SlideShare a Scribd company logo
1 of 6
1
Valmir Nuredini
Emri dhe lakimi i emrit
Emri është fjala që emërton (tregon) njerëz, kafshë, sende, shtete, qytete, male, dete... etj.
Emrat janë të përveçëm dhe të përgjithshëm. Emrat e përveçëm emërtojnë; njerëz, qytete,
male, lumenj, dete, oqeane, pra çdo gjë të përveçëm dhe shkruhen kurdoherë me shkronjë të
madhe.
Emrat e përgjithshëm emërtojnë; sende ( bankë, karrige, laps,gomë), sende në natyrë, pra çdo
gjë të përgjithshme dhe, kurdoherë shkruhen me shkronjë të vogël.
* Emri është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës sepse ndryshon gjatë përdorimit (gjatë të
folurit).
*Në gjuhën shqipe emri ndryshon gjatë lakimit në rasa.
*Rasat nëpër të cilat lakohet emri janë pesë: EMËRORE, GJINORE, DHANORE,
KALLËZORE dhe RRJEDHORE.
*Emri ka edhe këto kategori; numrin, trajtën, lakimin dhe gjininë. ( shiko shemën)
Numri njëjës 1. Numri shumës 2,3,4........100...
një qytet disa qytete
një mal disa male, dhjetë male
një zog disa zogj
një shkollë disa shkolla
një nxënës disa nxënës
Trajta e emrit
Trajta e pashquar dhe trajta e shquar
Trajta e pashquar Trajta e shquar
qytet qyteti
mal mali
zog zogu
shkollë shkolla
fletore fletorja
Gjinia e emrit
Gjinia mashkullore dhe gjinia femërore e emrit
Gjinia mashkullore KY, AI, KËTA, ATA Gjinia femërore KJO…, AJO, KËTO, ATO
ky burrë, ai burrë, këta burra, ata burra kjo grua, ajo grua, këto gra, ato gra
ky mësues, ai mësues, këta mësues, ata
mësues
kjo mësuese, ajo mësuese, këto mësuese, ato
mësuese
ky nxënës, ai nxënës, këta nxënës, ata nxënës kjo nxënëse, ajo nxënëse, këto nxënëse,ato nxënëse
ky laps, ai laps, këta lapsa, ata lapsa kjo gomë, ajo gomë, këto goma, ato goma
ky libër, ai libër, këta libra, ata libra kjo fletore, ajo fletore, këto fletore, ato fletore
Mësimi 2
LAKIMI I EMRIT NË RASA
2
Në gjuhën shqipe emri lakohet në pesë rasa; emërore, gjinore, dhanore, kallëzore dhe
rrjedhore.
Gjatë lakimit, emri trajtohet në gjini dhe numër.
* Shembull:
Gjinia mashkullore
Emri: laps Trajta e pashquar
Numri njëjës Numri shumës
Emërore, kush? cili? cila? një laps disa lapsa
Gjinore, i,e kujt? i cilit? i një lapsi të disa lapsave
Dhanore, kujt? cilit? një lapsi disa lapsave
Kallëzore, kë? cilin? cilën? një laps disa lapsa
Rrjedhore, prej kujt? prej cilit? prej një lapsi prej disa lapsave
Trajta e shquar
lapsi njëjës shumës
Emërore lapsi lapsat
gjinore i lapsit të lapsave
dhanore lapsit lapsave
kallëzore lapsin lapsat
rrjedhore prej lapsit prej lapsave
Lakoni emrin mal
Gjinia mashkullore
Trajta e pashquar
Numri njëjës Numri shumës
Emërore një mal disa ..............
Gjinore
Dhanore
Kallëzore
Rrjedhore
Trajta e shquar
Njëjës Shumës
Emërore mali .......................
Mësimi 3
Lakoni emrin zog
3
Gjinia mashkullore
Trajta e pashquar
Njëjës Shumës
E një zog disa zogj ( pa ë)
Gj
Dh
K
Rr
Gjinia mashkullore
Trajta e shquar
Njëjës Shumës
E zogu zogjtë
Gj
Dh
K
Rr
Lakoni emrin lule
Gjinia femërore
Trajta e pashquar
njëjës shumës
E një lule disa lule
Gj.
Dh.
K.
Rr.
Gjinia femërore
Trajta e shquar
njëjës shumës
*Ushtrimi 4.
Emri--------------------------------------
4
Lakoni emrat; Flamur dhe mësues
Gjinia--------------------------------------------
Trajta---------------------------------------------
Gjinia:---------------------------------
Trajta:---------------------------------
Gjinia------------------------------------------
Trajta------------------------------------------
Gjinia--------------------------------
Trajta--------------------------------
* Ushtrimi 5.
5
Lakoni në tabelë emrat; makinë dhe mollë
Gjinia--------------------------------------------
Trajta---------------------------------------------
Gjinia:---------------------------------
Trajta:---------------------------------
Gjinia------------------------------------------
Trajta------------------------------------------
Gjinia--------------------------------
Trajta--------------------------------
 Ushtrimi 6
6
Lakoni në rasa këta emra : shkollë, lule
Gjinia femërore
Një shkollë
TRAJTA E PASHQUAR
Njëjës Shumës
Emërore Një shkollë Disa shkolla
Gjinore
Dhanore
Kallëzore
Rrjedhore
Gjinia femërore
TRAJTA E SHQUAR
Shkolla
Njëjës Shumës
E. Shkolla Shkollat
GJ.
DH.
K.
RR
Gjinia femërore
Trajta e pashquar
Një lule
Njëjës Shumës
E. Një lule Disa lule
GJ.
DH.
K.
RR.
Gjinia femërore
Trajta e shquar
Lulja Njëjës Shumës
E. Lulja Lulet
Gj.
Dh.
K
Rr
Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini

