Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1

Share

Wave 8 The language of Content - Macedonia

Wave 8 The language of Content - Macedonia

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Wave 8 The language of Content - Macedonia

 1. 1. ЈАЗИКОТ на СОДРЖИНАТА #wave8
 2. 2. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Содржина Главна содржина Добредојдовте вo Wave Дефинирање на содржината Консумација vs. Споделување Значението на споделувањето Создавање на искуства вредни за споделување Резиме
 3. 3. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Wave проектот e плод на нашето мото Љубопитноста успева. Секоја Wave студија е направена во соработка со 65 UM канцеларии ширум светот вклучувајќи ја и Македонија. Оваа соработка е единствено придвижена од нашата заедничка љубопитност. Во UM имаме филозофија која ние ја нарекуваме Љубопитноста успева. Оваа филозофија нè придвижува постојано да бараме нови сознанија кои можеме да ги искористиме да ја откриеме конкурентната предност на медиумите и да поттикнеме раст на брендот.
 4. 4. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L The Wave 8 универзумот го претставува светот Аргентина Австралија Австрија Азербеџан Белгија Босна и Херцеговина Бразил Бугарија Канада Чиле Кина Колумбија Хрватска Република Чешка Данска Домениканска Република Еквадор Египет Естонија Финска Франција Германија Грција Хонг Конг Унгарија Индија Индонезија Ирска (ROI) Израел Италија Јапонија Латвија Литванија Македонија Малезија Мексико Холандија Норвешка Пакистан Парагвај Перу Филипини Полска Португалија Порторико Романија Русија Саудиска Арабија Србија Сингапур Словачка Јужна Африка Јужна Кореја Шпанија Шведска Швајцарија Тајван Тајланд Турција Украина Обединетите Арапски Емирати Обединетото Кралство Соединети Американски Држави Уругвај Виетнам 65 земји 50,021 испитаници 1.3bnпретставуваат активни интернет корисници ширум светот
 5. 5. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Приказната за Wave pre-’03 15 земји 7,500 испитаници 2008 21 земји 10,000 испитаници 2009 29 земји 17,000 испитаници 2010 38 земји 23,200 испитаници 2011 54 земји 37,600 испитаници 2012 62 земји 42,000 испитаници 2013 72 земји 49,600 испитаници 2014 Social Вижуал Влијание Бизнис ПотребиМотивација Брендови 2012 2003 2004 2005 2006 2007 65 земји 50,000 испитаници Содржина
 6. 6. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 0% 10% 20% 30% 40% Ви помагаат да се поврзувате со нови луѓе Ви даваат искуства за споделување со пријателите или роднините Можете да ги споделувате со други Ве инспирираат Ви се интересни и забавни Се за некој што ви е интересен Ви помагаат да уживате во своите страсти Ви даваат предизвик Промовираат цел што ви е важна Се интересни или контроверзни и побудуваат дебата Ве учат за брендот Ви даваат корисни информации и совети за правење нешто Ви кажуваат нешто ново и неочекувано Се корисни и другите не ги знаат ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Содржина што ЈА ЦЕНАМ Соджина што ЈА СПОДЕЛУВАМ Кога ќе ја воочиш перспективата на потрошувачот ќе сфатиш дека тоа што го цениме и споделуваме е различно Го покажуваат вашето гледиште
 7. 7. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Ние сме емотивно инвестирани во работите кои ги споделуваме
 8. 8. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Ние всушност бараме призание кога споделуваме нешто 62% 57% 56% 55% 41% Интересен коментар Споделување нешто интересно инспирирано од тоа Споделува со други што ги знаеш Го лајкнува/ покажува ценење Споделува со други што не ги знаеш % кои се среќни кога некој ќе им одговори на нивното споделување со…
 9. 9. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L И нема ништо полошо од тоа да бидеш игнориран % кои не се среќни кога некој ќе им одговори на нивното споделување со… 28% 40% Комплетно те игнорира Прави Unfollow / block
 10. 10. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Бидејќи се грижиме за нашата онлајн репутација “Би сакал да станам познат онлајн” 15 % 43 % 16 годишни 54 годишни
