Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
COMPARATIVA:
diferents fonts d’energia
per a sistemes de
calefacció domèstica
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

En les diferents sessions de xerrades i tallers orientats a...
Repassem diferents fonts d’energia i els seus costos:
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

RADIADOR ELÈCTRIC O ‘CALOR AZUL’

En aquest cas, l’energia ...
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

AEROTÈRMIA O BOMBA DE CALOR
AEROTÈRMICA

Si utilitzem un eq...
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

GAS NATURAL

El gas natural arriba al nostre habitatge cana...
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

GAS PROPÀ

És un derivat del gasoil, però subministrat en f...
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

BIOMASSA (PELLET)

Necessita un subministrament diari o un ...
Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa

BIOMASSA (LLENYA)

Format tradicional de escalfament mitjan...
Cost energètic associat:
Si analitzem només el cost energètic de cadascun dels diferents combustibles, veiem que les fonts...
Cost vs. Inversió (a 10 anys vista):
Amb una previsió d’increment de preus de l’energia d’un 5% anual durant els darrers 1...
Veiem, que és important tenir en compte els cost d’inversió. Però per sobre de tot el cost energètic
associat i la seva ev...
www.vacarisses.cat
Gestionem l'energia - comparativa calefaccions
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Gestionem l'energia - comparativa calefaccions

800 views

Published on

Comparativa de les diferents fonts d'energia per als sistemes de calefacció domèstica.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Gestionem l'energia - comparativa calefaccions

