 Hittills har vi talat om och försökt förstå på vilket
sätt gruppen, känslorna och språket är mkt
viktiga för oss människ...
 Men gruppdjur måste bli experter på att hantera
konflikter. Eftersom konflikter ständigt hotar att
bryta sönder gruppen....
 Men det räcker ju inte med att alla i gruppen känner
känslor. Man måste ju också kunna visa och
kommunicera för andra hu...
 Men faktum är att vi människor kommunicerar på
många fler sätt.
 Vi kommunicerar också med hjälp av vår kultur.
 Ordet...
 Genom att dansa, sjunga, måla eller berätta
olika typer av historier så kommunicerar vi
människor ständigt med varandra....
 Och de estetiska språken verkar alltid ha spelat
en mkt central del i våra liv.
 Bland de äldsta lämningar som finns ef...
 Genom hela historien
verkar alltså våra
förfäder ha ägnat sig åt
dans, konst och
historieberättande i olika
former.
 Ku...
 Men varför behöver vi då de estetiska
språken och kulturen?
 Vad är det som vi inte kan uttrycka med vårt
kroppsspråk e...
 Med hjälp av dansen, konsten eller historieberättandet verkar
det som att vi människor kan säga saker som inte alltid gå...
 Genom hela historien har alltså vi människor
ägnat oss åt kultur och estetik för att kunna tala
om det vi annars inte sk...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

3 de estetiska språken.ppt

406 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
406
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

3 de estetiska språken.ppt

 1. 1.  Hittills har vi talat om och försökt förstå på vilket sätt gruppen, känslorna och språket är mkt viktiga för oss människor.  Enkelt sagt kan man säga att vår art, när den utvecklades för ca 200 000 år sedan, var ytterst beroende av att kunna leva i större grupper.  På samma sätt som andra djur utvecklat beteenden , som hjälpt de att överleva, så blev vår art mkt social och beroende av gruppen.  I större samarbetande grupper kunde vi överleva trots att vi inte är så snabba, starka, bra på att klättra eller ngt annat.
 2. 2.  Men gruppdjur måste bli experter på att hantera konflikter. Eftersom konflikter ständigt hotar att bryta sönder gruppen.  Mkt tyder på att olika typer av gruppdjur utvecklar känslor för att hålla samman gruppen.  De flesta gruppdjur, som t ex schimpanser, hundar eller vi, har utvecklat grundläggande känslor som glädje, sorg eller ilska.  Men vi människor har även utvecklat komplexa känslor som kärlek, skam eller förakt.  Dessa känslor hjälper oss att stärka gruppen och undvika beteenden som kan skapa konflikt.
 3. 3.  Men det räcker ju inte med att alla i gruppen känner känslor. Man måste ju också kunna visa och kommunicera för andra hur man känner för att detta skall fungera.  För att kunna göra detta har vår art utvecklat en rad olika sätt att kommunicera.  Vi har t ex alla ett mkt utvecklat kroppsspråk med rörelser, gester och miner som hela signalerar och berättar vad vi känner.  Vi har så klart också vårt talade språk med ord som är symboler för en rad olika saker.  Dessutom utvecklades för ca 6000 år sedan de första skriftliga språken som effektivt låter oss bevara och föra vidare det talade språket utan att vi måste träffas.
 4. 4.  Men faktum är att vi människor kommunicerar på många fler sätt.  Vi kommunicerar också med hjälp av vår kultur.  Ordet kultur kommer från det latinska ordet cultura, som betyder ungefär bearbetning eller bildning.  Kultur är alltså det som vi människor ägnar oss åt när vi bearbetar de känslor och intryck som vi får avVärlden.  Eller när vi utvecklar vår bildning. Kort sagt när vi på olika sätt bättre försöker förståVärlden omkring oss.  Genom hela historien har verkar människor ha ägnat sig åt olika typer av kultur.
 5. 5.  Genom att dansa, sjunga, måla eller berätta olika typer av historier så kommunicerar vi människor ständigt med varandra.  Dessa olika språk skulle kunna kallas de estetiska språken.  Estetik betyder ungefär det sinnliga eller det förnimbara.  Egentligen det vi kan känna med våra sinnen. Alltså det vi känner.  De estetiska språken är alltså de som allra ytterst arbetar med att kommunicera det vi känner.
 6. 6.  Och de estetiska språken verkar alltid ha spelat en mkt central del i våra liv.  Bland de äldsta lämningar som finns efter människor är t ex grottmålningar som våra förfäder målade för ibland upp till 30 000 år sedan.  Olika typer av danser har spelat en mkt stor roll hos alla de ursprungsbefolkningar som vi finner Världen över.  Historier, påhittade och verkliga, hittar vi också i alla mänskliga samhällen så långt bakåt vi kan ta oss i historien.
 7. 7.  Genom hela historien verkar alltså våra förfäder ha ägnat sig åt dans, konst och historieberättande i olika former.  Kulturen har alltså en mkt central del i vår historia.  Man skulle kunna hävda att när vi sysslar med kultur så sysslar vi med det mänskliga som finns.
 8. 8.  Men varför behöver vi då de estetiska språken och kulturen?  Vad är det som vi inte kan uttrycka med vårt kroppsspråk eller i våra vanliga samtal med det talade språket?  Klura och fundera lite…
 9. 9.  Med hjälp av dansen, konsten eller historieberättandet verkar det som att vi människor kan säga saker som inte alltid går att säga på andra sätt.  Det kan handla om att tala om så djupa känslor så att skam eller sorg skulle hindra oss från att säga detta rakt ut i ett vanligt samtal. ▪ Som t ex att tala om övergrepp eller förtryck som skadat människor djupt och därför är svårt att ta upp.  Att tala om sådant som utmanar de som har makten i vårt samhälle. ▪ Som att t ex skriva en låt eller måla ett konstverk som talar om orättvisor i samhället, men där bara de som ”är invigda” kommer att förstå.  Eller att tala om sådant som är mkt viktigt för oss, men blir tråkigt om vi bara säger det rakt upp och ner. ▪ Som att t ex göra en film om en viktig historisk händelse, som blir mkt seg och tråkig om man bara ska berätta den rakt upp och ner.  Men självklart handlar kultur också ofta om bara ren underhållning. Om att kunna fly den tråkiga verkligheten lite…
 10. 10.  Genom hela historien har alltså vi människor ägnat oss åt kultur och estetik för att kunna tala om det vi annars inte skulle kunna, våga eller orka tala om.  De estetiska språken är alltså känslornas språk och spelar därför en ytterst viktig roll i våra liv.  Och det går också med lätthet att förstå varför och hur vi människor utvecklat just kulturen och estetiken.  Utan den skulle många av oss gå under…

×