Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Органи на растението
Пресек на лист
Фотосинтеза -услови
Механизам на фотосинтеза
Градба на хлоропласт
Продукт на фотосинтеза
Контрола на фотосинтеза
СВЕТЛИНА
● Брзината на фотосинтеза зависи од
интензитет на светлина и тоа
правопропорционално -со
зголемување на светлина ...
ЈАГЛЕРОД ДИОКСИД
● Јаглеродниот диоксид ја забрзува
фотосинтезата
● Доолку растението расте во средина
со поголемо присуст...
ТЕМПЕРАТУРА
● ЈА ЗАБРЗУВА ФОТОСИНТЕЗАТА ПРИ
ЗАДОВОЛЕНИ СИТЕ УСЛОВИ –
ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА
ТЕМПЕРАТУРАТА ЗА 10 С
-ФОТОСИНТЕЗАТА...
ВОДАТА
● НЕОПХОДНА ЗА ЖИВОТ НА
РАСТЕНИЕТО ПА И ЗА
ФОТОСИНТЕЗА
● СЕКОЕ РАСТЕНИЕ Е СО РАЗЛИЧНИ
ПОТРЕБИ ЗА ВОДА (ОРИЗ-ЖИВЕЕ
В...
Fotosinteza
Fotosinteza
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Fotosinteza

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Fotosinteza

 1. 1. Органи на растението
 2. 2. Пресек на лист
 3. 3. Фотосинтеза -услови
 4. 4. Механизам на фотосинтеза
 5. 5. Градба на хлоропласт
 6. 6. Продукт на фотосинтеза
 7. 7. Контрола на фотосинтеза
 8. 8. СВЕТЛИНА ● Брзината на фотосинтеза зависи од интензитет на светлина и тоа правопропорционално -со зголемување на светлина расте и брзината на фотосинтеза ● Но постои граница до колку- многу јака светлина клетките се оштетуваат и процесот веднаш опаѓа
 9. 9. ЈАГЛЕРОД ДИОКСИД ● Јаглеродниот диоксид ја забрзува фотосинтезата ● Доолку растението расте во средина со поголемо присуство на јаглероден диоксид од 0,03% интензитет на фотосинтеза се зголемува
 10. 10. ТЕМПЕРАТУРА ● ЈА ЗАБРЗУВА ФОТОСИНТЕЗАТА ПРИ ЗАДОВОЛЕНИ СИТЕ УСЛОВИ – ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА ЗА 10 С -ФОТОСИНТЕЗАТА СЕ ЗАБРЗУВА ДУПЛО ● НО НАД 40С СЕ ЗАПИРА ФОТОСИНТЕЗАТА
 11. 11. ВОДАТА ● НЕОПХОДНА ЗА ЖИВОТ НА РАСТЕНИЕТО ПА И ЗА ФОТОСИНТЕЗА ● СЕКОЕ РАСТЕНИЕ Е СО РАЗЛИЧНИ ПОТРЕБИ ЗА ВОДА (ОРИЗ-ЖИВЕЕ ВО ВОДА, КАКТУС-СУША, ВО ПРАШУМИТЕ -ИМА ПРЕГОЛЕМА ВЛАЖНОСТ НО ИДР. УСЛОВИ ЗА ФОТОСИНТЕЗА

×