquè consta en un diploma amb sanefa, nom i data; que recollí amb molt de brio l’Emilio Muñoz del Río serè, amb trajo i amb corbata. Agutzil: La Maria de l’Ambròs cada dia fa un bon tros de camí d’aquest rodal. En canvi, en Josep Maria està tancat tot el dia estudiant per forestal. Secretari: Per aprovar oposicions es prepara les lliçons i altres proves que fan fer. Així, si guanya, es procura una feina molt segura i ideal per viure bé. Agutzil: I sé que amb la moto, un dia, volent fer una virgueria va anar a parar dintre el rec. Com que el motor es mullà al taller va haver d’anar i va costar-li un renec. Secretari: La Carmeta, a Sant Lleïr, sempre compta amb en Martí, que l’ajuda i no està sola. Fent feina, és com un llamp, treballa a casa i al camp i talla pins a Ventiola.
 13. 13. 13 Agutzil: I quan arriba aquest dia ell prepara i fa el que sia: és l’ànima de la festa! La missa, el pa, l’envelat, la rifa, el ball: tot plegat, a qualsevol feina es presta. Secretari: Allà pel juny, no dormia i totes les nits patia pel que tenia sembrat. Doncs una invasió que espanta de porcs fers, més de cinquanta li entraven als camps de blat! Agutzil: I per tal que el senglar fugi, ell va i munta un artilugi que fa un pet molt imponent. Però l’invent té el defecte que als senglars no els hi fa efecte i en canvi espanta a la gent. Secretari: Per fer fora porcs tan vius mitjans més expeditius ha aplicat, que no diré. Per córrer arreu del rodal una moto colossal s’ha comprat, que va molt bé. Agutzil: Si va creixent la mainada i tot passa de volada, au! fem festa amb il·lusió! Què és la vida un frenesí, com ja fa temps ho va dir un que es deia Calderó. I és qüestió d’anar tirant com va escriure en Chateaubriand, en Shakespeare, en Baudelaire, l’Espriu, en Foix, en Carner, mossèn Cinto Verdaguer, en Cervantes i en Molière.
 14. 14. 14 Secretari: Amo, prou! Que xerreu massa i demprés, allà a la plaça, la gent dirà mal de vós. Penseu que hem vingut aquí a parlar de Sant Lleïr, que és un sant com no n’hi ha dos. Agutzil: Téns raó una altra vegada... Parlem de l’anomenada que té arreu nostre Patró. Fa molts anys que ens protegeix i els seus favors concedeix a qui el prega amb devoció. Secretari: Sant Lleïr és advocat per protegir els camps de blat i les feixes de conreu. És l’estrella del programa i la seva intensa fama s’ha escampat per tot arreu. Agutzil: A la Vall i a cada casa, de llamp, de foc, i d’espasa ens protegeix amb gran zel. Perquè ja és cosa sabuda que ens dóna suport i ajuda pel poder que té en el cel. Secretari: Guarda el bosc i la pastura, seny i salut ens procura i ens prodiga l’amistat. Conforta a qui té un esglai fa que el riu no es buidi mai i fa créixer el que hem sembrat. Agutzil: Demanem-li a Sant Lleïr que amb el seu poder diví ens deslliuri dels tirans. Que al món hi hagi: salut, vida, la natura protegida i pau per tots els humans.
 15. 15. 15 Secretari: Ja us hem llegit el paper, ara, doncs, fins l’any que ve ens volem acomiadar. Que per molts anys sigui així i ens puguem tornar a reunir per la festa celebrar. Agutzil: Marxem, que la nit s’acosta. Però abans us fem la proposta que ara, tots junts, vulguem dir (un gest, de fer-ho junts) la proclama del patró que ha esdevingut tradició: (pausa) Tots: VISCA SEMPRE SANT LLEÏR! El Solà de la Vall d’Ora, 26 d’agost de 2006

×