Jornades UNICEF. Presentació Escola Joan Pelegri

200 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
200
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jornades UNICEF. Presentació Escola Joan Pelegri

 1. 1. Educació emocional i en valorsdins i fora del currículumAlbert Marzà i Reis MasllorensEscola Joan Pelegrí : : :
 2. 2. L’Escola Joan Pelegrí (1904-2013)És una escola concertada. Elsseus orígens es remunten a1904Situada a Barcelona, alDistricte de Sants-Montjuïc
 3. 3. El Doctor Joan Pelegrí• L’Escola té més de1900 alumnes de 3 a19 anys.• El nom és unhomenatge al DoctorJoan Pelegrí i Partegàs(1910-1998)
 4. 4. Escola Associada a la UNESCO• L’Escola pertany des de1992 a la Xarxa d’EscolesAssociades a la UNESCOde Catalunya (XEAUC)•Aquest fet comporta quel’escola ha de promoure ladefensa i el treball en cincàmbits:•Pau•Drets Humans,•Interculturalitat•Cooperació peldesenvolupament•Medi ambient
 5. 5. Infantil-Primària
 6. 6. Reflexió sobre les pràctiques devalor amb l’alumnat El curs 2001-02 vamparticipar en un estudique va realitzar el GREM(Grup de Recercad’Educació Moral de laUB). A partir d’aquest estudi elClaustre d’Infantil-Primària va treballar dosaspectes:- La gestió dels conflictes- La participació delsnens i nenes a l’escola
 7. 7. Projectes resultants de la reflexió “Competènciessocials. Relacionsinterpersonals” Reunions derepresentants
 8. 8. “Competències socials. Relacionsinterpersonals”Treballar: Les habilitats depensament. L’educació emocional. La gestió dels conflictes.Potenciar: L’autonomia. Unes bones relacionsinterpersonals entrel’alumnat i amb tota lacomunitat educativa.
 9. 9. Com es treballen les CompetènciesSocials? Habilitats depensament: MaterialFilosofia 3/18. Gestió delssentiments i delsconflictes: contes,dinàmiques i jocscooperatius.
 10. 10. Reunions de representants Posar en comú lespropostes tractadesa les assemblees declasse. Consensuar-les. Elaborar acords comuns. Avaluar els acords.
 11. 11. Secundària
 12. 12. Drets dels infants a Secundària? Els Drets dels Infantsafecten tots els menorsd’edat Ens centrem en el principi 7de la DUDI, que diu: “Se lidonarà (a l‘infant) unaeducació que afavoreixi(…) el seu sentit deresponsabilitat moral isocial, i esdevenir unmembre útil de lasocietat”.
 13. 13. Cultura moral de Centre El curs 2001-02 l’Escola deSecundària va participartambé en l’estudi que varealitzar el GREM D’aquell estudi en traiem unconcepte central: culturamoral de centre Aquest concepte aplicat alscentres escolars significaque és l’escola, en la sevatotalitat, la que educamoralment i que els valorss’aprenen per osmosi, através de la participació enpràctiques morals.
 14. 14. Grup UNESCO de l’Escola El Grup UNESCO és unelement clau per a ladinamització d’aquestacultura. Creat el 1992 quan l’escolaes va incorporar al PEA (Plad’Escoles Associades) de laUNESCO És un grup format perprofessorat tant d’Infantil-Primària com deSecundària, alumnat i altresmembres de l’escola.
 15. 15. El Grup UNESCO com a elementdinamitzador i integradorposaralapràcticaallòaquèaspirem(tretsdidentitat)Escola-INSTITUCIÓPremiDretsHumans,CrèditsiTreballsdeRecercaEscola-AULACoordinacióPEAiCampanyesEscola-ENTORNGRUPUNESCO(ComissióPermanentdelsClaustres)
 16. 16. Activitats que es realitzen a l’escola-Premi Drets Humans (el dia delDENIP) i amb la participapciód’alumnat de 5è de Primària-Les Campanyes de cooperació(Jornades Culturals iSensibilització i Macroactivitat)-Trobades anuals amb el PEA-Dia de la Dona-Bloc del Grup UNESCO-Nadal per tothom (amb el CMX)-Acollida d’immigrants-Concerts de Músics Solidaris-Teaming-Grup de Mediació-Participació a les Audiènciespúbliques a l’Ajuntament deBarcelona-Programa “Fer de Ciutadans”(Sants-Montjuïc)-Agenda 21 i Premis Ciències,Tècnica i Medi Ambient-(...)
 17. 17. Cultura moral i responsabilitat social Aquest conjuntd’activitats tenen com afinalitat afavorir, tal comdiu la DUDI, el sentit deresponsabilitat moral isocial entre l’alumnatperquè puguinesdevenir membres útilsde la societat.
 18. 18. Objectius pel futur
 19. 19.  Aconseguir prou suport entre el Claustre i la Direccióde l’Escola, tot respectant els ritmes de cadascú, perpoder continuar tots aquests projectes. Mantenir la cohesió interna dins del grupdinamitzador (Grup UNESCO i la resta deprofessorat més actiu) per continuar el treball iniciat. Potenciar el protagonisme de l’alumnat, tant aInfantil-Primària com a Secundària. Han de sersubjectes actius, amb tot el que això suposa, i nonomés destinataris de tot aquest treball.Objectius pel futur

×