More Related Content

What's hot

Fjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajFjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajBlerinaMuobega
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Alush Kryeziu
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vititAnisa Kreka
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 

What's hot (20)

Perrallat
PerrallatPerrallat
Perrallat
 
Fjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajFjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e saj
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
Enzimat
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 

Similar to Lakimi emrit

Permbledhje e Gramatikave të gjuhës
Permbledhje e Gramatikave të gjuhësPermbledhje e Gramatikave të gjuhës
Permbledhje e Gramatikave të gjuhësMario Peleshka
 
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-UshtrohemiGramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi#MesueseAurela Elezaj
 
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeSintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeShkelzen B.
 
Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 enis vladi
 
Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 enis vladi
 
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipePyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe#MesueseAurela Elezaj
 

Similar to Lakimi emrit (8)

Punim seminarik : Emri
Punim seminarik : EmriPunim seminarik : Emri
Punim seminarik : Emri
 
Permbledhje e Gramatikave të gjuhës
Permbledhje e Gramatikave të gjuhësPermbledhje e Gramatikave të gjuhës
Permbledhje e Gramatikave të gjuhës
 
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-UshtrohemiGramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
Gramatike-Lexojme-Pyesim-mesojme-Permbledhim-Ushtrohemi
 
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. ShqipeSintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
Sintaksa dhe Morfologjia e Gj. Shqipe
 
Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10
 
Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10 Gjuha Shqipe 10
Gjuha Shqipe 10
 
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipePyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
 
