Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

вулкани и земјотреси

1,788 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

вулкани и земјотреси

 1. 1. Вулкани и Земјотреси -Вулканите настануваат кога растопените вулкански материи под дејство на голем притисок од внатрешноста на Земјата се исфрлаат на Земјината површина. -Земјотрес претставува изненадно тресење на Земјината кора, предизвикано од внатрешни
 2. 2. Ерупција
 3. 3. Поделба на вулканите според активноста • Угаснат вулкан Жив вулкан
 4. 4. Составни елементи на жив вулкан
 5. 5. ВУЛКАНСКА ЕРУПЦИЈА • ЛАВА • ВУЛКАНСКИ БОМБИ • ВУЛКАНСКА ПЕПЕЛ • РАЗНИ ГАСОВИ • ВОДЕНА ПАРЕА
 6. 6. МЕСТА ИЗЛОЖЕНИ НА АКТИВНИ ВУЛКАНИ И ЗЕМЈОТРЕСИ
 7. 7. ЕТНА • НА СИЦИЛИЈА
 8. 8. ХЕКЛА • НА ОСТРОВОТ ИСЛАНД
 9. 9. Клјучевскајасопка • НА ПОЛУОСТРОВОТ КАМЧАТКА ВО АЗИЈА
 10. 10. котопакси • ВО ЕКВАДОР
 11. 11. Последици од вулкани
 12. 12. П земјотреси • ПОСЛЕДИЦИТЕ МОЖАТ ДА БИДАТ КАТАСТРОФАЛНИ, ПРОСЛЕДЕНИ СО УРИВАЊЕ НА ОБЈЕКТИ И ЧОВЕЛКИ ЖРТВИ
 13. 13. Епицентар-точка на Земјината површина каде што земјотресните бранови се најсилни. • • хипоцентар
 14. 14. Направа за мерење на земјотреси-сеизмограф
 15. 15. ПОСЛЕИЦИ ОД ЗЕМЈОТРЕС
 16. 16. СКОПЈЕ 1963

×