 11. 11. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Во овој свет блогерите стануваат пример за следење 41% 45% 46% Им верувам на мислењето на блогерите за продукти и услуги Wave 6 Wave 7 Wave 8
 12. 12. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Припаѓање Да се биде во контакт Споделување знаење Бара мислење Истражување Да се биде во тек Учење Себе-промоција Промена на мислење Изразување на самиот себе себеси Стекнување почит Заработка Градење кариера Дружење Бегство Да се биде креативен Забавување
 13. 13. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 15% 26% Изразување на мојата гледна точка Содржина што ја ценам Содржина што ја споделувам Така секој ја менаџира својата стратегија за објавување на содржини
 14. 14. ЈАЗИКОТ на СОДРЖИНАТА #wave8
 15. 15. Употребата на социјалните медиуми созрева #wave8
 16. 16. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L За разлика од претходно, социјалните медиуми се помалку фокусирани на забава, а повеќе на правење пари и учење Wave 6 Wave 7 Wave 8 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Запознавање нови луѓе Одржување контакт со пријатели Се чувствувате како да припаѓате Споделување знаење Споделување нови доживувања Дружење или губење време Забавување Креативност Правење пари Воспоставување контакти за работа За менување туѓи мислења За промовирање себеси За искажување себеси За добивање почит од другите За учење нови работи За држење чекор со времето За истражување на светот наоколу За барање туѓи мислења
 17. 17. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 18% 19% 24% Да се заработи Wave 6 Wave 7 Wave 8 Луѓето го остваруваат нивниот потенцијал за личен напредок
 18. 18. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Истото може да се каже и за микроблоговите 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ ПРИЗНАНИЕ НАПРЕДУВАЊЕ Wave 6 Wave 7 Wave 8 Запознавање нови луѓе Одржување контакт со пријатели Се чувствувате како да припаѓате Споделување знаење Споделување нови доживувања Дружење или губење време Забавување Креативност Правење пари Воспоставување контакти за работа За менување туѓи мислења За промовирање себеси За искажување себеси За добивање почит од другите За учење нови работи За држење чекор со времето За истражување на светот наоколу За барање туѓи мислења
 19. 19. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 16% 16% 22% Правење Wave 6 Wave 7 Wave 8 Сфаќањето дека микроблоговите се алатка за унапредување
 20. 20. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Фото/Видео сајтовите се помалку за забава, а повеќе за едукација 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Wave 6 Wave 7 Wave 8 Запознавање нови луѓе Одржување контакт со пријатели Се чувствувате како да припаѓате Споделување знаење Споделување нови доживувања Дружење или губење време Забавување Креативност Правење пари Воспоставување контакти за работа За менување туѓи мислења За промовирање себеси За искажување себеси За добивање почит од другите За учење нови работи За држење чекор со времето За истражување на светот наоколу За барање туѓи мислења
 21. 21. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 0% 10% 20% 30% 40% 50% Социјални медиуми Лице в лице Сервис за пораки Микроблог Апликација Сајт за критики Е-маил Форум СМС Телефон Сајт за споделување… Блог Сајт за долги видеа Социјални мрежи за… Сајт за кратки видеа Да ја искажеш својата гледна точка Забавно или Интересно Инспирира Споделува со Пријатели и Семејство Во Јазикот на содржината, идејата дека медиумот е пораката, сè уште важи
 22. 22. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 0% 10% 20% 30% 40% 50% Социјални медиуми Сервис за пораки Апликација Форум Телефон Го искажуваат вашето гледиште Ви даваат искуства за споделување со пријателите или роднините Во Јазикот на содржината, идејата дека медиумот е пораката, сè уште важи
 23. 23. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 60% 63% Wave 7 2013 Wave 8 2014 %некогашнаправиле Посета на социјална мрежа за професионалци (на пр. LinkedIn, Xing) Всушност, способност на медиумот да ги задоволи личните амбиции се зголемува цело време