Parafjala
ParafjalaParafjala
Parafjala
 

Lakimi emrit

 • 1. 1 Valmir Nuredini Emri dhe lakimi i emrit Emri është fjala që emërton (tregon) njerëz, kafshë, sende, shtete, qytete, male, dete... etj. Emrat janë të përveçëm dhe të përgjithshëm. Emrat e përveçëm emërtojnë; njerëz, qytete, male, lumenj, dete, oqeane, pra çdo gjë të përveçëm dhe shkruhen kurdoherë me shkronjë të madhe. Emrat e përgjithshëm emërtojnë; sende ( bankë, karrige, laps,gomë), sende në natyrë, pra çdo gjë të përgjithshme dhe, kurdoherë shkruhen me shkronjë të vogël. * Emri është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës sepse ndryshon gjatë përdorimit (gjatë të folurit). *Në gjuhën shqipe emri ndryshon gjatë lakimit në rasa. *Rasat nëpër të cilat lakohet emri janë pesë: EMËRORE, GJINORE, DHANORE, KALLËZORE dhe RRJEDHORE. *Emri ka edhe këto kategori; numrin, trajtën, lakimin dhe gjininë. ( shiko shemën) Numri njëjës 1. Numri shumës 2,3,4........100... një qytet disa qytete një mal disa male, dhjetë male një zog disa zogj një shkollë disa shkolla një nxënës disa nxënës Trajta e emrit Trajta e pashquar dhe trajta e shquar Trajta e pashquar Trajta e shquar qytet qyteti mal mali zog zogu shkollë shkolla fletore fletorja Gjinia e emrit Gjinia mashkullore dhe gjinia femërore e emrit Gjinia mashkullore KY, AI, KËTA, ATA Gjinia femërore KJO…, AJO, KËTO, ATO ky burrë, ai burrë, këta burra, ata burra kjo grua, ajo grua, këto gra, ato gra ky mësues, ai mësues, këta mësues, ata mësues kjo mësuese, ajo mësuese, këto mësuese, ato mësuese ky nxënës, ai nxënës, këta nxënës, ata nxënës kjo nxënëse, ajo nxënëse, këto nxënëse,ato nxënëse ky laps, ai laps, këta lapsa, ata lapsa kjo gomë, ajo gomë, këto goma, ato goma ky libër, ai libër, këta libra, ata libra kjo fletore, ajo fletore, këto fletore, ato fletore Mësimi 2 LAKIMI I EMRIT NË RASA
 • 2. 2 Në gjuhën shqipe emri lakohet në pesë rasa; emërore, gjinore, dhanore, kallëzore dhe rrjedhore. Gjatë lakimit, emri trajtohet në gjini dhe numër. * Shembull: Gjinia mashkullore Emri: laps Trajta e pashquar Numri njëjës Numri shumës Emërore, kush? cili? cila? një laps disa lapsa Gjinore, i,e kujt? i cilit? i një lapsi të disa lapsave Dhanore, kujt? cilit? një lapsi disa lapsave Kallëzore, kë? cilin? cilën? një laps disa lapsa Rrjedhore, prej kujt? prej cilit? prej një lapsi prej disa lapsave Trajta e shquar lapsi njëjës shumës Emërore lapsi lapsat gjinore i lapsit të lapsave dhanore lapsit lapsave kallëzore lapsin lapsat rrjedhore prej lapsit prej lapsave Lakoni emrin mal Gjinia mashkullore Trajta e pashquar Numri njëjës Numri shumës Emërore një mal disa .............. Gjinore Dhanore Kallëzore Rrjedhore Trajta e shquar Njëjës Shumës Emërore mali ....................... Mësimi 3 Lakoni emrin zog
 • 3. 3 Gjinia mashkullore Trajta e pashquar Njëjës Shumës E një zog disa zogj ( pa ë) Gj Dh K Rr Gjinia mashkullore Trajta e shquar Njëjës Shumës E zogu zogjtë Gj Dh K Rr Lakoni emrin lule Gjinia femërore Trajta e pashquar njëjës shumës E një lule disa lule Gj. Dh. K. Rr. Gjinia femërore Trajta e shquar njëjës shumës *Ushtrimi 4. Emri--------------------------------------
 • 4. 4 Lakoni emrat; Flamur dhe mësues Gjinia-------------------------------------------- Trajta--------------------------------------------- Gjinia:--------------------------------- Trajta:--------------------------------- Gjinia------------------------------------------ Trajta------------------------------------------ Gjinia-------------------------------- Trajta-------------------------------- * Ushtrimi 5.
 • 5. 5 Lakoni në tabelë emrat; makinë dhe mollë Gjinia-------------------------------------------- Trajta--------------------------------------------- Gjinia:--------------------------------- Trajta:--------------------------------- Gjinia------------------------------------------ Trajta------------------------------------------ Gjinia-------------------------------- Trajta--------------------------------  Ushtrimi 6
 • 6. 6 Lakoni në rasa këta emra : shkollë, lule Gjinia femërore Një shkollë TRAJTA E PASHQUAR Njëjës Shumës Emërore Një shkollë Disa shkolla Gjinore Dhanore Kallëzore Rrjedhore Gjinia femërore TRAJTA E SHQUAR Shkolla Njëjës Shumës E. Shkolla Shkollat GJ. DH. K. RR Gjinia femërore Trajta e pashquar Një lule Njëjës Shumës E. Një lule Disa lule GJ. DH. K. RR. Gjinia femërore Trajta e shquar Lulja Njëjës Shumës E. Lulja Lulet Gj. Dh. K Rr Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini Valmir Nuredini