 Ett mkt utmärkande drag
för oss människor är vårt
användande av språk.
 Inget annat djur använder
språk på ett lika utv...
 Andra djur kan också ha enklare former av
kommunikation och språk. T ex andra apdjur,
som schimpanser.
 Det som skiljer...
 Andra djur som har enklare former av språk kommunicerar
bara i signaler. Man signalerar om olika saker som finns runt
en...
 Med hjälp av vårt symboliska språk får vi snabbt
stora fördelar i jämförelse med andra djur.
▪ Vi är de enda som kan tal...
 Men varför har då just vi
människor utvecklat
språket?
 Varför har inga andra djur
lika välutvecklade språk
som vi?
 H...
 Människan är det mest sociala och samarbetande djur som
finns.
 Inget annat däggdjur lever i så stora grupper som vi
mä...
 Risken för konflikter inom gruppen ökar enormt mkt för djur som är
grupplevande.
 Bland andra grupplevande djur är ofta...
 Vad är det då som får oss att
undvika konflikter mer än andra
djur?
 Varför slår du inte din vän eller
dina föräldrar p...
 Faktum är att i stort sett
allt vi människor gör styrs
och motiveras av just
känslor.
 Vissa känslor delar vi med
andra...
 Mkt tyder på att vi över miljontals år utvecklat detta
känslopaket för att det underlättar för många individer i en
grup...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

1 språkets historia

326 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
326
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

1 språkets historia

 1. 1.  Ett mkt utmärkande drag för oss människor är vårt användande av språk.  Inget annat djur använder språk på ett lika utvecklat och sofistikerat sätt som oss.  Med hjälp av språket kan vi människor utbyta information om en enorm mängd saker som inte djur klarar av att göra.  Vår goda språkutveckling är i alla fall en av de största fördelarna som vår art utvecklat.
 2. 2.  Andra djur kan också ha enklare former av kommunikation och språk. T ex andra apdjur, som schimpanser.  Det som skiljer vårt språk från andra djurs är att vi människor har förmågan att använda symboler när vi kommunicerar.  Ord t ex är symboler för ”riktiga” saker i världen.  Om jag talar om ett hus så vet ni alla vad jag pratar om även om vi inte har ett hus framför oss.  Ni har lärt er vad symbolen hus betyder.
 3. 3.  Andra djur som har enklare former av språk kommunicerar bara i signaler. Man signalerar om olika saker som finns runt en.  T ex kan en schimpans skrika högt för att signalera att det finns ett rovdjur i närheten så att andra markattor kan fly.  Eller påkalla uppmärksamhet för att man funnit mat så att andra kan äta…  Men för att schimpansernas kommunikation skall fungera så måste det handla om saker som finns framför dem. De kan inte tala om att den vet om ett ställe ett par kilometer bort där det finns bra mat.  För att kunna tala om abstrakta saker dvs saker som inte finns rakt framför en, måste ens hjärna kunna hantera ett symbolspråk.  Detta klarar våra mänskliga hjärnor, men inga andra djur som vi känner till. Därför är vårt språk det absolut mest
 4. 4.  Med hjälp av vårt symboliska språk får vi snabbt stora fördelar i jämförelse med andra djur. ▪ Vi är de enda som kan tala eller tänka om abstrakta saker (saker som inte finns direkt framför oss eller syns). ▪ Vi är t ex de enda som därför också med hjälp av symbolspråket kan tala och tänka om historien eller framtiden.  Andra djur verkar endast ha förmågan att vara i nuet på många sätt (vilket kanske är skönt i och för sig). ▪ I och med att vi har förmågan att tänka abstrakt har vi också förmågan att leva oss in i andra varelsers tanke- och känslovärld. ▪ Medkänsla är t ex ngt mkt mänskligt.
 5. 5.  Men varför har då just vi människor utvecklat språket?  Varför har inga andra djur lika välutvecklade språk som vi?  Hur kan vi förstå detta??  För att förstå djurs beteende måste man titta på vilka beteenden som ger fördelar för djuren.  Detta kallas evolution.
 6. 6.  Människan är det mest sociala och samarbetande djur som finns.  Inget annat däggdjur lever i så stora grupper som vi människor gör och inget annat djur klarar av att samarbeta i så stora grupper som vi gör.  Mkt tyder på att just detta hjälpte våra förfäder att överleva när vår art utvecklades i Afrika för 200 000 år sedan.  Vi är inte speciellt snabba eller starka, vi kan inte flyga eller andas under vatten osv.  Som individer är vi därför ständigt underlägsna många andra djur, men som grupp kan vi tillsammans väga upp detta. Gruppen är ytterst viktig för oss människor.  Men dessa stora grupper och samarbete innebär också svårigheter.  Vad finns det för svårigheter med att leva många i grupp och var enormt beroende av varandra?
 7. 7.  Risken för konflikter inom gruppen ökar enormt mkt för djur som är grupplevande.  Bland andra grupplevande djur är ofta konflikter inom gruppen mkt vanligt.  Just konfliktrisken gör nog att de flesta gruppdjur lever i små grupper.  Grupper där alla har nära relationer och konfliktrisken därför minskar.  Ett djur som skall klara av att leva i så stora grupper som vi gör måste alltså också genom historien bli expert på konflikthantering.  Andra djur har genom evolutionen utvecklat saker som fått de att överleva.  Rovdjur är ofta snabba och starka.  Insekter och mindre djur är ofta experter på kamoflage och att gömma sig osv…  Människan har över miljontals år utvecklat en rad olika beteenden för att mildra konflikter.  Det betyder inte att vi aldrig har konflikter, men vi har mkt bättre förutsättningar än andra djur att lösa dem.
 8. 8.  Vad är det då som får oss att undvika konflikter mer än andra djur?  Varför slår du inte din vän eller dina föräldrar på käften så fort ni inte kommer överens?  Mkt forskning tyder på att vi utvecklat känslor för att försöka undvika sådana här saker.  Människan verkar vara ett extremt känsligt djur.  Inga andra djur verkar ha så mkt känslor och kommunicera så mkt känslor som vi.
 9. 9.  Faktum är att i stort sett allt vi människor gör styrs och motiveras av just känslor.  Vissa känslor delar vi med andra gruppdjur som: ▪ Glädje Ilska ▪ Sorg Rädsla  Medan vi också utvecklat känslor som är mer typiskt mänskliga t ex: ▪ Skam Förakt Kärlek
 10. 10.  Mkt tyder på att vi över miljontals år utvecklat detta känslopaket för att det underlättar för många individer i en grupp att kunna lita på varandra och därför undvika konflikter.  Med hjälp av kärlek och vänskap (som också är en del av kärlek) är chansen högre att man hjälper varandra utan att tänka på sitt ego.  Med hjälp av skam, och förakt minskar risken för att individer gör saker som direkt eller uppenbart skadar ngn annan.  Mkt tyder på att språkutvecklingen hos djuret människan kommer från denna grund.  Med språk i olika former blir det mkt lättare för oss att kommunicera och uttrycka just känslor…  Och att kunna kommunicera känslor är livsviktigt för ett djur som lever i så stora grupper som vi.

×