 24. 24. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Најжедните за слава се всушност: 54% 51% 47% 46% 45% 45% 44% 43% 41% 40% 40% 39% 38% 36% 35% 34% 31% 30% 29% 28% 22% 21%
 25. 25. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Забава Инспирација Нешто ново и неочекувано Нешто корисно што другите луѓе не го знаат Побегнување Изгради кариера Смени го мислењето на луѓето Да стекнеш почит Со wave 8 можеме да ја пресликаме потребата на корисникот во потреба за содржина
 26. 26. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Содржината гради посветеност 0% 10% 20% 30% 40% Посветеност Ви даваат предизвик Ви се интересни и забавни Се интересни или контроверзни и побудуваат дебата Ве учат за брендот Ви даваат искуства за споделување со пријателите или роднините
 27. 27. Јазикот на содржината го има паметниот телефон во својата суштина
 28. 28. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Паметниот телефон има поголем досег од десктоп компјутерот 0% 20% 40% 60% 80% 100% Десктоп-компјутер Лаптоп, нетбук или лаптоп со екран на допр Голем таблет (на пр. iPad, Samsung Galaxy) 7-инчен или помал мини-таблет (на пр. Nexus 7, iPad Mini) Паметен телефон Мобилен телефон Уреди кои ги поседувате Wave 6 Wave 7 Wave 8
 29. 29. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L
 30. 30. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 44.8% 73.4% 84.2% Глобално Паметниот телефон е човекова потреба Wave 6 7 8 30.3% 60.0% 75.0% Македонија 36.6% 68.4% 81.8% Индија 44.1% 80.6% 89.9% Шпанија 59.5% 90.6% 99.3% Кина 41.3% 72.9% 85.4% Италија 28.5% 62.4% 72.7% Русија 37.8% 69.5% 76.5% Франција 22.0% 46.1% 57.9% Јапонија 52.5% 77.3% 81.7% Велика Британија 39.1% 74.3% 82.8% Германија 44.9% 66.3% 83.1% Мексико 43.8% 67.5% 76.7% САД
 31. 31. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Тоа станува поважно и централно во секоја смисла 0% 20% 40% 60% 80% Дружење со луѓе Креативност Играње / забава „Висење“ или губење време Опуштање Читање содржини Гледање содржини Занимација Играње игра ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАВАЊЕ Wave 6 Wave 7 Wave 8 Менаџирање на својот живот Брз пристап до информации Купување Наоѓање пат Завршување на работа Организирање настан Истражување на светот наоколу Учење нови работи Темелно истражување
 32. 32. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Дури и “новата генерација” на уреди како таблетите ги чувствуваат ефектите 0% 20% 40% 60% 80% Менаџирање на својот живот Брз пристап до информации Купување Наоѓање пат Завршување на работа Организирање настан Истражување на светот наоколу Учење нови работи Темелно истражување ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАВАЊЕ Wave 6 Wave 7 Wave 8 Дружење со луѓе Креативност Играње / забава „Висење“ или губење време Опуштање Читање содржини Гледање содржини Занимација Играње игра
 33. 33. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 3 од 4 најбрзо растечки социјални активности се случуваат преку мобилен уред 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Wave 4 2009 Wave 5 2010 Wave 6 2011 Wave 7 2013 Wave 8 2014 %EverDone Превземање на апликација Споделување на својата локација Употреба на микроблогинг услуга
 34. 34. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Дружење со луѓе Сподели нешто Играње / забава „Висење“ или губење време Опуштање Читање содржини Гледање содржини Занимација Играње игра Брз пристап до информацииКупувањеНаоѓање пат Завршување работа Организирање на настан Истражување на светот наоколу Учење нови работи Темелно истражување темелно 0% 20% 40% 60% 80% Воспоставување контакти за работа Стекнување почит Разменување мислења Креативност Организирање на настан Градење кариера Лаптоп Таблет Паметен телефон ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Управување со својот живот Доминацијата на паметниот телефон само ќе се зголемува
 35. 35. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Консумирањето на содржини се движи само во еден правец 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Десктоп компјутери Лаптоп Wave 7 8 Таблет Паметен телефон
