Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Нервни центри и вегетативен нервен систем
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Cerepen mozok

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Cerepen mozok

 1. 1. Черепен мозок-функции
 2. 2. Зони во черепен мозок ● Голем мозок- од лева и десна хемисфера ● Меѓумозок- изграден од таламус и хипоталамус ● Мозочно стебло-врска меѓу голем и рбетен мозок во негов горен дел е среден мозок ● Мал мозок- во задниот дел на мозочни хемисфери, поврзано со мозочно стебло голем и рбетен мозок
 3. 3. Обвивки на черепен мозок ● Тврда ● Пајажинеста ● Мека помеѓу сите се наоѓа мозочната течност ( со улога да ги штити мозоците, да ги снабдува со хранливи материи )
 4. 4. Мозочни хемисфери ● Две мозочни хемисфери со по 4 резени ( челен, темен, тилен, слепоочен) и еден длабок петти резен кој е длбоко во секоја хемисфера ● Сивата маса е надвор и ја чини кората на големиот мозок, а внатре е белата маса -мозочно тело ги поврзува двете хемисфери ● Базалниганглии се зони на сивата маса сместени длабоко во секоја мозочна хемисфера-го регулира движењето на телото и изразот на лицето
 5. 5. Функции на кора на голем мозок ● Меморија, асоцијација,поценување, размислување, контрола на координирано однесување ● Челен резен-моторика и говор ● Темен резен -сензорен регион (дразби од кожата) ● Слепоочен резен- за слух и мирис ● Тилен за вид
 6. 6. Меѓумозок ● Помеѓу 4 мозочни хемисфери и мозочнотостебло ● Изграден од таламус и хипоталамус ● Таламус- ги собира дразбите коиидат однадвор и ги испраца во зони на голем мозок ● Хипоталамус-има центри за контрола на температура, осмотска хомеостаза, спиење, апетит, емоции, страв, милост, а тој под дејство на ендокрините хормони влијае на срцева работа, вазоконстрикција, вазодилатација и др.
 7. 7. Мозочно стебло ● Го сочинуваат Средниот и продолжениот мозок ● Го поврзува големиот озок и меѓумозокот со рбетниот мозок
 8. 8. Среден мозок ● Го создава горниот дел на мозочното стебло ● Сместен подсредината на големиот мозок ● Одговорен е за видните и слушните дразби
 9. 9. Продолжен мозок ● Бела маса надвор, сива внатре ● Во сивата мас сецентрите задишење, работа на срце, контрола на собирање на крвни садови а со тоа и крвен притисок ● Ценри за рефлексни реакции, кивање, кашлање, голтање ● Се вкрстуваат нервните патишта (од лева мозочна хемисфера кон десно, а од десна кон лево
 10. 10. Мал мозок ● Од 3 дела среден црвовиден дел и две хемисфери ● Сива маса надвор, бела внатре ● Ги контролира сите скелетни мускули, одржување на рамнотежа при одење, станување, седење а го одржува и тонусот на мускулите
 11. 11. Черепни нерви ● 12 пара а наменети се за: ● Посебни сензорни дразби (мирис, вкус, вид, слух) ● Општи сензорни дразби ( болка, допир, температура, притисок, рамнотежа) ● Моторни дразби (свесна контрола на скелетна мускулатура) ● Внатрешни моторни дразби ( срцев мускул, внатрешни органи)

Views

Total views

5,763

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

25

Actions

Downloads

37

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×