 1. 1. COMPARATIVA: diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció domèstica
 2. 2. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa En les diferents sessions de xerrades i tallers orientats a la ciutadania que s’han fet aquests darrers mesos a Vacarisses, ha sigut molt habitual la pregunta sobre quin era el cost del combustible dels diferents sistemes de calefacció que hi ha actualment al mercat. Molta gent té dubtes a l’hora d’escollir quin és el millor sistema a instal·lar en la seva nova llar, o el plantejar-se si és rendible canviar la seva caldera actual. En aquest article, es pretén donar resposta a aquests dubtes, realitzant una comparativa d’aquests diferents sistemes que tenim disponibles al mercat. Si agafem com a exemple una llar típica a Vacarisses, de tipologia aïllada, d’uns 100m2 de superfície calefactada, amb un consum tèrmic d’uns 1.500 l de gasoil/any, equivalent a 15.000 kWh/any, on s’estan plantejant canviar la seva actual caldera de gasoil per una font d’energia alternativa. Per això, farem la comparativa de quin és el cost kWh tèrmic per escalfar casa nostra, amb els diferents combustibles i sistemes més utilitzats.
 3. 3. Repassem diferents fonts d’energia i els seus costos:
 4. 4. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa RADIADOR ELÈCTRIC O ‘CALOR AZUL’ En aquest cas, l’energia tèrmica “calefacció” que ens proporciona, s’obté a través de l’escalfament de les resistències (efecte Joule). Amb una eficiència del 100%, cada kWh elèctric consumit es convertirà en 1 kWh tèrmic. Al preu actual mig de l’energia 0,21 €/kWh. El més car de la comparativa.
 5. 5. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa AEROTÈRMIA O BOMBA DE CALOR AEROTÈRMICA Si utilitzem un equip amb classificació energètica A, la transformació d'energia elèctrica en energia tèrmica tindrà un rendiment superior al 300%, de cada 1 kWh elèctric consumit, generarem 3 kWh tèrmics, per la qual cosa teòricament pagarem aproximadament 0,07 € / kWh. Cal destacar però, que aquest tipus de calefacció té un problema i és la disminució del seu rendiment amb temperatures externes baixes, per sota de 8ºC, per tant, encara que teòricament és el sistema és més econòmic, el cost podria ser superior en zones habitualment fredes i humides, com a Vacarisses. I fins i tot, pot arribar a no cobrir la demanda tèrmica desitjada. Quedant el cost a aproximadament 0,12 €/kWh. Actualment, es troben al mercat equips de alta qualitat (més cars), amb millors rendiments amb temperatures externes baixes.
 6. 6. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa GAS NATURAL El gas natural arriba al nostre habitatge canalitzat així que cal disposar de la xarxa de distribució en el municipi, sinó és així, realitzar la infraestructura per fer arribar la xarxa al municipi, és molt costos i poc viable en municipis amb una distribució d’habitants molt disseminada, com és el cas de Vacarisses. De manera negativa, cal tenir el compte que el preu d'aquests combustibles és variable, encara que actualment hi ha moltes reserves d’aquest combustible fòssil, suposem que el preu del gas natural continuarà pujant progressivament degut a l’augment de la demanda d’aquest i de la reducció de les reserves d’un combustible fòssil finit, no renovable. El cost actual d’aquest combustible és de 0,06 de caldera del 95%. El seu poder calorífic és de 8,18 kWh/m3. € / kWh, amb una eficiència mitja
 7. 7. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa GAS PROPÀ És un derivat del gasoil, però subministrat en format gasos. Requereix d’una infraestructura d’emmagatzematge amb una inversió important. El cost del combustible, és semblant al del gasoil, aproximadament 0,085 €/kWh. El rendiment aproximat de les calderes de propà, és semblant al de les calderes de gas natural. Un 95% de mitja. El seu poder calorífic és de 12,93 kWh/kg.
 8. 8. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa BIOMASSA (PELLET) Necessita un subministrament diari o un volum d'emmagatzematge bastant gran respecte a l'energia que ens proporciona. El preu d'aquests combustibles és variable, encara que al tractar-se d’una font d’energia renovable, i que hi ha molta superfície forestal encara per gestionar, els % de preus no han d’augmentar pas més que el que ho facin els combustibles fòssil comparativament . El cost actual d’aquest combustible és de 0,06 €/kWh, amb un rendiment de caldera mitjà del 95%. El seu poder calorífic, amb una humitat del 10%, és de 4.500 kWh/Tm.
 9. 9. Diferents fonts d’energia per a sistemes de calefacció a casa BIOMASSA (LLENYA) Format tradicional de escalfament mitjançant la combustió de biomassa forestal (llenya). El tipus de generador de calor pot ser el tradicional foc a terra, amb un rendiment molt baix (40%), el de insert amb recuperador de calor, amb un rendiment superior (70%). No permet una distribució uniforme del calor en les diferents estances de la llar. Normalment, necessita d’una altra font energètica complementaria. Necessita un subministrament horari constant, amb un volum d'emmagatzematge bastant gran respecte a l'energia que ens proporciona. El cost mitjà del combustible és d’uns una humitat del 20%, és de 3.900 kWh/Tm. 0,031 €/kWh. El seu poder calorífic, amb
 10. 10. Cost energètic associat: Si analitzem només el cost energètic de cadascun dels diferents combustibles, veiem que les fonts d’energia renovables en format biomassa, i el gas natural com a font d’energia no renovable, son els que en surten amb un millor preu. Podem interpretar, que els sistemes que utilitzen electricitat com a font energètica, sempre son els que tenen un cost kWh més elevat. Ja que la electricitat no és una energia primària, sinó que deriva de la transformació d’altres fonts d’energia primàries, i en la transformació hi ha pèrdues associades. Vegeu-ho en un gràfic
 11. 11. Cost vs. Inversió (a 10 anys vista): Amb una previsió d’increment de preus de l’energia d’un 5% anual durant els darrers 10 anys, i un cost d’inversió inicial associat al sistema.
 12. 12. Veiem, que és important tenir en compte els cost d’inversió. Però per sobre de tot el cost energètic associat i la seva evolució al llarg dels anys. Ja que per exemple, els radiadors elèctrics que d’entrada tenen el menor cost d’inversió, al cap de 10 anys, suposen un cost energètic i econòmic el més gran del comparatiu. En contra, fonts d’energia renovable com el pellet, si te un cost d’inversió elevat, però es compensat per el seu menor preu de compra del combustible.
 13. 13. www.vacarisses.cat

×