 36. 36. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Gif keyboard апликацијата ги зближува содржината и апликацијата
 37. 37. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 0% 10% 20% 30% Содржината сега се користи како скратен начин на комуникација # <3 # # # @ LOL # Те инспирира Помага да се поврзеш со нови луѓе Промовираат цел (на пр. добротворна кампања) што ти е важна За одржување контакт со пријатели За чувство на припаѓање За чувство на дружба За искажување на своите чувства За споделување знаење За споделување нови доживувања За „висење“ или губење време За играње / забава За бегство од секојдневието За креативност За правење пари За градење кариера За менување туѓи мислења За промовирање себеси За добивање почит од другите За учење нови работи За држење чекор со времето за истражување на светот наоколу За барање туѓи мислења За запознавање нови луѓе ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ ПРИЗНАНИЕ НАПРЕДУВАЊЕ За воспоставување контакти за работа За искажување себеси
 38. 38. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L 0% 10% 20% 30% Запознавање нови луѓе Креативност Правење пари Менување туѓи мислења Добивање почит од другите Содржината сега се користи како скратен начин на комуникација # <3 # # # @ LOL # ВРСКА ДИВЕРЗИЈА ПРИЗНАНИЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ Те инспирира Помага да се поврзеш со нови луѓе Промовираат цел (на пр. добротворна кампања) што ти е важна
 39. 39. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Ice bucket challenge е одличен пример за тоа како овие приципи се здружуваат заедно
 40. 40. Па, затоа мислиме дека можеме да направиме повеќе со содржината
 41. 41. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Со Wave 8 можеме да ги мапираме целите со содржината Свесност Вредност Промовира цел Поставува предизвик Некој што е интересен Поврзува со нови луѓе Искуства кои се споделуваат со најблиските Нешто што може да се сподели другите Корисно и нешто што другите не го знаат Себе изразување Инспирира Подучува за брендот Забавно и интересно Дава со корисни информации и how to совети Кажува нешто ново и неочекувано Помага во остварување на страсти / интереси Интересно или контраверзно и ќе предизвика дебата
 42. 42. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Бидејќи различна содржина им помага на брендовите да постигнат различни цели 0% 10% 20% 30% 40% Свесност Посакуваност Проба Посветеност Поставува предизвик Дава искуства за споделување со најблиските Подучува за брендот Забавно и интересно Интересно или контраверзно и ќе предизвика дебата ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАНИЕ
 43. 43. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Треба да создадеме содржина која ќе биде вредна и ќе претставува погодност База: Глобална – директори во компании со повеќе од 100 вработени ВРСКА ДИВЕРЗИЈА УЧЕЊЕ НАПРЕДУВАЊЕ ПРИЗНАВАЊЕ Ви помагаат да се поврзувате со нови луѓе Ви даваат искуства за споделување со пријателите или роднините Можете да ги споделувате со други Инспирира Забавува се за некој што ви е интересен Ви помагаат да уживате во своите страсти Ви даваат предизвикПромовираат цел што ви е важна Го покажуваат вашето гледиште Се интересни или контроверзни и побудуваат дебата Ве учат за брендот Ви даваат корисни информации и совети за правење нешто Ви кажуваат нешто ново и неочекувано Се корисни и другите не ги знаат 0% 10% 20% 30% 40% Содржина што ја сметам за вредна Содржина што ја ценам
 44. 44. THE LANGUAGE of CONTENT L O L I M H O T M I <3 打 酱 油 リ ア 充 1 2 C 4:) Y O L O C Y A 哈 哈 哈 ‫ههههه‬ :*5 5 5 P K O I F M L Резиме Размислете за амбциите на вашите потрошувачи Креирајте содржини кои носат вредност Мерете и оптимзирајте
 45. 45. Ви благодариме
 • LizPietronave

  Dec. 5, 2016

Wave 8 The language of Content - Macedonia

Views

Total views

620

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

243

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×